КОМУНИЗАМ-промашена или совршена идеологија

Член од
20 јуни 2011
Мислења
119
Поени од реакции
28
Сакам да отворам тема за комунизмот.Пред некое време со една другарка разговаравме за ова и верувале или не навистина постојат луѓе кои комунизмот го сметаа за зло.Сакам да чујам како мислите вие за комунизмот за времето во кое сите имаа се и сите немаа ништо,за времето во кое сите беа еднакви,за времето за кое нашите родители,нашите баби и дедовци,па дури и некој постари од нас сеуште пројавуваат носталгија.

Сакам да ги чујам сите ваши мислења во врска со комунизмот во светот и во поранешна Југославија.Се што од секогаш сте сакале да кажете,да дознаете па ајде тоа да го направиме овде.

T

Tetro

Гостин
Ако си живеел во тоа време, знаеш како е.
Ако си бил со црвена марама и капа на која има петокрака, си пеел за татковината од се срце.

Друго е како си слушал приказни од старците. Немало никогаш ништо во продавница, ама сите имале дома се што им е потребно. ;)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Nemase ni K od Komunizam vo poranesna Jugoslavija!

Daleku bese Jugoslavija od toj sistem, a SSSR uste podaleku.

Tesko deka kje docekame vo skora idnina da bideme svedoci na vistinski komunizam.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Мое мислење

Комунизам - убав на картија лош во пракса
Убав за тие што живееле тогаш,лош за нас денес кои ги плаќаме нивните долгови
Затворен,мрачен,досаден систем, фала богу што заврши никад да не се врати
систем со неколку убави доблести и многу маани

Систем на неработници,трутови и лежилебовиќи.. накратко

бај д веј, има вакви неколку теми до сега

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Мое мислење

Ti prijatele nemas vrska sto e komunizam, si cul deka postoelo takvo nesto vo Ex YU i tolku :tapp:

Ne e toa komunizam !

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Vo toj sistem ne postoese komunizam vo Jugoslavija postoese SOCIJALIZAM vo blaga forma ,

Zosto propadna epa ljugeto bea neodgovorni ne znaeja kolku treba da rabotat ,kolku treba da trosat i kolku treba da se obrazovaat ,sigurno deka morase da propadne no bese daleku podobar od SOVINISTICKIOT KAPITAL koj e sega imase nekoi pravila koi se pocituvaa togas.

Jugoslavija bese so 6 republiki i preku 100000 milioni jugosloveni epa kazete kako nemalo da ima rabota ili da ostanes bez leb imase fabriki mnogu imase i za tie sto rabotat dvojno ,ne bese bas taka los.

Ja srusija Amerikancite i sega sme site na dno.

Член од
20 јуни 2011
Мислења
119
Поени од реакции
28
Ако си живеел во тоа време, знаеш како е.
Ако си бил со црвена марама и капа на која има петокрака, си пеел за татковината од се срце.

Друго е како си слушал приказни од старците. Немало никогаш ништо во продавница, ама сите имале дома се што им е потребно. ;)
Немам живеено во тој систем иако анвистина би сакал да видам како било.Да,ми имаат кажувано приказни постарите.Како што пишав на почетокот сите имале се и немале ништо.Сите биле задоволни,фабриките работеле со полна пареа.Најинтересното и е што сите ја знаеле друже "Тито ми ти се кунемо" сите годно ја пееле на човекот кој тогаш на сите бил идол.Најжалното е кога сите ќе почнат така тажно и со носталгија да го бараат тоа за нуив најубаво време во животот.
Затоа би сакал овде да споделиме се и добро и лошо.Зошто пропадна и дали се во право тие што ја нарекуваат оваа идеологија зло.
--- надополнето: Aug 11, 2011 9:35 PM ---
Мое мислење

Потполно го почитувам твоето мислење.Се гледа дека воопшто не ти оставил позитивен впечаток овај систем.Добро ќе беше да дадеш некој аргумент за тоа.
Инаце,да не бил тој досаден систем за кој викаш дека арно што го нема повеќе можеби сеуште ќе постоеше по некој Хитлер се разбира ако сеуште постоеше нормален свет кој нема да беше уништен од фашизмот

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Ti prijatele nemas vrska sto e komunizam, si cul deka postoelo takvo nesto vo Ex YU i tolku :tapp:

Ne e toa komunizam !
Пријателе ,ова прашање го дискутиравме поодамна и тоа бааги време.. и сега веќе преку глава ми е те исти работи да повторувам..дечково очито сака да разговара за времето на екс ју.. е сега дали тоа било комунизам,социјализам,марксизам,ленинизам,титовизам ..изам.. како сакаш наречи го..за мене е се исто гомно само у различно пакување.. за тебе може не ,па демократија сме нели,баш ме занима што мислиш ТИ

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Немам живеено во тој систем иако анвистина би сакал да видам како било.Да,ми имаат кажувано приказни постарите.Како што пишав на почетокот сите имале се и немале ништо.Сите биле задоволни,фабриките работеле со полна пареа.Најинтересното и е што сите ја знаеле друже "Тито ми ти се кунемо" сите годно ја пееле на човекот кој тогаш на сите бил идол.Најжалното е кога сите ќе почнат така тажно и со носталгија да го бараат тоа за нуив најубаво време во животот.
Затоа би сакал овде да споделиме се и добро и лошо.Зошто пропадна и дали се во право тие што ја нарекуваат оваа идеологија зло.
Ne e zlo. Toa teoretski treba da e posledniot stepen na razvoj na edno opstestvo. No zasega e utopija toj sistem.

Poednostavno kazano bi zvucelo vaka:

KOMUNIZAM = RAboti kolku sto mozes, zemaj kolku sto ti treba.

Za da se postigne ova treba mnogu nesta da se smenat vo covekoviot intelekt.

Ima za ova na mnogu drugi temi pisuvano. Pogledni tamu. Da ne se povtoruvaat stavovite i tuka.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Prvo Komunizam nemase nigde SFRJ znaci Socijalisticka FRJ,isto CCCP nigde nema K, denes toj period se narekuva komunizam bidejki vladeele luge koi se narekuvale komunisti, toa ti e isto kako sto se vredzaat muslimanite da gi narekuvas muhamedanci.
Vtoro, kako ideja Komunizmot e ucenje za odumiranje na drzavata za besklasno opstestvo za apsolutna socijalna pravda, no prvata faza e Socijalizmot. Vo toa vreme anarhistite smetale deka drzavata treba da se ukine no komunistite smetale deka toa e prosto nevozmozno bidejki ima luge so drugi ideologii i bez diktatura na proleterijatot ili avangardata na rabotnickata klasa ne ke moze da se dotepaat starite burzoaski elementi.
nasiov Socijalizam bese dobar i dobro proziveeaja lugeto rodeni za vreme na vojnata ili po nea, nemase skoluvani luge, skolivanjeto bese besplatno, lugeto se skoluvaa, znacese da imas zavrseno fakultet (sega iljadnici takvi kisnat po biro) rabotata bese zagarantirana i nemase sila da te otpustat od rabota ako si rabotis posteno i profesionalno, znam kako duri odbivale rabota birale, (ne ko sega), seto toa mozelo bidejki Tito napravil balans megu kapitalizmot i Ruskiot Socijalizam i se svrzal so nevrzanite (NESVRSTANITE) so zemjite od tretiot svet. Posle samiot Socijalizam sozdade privilegirana klasa sto e direktna sprotivnost na ednakvost i bratstvo, no sepak imase besplatno zdravstvo, standard za tie uslovi, kade kade bese pohuman zivotot i Socijalnata pravda. Tito smetase na bratstvoto i edinstvoto da ne se rasturi od nacionalizmot koj gi deli narodite na nacionalna osnova i fakticki siromastijata vojuva megu sebe namesto protiv sopstvenite klasni neprijateli. religijata ne bese zabraneta, moj drugar ucese sredno popsko, jas sum krsten u crkva. A lugeto pak si bile istite ko i sega i togas imalo pokvareni luge.
Marx smetal deka Socijalizmot e istoriski proces koj nuzno ke dojde no vo toa vreme na liberalen kapitalizam koga exploatacijata bila uzasna ne mozel da im vika na rabotnicite cekajte za edno 100 -200 godini samo po sebe se ke se sredi posto coveckiot vek e kratok i zatoa rekol, smenete go svetot, ne cini, stvarta e svetot da se promeni. I taka Cel svet sto se vika Duhot na vremeto bese voshiten od edno takvo humano ucenje za seopsta pravda na delo a ne licemerni demagogii.
Vo socijalizmot imase poveke sloboda, denes mozes da zboris no samo da laes a karavanot si vrvi, posle pak i ne mozes da laes mediumite nema da dozvolat toa da se siri, Sekogas opstite vrednosti vladeackite vrednosti na edno vreme se vrednosti na vladeackata klasa.Pravoto e volja na vladeackata klasa izdignata na stepen na zakon.(Marx)
Najdobar primer deka ne bile komunisti tie koi vladeele e toa sto istite tie ja napravija privatizacijata i go opljackaa opstestvenoto bogatstvo i go zemaa vo svoi race a sega vikaat snajdi se, koga ti zemale se.
No kako ideja kako ideja deka sekogas treba da se borime za svoite prava da imame svest za toa deka Nie ja hranime drzavata e ne taa nas, Komunizmot/Anarhizmot e sekogas aktuelen.
Mene zacuduvacki i totalno neprifatlivo mi e da gi obvinuvaat generaciite koi go jadat stapot za greskite na svoite roditeli, za mrza i nerabotlivost koga samite tie nisto ne napravile sami, drzavata mislela za niv, a sega popuvaat kako treba da se raboti a vsusnost nema koj da te plati. Nema proizvodstvo, nema nisto, se se uvezuva.

Член од
2 јули 2010
Мислења
4.625
Поени од реакции
5.678
Според мене тоа е совршена идеологија но умот на човекот не е совршен нели? :)
Додека човекот е алчен и сака се да заграба за него комунизмот не може да се спроведе.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Инаце,да не бил тој досаден систем за кој викаш дека арно што го нема повеќе можеби сеуште ќе постоеше по некој Хитлер се разбира ако сеуште постоеше нормален свет кој нема да беше уништен од фашизмот
Па комунистите=социјалистите биле и поголеми злосторници од Хитлер..
1. Што мислиш за Сталин ....број на убиства
2.Што мислиш за Мао Це Тунг ...број на убиства
3.Што мислиш за Тито... број на убиства ( мада е многу помала)

Мислиш дека комунизмот го спречи фашизмот / Не они биле и поголеми фашисти од фашистите

Има само една разлика од Хитлер до Сталин и Мао.. овие вториве убивале свој народ

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Пријателе ,ова прашање го дискутиравме поодамна и тоа бааги време.. и сега веќе преку глава ми е те исти работи да повторувам..дечково очито сака да разговара за времето на екс ју.. е сега дали тоа било комунизам,социјализам,марксизам,ленинизам,титовизам ..изам.. како сакаш наречи го..за мене е се исто гомно само у различно пакување.. за тебе може не ,па демократија сме нели,баш ме занима што мислиш ТИ
Abe Komunizam nema vrska so Ex YU aloooo.

A ako ti taka sakas da si go vikas togas ok vikaj si go:P

Mozes i Real da go vikas BArsa ama ne e Barsa neli?

A konkretno za vremeto vo Ex YU , ne znam isprepleteni mi se cuvstvata. I jas ne sum zateknal mnogu od toa vreme, ama ne se osuduvam da zboruvam tuku taka od rakav protiv toa.

Mene mi ostana vo sekavanjata Yugoslavia preku sportot. Se ezev na sekoj natprevar vo sekoj sport na taa reprezentacija.

Okolu ekonomijata ima mnogu da se diskutira.

Ednostavno prekrasna zamisla na Tito no implementirana na Balkanot kaj pogresni lugje vo pogresno vreme.

Kajgana Shop

На врв Bottom