Факултет за Електротехника и информациски технологии

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Факултетот ти става печат на барањето (молбата) за пракса, не ти става печат на документот за реализирана пракса. Значи со тој документ (шо имаш печат ) одиш во фирма да бараш да те примат на пракса, а после праксата фирмата ти издава документ кој треба да го вратиш на факултет.
Не е така. Пред 2 недели го вадев тој документ. За да добиеш печат и потпис од деканот, мораш да пополниш фирма, датум од кога до кога ти е праксата, и кој ти е ментор.

Практично овој документ е за ако дојде инспекција во фирмата, ти да си легален, да не испаднеш како непријавен вработен...

А документот што ти треба после ти го дава фирмата, треба да содржи што и како си сработил... бла бла бла некои глупости... Одиш кај проф. Соња Филипоска, она ги одобрува, ти се потпишува и идеш во архива да ти заведат што и како... кредити да ти дадат и слично:)

Mainframe

Mr.Goodkat
Член од
14 јануари 2008
Мислења
336
Поени од реакции
30
Не е така. Пред 2 недели го вадев тој документ. За да добиеш печат и потпис од деканот, мораш да пополниш фирма, датум од кога до кога ти е праксата, и кој ти е ментор.

Практично овој документ е за ако дојде инспекција во фирмата, ти да си легален, да не испаднеш како непријавен вработен...

А документот што ти треба после ти го дава фирмата, треба да содржи што и како си сработил... бла бла бла некои глупости... Одиш кај проф. Соња Филипоска, она ги одобрува, ти се потпишува и идеш во архива да ти заведат што и како... кредити да ти дадат и слично:)
За генерација 2008-ма, само ти треба име, презиме и смер за да добиеш печат и потпис. Другото може да е празно, ќе си го пополниш кога ќе најдеш пракса

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
За генерација 2008-ма, само ти треба име, презиме и смер за да добиеш печат и потпис. Другото може да е празно, ќе си го пополниш кога ќе најдеш пракса
Хммм, можеби, јас 2009 сум.

A

apidrone

Гостин
За да завериш на факултет во архива, ти треба само име, презиме, смер, и таму не знам уште што имаше, компанија и ментор може празно да остане. Иначе мислам дека не ти треба посебен документ од компанијата дека си извршил пракса, нели тоа на истиот лист може (освен ако не идеш во странство)... Само не го разбирам ова со дневникот?!

Член од
13 јуни 2008
Мислења
92
Поени од реакции
0
може ли некој да ми каже дали за да се запишат магистерски студии треба да се има висок просек (пример 8.5) или нема врска ??

A

apidrone

Гостин
може ли некој да ми каже дали за да се запишат магистерски студии треба да се има висок просек (пример 8.5) или нема врска ??
Абе нигде не пишува дека мора да имаш висок просек за да се запишеш на постдипломски... на крај краева и тоа го плаќаш... не знам како иде рангирањето и селекцијата... Ќе треба конкурс да побараш...

Член од
14 јуни 2007
Мислења
105
Поени од реакции
6

okay сега можеби е сменето - али јас кога реализирав односно барав документ за пракса ми ставија печати и потписи (и ниту печатот ниту потписот беше од деканот) и врз основа на тие печати и потписи барав пракса. Од ко ја реализирав праксата документот што ми го издаде фирмата го однесов мислам кај филиповска па врз основа на тој документ ми дадоа кредити

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
okay сега можеби е сменето - али јас кога реализирав односно барав документ за пракса ми ставија печати и потписи (и ниту печатот ниту потписот беше од деканот) и врз основа на тие печати и потписи барав пракса. Од ко ја реализирав праксата документот што ми го издаде фирмата го однесов мислам кај филиповска па врз основа на тој документ ми дадоа кредити
Незнам кога ви било тоа, али ова што ви го кажувам е од 20.06.2011 односно од тој ден ми почна праксата според документот, а го поднесов 2-3 дена претходно. Кога отидов кај секретарката да прашам што и како треба, ми го даде документот, ми потенцира со зборови да пополнам фирма, датум... и да го оставам заедно со индексот да го потпише деканот и да стави печат. И еве сега го имам тој документ, со печат од ФЕИТ и потпис од деканот.

Инаку работата од претходно ми беше најдена.

Е сега, законот не ми се верува да ве гони, регуларна пракса тешко е да се најде и нема за сите, така да ако дојде нож до грло, од ваму од таму, тој што има фирмиче поврзано со струката, ќе дели пракси по колеги:) За документ ќе се снајде секој.

Гледајте да научите нешто:) Тоа вреди од целата пракса, искуството и знаењето што ќе ви го пренесат, а тоа не се учи на факултет. Тие што биле, знаат. Другите си се само студенти:)

A

apidrone

Гостин
Јас само име, презиме, бр на индекс и насока пополнив, ништо друго, и не ми најде Маја никакви забелешки... Ни ментор, ни компанија, ништо немав... Иначе ја досега еве 3 ден идам, и освен да работам на копир машина ништо друго не научив. Зависи и кај кој чоек ќе се паднеш. Белки ќе ме земат и мене некад на терен :)

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Јас само име, презиме, бр на индекс и насока пополнив, ништо друго, и не ми најде Маја никакви забелешки... Ни ментор, ни компанија, ништо немав... Иначе ја досега еве 3 ден идам, и освен да работам на копир машина ништо друго не научив. Зависи и кај кој чоек ќе се паднеш. Белки ќе ме земат и мене некад на терен :)
А во која фирма си?

Член од
16 март 2008
Мислења
8
Поени од реакции
0
може ли некој да ги upload-ва материјалите по Интернет Програмирање (аудиториски вежби и предавања) ?? фала :)

biglava

Last Samurai
Член од
28 ноември 2008
Мислења
62
Поени од реакции
4
Дали некој може да ми каже лани на ЕЛЕКТРО на ИКИ или ИНФО со колку бодови примале во државна квота??

Kajgana Shop

На врв Bottom