Дали мислите дека во денешно време постои вистинска љубов?

• Креатор на темата Креатор на темата online-ever
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
12 јули 2011
Мислења
15
Поени од реакции
5
...Знаеме дека живееме во време со кое бараме начин како да преживееме,со секојдневни проблеми и слично.
Што мислите дали тоа влијае на нас (попладите).Односно дали мислите дека доколку најдеме личност со богаство со моќност ќе имаме најдено се?Односно љубов,среќа ...
Искрено јас мислам дека никогаш неможе да се процени љубовта со богаството со моќноста.Впрочем мислам тие што така постапиле се мажени/жените за луѓе кои имаат пари кои имаат моќност не се сакани.Зошто така мислам..
Па еве да речеме имаш пари,правиш што сакаш со кого сакаш и слично (а всушност патнерот што го имаш одберено не го сакаш) со него си само дека имаш моќност и пари ..Ама малце подлабоко кога ќе размислиш дека остатокот од животот го поминуваш без (вистинска љубов) без патнер кој го сакаш (тој/таа можеби те сакаа) ама во еден брак е важно двајцата да се сакаат а не еден.

Во денешно време повеќе изрази имам слушнато „Ќе барам некој/а што ќе има пари,галје ми е љубовта кај има во денешницава љубов„.Искрено јас сум против тоа ...ЏАБЕ ИМАШ ПАРИ АКО НЕ СИ САКАН/А ИЛИ ТИ НЕ САКАШ ЏАБЕ ТИ Е СЕ ...

Што мислите вие во врска со ова?
--- надополнето: Jul 21, 2011 5:11 PM ---
Доколку темава не за овде преместете ја

E па , не се сите зачнати после некоја пијана и луда ноќ има некој и на план што бил да се роди.
Постои , зошто да не постои, ако мислиш дека парите се важни грешиш, секогаш уствари имало и ќе има такви почнувајќи од праисториско време, кога алфа мажјакот имал повеќе жени, зашто можел да лови и по 3 зајаци за еден ден, па сите трчале кај него, него кај другите што собирале бубашваби од земја, така и денес ти е ова, слично кола, станче, пари, па секоја бре човече сака да има сигурна иднина.Е сеа некој има затапени што битно му е да има стан пари и кола, а друго не е важно а има и од типот што глеат колку толку да има пари, а воедно да им се допаѓа типот со кој општат полово.

Абе ти можеш да бидеш против тоа али џабе ти е ако немаш пари,ама па ти имаш Visa ем Mastercard ич да не ти дреме баце

neka sum bogat i neka bidam nesakan vo bmw 7 ;), samoto toa sto si bogat sto imas pari ednostavno site vrati ti se otvoreni normalno e deka nesto dobivas nesto gubis ama zamisli da si siromav poln so lubov ama sekojdnevno da se boris za egzistencija
--- надополнето: Jul 21, 2011 5:38 PM ---
tocno e imase eden bogatas bas na ovaa tema progovori na 45 godini mislam bese so eden kup zeni znaese deka site so nego se samo zaradi pari ali vika parite ne mi ja kupuvaat srejkata ali me pravat pomalku nesrejken

Постои, тврдам со 2те раце во оган, судејќи по мене :love: макар што знам и други случаи. Е сега жалното е што многу луѓе поставени пред изборот или пари или љубов, ги одбираат парите... :tapp:

Абе ти можеш да бидеш против тоа али џабе ти е ако немаш пари,ама па ти имаш Visa ем Mastercard ич да не ти дреме баце
Хехехе брат се има визи и слично само на слика ...
ХЕХЕХЕ
--- надополнето: Jul 21, 2011 5:52 PM ---
Постои, тврдам со 2те раце во оган, судејќи по мене :love: макар што знам и други случаи. Е сега жалното е што многу луѓе поставени пред изборот или пари или љубов, ги одбираат парите... :tapp:

Точно не е се во парите ..

Зависи што подразбираме под “вистинска љубов“. Јачина на оргазам при секс? Степен на емоционална и сентиментална поврзаност? Чуство секогаш да сме спремни да помогнеме и секогаш да можеме да побараме помош? Се заедно?

Вистинската љубов за мене е дејство. Сепак, дејство како последица на сложените чуства кои не тераат на активност. Без разлика што чуствуваме кон некој/а, ако нема дејство кое ќе се манифестира во околината, не постои никаква љубов.

Во контекст на темата, тоа значи активна грижа за добросостојбата на другиот / другите. Добросостојбата на другиот, пак, не смее да зависи од никаква ексклузивност во односот кон тоа лице, бидејќи тогаш постои ограничување, кое не оди заедно со љубовта.

Затоа, следејќи го гореизнесениот концепт, тврдам дека не “вистинската љубов“, туку “љубовта“ воопшто, ретко каде постои. Тоа што мислиме дека е љубов, е само посесивно присвојување и ограничување, иницирано и водено од концептот на монотеизмот и моногамијата. Љубовта денес е газење по желбите на другиот, ограничување водено од стигматизацијата на лицемерниот морал, што и резултира со очекувана последица: неверства, разводи, трагедии.

Кога таа би се сфатила во еден поширок концепт на нормални и искрени меѓучовечки односи, каде покрај активната грижа за добробитта на другите, нема да сме во судир со нашите нормални човечки потреби, тогаш среќата на оваа планета би се зголемила многукратно.

Не мислам, туку сум сигурна дека постои вистинска љубов, може е поретка но сепак постои. Таква љубов е мојата:love: Најубаво нешто што може да ти се случи е да го имаш покрај себе човекот што го сакаш а воедно и тој да те сака:)

Вистинска љубов... исто како што постои партијата на титови леви сили во Македонија. И кога ќе тргниш една паралела, ем се ретки ко празници во годината, ем се безгласни ем мнозинството нити ги разбира нити ги рецка.

Назад на темава... Колку и да сум заостанат во тие погледи, колку и да верувам дека постои, сепак се повеќе и повеќе гледам дека се се врти околу некаква корист... Прашањето е дали чќе ја доживееме ? Луѓето едноставно се како гранки на ветар... еднаш ќе се наведнат на левата страна, кога ќе го снема ветрот (или поинаку кажано кога ќе немаат корист) ќе се наведнат на некоја друга страна...

Љубов постои, а дали е вистинска ќе покаже времето. Денес може да сме најзаљубениот пар што сте го виделе а утре да не се можеме во очи да се погледнеме. Инаку јас не верувам во вистинска љубов ниту пак во форевр... се е во моментите :)

Постои... но поради X причини не успева.. или се распаѓа :)

Постои...љубовта кон татковината, храната, семејството, животните.....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom