Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
G

galaxy

Гостин
Ako znaes odgovori ako ne, kuti si popameten si.Koga rekov deka za Kuran treba da imas poveke mozok.Jas ne znam za nauka ,sakam da doznaam, jas eve sum glupa kako tebe priznavam, pa vikam od ateistite nesto pametno da naucam, a toa e naukata.Ako ne znaes ostavi za nekoj popameten.
--- надополнето: Aug 28, 2011 2:35 PM ---

Gledam megu najpametnite si Сфероидна (malku poprosto kazano) i koga se doznalo za toa?Kako sto kazav na corbacijava mnogu sum glupa, pa malku poprosto.
Vi BLAGODARAM.
Концептот постоел од 6 век пред новата ера. Во 3 век пне Грчките астрономи сферичната форма целосно ја прифатиле. Формата на дело е прикажана во 1521
en.m.wikipedia.org/wiki/Spherical_Earth

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
isto prasanjee skoro sekogaass
Пак тој прашање. Слеп ли си или слепец се правиш? Погледни дека во горниот мој коментар нема ниту ЕДНО ЕДИНСТВЕНО прашање. Го нема ни интерпукцискиот знак (се сомневам дека знаеш за што зборувам) за прашална форма (?)

“Zar oni koji ne vjeruju ne vide da su nebesa i Zemlja bili zatvorena (cjelina), pa smo ih rastrgali. ........ Pa zar neće vjerovati?”
(Kur’an, 21:30)
Па нели во горниот коментар ти пишав зошто овој цитат не говори и не може да говори за теоријата Биг Бенг, бидејќи во неговиот контекст се гледа дека не станува збор за Биг Бенг. За да не се повторувам и за да не СПАМИРАМ КАКО ТЕБЕ, ќе го повторам само заклучокот:
Ова е сосема СПРОТИВНО на теоријата Big Bang која вели дека од експлозијата прво се создале ѕвездите, а дури потоа планетите.
Заклучок: Мухамед воопшто не ја познавал теоријата Big Bang, што е сосема очекувано за човек од тоа време :)

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Пак тој прашање. Слеп ли си или слепец се правиш? Погледни дека во горниот мој коментар нема ниту ЕДНО ЕДИНСТВЕНО прашање. Го нема ни интерпукцискиот знак (се сомневам дека знаеш за што зборувам) за прашална форма (?)

Па нели во горниот коментар ти пишав зошто овој цитат не говори и не може да говори за теоријата Биг Бенг, бидејќи во неговиот контекст се гледа дека не станува збор за Биг Бенг. За да не се повторувам и за да не СПАМИРАМ КАКО ТЕБЕ, ќе го повторам само заклучокот:
Ова е сосема СПРОТИВНО на теоријата Big Bang која вели дека од експлозијата прво се создале ѕвездите, а дури потоа планетите.
Заклучок: Мухамед воопшто не ја познавал теоријата Big Bang, што е сосема очекувано за човек од тоа време :)
viee izgleda ste slepeec za ovaa sme razgovalee vo minato vremee sekogas isti prasanja evee celoto toaa prasanje od kaj go prezedovte..potsetise.

http://forum.kajgana.com/threads/Прашања-за-Исламот-i.25156/page-246

Член од
25 август 2011
Мислења
109
Поени од реакции
6
Drugar odi legni si.Sto ti e gajle dali pisal prasalnik ili tocka ili izvicnik??????Sto mislis deka ke se napravis popameten od nego?Ne e na testiranje tuka.Mislis deka si NAJPAMETEN ako znaes da stavis prasalnik kaj sto treba :pos:?????

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Нормално дека иста научна невистина во Куранот со исти докази ќе биде разобличена. Нема сигурно да седнам одново да ви ги разобличувам научните лапсузи во Куранот, кога веќе одамна го имам направено тоа.
Патем на истиот линк ќе го видиш и твојот текст што тука папагалски ни го повторуваш, иако тој веќе одамна е разобличен :)
Значи, врти сучи, Куран и наука се две спротивни и неспоиви нешта.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Нормално дека иста научна невистина во Куранот со исти докази ќе биде разобличена. Нема сигурно да седнам одново да ви ги разобличувам научните лапсузи во Куранот, кога веќе одамна го имам направено тоа.
Патем на истиот линк ќе го видиш и твојот текст што тука папагалски ни го повторуваш, иако тој веќе одамна е разобличен :)
na isto prasanje isti odgovorr navistina nemam vreme da se zanimavam i da vi objasnuvaam po redosled ,, nema nikakvo fajdee ,na kraj' tebe tvojata vera mene mojataa ,, i ne zaboravaaj se naogame na tema prasanje na hristijanstvoto pocituuvajgo toaa.

Член од
25 август 2011
Мислења
109
Поени од реакции
6
Нема сигурно да седнам одново да ви ги разобличувам научните лапсузи
E popameten ke bides taka
I sto mislis sega deka si ja otkril Amerika?
Ama pak ke ti kazam POPAMETEN si koga kutis, veruvaj mi

Член од
27 јули 2011
Мислења
633
Поени од реакции
241
islamot se sofpaga so naukata t.e kuranot i prethodi na naukaata kuranot kako Allahov govor mue objaven na muhamed .a.s da go dostavi do celoto covestvo i prestavuva upatstvo za lugeto vo najvaznite zivotni prasanja
kuranot i prethodi na naukata iako toj prvobitno nee objaven da se ja izucuva hemijata biloogijata geografijata i t. n no dava naucni vistini za i okolu naukata koja koja se sofpaga so kuranot , na primer; otcepuvanjeto na zemjata ,
naucnicite potvrdile deka semjata e ocepena od nebesata, odnosno deka nastanala posle silna eksplozija vo vselenata definitiven zaklucok do koj denes dosla modernata astrofizika upatuva na faktot deka celiot univerzium, zaedno so matrijalnata i vremenskata dimezija nastanal vo nulta momentot na edna golema eksplozija so teroijata na golemata eksplozija (big beng) dokazano e deka celiot nastanal od nisto so ekplozija samo na edna tocka pred recisi 15 miljardi godini, ovaa teroija voedno e i naucno objasnuvanje za nastapuvanjetoi pocetokot na univreziumot koja e prifatena od strana na site naucni krugovi,,,

ova e spored naucnite no sto veli kuran za i okolu ovoj fenomen ,,vozviseniot Allah ovaa naucna vistina im ja prenel na lugeto uste pre 14 veka preku covekot koj ne znael ni da pisuva ni da cita ,Muhamed.a.s.
vozviseniot allah vo kuran veli;

;; ne gledaat li onie koi ne veruvaat deka i nebesata i zemjata bea navistina edna celina, pa nie ja razdvoivme, ,,,(el enbija,30
dali si ja razgledal opcijata deka moze islamot e proizvod na politeizam , deka vsusnost mu se klanjkate na politeoisticki bog.
i deka samiot Muhamed vo poslednite migovi na svojot zivot kazal deka site negovi misli mu doagjale od SATANATA. koj e toj vas prorok ?
koj e taja vasa religija ?
koi se cudata na muhamed na allh ?
na kraj kraeva dokolku ne se konvertirate samiot isus ce vi sudi.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Do ateistite
Mnogu ateisti se ateisti zatoa sto veruvaat vo naukata i ja smatraat naukata tolku napredna, pa zatoa ja smetaat verata i svetite knigi za bezmisleni.Prvoto prasanje do ateistite: zamislite deka postoi nekoja masina, koja nikoj prethodno na svetot ne ja videl i ako nekoj taa masina ja stavi pred vas i ve prasa:"koj e toj koj moze da ti go objasni mehanizmot, smislata i nacinot na koja raboti ovaa masina?"Sto bi odgovorile ateistite?Ako nekoj donese masina pred ateist, koja nikoj nikogas prethodno ne ja videl i ako gi prasaat koj moze da gi objasni detalite okolu ovaa masina?
Тоа машина, уред, напра-вија со непознато потекло...нешто како Монолитот во делата на Кларк?

Член од
25 август 2011
Мислења
109
Поени од реакции
6
dali si ja razgledal opcijata deka moze islamot e proizvod na politeizam, deka vsusnost mu se klanjkate na politeoisticki bog.
i deka samiot Muhamed vo poslednite migovi na svojot zivot kazal deka site negovi misli mu doagjale od SATANATA. koj e toj vas prorok ?
koj e taja vasa religija ?
koi se cudata na muhamed na allh ?
Good morning Suhoj! Pa jas na tebe zaboraviv.Ne sakav stramot da te go izdvadam na delo, ama da znaes ti me natera.
Ti GOLEM hristijanu, sto si ja branis verata pisuvajki mi privatni poraki

Suhoj напиша:
prvo dobro zapoznaj se so Hristijanstvoto sto znacenje ima toa, i zosto i kako krsto e simbol na nasata vera znaci citaj samata istrazuvaj za Islamot jas samiot licno barav i citav se sto me interesirase, a vakvi gluposti kako tvoive do sega ne sum cital
islamot sto vo prevod znaci mir so sebe e ponova religija od hristijanstvoto doagja nekade vo 6 vek negov propovednik e Muhamed propdanat trgovec koj na 40 godini (nepismen) mu se javil angel bozji.. drugoto go znaes stariot zaved go imas i vo kuranot dzenem i dzenet se e isto samo so drugi iminja i vo idnina postavi korektni prasanja a ne vo forma na sarkazam...ne sme ovdeka da favoruzirame religii..
Dzenem? Ti si istrazuval, se gleda?Vaka si ja branis verata ?Pa brani ja na forum, kako prav hristijan, ne BEGAJ KO..... da mi pisuvas privatni poraki.Jas prasav hristijanite da mi odgovorat, a ne sama da istrazuvam.PRAZEN ODGOVOR
Se dodeka ne mi odgovoris na moite prasanje koi glasat

Za krstot i Isus
Ako "GOSPODAROT" umrel zaradi covecki dela, ako go ubile (go raspnale), pa kakov e toj "Bog"?Dali toj bil zadovolen so toa sto mu go napravile?Ako bil zadovolen pa neka bidat blagosloveni zatoa sto go postignale negovoto zadovolstvo.No ako se nalutil za toa sto mu go napravile, toa znaci deka oni go pobedile.Dali posle toa sve sto postoi bilo prepusteno samo na sebe, bez Gospodar koj se slusa i molitvi ispolnuva?Dali svetot bil prepusten sam na sebe, bez Bog koj ke upravuva so nego, dodeka negovite race bea zakovani?Zasto negovite robovi ne mu pomognale koga go slusnale negobiot bolen plac?Kako moze parcinja drvo na koj bese zakovan da go nosat "vistinskiot Bog"?Kako mozelo zelezoto da mu se priblizi, da go probie i da mu nanese bol?Kako racete na negovite neprijateli mozele da doprat do nego i da go udiraat po negoviot grb?Cudno e grobot vo koj lezel vasiot "Bog".A najcudno e:stomakot vo koj ziveel. 9 meseci vo temninata na utrobata ziveel i preku majcina krv se hranel!Izlegol od stomakot kako malo nejako novorodence koe moralo da se doi!On jadel i piel i trebalo da gi pravi site covecki raboti.Ta zar ova moze da bide "Bog"?Uzvisen e ALLAH (BOG) od lagite na hristijanite.Site tie ke bidat povikani na odgovornost zaradi lagite.
A vie koj krstot go obozavate!Od koja pricina e krstot svet, a toj sto go odbiva proklet?Zar ne e popametno da go unistite i da go zapalite zaedno so toj sto go vovel?Ako "Gospodarot" na nego e raspnat i negovite race na nego zakovani on e, stvarno, PROKLET pa zatoa gazite go so svoite noze i ne go baknuvajte koga ke go vidite!"Gospodarot" e na krstot macen,A VIE KRSTOT GO OBOZAVATE?Pa vie stvarno ste negovi neprijateli?

ja nemas taa cest da ti odgovoram na tvoite.Do togas ostavi me na raat so ateistite
Suhoj напиша:
Isus
l have many things to say to you, but you cannot bear them now. 13 When the Spirit of truth comes, he will guide you into all the truth, for he will not speak on his own authority, but whatever he hears he will speak, and he will declare to you the things that are to come. 14 He will glorify me, for he will take what is mine and declare it to you" John 16 12-14

Mislam ako razbiras English.

Tuka zboruva za doaganjeto na Muhammed s.a.w.Sto znaci Isus neka e mir i Allahov blagoslov na nego kaza: da se veruva na posledniot pratenik.

Nemoj prijatele pagas vo svoite ZAMKI!

Н

нихилист

Гостин
Do ateistite
Mnogu ateisti se ateisti zatoa sto veruvaat vo naukata i ja smatraat naukata tolku napredna, pa zatoa ja smetaat verata i svetite knigi za bezmisleni.Prvoto prasanje do ateistite: zamislite deka postoi nekoja masina, koja nikoj prethodno na svetot ne ja videl i ako nekoj taa masina ja stavi pred vas i ve prasa:"koj e toj koj moze da ti go objasni mehanizmot, smislata i nacinot na koja raboti ovaa masina?"Sto bi odgovorile ateistite?Ako nekoj donese masina pred ateist, koja nikoj nikogas prethodno ne ja videl i ako gi prasaat koj moze da gi objasni detalite okolu ovaa masina?
Ова е Закир Наик, најверојатно си гледал јутуб видео од него па си рекол ај ќе пробам да се направам паметен на форум, е штета што не успеа. Овој пример е толку промашен што не ни вреди да се разобличува.

Член од
27 јули 2011
Мислења
633
Поени од реакции
241
ooo proud to be blinde (n)

ni eden hristijan ne bega koga treba da se sooci so musliman toa bilo od porano pa i sega tuku vie begate kako p.. a i ce begate i ponataka.Nema beganje od hristijanska templarska raka (y)
no da ti odgovoram na tvoive prasanja.
prvo za krstot
znaci koncepcijata na krstot se javuva mnogu pokasno kako simbol na hristijanstvoto koj se spomnuva a i ima najstari podatoci e ribata znaci taa e najstariot simbol i prv simbol na hristijanstvoto.
toa go imas vo site ranohristijanski baziliki katakombi ( prvite tajni hristijanski crkvi ), prvite pesterski sliki se so toj simbol riba.jpg koncepcijata za krstot se javuva poposle koga crkvata kako osnova gi zema 4 priznaeni evangelija i vrz osnova na koi ja gradi hristijanskata vera, (znaci ovde ima eden golem del na objasnuvanje baraj gi vselenskite sobori ), na idejata krstot da bide simbol se sprotistavile ikonoborcite (onie koi sto se borat protiv toa bog da bide prestavuvan preku ikona, velejki deka krstot ne e prav simbol na isus posto gi simbolizira negovite maki i stradanje.
no od crkavta kako simbol e zemen krstot so koj se simboliziraat makite i stradanjat koi isus hristos gi podnel za covestvoto.

e sega za isus dolgo vreme se diskutiralo dali na isus da mu se dade covecka ili bozja priroda znaci zboruvam za crkvata na karja odluceno e deka isus e kombinacija od dvete prirodi i bozjata i coveckata priroda.
bidejki poznati se cudata koi gi pravel isus za hebrejskiot narod.
e sega da se navratam na tebe licno muslimanke
ako si prava muslimanka (n), na sto uci islamot (mir so sebe) na tolerancija kon sebe prvo kon drugite okolu tebe pa kon drugite konfesii i religii, so ovi tvoi izjavi protiv hristijanstvot beter od al kaida si na ova li te ucel muhamed pedofilot :pos:, drugo isus ili isaja kaj vas isto taka se spomnuva taka da pak gresis znaci i samiot muhamed go ima priznaeno kako bozji poslanik pratenik na zemjata.
koj vo poslednoto poglavje na biblijata Armagedon ke go pobedi satanata i negovite slugi
According to some premillennial Christian interpretations, the Messiah will return to earth and defeat the Antichrist (the "beast") Satan/Lucifer/ Devil (allah) in the battle of Armageddon. Then Satan will be put into the "bottomless pit" or abyss for 1,000 years, known as the Millennial Age. After being released from the abyss, Satan will gather Gog and Magog (peoples of two specific nations) from the four corners of the earth. They will encamp surrounding the "holy ones" and the "beloved city" (this refers to Jerusalem). Fire will come down from God, out of heaven and devour Gog and Magog after the Millennium, and the Devil, who deceived them, death hell and whosoever was not found written in the book of life are thrown into Gehenna (the Lake of Fire burning with brimstone) [4]
The word Armageddon appears only once in the Greek New Testament.[5] The word may come from Hebrew har məgiddô (הר מגידו), meaning "Mountain of Megiddo". "Mount" (actually a Tel) Megiddo is a small mount or hill on which ancient forts were built that guarded the main highway, the Via Maris, that connected Ancient Egypt with Mesopotamia. Megiddo was the location of many decisive battles in ancient times (including one in the 15th century BC and one in 609 BC). The town Megiddo in Israel is approximately 25 miles (40 km) westsouthwest of the southern tip of the Sea of Galilee (or Lake Tiberias to the Romans) in the Kishon River area.[6]
neznaenje prijatelke te vodi vo bezdna proci ta ja biblijata i doznaj ja vistinata dodeka e vreme :) (y)
nikakvi cuda nikakvo izbavuvanje baska pred sekoj nalet na arapskite osvojuvaci muhamed znael samo da bega.
prvo odgovri si samata na sebe na moite postavenmi prasanja pa ce se uversi koja vistina e pogolema a koja e laga i za koja ce i se sudi na sudniot den i vecno ce bide zakovana vo vecnata bezdna na stradanjeto za sekoj musliman koj nema da se pokae.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
сеуште не добив одговор каква машина е тоа. Ако е од непознато потекло, можеби е од некои цивилизации далеку над нас. Ок, отом потом, ваљда Прауд ту би муслим ќе објасни каква машина е у прашање.

Ме интересира некој христијанин како размислува, ете пошто има муслимани на темава ме интересира и нивно размислување.

Конкретно ако вашата љубов е од друга вера што вие би одбрале или што би советувале да одбере лице кое се сретнува со таква дилема.

Дали ќе се откажете од својата вера во име на земната, световна љубов или ќе се откажете од Божјата (и ќе прифатите туѓ Бог, на својот сопружник), небесна љубов заради љубовта кон сопружникот?
Што ви е побитно -Бог или вашата љубов од овој свет?

Член од
25 август 2011
Мислења
109
Поени од реакции
6
ni eden hristijan ne bega koga treba da
I mislis ti poveruvaa i drugite.Sto majka baras da mi prakas privatna poraka?Jas pisav na forum.
znaci koncepcijata na krstot se javuva mnogu pokasno kako simbol na hristijanstvoto koj se spomnuva a i ima najstari podatoci e ribata znaci taa e najstariot simbol i prv simbol na hristijanstvoto.
toa go imas vo site ranohristijanski baziliki katakombi ( prvite tajni hristijanski crkvi ), prvite pesterski sliki se so toj simbol koncepcijata za krstot se javuva poposle koga crkvata kako osnova gi zema 4 priznaeni evangelija i vrz osnova na koi ja gradi hristijanskata vera, (znaci ovde ima eden golem del na objasnuvanje baraj gi vselenskite sobori ), na idejata krstot da bide simbol se sprotistavile ikonoborcite (onie koi sto se borat protiv toa bog da bide prestavuvan preku ikona, velejki deka krstot ne e prav simbol na isus posto gi simbolizira negovite maki i stradanje.
A ova li go pisa kako odgovor?Kolku simboli i svetci ima vo vasata vera i samite ne gi znaete.
no od crkavta kako simbol e zemen krstot so koj se simboliziraat makite i stradanjat koi isus hristos gi podnel za covestvoto.
Mislam daj luge da veruvame vo nesto realno.Dokolku nekoj ti gi skrati makite i resil da te ubie, zar tvojot sin/kerka, vnuci i t.n ke go velici tvojot noz, ke mu bide svet, ke go baknuva kako simbol na makite i stradanjata koj ke gi podneses dodeka ne crknes???
drugo isus ili isaja kaj vas isto taka se spomnuva taka da pak gresis znaci i samiot muhamed go ima priznaeno kako bozji poslanik pratenik na zemjata.
Isaija?Ova dokazuva kolku si istrazuval za islamot?Koj veli deka ne go priznal.Citas moi prethodni postovi?Da kako PRATENIK

G

galaxy

Гостин
@proud to be a muslim
Моите одговори беа
залудни? Никаков заклучок не донесовме.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom