Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.677
Поени од реакции
31.606
Се залета џокерот, и тој сака да игра покер
ako dzhokerot vistinski i ozbilno vleze vo diskusija., poveketo ke zahalat shto se vpushtile vo poker igra diskusii za zhivotot i negovite ateoduhovni dilemi......;):coffee:
mnogu odamna nauchiv da si go podobram kvaliteto na svojot zhivot proshtevajki na onie shto se obiduvaat da me isplukaat nasednuvajki na bukvi i brojki.,.
pozdrav druzhe ateist:icon_lol::coffee:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
ako dzhokerot vistinski i ozbilno vleze vo diskusija., poveketo ke zahalat shto se vpushtile vo poker igra diskusii za zhivotot i negovite ateoduhovni dilemi......;):coffee:
mnogu odamna nauchiv da si go podobram kvaliteto na svojot zhivot proshtevajki na onie shto se obiduvaat da me isplukaat nasednuvajki na bukvi i brojki.,.
pozdrav druzhe ateist:icon_lol::coffee:
Да видовме, нема гешка, :love:
Два поздрави до Вас, господине Шутрак

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
не можам да генерализирам за сите атеисти, овие и не се многумина пошто повеќето од луѓето не се ни замараат со натприродни појави или окултизам...но ако веќе влегува во езотерија, окултно...верува во нешто што е недокажливо, нешто вон овој свет.
Терминот "окултно" не се однесува на нешто "вон овој свет" како што си напишал.
Occult значи скриено, и се однесува на сознанија, искуства и практики, чија суштина не е достапна за пошироката популација.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.810
Поени од реакции
12.299
По мене тоа не се Атеисти, ја замениле религијата со нешто друго, но за какво верување се работи тоа е веќе предмет на дискусија, кај нас малку се измешани поимите.

П.С. Зошто баш тој дел е болдиран?
На такво нешто и мислев, како што даде одговор...малце ми беше потешко да ви доловам тоа што го мислев, но бидна, некако ме сфативте :)

Тоа со болдот, па то беше близу до поентата на она што ме интересираше, верувањето на некои кои не веруваат во библиските записи, но повторно веруваат во нешто друго, натприродно. Ретки се, но ги има, сум среќавал.
Терминот "окултно" не се однесува на нешто "вон овој свет" како што си напишал.
Occult значи скриено, и се однесува на сознанија, искуства и практики, чија суштина не е достапна за пошироката популација.
поимот окултизам, како и езотерија ги преземав од една тема. како и од овде
http://mk.wikipedia.org/wiki/Окултизам

Окултизам (од лат. occultus; таен, скриен) всушност претставува окултна наука (т.е. „таинствена наука“) за натсетилните појави како на пример: спиритизам, хиромантија, астрологија и теозофија.
Окултизмот се вклучува во верување во натприродни и таинствени сили во природата и во човекот.
затоа и ги употребив тие поими за моето прашање и примери.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
поимот окултизам, како и езотерија ги преземав од една тема. како и од овде
http://mk.wikipedia.org/wiki/Окултизам

затоа и ги употребив тие поими за моето прашање и примери.
Страната која си ја навел не посочува никаков извор, но дури и таму е нагласено дека поимот Окултизам доаѓа од латинскиот збор - occultus; таен, скриен. И дека се работи за надсетилни појави и таинствени сили во природата, а не вон неа.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.810
Поени од реакции
12.299
Страната која си ја навел не посочува никаков извор, но дури и таму е нагласено дека поимот Окултизам доаѓа од латинскиот збор - occultus; таен, скриен. И дека се работи за надсетилни појави и таинствени сили во природата, а не вон неа.
па и она за што зборев е во природата (што и да значи поимот природа), не и вон неа. Ако одиш на линковите ќе забележиш дека окултистите се занимаваат и со кристални топки, Божји Печати, гледање во т.н. медиуми, света табла со која се читале магични букви...и така натаму. А сето тоа не е ниту мерливо, ниту докажливо...како во тој случај еден атеист се сомнева и не верува во стварање на Човек од "пепел" затоа што не е докажливо, а не се сомнева во окултните практики (кажани претходно) имено магии, алхемиски формули, контакт преку медиуми и слично...кои исто не се мерат и докажуваат со формули.
Дали е логично? Мене некако и не ми е.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
па и она за што зборев е во природата (што и да значи поимот природа), не и вон неа. Ако одиш на линковите ќе забележиш дека окултистите се занимаваат и со кристални топки, Божји Печати, гледање во т.н. медиуми, света табла со која се читале магични букви...и така натаму. А сето тоа не е ниту мерливо, ниту докажливо...како во тој случај (те земам само како пример во случајов) ти како атеист се сомневаш и не веруваш во стварање на Човек од "пепел" затоа што не е докажливо, а не се сомневаш во окултните практики (кажани претходно) имено магии, алхемиски формули, контакт преку медиуми и слично...кои исто не се мерат и докажуваат со формули.
Дали е логично?
Јас не се сметам себеси за атеист, туку за пантеист - http://en.wikipedia.org/wiki/Pantheism
А за што ќе ме сметаат другите и не ми е толку битно. Јас едноставно не верувам во антропоморфен бог кој го создал универзумот. За мене универзумот и бог се едно исто.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
па и она за што зборев е во природата (што и да значи поимот природа), не и вон неа. Ако одиш на линковите ќе забележиш дека окултистите се занимаваат и со кристални топки, Божји Печати, гледање во т.н. медиуми, света табла со која се читале магични букви...и така натаму. А сето тоа не е ниту мерливо, ниту докажливо...како во тој случај еден атеист се сомнева и не верува во стварање на Човек од "пепел" затоа што не е докажливо, а не се сомнева во окултните практики (кажани претходно) имено магии, алхемиски формули, контакт преку медиуми и слично...кои исто не се мерат и докажуваат со формули.
Дали е логично? Мене некако и не ми е.
Ни мене

Член од
28 март 2006
Мислења
17.810
Поени од реакции
12.299
Јас не се сметам себеси за атеист, туку за пантеист - http://en.wikipedia.org/wiki/Pantheism
А за што ќе ме сметаат другите и не ми е толку битно. Јас едноставно не верувам во антропоморфен бог кој го создал универзумот. За мене универзумот и бог се едно исто.
Затоа малку го изменив постот, да не испадне нешто лично со примерот ама ти веќе ме исцитира...побрз си, ја се кланкам ;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Затоа малку го изменив постот, да не испадне нешто лично со примерот ама ти веќе ме исцитира...побрз си, ја се кланкам ;)
Од моја перспектива, "магијата" е начин на кој субјектот успева да постигне состојба при што со својата воља може да влијае на одреден тек на настани.
Тоа што науката неможе сеуште да го објасни, незначи дека никогаш нема ни да може. Науката неможе да објасни ни феномени како што се интуицијата или преинкогницијата - (способност да се види настан, пред тој да се случи). Такви примери неможам да ги објаснам и да ги докажам, но знам дека се случуваат затоа што лично сум бил сведок.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.677
Поени од реакции
31.606
ochigledno tuka se vodi bitka za toa dali e bog ., neshto opiplivo ili setilno ., i drugata strana koja beskompromisno ja otfrla tezata deka bog postoi ., ., premnogu komplicirano za razbiranje ., ovoa bara mnogu i mnogu i pak mnogu chitanje ., sopstveno razmisluvanje i sobiranje na informacii na mnogu podolg period., za da gi poednostavam rabotite ., iako ke nagrne i ednat i drugata strana., za onie shto veruvaat vo bog na tradicionalen i institucionalno crkoven nachin ., kwe im kazham samo eda rabota ., shto poveke se obiduvate da bidete poblisku do nego ., toj poveke se oddalechuva od lugjeto., za drugata strana koja ochigledno na ovoj forum tuka preovladuva ., ateistite ., ne e bog toa shto tie go negiraat bog e sublimat na mnogu neshta ., za koi i vie samite se zalagate ., od ona shto mozhev do sega da go -p[rochitam kako vasha antiteza na bog i vera., ova se samo dve mali zrnca pesok od sushtinata dali kako shto i nakrajot ona glavnoto zoshto
-mudriot chovek i od zrnca pesok ke napravi gerdan.,......

pozdrav do site i mislam deka vo ovaa rubrika iednite i drugite ke zdivnete od mene:coffee:

Н

нихилист

Гостин
ochigledno tuka se vodi bitka za toa dali e bog ., neshto opiplivo ili setilno ., i drugata strana koja beskompromisno ja otfrla tezata deka bog postoi ., ., premnogu komplicirano za razbiranje ., ovoa bara mnogu i mnogu i pak mnogu chitanje ., sopstveno razmisluvanje i sobiranje na informacii na mnogu podolg period., za da gi poednostavam rabotite ., iako ke nagrne i ednat i drugata strana., za onie shto veruvaat vo bog na tradicionalen i institucionalno crkoven nachin ., kwe im kazham samo eda rabota ., shto poveke se obiduvate da bidete poblisku do nego ., toj poveke se oddalechuva od lugjeto., za drugata strana koja ochigledno na ovoj forum tuka preovladuva ., ateistite ., ne e bog toa shto tie go negiraat bog e sublimat na mnogu neshta ., za koi i vie samite se zalagate ., od ona shto mozhev do sega da go -p[rochitam kako vasha antiteza na bog i vera., ova se samo dve mali zrnca pesok od sushtinata dali kako shto i nakrajot ona glavnoto zoshto
-mudriot chovek i od zrnca pesok ke napravi gerdan.,......

pozdrav do site i mislam deka vo ovaa rubrika iednite i drugite ke zdivnete od mene:coffee:
Ај еве јас од досада ќе го корегирам и "преведам" твојот текст на кирилица без непотребните интерпукциски знаци.

"Очигледно тука се води битка за тоа дали е бог нешто опипливо или сетилно и другата страна која бескомпромисно ја отфрла тезата дека бог постои, премногу комплицирано за разбирање, ова бара многу и многу и пак многу читање, сопствено размислување и собирање на информации на многу подолг период. За да ги поедноставам работите, иако ќе нагрне и едната и другата страна, за оние што веруваат во бог на традиционален и институционално црковен начин, ќе им кажам една работа, што повеќе се обидувате да бидете поблиску до него, тој повеќе се оддалечува од луѓето. За другата страна која очигледно на овој форум тука преовладува, атеистите, не е бог тоа што тие го негираат, бог е сублимат на многу нешта, за кои и вие самите се залагате. Од она што можев до сега да го прочитам како ваша антитеза на бог и вера, ова се само две мали зрцна песок од суштината дали како што и на крајот она главното зошто.
- мудриот човек и од зрнца песок ќе направи ѓердан.

Поздрав до сите и мислам дека во оваа рубрика и едните и другите ќе можете да здивнете од мене."

No, still not making any sense...

Првата и последните три реченици те замислив како ги изговараш во стил на Миле Паника. Сличен ви е начинот на изразување.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
би се вратил на прашањето
- како е можно атеист да верува во такво нешто кое не може да се докаже
Погрешна ти е формулацијата!
Атеист не вика..... не може да се докаже..туку ќе ти рече.... се уште не е докажано или побиено, се работи на случајот...
..тука и лежи суштинската разлика помегу верниците и оние другите, првите бараат конечен непроменлив одговор на се и сешто и тоа одма и веднаш, па макар одговорот бил извлечен од некакви си нејасни записи од пред повеќе илјади години кои се толкуваат, прилагодуваат, од прилика до прилика зависно од тоа која е потребата на толкувачот, додека вторите одговорите методично и систематски ги бараат (и тоа со успех) , истражуваат, докажуваат, отфрлаат, усвојуваат, надоградуваат... цело време во зависност од научната и техничката развиеност во дадениот момент.

Kajgana Shop

На врв Bottom