Мене ми е апсолутно јасна твојата позиција. Секој, па и јас, посакува што е можно по лесно, со по малку труд, да дојде до диплома. Уфрлувањето во една таква група, тоа ти го прави многу едноставно. Ти си се инфилтрирал во група која, грубо кажано, добива факултетски дипломи од ракав. Тоа не е ништо ново. Oпшто познато во државава е како Албанците на нивните "универзитети" добиваат дипломи. Ти за разлика од нив четири години идеш и глумиш кукла на предавањата, кои не ги разбираш. Кога ќе се земе во предвид фактот дека таму сите добиваат преодни оценки и дипломи, па учеле или не, тогаш по мала тежина има четиригодишното присуство на вегетирачи како тебе, на предавањата.
И тоа е све супер...
Сепак, треба да сфатиш дека мојот аспект на гледање на нештата, не тргнува од твоите лични интереси. Имено станува збор за перспектива која е по блиска до некакво општо гледиште за правилен развој на настаните, а по малку води сметка за личните интереси на некој.
Така да, извини ако те вознемирив со мојата загриженост за студентите кои ги произведува овој образовен систем. Студенти кои поима немаат што се случува на предавањата и кои дипломите ги добиваат дента кога ќе се запишат на "факултетот".
Некој ќе додаде дека на крајот на краиштата не е ни битно, зашто и така повеќето нема да го работат тоа што го студирале. Али ако случајно работат по струка, тешко нас, како општество.
(... демек сеа ни е супер :p)