Добри апсолутно бесплатни програми

Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.296
Поени од реакции
1.801
Сакам да отворам една нова тема за добри корисни програми прво би сакал да почнам со данлоад менаџери.Од многуте кој сум ги користел најзадоволен сум од Free Download Manager (FDM)ver. 2.1 (1641 http://www.freedownloadmanager.org/
Има и превод и на македонски. Исто така има PW на незавршени аудио и видео фајлови
Тоа е една стабилна програма апсолутно бесплатна без никакви дополнителни услови,за разлика от другите евентуално Flash Get само доста корисници и јас меѓу нив се жалат дека и прави разни мизерии на компјутерот.

Другите се платени и скоро да нема добар крак да работат без да те дават со разни предупредувана да и платиш ,плус дел от нив имат и шпиунски софтвер.Јас лично секогаш кога имам избор меѓу платена дури и со идеален пач и бесплатна програма избирам бесплатна.
Со тоа и ги мотивираме да пишуват бесплатен софтвер.
Еден куп прости програми от 2000-3000 реда (неколку мегабајта, што би рекол другар ми Климе ГС програми) само пари ти барат,што е глупаво секој волонтер програмист за 2-3 недели ке ја напише,само от тие хоштаплери неможе да допре до крајните корисници.
Особено Русите,Чесите, Кинезите се многу силни со мали бесплатни програми.
 
Член од
23 февруари 2005
Мислења
2.460
Поени од реакции
44
Одлична тема Бачето!
Јас го користам FlashGet две години и не сум имал никакви проблеми, единствено што направив е што го избришав adware фајлот од програмата :lol: Знаеме дека FlashGet е бесплатен, но ако го користиш така, ти се појавува реклама во него.
Инаку би препорачал http://www.javacoolsoftware.com/index.html Таму ќе најдете неколку корисни и бесплатни програми за заштита од спаери и hijacking. Најпознат програм на оваа група е SpywareBlaster. Авторот на SpyBot лично го препорачува ова програмче. SpywareBlaster не одзема никаква меморија на компјутерот, работи на принцип како SpyBot, правиш update, имунизираш и уживаш.
Би ја додал уште и страната http://www.sysinternals.com/index.shtml полно корисни и бесплатни алатки и мали програмчиња. Овие програмери се први кои развија програм за откривање на Rootkit, најновата опасност за интернет корисниците(нов тип на malware кои скоро совршено се интегрираат во компјутерот).
 

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
Go downloadirav SpywareBlaster i kolku shto sfativ ima protection samo za Internet Explorer i Mozila Firefox.Me interesira dali ima za Opera i dali vo options treba neshto dopolnitelno da se podesi.Humanoid ako znaesh nekoj sovet za programov, kazhi.
 
Член од
23 февруари 2005
Мислења
2.460
Поени од реакции
44
Gizo напиша:
Go downloadirav SpywareBlaster i kolku shto sfativ ima protection samo za Internet Explorer i Mozila Firefox.Me interesira dali ima za Opera i dali vo options treba neshto dopolnitelno da se podesi.Humanoid ako znaesh nekoj sovet za programov, kazhi.
За жал, за Опера нема да ти помогне овој програм. Инаку нема голема филозофија кај ова програмче. Кога ти е отворен програмот, кликни на Options и ако некоја заштита не ти е вклучена, ќе ти биде означена со црвено. Кај Quick Tasks ги имаш најпотребните опции:

Enable all protection
Disable all protection
Download Latest Protection Updates

Не постои никакво скенирање или проверка на системот. Можеш да си направиш system snapshot, па во случај на некој проблем, во секое време можеш да ги вратиш explorer или firefox, на датумот кога ти работеле без проблеми, односно, датумот кога си креирал snapshot.
 
Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.296
Поени од реакции
1.801
Идејата ми беше да се дадат апслутно бесплатни програми ,да се најдобрите од секој вид(данлоад апликации,плеери,кодеци,
архиватори,заштитен ѕид...) и да се еквивалент на платена програма.Да не се некој претерано мали програми кој не вршат ништо,да не се пестват само линкови от 100 непробани заштитни ѕидови от кој полата вадат некој досадни соопштенија,да се препорача најдобрата програма от тој вид по лично искуство или по некое компетентно мислење и малку поопширно објаснето.
Да продолжам со данлоад програми от поширок вид,првите два беа за данлоад от FTP i HTP .Еве еден програм за данлоад и уплоад от Торент сајтови би ви препорачал bittornado www.bittornado.com/download.html сега последна верзија е 0.3.10 тоа е првоначално за линукс програма сега подржува и Windows многу е стабилна и апсолутно бесплатна без никаков траг от реклама или нешто слично,повеќе информации во темата (Важна тема: torrent).
Друг метод за данлоад и уплоад е дитекно от хуб во мрежата.Добра програма за овој тип данлоад е клиент програмата DirectConnect DC++( http://dcplusplus.sourceforge.net ) последна верзија е 0.670 многу е стабилна и апсолутно бесплатна заедно со претходната и двете се со отворен код може сос кодот на програмте да го истегнете,повеќе информации во темата (download хубови).
Останаа уште програми за класично тегнење и уплоадување от p2p мрежите
тука е најпозната Kazza која во никој случај не ја инсталирајте погнасна програма нема,значи тука можете да инсталирате KaZaA Lite K++ ,магарето Emule,от секаде може да ги симнете сите се бесплатни полнофункционални програми.
Мислам дека со овие програми успеав да ги набројам повеќето подобри бесплатни програми за данлоад и уплоад .
 
Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.296
Поени од реакции
1.801
Ok humanoid извини ,сакам да продолжам со друг тип програми:
Плеери и Кодеци тука би препорчал:
На Борис вдео плеерот стопроценти бесплатен последна верзија 1.22(FREE) многу стабилна е, ако не е про верзијата можете да го данлоадирате на http://www.bsplayer.org/index.php?p=download&lna=1 ,подржува субтитри,пан скан со сите кодеци работи.
За кодци би ви препорачал сите стари аудио видео кодеци и декодери да ги деинсталирате и да ставите K-Lite Mega Codec Pack тоа е едно интегрирано решение кое во себе ги содржи сите можни кодеци и декодери при инсталацијата оставете како што се подесувањата и избраните кодеци кој ќе ги инсталира.Може да го истегнете од адреса специјално за Гизо ја давам http://www.free-codecs.com/download_soft.php?d=446&s=42 .Аман бе луѓе користете малку Google.
Овој кодекс го содржи внатре и на Борис плеерот ако евентуално е постар от 1.22 може да го деинсталирате и после да го инсталирате новиот плеер.Овој плеер скоро сите аудио и видео формати ги подржува и на Aple вкључително,само ДВД формат не подржува,за аудио плеер не бидува неможе да се прават плејлисти.
Уште еден добар апсолутно бесплатен плеер ќе ви препорачам тоа е Линукс плеер,нешто повеќе от плеер е,се разбира и за виндовс има верзија VLC media player http://www.videolan.org/vlc/download-windows.html максимално независен
од виндовсот енџин има,интегрирани кодеци,малку недружељубив интерфејс,подржува субтитри,пан скан нема,јас лично го користам за преглед на недовршени филмови кој ги данлоадираш во моментот со никој друг плеер не сум успеал да ги стартирам.
Второто нешто кое го има овој не само плеер значи можете да служи како плеер во локална мрежа за streaming видео
не само во локална мрежа може и за интернет да се користи ако си со статичен IP,само треба многу брз интернет Т1 или нешто слично збориме за квалитетна слика битрејт над 1 Mbits/s,еден плејва со програмата да речеме филм а другите со истиот инсталиран плеер избират стриминг видео и внесуват IP на машината која плејва и гледат,главно го користат во комбинација со хардверна карта значи некој кепчува на пример од телевизија некој интересен спортски меч и преку VLC media player го дава по лан мрежата и кој нема кабелна си гледа на компјутерот само треба да ја знае IP адресата.Со кепчувањето ако има проблем и неможе да се интегрита со програмот тогаш го запишуваш како фаил додека тоа се запишува со VLC playerот почнуваш да го даваш по мрежата слободно може со студиски телевизиски квалитет да кепчувате 5-8 Mbits/s за во лан мрежа со 100 Mbits/s е идеално.
 
Член од
23 февруари 2005
Мислења
2.460
Поени од реакции
44
За оние кои сакаат да го користат internet explorer, би го препорачал AVANTBROWSER како надоградба за експлорерот. Многумина можеби го знаат ова програмче, но вреди за да се спомни.
Avantbrowser работи на основата од експлорерот и е програмиран со цел да го заштити и да го закрпи, а што е најважно, многу е побрз од internet explorer.
Во базата на Avantbrowser постои листа на веќе блокирани страни кои се опасни за корисникот при сурфањето. Има одличен PopUp блокер. Ако отварањето на страните ви оди споро или имате спора конекција, можете да ја користите опцијата за блокирање на рекламите и флеш анимациите, Сето ова е лесно достапно и се наоѓа на главниот toolbar. Ако некои реклами или PopUp прозори и понатаму ви се отвараат, нивното блокирање можете лесно да го сторите со десен клик на глувчето и со командата за додавање на рекламта во црната листа.
Постои и опција за пишување на кратенки за оние страни што најмногу ги користите. На пример наместо секогаш да пишувате www.kajgana.com, можете да го сторите со пишување на само една или две букви. Сите овие работи можете да си ги подесите во Tools/ Avant Browser Options/url alias.
Кога прегледувате страни и кога сакате да се вратите на претходната страна, доволно е само држење на десното копче на глувчето и кликнување на левото, за одење страна напред, командата е обратна.
Можете да блокирате ActiveX, ви ги памти страните при несакано затварање или блокирање на пребарувачот...
Ви оставам да откриете и сами нешто
:lol:

www.avantbrowser.com
 
Член од
23 февруари 2005
Мислења
2.460
Поени од реакции
44
Gizo напиша:
Ste go probale li Microsoft AntiSpyware beta 1.Programov go vidov na edna srpska emisija i imashe dobri kritiki deka momentalno e najdobar.Mozhete slobodno da go downloadirate od

http://www.microsoft.com/athome/security/spyware/software/default.mspx

Go isprobav i odma detektirashe 107 files i 75 registry keys.
Probajte go i kazhete neshto za nego.
Јас го користам уште од кога излезе. На почетокот беше GiantAntiSpyware, но потоа Microsoft го зеде под своја закрила, го купи и сега го презентира како свој. Програмот е добар, има многу опции, само добро читај што ти открива како проблем, зошто понекогаш се случува некои работи лажно да детектира. Јас го користам само за повремено скенирање.
 

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
Dali raboti na princip kako Anti-virus, da go brishe fajlot dodeka e aktivna, ili treba da mu pravish scan :?:
 
Член од
23 февруари 2005
Мислења
2.460
Поени од реакции
44
Gizo напиша:
Dali raboti na princip kako Anti-virus, da go brishe fajlot dodeka e aktivna, ili treba da mu pravish scan :?:
Ако ти е вклучена, тогаш те штити само од spyware и malware, те известува за промена во конфигурацијата на пребарувачот и за сомнително интегрирање на некои програми во системот, на твоја наредба ги брише и блокира сомнителните фајлови... Но не штити од вируси или тројанци.
 

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
Znam deka ne shtiti od virusi i trojanci, no denes koga pravev scan mi pokazha file so ime Trojan :?: Ne mi e jasno dali samo taka se vikal fajlot ili stvarno e trojanec.
 
Член од
23 февруари 2005
Мислења
2.460
Поени од реакции
44
Gizo напиша:
Znam deka ne shtiti od virusi i trojanci, no denes koga pravev scan mi pokazha file so ime Trojan :?: Ne mi e jasno dali samo taka se vikal fajlot ili stvarno e trojanec.
Може да ти нашол тројанец во регистерот, но штом ти го нашол, бриши под итно :lol: А и овака е тешко да се процени каков тип на тројанец е. Погледни како се вика тој тројанец што го нашол и потоа побарај подетални информации на www.viruslist.com
 
Член од
23 февруари 2005
Мислења
2.460
Поени од реакции
44
Gizo напиша:
Dajte linkovi do programi kako shto se eMule i slichno.
Бате Gizo!
Каков линк ти треба за eMule? да ја симнеш прогармата или нешто друго? Ако ти треба програмата, оди на гугл и напиши eMule и ќе ти искочат сите линкови што ти се потребни.
 

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
Taka treba celo vreme da shpartam po razni stranici.Ako imate nekoj link dajte da ne se macham.A eMule go simnav i sranje e, taka da ako znaete nekoj drug program kazhete.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom