Антички македонски племиња

• Креатор на темата Креатор на темата lo6ko piratot
  • Време на започнување Време на започнување
kako da ne....
za trakijcite i mikencite veke ima provereno geni, taka da treba da si vo tek so nastanite, pa potoa da te vidime....
Oд кој тракиец или микенец или илир се земени ДНК примероци за проверка?

Малку да ве корегирам, насловот на темата треба да гласи СИТЕ племиња под македонски доминион а не сите македонски племиња затоа што води кон заблуда.

Пеонците, Траките, Епирците , Илирите и Трибалите не биле Македонци по етнос а мислам и Пелагонците биле посебни пред да бидат окупирани и анектирани во македонското кралство.

Прататковината на Македонците била околината околу Костурскиот крај и од таму започнала експанзијата на кралството.

мислам дека ти си во заблуда.
сите тие биле еден народ, Пелазги.
доказ е материјалната култура, јазикот и уште поважно, генетската врска....
зошто се замразиле?
така, во одреден момент во времето, се јавила инстутуцијата владетел/држава....
тука е поделбата....сам ага, сам паша....
скоро сите формирале држави, освен гејците....и црните африканци...
разни народи, разни навики....

кој вели дека Прататковината на Македонците била околината околу Костурскиот крај?
историјата? многу јак доказ...од 14-16 век по Ристета....
каков е тој збор Прататковината?
тие си живееле на истите места пред да има поим за татковина....
нема пра_....

п.с.
зошто денес Скопјани и Ориѓани не се мирисаат?
--- надополнето: Jun 25, 2011 9:19 AM ---
Oд кој тракиец или микенец или илир се земени ДНК примероци за проверка?
што ти ја знам...од умрените, секој умрен во својата епоха....
среќа, останал валиден генетски материјал во нив....
Paleo-mtDNA analysis and population genetic aspects of old Thracian populations from South-East of Romania-Cardos G. et all 2004
Kinship between burials from Grave Circle B at Mycenae revealed by ancient DNA typing-Abigail S. Bouwmana, Keri A. Browna, A. John N.W. Pragb and Terence A. Browna, ,

од умрените, секој умрен во својата епоха....
Paleo-mtDNA analysis and population genetic aspects of old Thracian populations from South-East of Romania-Cardos G. et all 2004
Kinship between burials from Grave Circle B at Mycenae revealed by ancient DNA typing-Abigail S. Bouwmana, Keri A. Browna, A. John N.W. Pragb and Terence A. Browna, ,

We were unable to identify nuclear aDNA in any specimen, but we obtained authentic mitochondrial aDNA sequences for four individuals. The results were compared with facial reconstructions and interpreted within the archaeological context represented by the organisation of the graves and the positions of the burials within the graves. We conclude that the contemporaneous male Γ55 and female Γ58 skeletons, which both possess the UK mitochondrial haplogroup, were brother and sister. The implication is that Γ58 was buried in Grave Circle B not because of a marital connection but because she held a position of authority by right of birth. The results illustrate the difficulty in using aDNA to study kinship relationships between archaeological specimens, but also show that aDNA can advance understanding of kinship when used to test hypotheses constructed from other evidence.

Прочитај внимателно цел текст па после кажувај.
Не е онака како ТИ би сакал да биди.

мислам дека ти си во заблуда.
сите тие биле еден народ, Пелазги.
доказ е материјалната култура, јазикот и уште поважно, генетската врска....
зошто се замразиле?
така, во одреден момент во времето, се јавила инстутуцијата владетел/држава....
тука е поделбата....сам ага, сам паша....
скоро сите формирале држави, освен гејците....и црните африканци...
разни народи, разни навики....

кој вели дека Прататковината на Македонците била околината околу Костурскиот крај?
историјата? многу јак доказ...од 14-16 век по Ристета....
каков е тој збор Прататковината?
тие си живееле на истите места пред да има поим за татковина....
нема пра_....

п.с.
зошто денес Скопјани и Ориѓани не се мирисаат?
--- надополнето: Jun 25, 2011 9:19 AM ---

од умрените, секој умрен во својата епоха....

Не можеш така да тврдиш дека биле еден ист народ кога никогаш така не се чувствувале! Според твојата теза секој владетел утре ќе може да покори било кого и да тврди дека сите сме биле исто од Адам и Ева , многу е опасно такво размислување и дава можност за секој сосед да си ја толкува историјата како му одговара.

Освен ако не докажеш со факти дека Траките и Пеоните се чувствувале Македонци во моментот на нивната експанзија твојата теза нема валидност а такво нешто не тврди ниеден антички автор (под услов да се точни).

Пеоните се спомнати во Илијада како народ со висока гордост и свест а Илирите и Траките како помошни трупи на Македонците при освојувањето на Азија така да за исти народ не станува ни збор.

Скопјани и Охриѓани мислат дека се исто за разлика од Пеоните и Траките кои жестоко се бореле против Македонците додека можеле.

Првиот линк ми беше познат а вториот не го најдов, може ли да пуштиш линк или кратка сублимација за неговата содржина?

Прочитај внимателно цел текст па после кажувај.
Не е онака како ТИ би сакал да биди.
а како би сакал ТИ ДА БИДЕ?
НУКЛЕАР ДНА.....тоа е еден сегмент....
другиот сегмент е јасен..мајките оставиле траги....
we obtained authentic mitochondrial aDNA sequences for four individuals.
РАЗБИРАШ ТИ НЕШТО ИЛИ САМО ТАКА ТИ ДОШЛО?

We conclude that the contemporaneous male Γ55 and female Γ58 skeletons, which both possess the UK mitochondrial haplogroup, were brother and sister.
ај објасни, како утврдиле дека се брат и сестра?
гледале на гравчиња или во стаклена топка?
сигурен си дека нешто си разбрал?
--- надополнето: Jun 25, 2011 9:41 AM ---
Првиот линк ми беше познат а вториот не го најдов, може ли да пуштиш линк или кратка сублимација за неговата содржина?
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030544030800085X#cor1

п.с.
дополна за ЛеТ 3, да не досаѓа многу...
не е најдена ниту У ДНК (машката днк), па што?
за нив/нас е важно дека скоро половина македонци, по мајчина линија, се роднини со Микенците од тоа време....

роднини се и многу швеѓани, ама, да ми извиниш, тие се сепак многу далеку од Микена...
--- надополнето: Jun 25, 2011 9:58 AM ---
Пеоните и Траките кои жестоко се бореле против Македонците додека можеле.

од каде знаеш ти кој како се чувствувал?
каде се трагите од тие жестоки борби?
твоите антички автори кажуваат дека Македонците зборувале без преведувачи со соседите.
знаеш ли што значи тоа?
дека, за да имаш ист јазик со комшијата, мора двајцата да сте биле долго време комшии...
земи го примерот франција/германија...
комшии, а не се разбираат....а живеат 15 векови еден покрај друг...
или ние и шќиптарите....споредено со сервите....
ти текнува...некои се натрапници, не се антични...

п.с...
па, и самите македонци се убивале помеѓу себе, дали тоа значи дека некој бил поголем или помал македонец?
или она, сам ага, сам паша....

сите племиња, до појавата на првите владетели/држави на балканот, биле еден ист народ, па како и да бил наречен, како и да го наречеме...

знаеш, мислам дека беше во Батаглиа 2008, таму има убави детали, кој со кого е роднина, има луѓе кои се од "посебно племе", но многумина се и директни роднини.
ako citas gen. izvestai, citaj gi i suplementarnite materijali, ponekogas tie se bomba....
штета, таму фалат податоци од МК и блгарија.....

п.с..
има податоци и за Бајаш Ромите....
тие се навидум исти со нас во E-V13....
меѓутоа, нивните модалитети, откриваат дека тие имаат потекло (се еб..ле) некаде во Иран...
модалитетите во У хг откриваат поинакви истории....

п.с..
има R1b Y hg koi se stari do Rimsko kaj nas....
tie gi ima vo zap. EU....dolgo vreme tie lugje bile krvni brakja,no so sozdavanje na drzavite , tie postanale ova/ona....

i toa so Adam i Eva....
nema vrska...
barem 80% od Makedoncite se so poteklo od Y hg F, a taa nema vrska so Adam i Eva...

Ти ја разбирам јас тезата многу добро само не се согласувам со неа. Но ако видам докази дека Траките, Илирите и Пеоните се чувствувале како ист народ со Македонците ќе го сменам мислењето. Засега такви докази не ми се познати.

Ако имаш нешто од тој тип постирај па ќе дебатираме.

Пс. Знам дека нема врска со Адам и Ева симболично ги спомнав.

1. Адриани
2. Пердикеанци
3. Линкестијци
4. Пеонци
5. Одрисеанци
6. Моесианци
7. Орестијанци
8. Алмопијанци
9. Елиметејанци
10. Халкидијци
11. Пелагонци
12. Илири
13. Мелесијанци(Епирци)
14. Тракијаци
15. Дардани
16. Трибалци

Со овие племиња Филип Македонски за време на неговото владеење, повторно ја зајакнува и обединува Македонската територија.

ЛОКАЦИЈАТА на нивно стационирање и постоење се главната причина за отварање на оваа тема.

Покрај овие племиња, дали има некој податоци за постоењето и на некои други кои претходно припаѓале на Древна Македонија.

Оние на кои ги здебелив буквите ти се македонски племиња, оние поцртани се оние кои се подоцна асимилирани или попримиле македонска култура, а тие третите се немакедонци, односно со повеќето од нив Македонците имале долга и крвава борба (на пример Дарданците).

Стрикно племе Илири не постоело,туку се мисли на повеќе племиња кои никогаш немало официјално држава Илирија(се мисли на територија)

А за Пердикеанци поим немам,и би било убаво да објасниш за нив ако имаш дополнителни информации.

Плус тука се племињата Синти, Едони, Мигдони, Агријани, Бизалти, Мајди и можеби најбројното и најстарото Македонско племе Пајонци

6, Мајди
и можеби најбројното и најстарото Македонско племе Пајонци

Ова не е исто што и Пеонци? Некаде ги има како Пеонци некаде како Пајонци. Пеонија или Пајонија била нивната територија.

Иначе за племињава незнам баш многу и сега барам информаци (деновиве ке немам баш слободно време). Затоа и ја закачив темава, прво зошто ја немаше а второ зошто е битна за нас. Се што ке најдам за нив ке го закачам и овде. На неколку места ги наоѓав се истиве племиња и затоа ги постирав. Еве сега ти убаво ги дообјаснуваш така да полека полека ке почнеме подобро да се запознаваме со нив.

Ти ја разбирам јас тезата многу добро само не се согласувам со неа. Но ако видам докази дека Траките, Илирите и Пеоните се чувствувале како ист народ со Македонците ќе го сменам мислењето. Засега такви докази не ми се познати.
Ако имаш нешто од тој тип постирај па ќе дебатираме..

Нема теза, тоа се факти....што разбираш, не ми е јасно?
Каде ти најде докази кој како се чувствувал во антиката?
Си прочитал ли барем нешто за Пајонците?
Очигледно не.

Тие се тука од тројанската војна, исти се со Бригите (живеат на иста територија, во исто време, само под различни имиња). Според твоите докази, Пајонците живееле во Македонија/Ематија пред да има Македонци. И што сега, Пајонците исчезнале, и сите до еден биле заменети со дојденците - Македонците???
А од каде дошле Македонците?
Од Пајонците/Пајонија.....
И што се сега тие, ново племе, нови луѓе ли?!?

Или Македонците дошле од југот, па да се исполни бараното, тие се башка народ, ама тогаш се и хелени-грци?

Пајонците живееле и во делови од денешна Блгарија, на Пиринот. Наоди од нив и Бригите има до Косово, а и во Косово.
Нели таму биле Илирите?
Кои се сега илирите, ново племе ли?
Кога се доселиле, од каде?
Тракијците?

Па, нели се и тие од Бригите, насекаде пишува дека Бригите се отселиле во Турција од територијата на Македонија/Блгарија...

Ако биле несродни, како се договориле за заедничка преселба?

