+1 за ова. Не само стариве, општо, народов или е ептен прост или има стварно некоја причина. Замисли некое дете со ранец да те пречекорува и ранецот у фаца

Увек седнувам до прозор ако има место ама ретко гледам кој прави така, стварно не знам зошто.
Одамна се неам возено со аутобус, али еве вака:
Доаѓаш до седиштата (тие дуплите), на тоа до прозор пече сонце, на другото до него (тоа од внатрешна страна) - не. И на кое ќе избереш да седнеш?
Кога има две или повеќе празни места, имаш право да избереш на кое сакаш да седнеш.
Ја коа сум седел на внатрешното и ми доаѓа некој да ми каже да се поместам, јас веднаш станувам или се тргам од просторот за да му направам место да помине да си седне на тоа до прозор. Ако сум сакал на тоа да седнам, ќе сум седнел уште одма таму. Инаку, должен сум во секој момент да му овозможам на тој што сака да седне таму, да помине. А никој нема право да ме станува и да ми нуди некое друго место.
Нормално, глупо е да седам ако има некој стојач (трудница, старо лице...) на кој повеќе му треба седиште или пак глупо е да седам на места обележани за разни групи, а припадници на тие групи да стојат.
Друго, интересен показател (според постовите) е фактот што на многу повеќе форумџии им смета присуството на стари лица во автобусот, отколку присуството на пионерите на УЧК кои применуваат соживот.