Ako gospod tolku mnogu se grizel za svoite ceda, nemalo da dopusti tolkavi stradanj na negovite deca vo izminative 2 000 godini. Neli so toa sto sme smrtni sustestva e nasata najgolema kazna od negova strana izrecena. Zosto togas i vojni i bolesti i sekakvi drugi raboti koi ne ti ni dozvoluvaat da si ja iscekas smrtnata kazna dostoinstveno. Zasto uste tolku maki dozvoluva na svoite ceda?
Ima 3 opcii:
1. Taka saka bidejki voopsto ne mu e gajle za nas
2. Nemoken e vo odnos na protivnikot koj neli gi pravi site ovie losi raboti na covestvoto.
3. Ili treto NE POSTOI nikakvo vonvremensko semokno bitie, i e samo plod na nasite fantazii
Koja od ovie 3 opcii smetas deka e najbliska do tvoeto rezoniranje i rezonot na hristijanstvoto.
Ateistite se sekako privrzanici na 3 tata.
Има и 4та опција која мене ми е блиска:
Луѓето не се програмирани роботи туку слободни суштества. Злото не може едноставно да му се припише на лукавиот (извини Toecutter!)
![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)
-- нашите мисли, слабости и дела се наши. Ти имаш слободна волја да правиш многу работи, да бидеш научник, да храниш бездомници, или да пак да силуваш деца и да викаш на сиот глас дека светот е зол и треба да се биде предатор и да се искористи се` што се може. Се разбира има и многу други можности меѓу споменативе крајности -- не е се` црно или бело. Опцијата која ти не ја спомна, а во која јас верувам, е дека
Бог не гиба во слободната волја, без разлика на својата моќ и дека многу зли работи се случувале и се случуваат по Божјо допуштение. Еве и паралела (која не докажува ништо, но мислам дека ја доловува поентата на почитување на слободна волја). Има многу млади луѓе кои се тешки наркозависници и кои прават страотни работи да дојдат до пари за дрога. Има случаи кога таквите луѓе потекнуваат од многу фини семејства чии родители со сите сили се обидувале (и се обидуваат) да помогнат. Но, конечната одлука е лична -- во овој случај на нивниот син. Врзување во лудачка кошула нема да го одвикне од дрога. Поентата ми е дека е многу, многу тешко да се почитува нечија слободна волја, особено кога резултатите се деструктивни. Но зарем во дадениов случај родителите се виновни за ова? Зарем Бог е виновен за свирепоста на човечката деструкција? За мене не.
Веднаш да напоменам дека некои библиски цитати (особено од Стариот Завет) за мене, не се противодговор, бидејќи јас не верувам во одмазднички бог тиранин којшто го создал човештвото за да се изживува врз него. Распнувањето и смртта на Христос се, за мене, потврда дека мојот Бог не е таков. За разлика од литералистичките толкувачи на Библијата, поблиски ми се ставови кои критички и во поширок контекст ја толкувааат Библијата. Да се толкува Божјата промисла и да се суди за Божјото допуштение, за мене, е крајно неблагодарна работа од проста причина што таквите толкувања се
неинформирани. Нашата логика и познавања се една работа, а Божјата перспектива е друга. Се разбира, за оној што верува, ова не е проблем, но за скептиците ова може да биде дополнителна иритација. Но, за ова е потребно пообемна дискусија, со повеќе респект од сите, и пак, не верувам дека на форумов може да се постигне тоа.
Извини за уфрлувањето во твојот дијалог со Devina, и поздрав!