Кажи ни каде исчезнаа Пелазгите / Бригите, и кога на празната територија се доселиле сите тие племиња? Од каде дојдоа ли само сите тие племиња?

3ошто тие племиња ги имаат имињата од Пелазгите?
Taka, Makedonija ja naseluvaat Kisiite (Bršlenci), Krestonci (Vetropiri), Halkidanite (Bakarni), Makedoncite (Planinci), Bromite (Zobeni), Almopiite (Soleni), Botijaite (Stočari), Selite (Sjajni), Pieriite (Svetogorci), Eordaite (Slavenici), Elimejcite (Krivorekanci), Linkestite (Rišani), Oresti (Planinci), Dasareti (Šumski ili Ormanci), Enhelejcite (Jagulari), Beotite (Govedari), Migdoncite (Melezi) i drugi.

Na severot, najgolemite pleminja se Pelagoncite (pelazgiski: pelas - rodnina, ramnina i morska Šir; gonia - agol, ili gonimos - ploden, odnosno, plodna ramnina, znači, Dolinci), potoa, Deuriopite ili Deriopite (pelazgiski: derris, deros - koža, apoi - kade, znači Kožari), Amfaksitite (Drvodelci), Parorbelite (podocna, Pirinci), Bisaltite (Neodlucni), Odomantite (Gataci), Sintite (Razbojnici), Peoncite (Neumreni).
Samo Peoncite bile zastapeni vo desetina srodni pleminja pomegu Aksij (Vardar) i Strimon (Strumica).
http://my.opera.com/ancientmacedonia/blog/pelazgi

Ги дале имињата и на бројни градови:
Aigai, Petra, Argos = Temen ; Karan, Emathia, Evropa, Pela, Keletron, Edessa, Naussa, Arnissa, Dion, Veria, Pelagonia, Idomeni, Thermi=Solun, Kissos, Mieza, Ossa, Stagira, Olynthos, Siris, Stenai,Alkomenai, Styvera, Vylazora=Pajoncite, Stovoi, Lyhnida,Amfipolis, Skopi,Astibos i dr.

Makedonskite Pelazgi gi vtemelile i nazivite na mestata važni za sledovatelnata religija.
Na najvisokata planina Olympos (najopeanata), go postavile Bogot nad Bogovite, Zevs (Dias) so Panteonot.
Tie gi izgradile i hramovite i proročištata Dion, Pythion, Petra i dr.
Celata oblast okolu Olimp ja narekle Pieria, Sveta Gora.
Na jugozapad e Dodona, Thesprotis gi (Prvobozestvena zemla), navodno prviot hram i proročište vo Evropa.

Iminjata na pleminjata na makedonskite Pelazgi se iminja na životni, bilki, zanimanja i naselbi.
Tako, Linkestidite go dobile imeto po risot (lingx - ris), Enhelejcite po jagulata (eghelys), Dasaretite taka se vikaat spored šumite (dassos - šuma), Orestite po planinite, Pelagoncite po dolinite, Elimejcite po krivulestata reka, Botiajite se ovcari, Almopijite se zanimavaat i trguvaat so sol, Deriopite so koža.

Како тоа да сите тие племиња не донесат ниедно име надвор од "јазикот на Пелазгите"?

P.S.
Kako toa da i novodojdenite heleni (vo princip, bezimeni pleminja) gi koristat iminjata od Pelazgite, duri i Atina e ime od Pelazgite, i t.n.

P.P.S.
Partenon vo Atina e gradba od Pelazgite.
Temelite,koi go krepat zdanieto mu se vikaat krepi_doma a vrvot,pokrivot,"glavata" se vika
timba_non.
http://www.pitt.edu/~medart/menuglossary/tympanum.htm

Verojatno sekoj Makedonec gi razbira zborovite krepi,doma, timba....
sledovatelno, posledica od toa e faktot deka sekoj Makedonec go razbira Pelazgiskiot jazik , koj e ist so denesniov ni jazik....

Aj da receme deka nie sme gi ukrale ovie zborovi od Pelazgite, no sto e togash rabotata so drugite narodi / t.n. sloveni?

Zosto gejcite i shqiptarite ne gi imaat tie zborovi vo svojot jazik, ako se anticni na balkanov?

Пеонците или се чувствувале Македонци или не, трето нема. Ако имаш докази за такво нешто и дека доброволно се соединиле со Македонците и доброволно се припоиле на мaкедонската држава ќе биде убаво да ги покажеш.

Ние од дистанца да им кажуваме какви биле ми е неозбилно и затоа кој има доказ за нешто нека го приложи.

Пс. Не вреѓај.

види батка...
денес во Молдавија имаш Гагаузи...
тие, по потекло, се најсродни со нас, Македонците...
тие се иселени Македонци во Молдавија....
и не се иселиле во времето на Дедо Ное, туку во поблиската ни историја, речиси вчера... Варзари 2006
но, се нарекле или некој ги нарекол Гагаузи.....

еден дел од нив, се христијани, и се под капа на блгарската црква и тие денес се декларираат како да се блиски со блгарите....
другиот дел од нив се муслимани и зборуваат турски, се декларираат дека се од турско потекло.....
и тие си вадат очи помеѓу себе....

гледаме, дел од Пелазгите, Бригите, Македонците , поради разликите во верата, и други причини, се трансформирале во нешто ново.....
читај го Варзари за генетските резултати за гагаузите, во повеќе ген. извештаи....

во МК имаме Македонци Муслимани, тие доскоро беа исто со нас, но денес, поради политика , тие се откажуваат од заедничкото минато....

после 25 векови, некој како тебе ќе убедува други дека Торбешите не се чувствувале како Македонци , и затоа не се Македонци.
Исто и за Гагаузите, кај може овие Турци да бидат Македонци?

капиш?

п.с.
колку Македонци од Пиринско се декларираат дека се блгари? Многу....
и што сега, тие се блгари по потекло?
колку Македонци од Беломорието има во блгарија?Многу....
и тие се блгари?...од каде пак таму блгари?

п.с..
истото важи и за денешните турци....
тие барем 95% се истите од времето на Аце, а и од времето многу пред него....
ај оди сега убеди ги дека не потекнуваат од централна азија.....
Чиноглу 2003 вели дека дел од Бригите генетски го има во Турција...
тие Бриги денес да ги бесиш, ќе викаат дека се Турци од централна азија, каде што нема ниеден човек со У ДНК хг од типот И2б.

п.с..
исто и некои денешни шќиптари...
тие не се декларираат дека се Македонци , Срби или Црногорци, иако нивниот прв прататко Шќиптар е пошќиптарен Македонец, Србин или Црногорец.....
па денес се расправаат, најповеќе со сервите дека сервите се шќиптари и обратно, дека шќиптарите се дел серви....
Батаглиа 2008 откри дека овие приказни се точни, најде дека некои Албанци се браќа со "словените".

а како би сакал ТИ ДА БИДЕ?
НУКЛЕАР ДНА.....тоа е еден сегмент....
другиот сегмент е јасен..мајките оставиле траги....
we obtained authentic mitochondrial aDNA sequences for four individuals.
РАЗБИРАШ ТИ НЕШТО ИЛИ САМО ТАКА ТИ ДОШЛО?

We conclude that the contemporaneous male Γ55 and female Γ58 skeletons, which both possess the UK mitochondrial haplogroup, were brother and sister.
ај објасни, како утврдиле дека се брат и сестра?
гледале на гравчиња или во стаклена топка?
сигурен си дека нешто си разбрал?

Сега муабетот е за докажување кој на кого му е брат, сестра или баџанак ??
А и тоа во текстот се докажа не со ДНК туку
негде ти се изгуби “доказот“ за некои илирски, микенски, хетитски ... гени

Не можеш така да тврдиш дека биле еден ист народ кога никогаш така не се чувствувале! Според твојата теза секој владетел утре ќе може да покори било кого и да тврди дека сите сме биле исто од Адам и Ева , многу е опасно такво размислување и дава можност за секој сосед да си ја толкува историјата како му одговара.

Освен ако не докажеш со факти дека Траките и Пеоните се чувствувале Македонци во моментот на нивната експанзија твојата теза нема валидност а такво нешто не тврди ниеден антички автор (под услов да се точни).

Пеоните се спомнати во Илијада како народ со висока гордост и свест а Илирите и Траките како помошни трупи на Македонците при освојувањето на Азија така да за исти народ не станува ни збор.

Скопјани и Охриѓани мислат дека се исто за разлика од Пеоните и Траките кои жестоко се бореле против Македонците додека можеле.

Не би можело да се изведува заклучок само ако се земе во предвид како се чувствувале Пајонците. Не било ни време за такво нешто. Тоа чувство за национална припадност, за нација, дошло некој милениум подоцна.
И Линкестите долго се бореле против настојувањата на Аргеадите да воспостават власт над нив. Слично било и со Пелагонците и со др. антички македонски племиња. Тракијците сепак повеќе се разликувале од Македонците, отколку што било тоа случај со Пајонците, на пример, иако според некои тврдења и едните и другите својот супстрат го имаат во Бригите, чиј огранок подоцна го имаме во Мала Азија под името Фриги.
За некаква сродност меѓу Пајонците и другите македонски племиња, најдобар доказ се археолошките наоди, преку кои лесно се согледуваат некои сличности меѓу едните и другите, како и истиот тип на разлики кои ги делат од Траките, Илирите, Хелените или Епирците. Станува збор за различни видови археолошки остатоци, култни и погребни предмети, типови гробници, накит и др.
Всушност, во овој период имаме нешто што било карактеристично за сите простори и времиња. Едно племе или некаков племенски сојуз станува доминантен и своето влијание и власт го наметнува на околните, помалку или повеќе сродни племиња. Така било и со речиси сите народи кои имаат денес држави (Германија, Франција, Италија и др.) Така било и со Евреите, со Египет и др. Така било и со некои од словенските племиња во Македонија - Струмјани, Берзити, Мијаци, Драговити, Смолјани и др.

добро бре Лет_3 човек, разбираш ли ти нешто или?
што не ти е јасно?
ако во Микена се нашле одредени типови гени, сигурно дека тие се "Микенски", какви сакаш да бидат, Шведски?
на основ на тие гени е утврдена и сродноста.....
да ти нацртам ли, па да разбереш?
оди тука,
http://learn.genetics.utah.edu/content/extras/molgen/auto_dna.html
па потоа врати се

твоите "илирски гени" се пронајдени во островите на Шпанија, и тоа како последица на АРАПСКИТЕ ОСВОЈУВАЊА.....
зошто низ ЕУ нема пронајдени древни У хг Е и Ј кои се наводно неолитски?
ете ти У хг Е и Ј кои се Хетитски, вакви-онакви.....
денес во ЕУ се истражени стотици древни скелетни наоди, според У хг пронајдени кај нив, може и да се каже дека тие се на х_ски народите.
зошто да не?

зошто тие У хг не се пронајдени на друго место?
затоа што ги немало во одреден период......
зошто во ЕУ не е пронајден ниеден древен човек со У хг Р1б (најстариот е од пред 1.000гпне)?
ете ти Хетит (Р1б) преселен во Германија и Баскија.....
--- надополнето: Jun 26, 2011 10:46 AM ---
п.с.
во секој ген извештај има за variances....
тоа значи...дека некои народи имаат поголеми, други помали variances....
тие што имаат поголеми (пример) variances се Бриги, тие со помали variances се словени, потомци на Бригите.
ако Бригите биле најстар народ, од нив произлегле сите племиња....

за среќа, некои немале друга работа, па на основ на variances направиле табела...
0.857=Central Asia
0.820=India 1
0.817=Sri Lanka
0.805=Uzbekistan
0.798=Anatolia
0.795=Macedonia (n=315)
0.787=Iran ; 0.787=Sardinia
0.769=Kirghiztan
0.767=Greece
0.760=Pakistan
0.759=Albania
0.754=Italy
0.753=China 1
0.749=Georgia
0.746=India 2
0.730=Lebanon
0.724=Siberia 1
0.718=Egypt
0.666=Bulgaria ; 0.685=Mongolia
0.528=Ethiopia
0.497=France
0.204=Basque ; 0.252=Kenya
0.183=Zimbabwe
0.019=Burkina Faso

Ref:
Y chromosome diversity, human expansion, drift, and cultural evolution-Jacques Chiaronia, Peter A. Underhillb, and Luca L. Cavalli-Sforzac, 2009
од тука, јасно се гледа дека Македонците во најголем дел си се потомци самите на себе, бидејќи тие се и меѓу најстарите луѓе на планетава...

за да биде појасно...
HG frequency vs HG variances
It is important to recognize that regions of highest HG frequency are not necessarily representative of origin. An obvious example is HG C, which displays its highest frequency in Polynesia (Kayser et al. 2000), but Polynesia is one of the last regions known to be colonized by modern humans.
However, highly associated microsatellite variance may not always be a reflection of just in situ processes. In some cases, it could also be a consequence of repeated gene flow from diverse sources (Tambets et al. 2003), as evidenced in Central Asia, where high Ychromosome diversity is attributed to multiple recent events (Zerjal et al. 2002).
Thus, regions of high frequency and high variance need not always overlap.

HGs H1, R1a1, and R2 (India) are examples of nonoverlap between regions of highest frequency and highest variance.
The region of high variance can also reflect the area from which a subset of chromosomal diversity migrated and then underwent subsequent demographic growth.
Despite the potential consequences of population stratification and language shift, additional important insights into geographic origins of Y chromosome HGs can be deduced from the proportions of HGs distributed among the different social and linguistic groups….( Sengupta et all 2006)
--- надополнето: Jun 26, 2011 10:59 AM ---
п.с..
и за оние кои слепо и веруваат на историјата и бараат изразување на чувства ...
'Croats' in the Slav tongue means 'those who occupy much territory'
Constantine Porphyrogenitus (експертот за славски доселувања и славска икона), De administrando imperio 31, in Moravcsik and Jenkins 1967:146-149.

We must accept "the fact" that Constantine Porphyrogenitus "well knew" the Slavic language.

next...Marijana Pericic´ from Croatia - she knows everything about..."founder effects in different Slavic tribes.
At least three major episodes of gene flow might have enhanced R1a variance in the region: early post-LGM recolonizations expanding from the refugium in Ukraine, migrations from northern Pontic steppe between 3000 and 1000 B.C., as well as possibly massive (Croats Osijek (Croatia)=00.0 ; Croatia Hvar Island=00.0 ; Montenegro=00.0 ; Herzegovina=00.7 (09a1-Separating the post-Glacial coancestry of European and Asian Y chromosomes within haplogroup R1a-Undrehil 2009)) Slavic migration from A.D. 5th to 7th centuries."
High-Resolution Phylogenetic Analysis of Southeastern Europe Traces Major Episodes of Paternal Gene Flow Among Slavic Populations 2005

добро, "имало масовна словенска преселба", ама сите тие изумреле, ги нема...зеро,нула

Античките Македонци нема врска со Пеонци, Траки, Илири, Дардани, Мизи итн., и истите по експанзијата шират „Македонштина“ по територија на денешна Македонија, и така ги Македонизираат Пеонците и Илирите.
На тезата дека и Пеонците и Македонците се слични народи, се одговара јасно и кратко, и тоа, дека таткоми и чичкоми се браќа но јас сум потомок на таткоми а не на чичкоми. Крај!

Потоа, ако античките Пеонци во рок од 1 век се Македонизирале, како тоа веќе Македонизираните Пеонци во 5 века Римско владеење не се Римјанизирале, односно Романизирале. Немојте со алтернативни историски глупости, ви се молам.
--- надополнето: Jun 26, 2011 2:10 PM ---
Патем уште со детски глупирања од типот на генетски истражувања сакате да докажете континуитет на национално чуство и припадност?

Види како убаво некој тип, мошне паметен тоа го објаснил:

http://blogatash.wordpress.com/2010/01/08/♦-апсурдноста-на-генетското-одредува/

За да си наиучите, и да не се срамите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom