Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 март 2006
Мислења
17.850
Поени од реакции
12.380
Да...само небото е лимит, зграпчи го светот...на колку им успеало со тој пасош да обезбедат иднина во развиените земји, а на колку не им успеало, не кажува никој.

Може да се има македонско и друго (двојно) државјанство? Мора да се пишеш бугарин за нивно државјанство? И ако е можно двојно, што станува со македонската после земањето нивна националност? Човек не може да има 2 националности.

T

Tetro

Гостин
И ако е можно двојно, што станува со македонската после земањето нивна националност? Човек не може да има 2 националности.
По тоа прашање може секој да се изјаснува и да го менува ставот свој повеќе пати дневно.
Ете, пример: Ако некој се кажува дека по националност е Малезиец, не мора да биде роден таму, не мора да има потекло никакво од Малезија, не мора да има таму роднини ниту пак да живеел таму некогаш. Битно е тоа што во моментот така се чувствува и никој (па ниту и во судница) не смее да го прашуваат "зошто е тоа така".

Член од
6 декември 2010
Мислења
238
Поени од реакции
158
Вест од јули 2010г:

Димитров: За само шест месеци 7.201 Македонци добиле бугарско државјанство

Според објавеното, во првата половина од годинава, “вкупно 9.309 Бугари од странство добиле бугарско државјанство, а на денешната, последна за овој месец седница, Советот за бугарско државјанство, им ги одобрил барањата на 271 лице од Македонија.

“Веќе ќе може да направам точна пресметка за тримесечието-колку лица добиле бугарско државјанство. Тоа е два и пол пати повеќе, отколку за шест месеци во други години, а во однос на Македонија, бројката е околу четири пати повеќе. Тоа е така, зошто нивните молби се одобруваат многу полесно, бидејќи не е потребно да доставуваат докази за бугарско потекло. Државата прифати дека сите Македонци се со бугарско потекло. Ние не им бараме, а тие неможат да имаат документи, во кои е запишано дека се Бугари, како што е пример со Бугарите од Молдавија и од Украина, каде каде малцинствата се официјално признаени. Таму тоа е критериум за бугарско потекло, бидејќи станува збор за христијани. Од Македонците не го бараме тоа, освен ако не станува збор за муслимани. Поради тоа Македонците се привилегирани во голем степен и нивните барања поминуваат многу полесно при проверките во Агенцијата за Бугарите во странство, во Министерството за правда и во Министерството за внатрешни работи“, изјавил Божидар Димитров.
И уште еднаш: " Државата прифати дека сите Македонци се со бугарско потекло" - ако е ова точно, тогаш ова е ептен сериозен забегитис од бугариве.
Значи, сега за да ги поштедат од резилот овие што аплицираат и да не мора да даваат изјави дека се осеќаат ко Бугари или дека имаат бугарско потекло, аутоматски им се одобрува пошто нели ДРЖАВАТА Бугарија сите Македонци што живеат во РМ смета дека имаат бугарско потекло. АЛООООО, тоа е официјален став на државата Бугарија?
Зашто дреме тој дилбер шо е испратен за амбасадор у БГ и зашто не го провери овој податок дали е точен. Ако е така, тогаш Бугарија и официјално води иста политика ко Грција во однос на РМ.

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
По тоа прашање може секој да се изјаснува и да го менува ставот свој повеќе пати дневно.
Ете, пример: Ако некој се кажува дека по националност е Малезиец, не мора да биде роден таму, не мора да има потекло никакво од Малезија, не мора да има таму роднини ниту пак да живеел таму некогаш. Битно е тоа што во моментот така се чувствува и никој (па ниту и во судница) не смее да го прашуваат "зошто е тоа така".
Те молам ова да ми го дообјасниш, пошто не го сфаќам, а веруј, се трудам од петни жили!
Претпоставувам, сакаш да кажеш дека ако јас си замислам дека сум Канаѓанка, Канада,без да ме праша (извини - без никакво право да праша), ќе ми ги отвори вратите и ќе ме "посвои"? Супер. Ја отидов за Канада :D

Сепак, се надевам дека погрешно сум го сфатила твојот пост, а еве зошто:

Во прилог е пример за ставот на еден наш друг сосед, по однос на добивање на државјанство (и пасош, како потврда за државјанство).
ПРИЕМ НА СТРАНЦИ: Се однесува на странци со навршени 18г на кои што им е одобрен постојан престој во ... и имаат потврда за откажување од претходното државјанство. При тоа, услов е непрекинат пријавен престој од 3 години во земјата. Исто така, не се добива автоматски државјанство ни по основ склопување на брак со државјанин на земјата-и за тоа ти требаат 3 години, со можност да го задржиш претходното државјанство.

Видиш, не е така лесно.

Наспроти тоа, имаме оглас за пасош како овој:
Posredstvo i pomois pri vadenje na bugarski pasosi za samo 230 evra . Potrebni dokumenti:lekarsko uverenie,izvod ne postar od 6 meseci,uverenie od sudot deka ne se vodi krivicno delo protiv vas.Procedurata na cekanje e od 6 meseci do 1 godina.Se odi licno 3 pati vo sofija so organiziran prevoz od Delcevo.Kontakt telefoni ... Komplet 230eura

Што мислиш, зошто земјите низ светот го имаат овој став? Зошто поставуваат прашања, бараат исполнување на одредени услови...? Зошто?

T

Tetro

Гостин
Не те читам, долго е.

Мешаш национална припадност, со поседување државјанство. Толку едноставно.

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
И уште еднаш: " Државата прифати дека сите Македонци се со бугарско потекло" - ако е ова точно, тогаш ова е ептен сериозен забегитис од бугариве.
Значи, сега за да ги поштедат од резилот овие што аплицираат и да не мора да даваат изјави дека се осеќаат ко Бугари или дека имаат бугарско потекло, аутоматски им се одобрува пошто нели ДРЖАВАТА Бугарија сите Македонци што живеат во РМ смета дека имаат бугарско потекло. АЛООООО, тоа е официјален став на државата Бугарија?
Зашто дреме тој дилбер шо е испратен за амбасадор у БГ и зашто не го провери овој податок дали е точен. Ако е така, тогаш Бугарија и официјално води иста политика ко Грција во однос на РМ.
Кој да знае?

На крај краева, нема да ми е мука толку, да не е колективното труење со "националното освестување"; константно у последниве години копаме барајќи антички македонски корени, за што-за на крај да констатираме дека дрвото ни расцветало со прекрасен бугарски цвет. Ке почекаме да видиме каков вкус ќе има плодот...
--- надополнето: Sep 7, 2011 8:39 PM ---
Не те читам, долго е.

Мешаш национална припадност, со поседување државјанство. Толку едноставно.
Бугарите, бате, го немаат тој проблем. За нив сме Бугари. Ние само им викаме дека се во право. Толку едноставно.

Прочитај го Божидар, да му е*ам мајката-Vivian го копирала уште еднаш!!!

T

Tetro

Гостин
Бугарите, бате, го немаат тој проблем. За нив сме Бугари. Ние само им викаме дека се во право. Толку едноставно.

Прочитај го Божидар, да му е*ам мајката-Vivian го копирала уште еднаш!!!
Ништо не знам во врска со текстот. Текст може секој да напише, па и ти.
Watchlist, понеделник во 20:51

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Види LADY Q ,

Нема потреба од Паника дека Бугарите имаат претензии во Македонија они и така немаат интерес за Македонија ниту економски ниту политички,оди во Бугарија и ќе видиш колку од нивните млади бегаат надвор.

А што се однесува за државјанства никој нема право да ти го спори пасошот и државјанството шо си го добил во една држава според мене можеш да имаш колку сакаш пасоши и државјанства и нема Светска институција која тебе ќе ти спори колку пасоши да имаш и како се чувствуваш.

Кога можеле нацистите после втора светска војна да имаат по три пасоши па Евреите и Американците мака мачеле да ги фатат не гледам зошто некој треба да нема повеќе државјанства ,

само едно е факт каде си се родил и каде ти е најубаво двете работи некогаш не идат заедно ,па мора да се прави компромис.

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Ајде, ти си државјанин на оваа земја, што уште нема пасош и, според тоа, ти немаш право да излезеш од тука. Наше си, те трпиме. Не шеташ, си седиш дома, никому ништо...

Зошто, било која друга земја (било која во светот) би ти дала пасош, САМО за ти да си патуваш низ светот? Што корист има таа земја од тебе, за да ти даде таква привилегија?

Абе, да не даваат пасоши на лепота, а ја да не знам? Ја сум прилично симпатична ;)

Ljupco Meljata

Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Ајде, ти си државјанин на оваа земја, што уште нема пасош и, според тоа, ти немаш право да излезеш од тука. Наше си, те трпиме. Не шеташ, си седиш дома, никому ништо...

Зошто, било која друга земја (било која во светот) би ти дала пасош, САМО за ти да си патуваш низ светот? Што корист има таа земја од тебе, за да ти даде таква привилегија?

Абе, да не даваат пасоши на лепота, а ја да не знам? Ја сум прилично симпатична ;)
ДА имаат корист материјална им оставаш пари или инвестираш во нивната држава,

Не знам дали си запознаена во Грција ако инвестираш 10000евра или така нешто во некоја КАПИТАЛНА ИНВЕСТИЦИЈА ти следува држвјанство па ти сега види ,

ПАРА БУШИ кај шо не буши бургија ..............

Член од
10 јануари 2011
Мислења
238
Поени од реакции
306
Чисто информативно, не дека бранам одредено државјанство. Но зошто само на бугарскиот пасош гледате како на велепредавство? Што е на пример со грчки или српски? За мене грчки пасош е многу поголемо предавство од бугарски или од српски

Член од
14 април 2007
Мислења
1.812
Поени од реакции
1.047
Македонец сум се родил, Македонец и ќе останам.

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
ДА имаат корист материјална им оставаш пари или инвестираш во нивната држава,

Не знам дали си запознаена во Грција ако инвестираш 10000евра или така нешто во некоја КАПИТАЛНА ИНВЕСТИЦИЈА ти следува држвјанство па ти сега види ,

ПАРА БУШИ кај шо не буши бургија ..............
Чек, чек...а како точно нашиве ИНВЕСТИРААТ во Бугарија? 230ЕУР што ги зима посредник за документација? За некој да добие пасош и отперја НЕКАДЕ у Европа на работа (броејќи се при тоа како Бугар)? Значи, коа Бугарија ја прашуваат колку Бугари се расејани низ земјите од Европската Унија, она вика толку и толку, рачунајќи ги и нашиве...нели е тоа основниот мотив-со новиот пасош да се добие можност за печалба, не да се седи и инвестира во земјата?

T

Tetro

Гостин
Малку ме збуни со текстов, и појма немам што сакаше да кажеш. :confused:

за разлика од тебе, јас сум роден во држава која не постои повеќе, па поинаку гледам на работите. :)

Ljupco Meljata

Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Чек, чек...а како точно нашиве ИНВЕСТИРААТ во Бугарија? 230ЕУР што ги зима посредник за документација? За некој да добие пасош и отперја НЕКАДЕ у Европа на работа (броејќи се при тоа како Бугар)? Значи, коа Бугарија ја прашуваат колку Бугари се расејани низ земјите од Европската Унија, она вика толку и толку, рачунајќи ги и нашиве...нели е тоа основниот мотив-со новиот пасош да се добие можност за печалба, не да се седи и инвестира во земјата?
И што добива Бугарија со тоа политички поен што ја боли Европска Унија колку бугари има во Бугарија,

А Македонецот со Бугарски пасош добива

1)Брза работа,
2)Европско здравствено осигурување ,
3)Можност да работи во рок од 7 дена легално.
4)Си плаќа европско ДДВ и брка работа...............
--- надополнето: Sep 7, 2011 9:25 PM ---
И Гоце Делчев бил патриот Македонец па се пишувал Бугарски Македонец значи пак бил МАкедонец и гинел за Македонија

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom