Македонцки
мадрфакр
- Член од
- 23 ноември 2007
- Мислења
- 4.281
- Поени од реакции
- 634
ајмо со лудилото и лицемерието со кое беше тероризирано Скопје и самиот проект, само да видиме сега колку нездраво тоа звучи и со Охрид ...ајде пошто ти си овдека единствениот што е "непристрасен",стави слики и од спомениците на Номче и Климче во Охрид,и кажи колку се грди,комунистички и бранковистички...
лично Кирил и Методи во Охрид уште од мал ми се допагаше, Климент исто така а и Наум сег,а иако го немам видено претпоставувам дека е одличен. 10ка за духовниот триаголник, 11ка за идеата за Охрид, пребогатата културна престолнина на Македонија да си добие споменици од сите свои заслужни сограгани...но еве ..лицемерието и лудоста, тешаката политичка загаденост и шлаем повторно излегуваат на површина...
КЕЈОТ ВО ОХРИД Е ИДЕАЛЕН ЗА УШТЕ НЕКОЛКУ СПОМЕНИЦИ
зошто бе градоначалниче да не се прави паралела..???.Просторот на потегот од градското пристаниште, долж кејот Маршал Тито, е идеален за поставување на уште неколку споменици на дејци кои ја одбележале македонската историја, сметаат охридскиот градоначалник, Александар Петрески и авторот на “духовниот триаголник“, академикот Томе Серафимоски. (како ли им текна?)
„Добро би било да се постават уште три четири споменици на истакнати дејци кои се дел од македонската култура и литература од познатото македонско средновековие. Секако тука мислам на Ангелариј, Тимотеј, Саво и Горазд, кои би дошле во своевидна близина на
своите претходници“, истакна Серафимоски.
Градоначалникот на Охрид, побара да не се прави паралела меѓу она што се случува во Скопје и ова во Охрид. За охриѓани овие споменици значат духовно издигнување, поготово што доаѓаат од периодот на најзначајната македонска историја.
„Добрите идеи од секогаш сум ги следел, сметам дека добро e да се продолжи сo поставување на споменици и на други дејци, како и na истакнати охриѓани како Григор Прличев, Христо Узунов, Живко Чинго“, рече Петрески. /крај/охрид.њуз
Не само што ке се прави паралела, но идејава твоја е копи пасте од Скопје.Во што да не се прави паралела, во тоа што кејот е 30 пати помал од плоштадот во Скопје, во тоа што ке се чичка и ке се затвори просоторот дабетер од Скопје, во тоа што нема јавна дебата?
Во НАРОДНИТЕ ПАРИ СО КОЈ КЕ СЕ ИЗГРАДЕА ПАТИШТА БОЛНИЦИ ПРУГИ И АЕРОДРОМИ..КЕ СЕ ИЗГРАДЕШЕ ЦЕЛА ЦЕМЈА СОСЕ ДИАСПОРА??ИЛИ... НЕ СЕГА , НЕ Е ВРЕМЕТО????ДА НЕ ГИ ИСПРОВОЦИРАМЕ СОСЕДИТЕ И ТУРИСТИТЕ?????
Да пуштиме сеа ние Скопјани две -три архи бригади и телевизии па да се тепаме и колеме - бива ли????? за Охригани биле личности од најзначајната историја а за Скопјани не биле, се кафекувари и хаоусмајстори ние стајвме на плоштад, нашиот Кирил и Климент не се а вашите се грагани од врвната историја???
Кај се сеа истите плукачи катадневно коси да кубат за спомениците во Охрид??? ги нема....но ке ме нема и мене и тие налик мене..зошто кога нешто е добро за сите - НЕМАМ ПРОБЛЕМ ДА ГО ПОДРЖАМ - КОЈ САКА НЕКА ГО ГРАДИ.