Битката кај Пидна, 1 jуни 139 г. пне

Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
мислам дека овој пост треба да оди како посебна тема, бидејќи настанот е од големо значење... Македонија подпаднала под Рим..

за ова знаеме од Плутарх...
потоа, пресметан е датумот, и тој е сеуште официјален.

меѓутоа, денес постои НАСА, тие изработиле карти за дури 5.000 г. ..за месечевата еклипса...детал спомнат од Плутарх....

па, според тоа, ако ги споиме Плутарх и НАСА, Битката кај Пидна, каде што е поразен последниот Македонски Владетел, Персеј , морала да биде на ден
1 Јуни 139 гпне
и тоа помеѓу
08.00 пм и 01.00 ам часовите

што значи, тоа било ноќна битка.

пресметките , со детали изработени од НАСА, кои се за посочениот период, може да се најдат овде
http://eclipse.gsfc.nasa.gov/5MCSE/5MCSE-Maps-04.pdf

за нелогичноста, е напишано и од авторот на преводот од Плутарх, во делот Thayer's Notes:
http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Plutarch/Lives/Aemilius*.html#noteE

зошто е важноста, значењето?
затоа што Персеј и настаните, сепак побудуваат значаен интерес помеѓу нас, за тие работи "знаеме се", но не знаеме точно кога биле.

п.с.
според истите пресметки, Тукидид...Пелопонеските Војни биле во 18 јануари 402 гпне

разликите за 2-та настани се 30 години подоцна.....

проблем со Тукидид е кога вели дека Пелопонесците лежеле на плажа (ако е Тукидит правилно преведен?) во зима на 18 јануари 402 гпне?
уште еден проблем од Тукидид, лежеле на плажа=Паралија, ама на која плажа?
На Пелопонез, во тоа време, се ми се чини дека НЕМАЛО место со такво име.
(na Peloponez, doskoro imase mesto so takvo ime, godinava e preimenuvano, no zboruvame za vremeto na Tukidid, od toa vreme, nema tragi od toa mesto, nitu mesto so takvo ime)
----------------------------------------------------------------------------------------------
инаку, пресметките се правени..трансферирани сите оние антички календари, траењето на астрономската година, и што уште не....од познавачи од тие области....
но, кој сака да си игра астрономски настани, еве му добар софтвер.
http://download.cnet.com/Starry-Night-Backyard-ESD/3000-2054_4-10066547.html

Член од
27 јули 2011
Мислења
633
Поени од реакции
241
eve i video od tamosnata bitka kako se odvivala :)
celata sila vo makedonnskata falanga bila vo nejzinata edinsvenost splotenost i disciplina, no momentot koga takticki se povlekuvala konjanicata na rim.
makedonskata falanga nedisciplinirano gi napustila redovite poneseni od zelbata da gi unistat rimjanite, tokmu taa greska kobno gi cinela makedoncite napustajki gi redovite ja narusile homogenosta i einstvoto na falangata -pravjeci procep vo samite redovi koi toa vesto go iskoristile rimjanite.
samo za informacija vo redvite na samata legija imalo i makedonski oficeri i kapetani, i uste nesto pavle rimskiot imperator 3 dena i 3 nojki slavel za pobedata nad Makedonija brojni koli i zlata bile odvedeni od Makedonija....

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
samo za informacija vo redvite na samata legija imalo i makedonski oficeri i kapetani, i
Само римски државјани служеле како легионери, а нарочно во 2ри век ПНЕ. Тогаш во состав на римската војска можело да се најдат и помошни единици од некои вазалски земји и кралства али тие биле посебно и одвоено од легиите. Некогаш на поробените или вазалски народи рим му давал и римско државјанство (ако се покажале како верни и одани сојузници на рим) па со самото тоа им бил отворен пат и кон повисоки државни служби како и прием во легиите. Значи во тоа време кога Македонија била надвор од римско царство и неприател на рим а македонците немале римско државјанство, не можеле да служат ни како обични војници а камоли како офицери во римската легија.

Член од
27 јули 2011
Мислења
633
Поени од реакции
241
Само римски државјани служеле како легионери, а нарочно во 2ри век ПНЕ. Тогаш во состав на римската војска можело да се најдат и помошни единици од некои вазалски земји и кралства али тие биле посебно и одвоено од легиите. Некогаш на поробените или вазалски народи рим му давал и римско државјанство (ако се покажале како верни и одани сојузници на рим) па со самото тоа им бил отворен пат и кон повисоки државни служби како и прием во легиите. Значи во тоа време кога Македонија била надвор од римско царство и неприател на рим а македонците немале римско државјанство, не можеле да служат ни како обични војници а камоли како офицери во римската легија.
poznat e pozdravo koj im go upatil rimskiot imperator do vojskata “фала ви на вас Легионери што му ја донесовте победата на Рим “ поздрав и до македонските генерали и офицери.
оваа реченица кажува се.
Римјаните ја знаеле слабата страна на фалангата и вешто ја искористиле, во своја полза, благодарени на советите кои ги добивале од македонските офицери и капетани.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
poznat e pozdravo koj im go upatil rimskiot imperator do vojskata “фала ви на вас Легионери што му ја донесовте победата на Рим “ поздрав и до македонските генерали и офицери.
оваа реченица кажува се.
Римјаните ја знаеле слабата страна на фалангата и вешто ја искористиле, во своја полза, благодарени на советите кои ги добивале од македонските офицери и капетани.
не, не е позната таа реченица

Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
eve i video od tamosnata bitka kako se odvivala :)..
prvo: koj e kamermanot i so koja kamera e snimano?
vtoro:koj ja vrti NASA, a?

постот беше наменет баш за тоа, за неписмените и луѓето со фантазии...

however, since he was very devout and given to sacrifices and divination, as soon as he saw the moon beginning to emerge from the shadow, he sacrificed eleven heifers to her…

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Plutarch/Lives/Aemilius*.html#24.4
или латински
ab hora secunda usque ad quartam horam>> noctis (<<кликни) lunam defecturam esse
videoto veli:koj go vrti i Plutarh?

во видеото недостасува месечината, која обично се гледа-НОЌЕ.

ноќе, сите мачки се исти.
капиш?

видеото е тапа.....

Член од
27 јули 2011
Мислења
633
Поени од реакции
241
prvo: koj e kamermanot i so koja kamera e snimano?
vtoro:koj ja vrti NASA, a?

постот беше наменет баш за тоа, за неписмените и луѓето со фантазии...

however, since he was very devout and given to sacrifices and divination, as soon as he saw the moon beginning to emerge from the shadow, he sacrificed eleven heifers to her…

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Plutarch/Lives/Aemilius*.html#24.4
или латински
ab hora secunda usque ad quartam horam>> noctis (<<кликни) lunam defecturam esse
videoto veli:koj go vrti i Plutarh?

во видеото недостасува месечината, која обично се гледа-НОЌЕ.

ноќе, сите мачки се исти.
капиш?

видеото е тапа.....
videoto dali e tapa ili ne e ne e bitno bitno e kako se odvivala bitkata i kako Persej 5 bil porazen od legoijata na Pavle
--- надополнето: Aug 16, 2011 4:37 AM ---
не, не е позната таа реченица
procepkaj na net ce ja najdes sigurno

Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
videoto dali e tapa ili ne e ne e bitno bitno e kako se odvivala bitkata i kako Persej 5 bil porazen od legoijata na Pavle
ajde be...
a kako nie znaeme kako se odvivala bitkata, koga Plutarh e prvpat dostapen od 1517 g.?
sto bilo pred toa, 17 vekovi amnezija i naednas svetlina vo mrakot?
kade si videl original od Plutarh?
procepkaj ne po netot, tuku i po svetot, pa pokazi ni.

p.s.
i kazi ni, kako Plutarh pisuval na latinski, koga poimot Latin prvpat e zapisan vo 1160 g.?
ili pisuval na grcki, koga istiot poim e od 1165 g?

ili pisuval na romanski jazik, termin od 1135 g?

gledas, toj 12 vek bil mnogu cuden, Renesansa, se pojavile i grci, latini, romani.....

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
се вели Пинда,а не Пидна:)
Ова ти е опомена согласно Бановникот, провери што е следното на менито, точка 1) и 2).
--- надополнето: Aug 16, 2011 5:51 AM ---
Сухој,

дали можеш да доставиш цитати или некои поверодостојни извори за цитатите кои ги споменуваш?

Радиомилева,

како ти би ги нарекла јазиците и луѓето од антиката, а кои се споменувани како “грчки“, “латински“, “Грци“ и сл. од страна на современата Западна пропаганда?

Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
Радиомилева,
како ти би ги нарекла јазиците и луѓето од антиката, а кои се споменувани како “грчки“, “латински“, “Грци“ и сл. од страна на современата Западна пропаганда?
би ги нарекол како сакам, ако можеле тие така, зошто не и јас? или пак ти,мил, топол Брате?
факт е дека пред 1.000 г. (буквално ова илјада), не постои ниеден народ со горе именуваните имиња.
се што знаеме за нив, не е постаро од 800 год.

како тие се нарекувале, како други ги нарекувале, ние не знаеме, и никогаш нема да дознаеме.

Факт е дека Хомер, Херодот и компанија се фалсификати од раната предренесанса.
Според Херодот, ние сме спомнати првпат, ама во 12 век мислам, затоа што за Херодот никој незнаел се до 12 век, и потоа тој е откриен во италија во едно подрумче, во шкавче...а кој го скрил во тоа подрумче?...како не го изгрицкало глувче?...мижи Асан да ти бајам...така и сите антички автори....

иако е ова историски форум, факт е дека 99% од историја на историјата е ништовна.

јас би се нарекол сепак Македонец, има натписи на камен дека некој во мојата родна земја се нарекол,викал Македонец, тоа го датираат во римско време, и така....

и, пак за луѓето од антиката....
како да го наречам еден данец или индиец од времето на антиката, кога во антиката такви имиња немало?

Александар, бил во Индија?
Бил, но и не бил, бил во истата земја, но како се викала тогаш незнаеме, името Индија е помладо барем 15-17 векови од времето каде е датиран Александар.
тоа го знаеме од примарните извори, кои не се постари од 800 г.

ние велиме дека Аријан живеел тогаш и тогаш, но, за Аријан никој незнаел речиси до вчера, а тврдиме такво нешто.

ова се реални факти, и ние, или ги прифаќаме или ги отфрламе,или....

еве, да речеме, како да ги наречам, по верска припадност, раните муслимани, кога се до 17 век, англичаните не запишале збор Муслим, Коран, Имам, џамија, хаџра и т.н....ништо,мрак....
па, нели пловеле со бродови, нели некој дошол во Турската Империја, .....
пред нив, крстоносците, се шинаа одејќи до Ерусалим, ама нема абер од зборови од муслиманската религија, градби, години...
слично и другите нации.....

п.с.
постои и друг проблем, како да ги наречам античните тие и тие.....
тие би ги нарекол антични тие и тие, но проблемот е што модерните тие и тие, генетски, се различни од античките тие и тие....

оваа вистина се повеќе излегува на видело низ Европа, дека, античките популации скоро и да немаат наследници, нови луѓе дошле во нивната земја, но дека ние, Македонците, сме исти со тие антички популации....

еден пример....
У хг И2б е најдена во неолитот, во 10% отприлика.
на истото место,денес, скоро и да ја нема, буквално е нула.
ние сме денес скоро 30% И2б....
шќиптарите се 01.8% од И2б, замисли Ромите се 03.1 % ли беше, но главно, дупло од шќиптарите.
западните автори првпат спомнуваат Албанија, албанци во 17 век, пред тоа ништо за нив, исто и турските пописи, нема албанци, шќиптари, како да ги наречам антични, како да ги наречам пред тоа име?
би ги нарекол странци, дојденци, нивниот јазик би го нарекол остаток од јазиците на црната африка, она што денес се нарекува ностратик јазик, исто и за грците, тие генетски се потомци на У хг Е-35 за која се вели дека е целата црна, носител на ностратик јазик, и мислам дека не би погрешил, нивните јазици не се од т.н. ИЕ јазици, а антички грчки јазик нема, нема ни коине, се се тоа измислици од ренесаснсата.
јасно е дека некои се новодојдени , а другите се староседелци.

Западната пропаганда е немоќна против ова, затоа ќе има се повеќе пан-хеленизам, но ќе има и се повеќе генетски извештаи кои ќе споредуваат антички и модерни популации од исти подрачја,па ќе видиме....

п.с.
не можам да ги наречам ни со општото име Европејци, тоа име е од 1530 г.

п.с.
проблем се натписите, книгите од Византија, таму има се?
па, ако таму имало се, зошто никој, никогаш не ги спомнал античките автори, владетели, империи, народи, нели биле во Византија, во Константинопол, ама кога дошле Турците, овие ги пренеле во Италија?

а турците, неписмени, дошле од Азија, и султаните им се кителе со името Александар?
е како, кога овие ги пренеле книгите за Аце?
море,море...

и како баш сите отишле во Италија, ниеден ли не отиде во другите христијански земји?
и како италијанците знаеле коине,дорски,јонски, и што ти не знам каков јазик....?

штета, никогаш нема да дознаам како италите од 13 век успеаја да дешифрираат дека зборот Ксантика=Март?

како и да дознаам, тие зборот Март го направија да звучи антично, го крстија Ксантика.
--- надополнето: Aug 17, 2011 2:46 AM ---
Само римски државјани служеле како легионери, а нарочно во 2ри век ПНЕ. Тогаш во состав на римската војска можело да се најдат и помошни единици од некои вазалски земји и кралства али тие биле посебно и одвоено од легиите..
тоа не е точно, само така се верува дека било., а се верува дека така било, ....
според официјалните верзии, Хадријан водел 375.000 луѓе.....
тоа е несериозно, во 18 век најголемите армии имале 60-70.000 луѓе.

ако Хадријан водел толку луѓе, тогаш Само римски државјани служеле како легионери не е доволно да му ја пополни војската, а Хадријан водел легии (оваа бројка му е од легиите).

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
ако Хадријан водел толку луѓе, тогаш Само римски државјани служеле како легионери не е доволно да му ја пополни војската, а Хадријан водел легии (оваа бројка му е од легиите).
водел 375.000 легионери или водел што римски легии и што сојузнички помошни трупи.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Можеш да ги нарекуваш како сакаш, мене ми е сеедно, но сакав и да чујам како мислиш дека тие се викале или како ти би ги нарекувал. Не е на одмет да одбереме соодветно име доколку не се согласуваме со имплементираните од западната школа.

F

FilipMacedon

Гостин
Тезата на Сухој можеби е точна,но најверојатно мислел на Етолците кои биле сојузници на Рим,бидејќи во тој период Македонците таму(денешна Грција) си играле кур-ташак како што денес играат Американците,па зависно од интересот некогаш ја подржувале Спарта,некогаш Ахајскиот сојуз итн,па според тоа можно е некој кој претходно имал искуство со фалангата да ги советувал Римјаните...инаку вака стрикно Македонци како што кажа Лет е невозможно
--- надополнето: Aug 17, 2011 11:51 AM ---
Туку интересно е што истата грешка на истото место ја прави и Андриск(лажниот Филип)што се ми наликува на некој вид фингирана војна со цел Македонија целосно да подпадне под Рим...

Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
водел 375.000 легионери или водел што римски легии и што сојузнички помошни трупи.
vodel RIMSKI LEGII, brojkata e od Edward Gibbon 1737-1794, tata-mata za Rim, toj ni kazuva kolku redovi po kolku...kolku legii....
legija=10 kohorti
1 kohorta 1105 luge
9 po 555... i t.n.
ok, sum bil brz, so pomosni trupi, no sepak
legija=6831 * 30 legii=204.930 luge

Napoleon imal (zdruzena) armija od (poveke nacii)= 250 000 luge

neli e nelogicno?

vtoro, Gibbon veli deka imale oruzje od iron....
za toa e potrebno temperatura od ~1600 Cels....

iron od 15 vek e ponekvaliteten, odvaj se postignuvalo 1100 Cels....

da dobies takvi visoki temperaturi, potrebno e mnogu drva....za da se dobie charcoal, potreben za iron....

ako Rim bil 1.000 g. po tolku iron, denes bi trebalo da nema niedno drvo.....

potkrepa, za lagite, Egypt pravel staklo, koe bara visoki temperaturi, a vo Egipet nema drva, ima vo Liban, ama Egypet bil iljadnici godini, poveke godini od drva....

potoa, gradbite, precizni i t.n....so presmetki, no bez brojot nula (0)...
sto pamet ke bea....
--- надополнето: Aug 17, 2011 1:15 PM ---
Можеш да ги нарекуваш како сакаш, мене ми е сеедно, но сакав и да чујам како мислиш дека тие се викале или како ти би ги нарекувал. Не е на одмет да одбереме соодветно име доколку не се согласуваме со имплементираните од западната школа.
jas sekogas gejcite sum gi narekuval-neimenuvani pleminja.
no, toa e posledica od istorijata....
vo realnosta, od arheologijata, lingvistikata, kulturologijata, antropologija, na kraj genetikata.....
vo antikata gi nema tie neimenuvani pleminja.....

mislam deka vo antikata, vo realnosta, na potegot od Prohor Pcinski do Krit, sose nego, ziveel eden ist narod.
deka,ponekogas imalo nekoi upadi na neimenuvani pleminja, no bez impakt po domorodnite.

na druga tema, meddle zboruvase za mikena....
tamu (no, i vo kontinentalna gejlada) se najdeni bushmani (zeni)...site znaeme deka bas tie, bushmanite i pigmeite (kako tie od mikena) ne bile talentirani za gradba, pa prema toa, gradbite tamu se od domorodnite.

nie ne sme od bushmanite i pigmeite, tie imaat drugi Y hg, a zenite drugi mtdna...

impaktot po domorodnite dosol so Y hg-te E+J , tie se neprirodni vo Evropa, nivnite karti na rasprostranetost se isti so granicite na Osmanliskite osvojuvanja vo Evropa.

spored moe mislenje, Turcite ne dosle od nikade vo Turcija (osven mali centralno aziski komponenti pomegu niv) i deka Turci ne se naselile vo golem broj na Balkanot (ova vazi za Y hg J, ....pa neli imalo mnogu turci niz MK , osobeno po gradovite?...imalo muslimani, a site muslimani ne se turci...primer, Makedoncite muslimani...deka e ova tocno, vo Turcija nema E-V13, vo MK ja ima mozebi 15%), megutoa, kogo donele plus tie?
Nepoznato e od kade Y hg E e vo Evropa, spored tragite, taa najrano ja ima vo Spanija, od Arapite.No, Arapite, ne se od istata Y hg E....

Znaci, pak neimenuvani pleminja od Y hg E dosle vo EU....patot im vodel vo eden del, kolku znaeme, preku Spanija...no, vo 13 vek mislam, e najdena i vo Germanija.....

spored moe mislenje, onie za koi Arapite velat deka bile plemeto Banu Ghassan i koe se preselilo od tamu, se tatkovci na mnogumina niz Evropa (od Y hg E).....
potkrepa za ova e deka za Banu Ghassan se smeta deka bile izolirano pleme vo Yemen.....no, problem e poradi Y hg J, dali tie ziveele vo Yemen.....

vtoriot del od neimenuvanite pleminja dosol preku Iran, Turcija......natamu otisol i del od Banu Ghassan ...duri do Ermenija, Kavkaz....ottamu, Arapite go prenele na Sicilija....pa, prikaznata za Manijakot i shqiptarite....

toa go znaeme od Romite, i tie imaat Y hg E, koja mora da ja dobile tamu, vo Indija, Pakistan ja nema (ja ima, ama taa e od drug vid)....

toa e i logicno, dva pata na Y hg E, ednite zboruvaat t.n. IE jazik (onie koi dosle od potegot Iran, Turcija) i onie koi zboruvaat ne IE jazik (gejcite i shqiptarite) koi dosle preku Spanija (toa e zasega, ke ima novi gen reporti, pa ke vidime)....
da ne zaboravime, Kosovarite davaat odgovor za vakvo tvrdenje, tie se nad 50% od Y hg E......

procentot ne se objasnuva so natalitetot.....

moe mislenje e deka Y hg E-M78 V13 dosla od Egipet, Somalija, Mozambik, tamu se brakata na ovaa Y hg.....
no, tie ne se Anticki Egiptjani, vo Egipet ja nema Y hg E-M78 V13......
tie, ne se selele sporo kon Balkanot, bidejki nema tragi od niv popatno.....
zatoa velam impakt, se pojavile od "nikade" naednas....isto kako i shqiptarite, koi se 1/2 od niv....

ova celoto e logicno, bidejki, lugeto se sozdadeni od Y dna, a ne od mastilo, pa neka e i od Herodot, i deka dosega od anticnite luge ne e najdena nitu Y hg E, nitu Y hg J.

vo naukata, veke e silno etabliran poimot arheogenetika, i taa e sega vodilka.....

p.s...
za izvorot na gejsko-shqiptarskata komponenta na Y hg E-M78 V13 , mislam deka e vo Liban, od narodot narecen Druzi.
Tie se isti kako niv, imaat nerazbirliv jazik, posebna evolucija, i najvazno, imaat dobar % od Y hg E-M78 V13....

p.s...
ako nekoj rece, pa i vo Afrika ima E-M78 i tamu se crni, neka ne zaboravi deka vo Afrika nema beli, pa da tamu nekoj pobelel niz nekolku generacii mesanje....

primer za Sub Saharan african

Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
дополна..
можеби на прв поглед споредбата со Друзите изгледа дури и налудничава (за неупатените) , јас тоа не го кажав напразно, само во моментот ја немав пред мене најновата студија за Влах Ромите...таа е повторно бомба....
овој пат тие се испитувани по мајчина линија, нивната мтдна и се потврди тоа што порано го пишував за нив и шќиптарите, Влах Ромите имаат блискоисточни мајчини линии haplogroups, X2 and U3....
мтдна X2 е ОСОБИНА НА ДРУЗИТЕ и скоро НА НИКОЈ ДРУГ НАРОД, а Distribution of haplogroup M35 indicates that all Vlax Roma populations descend from one single founder population....

У хг Е-M35 е татко на М78 (всушност и Рома Влах се испитани на ниво на М78), а Е-М78 е шќиптарско-гејско-ромска хаплогрупа (во ЕУ, во Африка браќа во Етиопија/Мозамбик)

Spatial and temporal characteristics of these haplogroups indicate a possibility of their admixture with Roma populations before arrival in Europe.

мтдна X2 е многу ретка во ЕУ, па indicate a possibility може и да се занемари....мешањето е пред да дојдат во ЕУ.

Влах Ромите, одбрале друг пат на миграција, во Либан, таму се измешале со Друзите, но Ромите не се неолитско-бронзена-античка популација во Европа, тие се дојдени во време на "Византија", тогаш , подоцна се спомнуваат шќиптари, кои се од една иста У хг.....

исто така, таму, на блискиот исток, има потврда од ромските хаплогрупи, обратно, некои Арапи денес имаат ромска позадина.....

Инаку, во подалечно минато (некаде, пред да тргнат накај Египет, мислам ), гејско-шќиптарската комбинација мајка-татко е следнава
Е-M35 татко (ќумбе црн) со Л2а мајка (ќумбе црна).

п.с.
отсега гејците (и шќиптарите) ќе ги именувам со безимени суб-сахарски племиња.
ако можат овие вака
Andalusians, who are supposed to be migrants from southern Spain, do not exhibit any substantial contribution of European lineages, suggesting a North African origin for this ethnic group. Am J Phys Anthropol, 2011. © 2011 Wiley-Liss, Inc.

Kajgana Shop

На врв Bottom