Општи дискусии за игри

Член од
14 ноември 2010
Мислења
708
Поени од реакции
140
Не ми се бараше темата Starcraft така да овде ќе пишам. На аукција на listia.com добив cd-key за кој мислам дека е оригинален и кој ќе овојзможи онлајн играње. Мене не ми е потребен па доколку некој би сакал би можел да му го пратам по ПП. Значи уште еднаш, станува збор за Starcraf кецот.

Woofer

I'm a very neat monster.
Член од
21 април 2010
Мислења
854
Поени од реакции
325
Интересно видео додека чекате да излезе Deus Ex HR

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Epic saga, Luke.
Во играта луѓето имаат жени и деца, и знаеш...Последиците се исти како irl, и те молам кажи ми дека го делиш мислењето со милионите кои мислат дека ако играш насилни игри, а си ментално здрав ќе полудиш.
Абе не штетат и мали деца да ги играат. Поентата ми е дека се глупи.

Дечкото си прашува која игра е подобра, ти мешаш политички партии
Едноставна аналогија.
Колку за информација, Deus Ex може да се заврши без ниедно убиство. И да, таа е подобра.
Заврши ја така и јави се.

Член од
31 мај 2011
Мислења
211
Поени од реакции
75
Абе не штетат и мали деца да ги играат. Поентата ми е дека се глупи.
Во животот постојат многу глупи работи, ама сепак ги правиме. Поентата ми е дека ако не сакаш да ги играш, не ги играј, ама не изигравај Месија. Пак ќе кажам, тој праша која од двете игри е подобра, ти забега кон целосно друга тема.

Едноставна аналогија.
I lol'd.

При крај сум со прв playthrough, за вториот планирам така.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
И за двојката викаа така...но..но... јбг.... немаме до толку трпение и ортома нерви... за така да се одигра играта потребно е предходно бар двапати да ја свртиш играта и напамет да ја знаеш секоја ситуација и варијанта на истата...
Туку друго ми е муабетот... не мислиш ли дека паметен потез на издавачите ќе беше ако истовремено во пакет со излегувањето на тројката издадеа и HD верзија на кецот... нели сега се во мода такви реизданија...

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Во животот постојат многу глупи работи, ама сепак ги правиме. Поентата ми е дека ако не сакаш да ги играш, не ги играј, ама не изигравај Месија.
Нее другар, јас ќе изигрувам Месија оти можам. Јас сум еден од тие кои можат да го спасат медуимот заглавен во огромни стеги и играчите од сегашната негова состојба.

Пак ќе кажам, тој праша која од двете игри е подобра, ти забега кон целосно друга тема.
Друга аналогија, лајно или лепешки? Ниедно мислам дека е сосема легитимен одговор. Плус ја докажав причината зошто така одговорив.

sveznajko

Random nobody
Член од
17 август 2006
Мислења
522
Поени од реакции
101
Ete gledas sveznajko, ima potreba od nov nacin na raskazuvanje na prikazni i toj nov nacin nemozi tuku taka da se vmetni vo nekoj od vekje zacrtanite zanrovi. I toa jas celo vreme go velam. I toa e verojatno pricinita sto odamna ne pravat takvi
Мое мислење (и не само мое) е дека технологијата ја убива креативноста.
Како помал , кога сеуште денешните технологии беа во зачеток епските фантазиски светови се наоѓаа во книгите. Мораше сам да ги зацртуваш/замислуваш стварите што се дешаваат во книгата, ликовите, емоциите што се дешаваат кај нив, со други зборови ти активно си го градиш светот на база на настани во книга.

Како технологијата се разви, целиот свет се црта од графичка карта и твојата улога во неговата креација се намалува. Затоа повеќето "добри РПГ-а со добра приказна" имаат нарација на дејство воглавно преку текст (Fallout , Baldur's Gate 1/2, Neverwinter Nights ,etc..), многу малку преку визуелизации.

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Tehnologijata samo otvara novi moznosti, nisto drugo. Moznostite mozat da bidat povrzani so jadroto na igrata i so sporenite raboti, prasanje e kako kje se iskoristat. I seto toa e opfateno od pogolemata konceptualna slika: samio dizajn na IGRATA, mestoto na igracot, prikaznata blabla ratatatam.

I sega fintava e so mngu denesni igri probuvat da go imitgiraat filmot i zatoa seto toa investiranje vo grafika i vizualizacii. Ama tuka e problemot. Ako knigata raskazuva, ako filmot pokazuva, igrata nisto ne pravi tuku TI kako igrac PRAVIS raboti vo NEA.

I toa si povlekuva red drugi raboti. Koga ti pravis nesto za.da stignis do nekoja cel si teras po svoj nacin, drug po drug nacin. Da recime analogno kako sto nekoja kniga ili film se otvoreni za razlicni interpretacii.

sveznajko

Random nobody
Член од
17 август 2006
Мислења
522
Поени од реакции
101
Тоа што го кажа не можам да го поврзам со муабетот зашто имало, а сега нема добри РПГ-а. Ако се суди според „твоето“ играчот е носител на дејството и во дамнешните и во денешните РПГ-а. Дали играчот ќе го доживее тоа со моментот „факјеа, правам приказна со своите дела“ е ништо повеќе него класично „гејмерско уфилмување“ .

Мојот муабет е: ако некој ти сервира све на тацна , како ќе иницира проактивност за уфилмување?

Класичен дел од човековата природа дека се што не е дел од неговата реалност, човекот е склон да го преувеличува или да му дава атрибути со цел да му изгради слика на нешто што самиот го замислил. (на пр. Анџелина Џоли е најбоља јебачица у моите мисли , а у реалност најверојатно е мех..) Поентата : Фантазискиот свет секогаш е поубав во нашите мозоци.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
............. а сега нема добри РПГ-а. .
Не само RPG, туку и FPS и стратегии..... владее општа безидејност, неоригиналност и некреативност ....упм...се е отидено у франшиза...

Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.936
Поени од реакции
23.740
На сите ви ја препорачувам "Mount and Blade".
Кој ја играл нека каже само колку е добра играта, а кој не ја играл...нека погледа 2-3 клипчиња на јутуб и ако е вљубеник во тој тип игри, одма ќе посака да ја даунлоадира!

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
@sveznajko
Epa denes fintava e sto igracot ne e nositel na dejstvoto tuku (skriptiraniot) lik koj sto toj go upravuva. Ti pravis toa sto igrata ti vika da pravis preku kvestovi misii. Igrackiot del e gore dolu izoliran od narativniot i se svdeuva na pukanje, ubivanje, sobiranje zlato i sobirlivi elementi aka gjubre i krevanje leveli. Vekje neinteresni raboti za pravenje.
Denesnite zanrovi oznacuvaat pravenje na tokmu ovie glupi dejstva.

@vone
Zanrovite mora da se skrsat. Dobra FPS igra e prakticki oksimoron. Eve primer Far Cry 2 e dobra ne zarai pukanjeto tuku zaradi drugi raboti primer prezivuvanjeto, a mnogumina kje ja stavat vo FPS kosot.

Treba da bidi 1 igra - 1 poenta - 1 mehanika. A ne 1000 igri - 0 poenti - 1 mehanika.

(tibam latinicata i telefonov)

sveznajko

Random nobody
Член од
17 август 2006
Мислења
522
Поени од реакции
101
@bibil конфузен си. Од кога знам за РПг игрите , тоа биле водечките акции кои може да се прават во светот - тепање непријатели , собирање појака опрема и дигање левели. Тоа го имало од 80те до сега.

Тоа што недостига сега, а го имало порано е чувтвото на "epicness". И покрај фактот дека денес има далеку повеќе open world игри ( условно кажано повеќе избор/нелинеарност ) од „златното доба“ на RPG-јата.

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Небитно тоа, една работа сакам да те прашам уште од неделата ко ми реплицираше во темата Елдер Скролс.

Јас сакам да правам револуција во медиумот т.е. да бидам дела од некој си таков настан. И еве вака или онака имам идеи, зборувам, дела сеуштет немам ама сакам да имам. И ќе имам.

Целата на револуцијата е да се прифатат видео игрите како медиум, уште повеќе како уметнички медиум и да се појават повеќе играчи на овие игри. И пример за да се појават нови играчи мора да има некои нови работи затоа што тие потенцијални нови играчи едноставно не го играат тоа сегашното.

Е сеа да те прашам оти ти цело време си некако против мене? Сметаш дека нема потреба од револуција или пак моите методи не ти одговараат?

Kajgana Shop

На врв Bottom