Контрадикторности во Кур-анот (Qur-an) Дали е веродостоен?

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Куранот е Аллахов Говор и Вистина. И верниците и неверниците го потврдуваат. Како го потврдуваат детално обработив во темата Очигледни докази на Божјото постоење. А потоа во контекст на твојата забелешка: Телесната казна постои и не е дозволено во неа да се сомневаме. Ние веруваме во нејзиното постоење. Ние само тврдиме дека дека поединечностите на тоа страдање и нејзиниот начин и сите детални описи , сепак ни се потполно непознати и неспознајни. По она како Кур’анските показанија ни се претставуваат можеме да заклучиме дека тоа не е вообичаениот огин за кој знаеме, какви што ќе бидат и телата што ги знаеме, секако поинаку од овие наши овоземски тела...

Јасно ти е сега?
Ти во сите постови кажуваш дека ништо не знаеш, но дека не смееш да се сомневаш во веродостојноста на измислиците врз кои го базираш животот,

Со тоа што тој користи извичник искажува заповед ми заповеда, а тоа е крајно некултурно, да ми се набацува и да ми пишува ПРВО ВТОРО и тоа со извичник, нека ги смири страстите малку.
:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO: Ти си бисер балкански на форумов!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Куранот е Аллахов Говор и Вистина. И верниците и неверниците го потврдуваат. Како го потврдуваат детално обработив во темата Очигледни докази на Божјото постоење
Aj eden test, zborot kuran smeni go so bilo koja od iljadnicite sveti knigi a zborot allah smeni go so bilo koj od pette iljadi bozestva poznati niz istorijata.

I odgovori mi, dali si te ubedi toa sto go procita?
Ти дадов лајк поради тоа што слатко се изнасмеав, да си ми жив. :)

Френки бе, зошто не подразмислиш малце поинаку . Да речеме дека ти издржуваш казна во Идризово поради убиство, а робот на шејтанот во Тетово поради кражба. Заедничко за двајцата е дека сте жители на затворот. :)Тебе во Идризово ќе те хранат со трње, а на шејтанскиов роб во Тетово со помија. Што е тука контрадикторно?:D

П.С. Мислам дека е банално да паѓаш на олку ниско ниво и како на детенце да ти објаснувам со примери.:D

П.П.С. Едно прашање до тебе: - Кога ќе те праша синчето твое: " Тато, што е секс?" -Дали ќе можеш најверодостојно да му појасниш што е тоа или ќе правиш споредби ( не за тоа што ти не знаеш, туку заради фактот што детенцето не е навлезено во тој стадиум и му треба време додека самиот не го вкуси тоа и го разбере во вистинска смисла на зборот) ?

Од ова поедноставно за разбирање здравје.
Primerot ti e netocen. Podobar primer bi bil, dvajcata sme zatvoreni vo istiot zatvor no se naogjame vo razlicni blokovi. I ima edno pravilo koe vika edinstveno jadenje ZA SITE vo zatvorot ke bide grav, istvoremeno nekoj si izmisluva vtoro pravilo koe vika edinstvenoto jadenje ZA SITE zatvorenici ke bide kompir mandza :D

Zarem ovie dve pravila ne se kontadiktorni?

Ti tvrdese deka trnje ke se jade samo na edno odredeno nivo, istoto vazi i za pomijata. No nivoa ima sedum, sto ke se jade vo drugite pet? Ako ne pisuva znaci primerot ti e netocen i se raboti, povtorno, samo za licno tolkuvanje.

Куранот е Аллахов Говор и Вистина. И верниците и неверниците го потврдуваат. Како го потврдуваат детално обработив во темата Очигледни докази на Божјото постоење. А потоа во контекст на твојата забелешка: Телесната казна постои и не е дозволено во неа да се сомневаме. Ние веруваме во нејзиното постоење. Ние само тврдиме дека дека поединечностите на тоа страдање и нејзиниот начин и сите детални описи , сепак ни се потполно непознати и неспознајни. По она како Кур’анските показанија ни се претставуваат можеме да заклучиме дека тоа не е вообичаениот огин за кој знаеме, какви што ќе бидат и телата што ги знаеме, секако поинаку од овие наши овоземски тела...

Јасно ти е сега?
Ако не е вообичаениот оган, и ако не се истите овие овоземски тела, зошто тогаш се споменуваа рецептори за болка и кожа која постојано ќе биде обновувана?!

За да можат неверниците како тебе кога ќе се казнуваат да ја почуствуваат болката. Свашта!!!:rolleyes:
--- надополнето: Jun 11, 2011 9:36 PM ---
Ti tvrdese deka trnje ke se jade samo na edno odredeno nivo, istoto vazi i za pomijata. No nivoa ima sedum, sto ke se jade vo drugite pet? Ako ne pisuva znaci primerot ti e netocen i se raboti, povtorno, samo za licno tolkuvanje.

Јас само ја побив твојата илузија дека си пронашол контрадикција во Кур'анот и ти ги цитирав изворно двата ајети за да видиш дека не станува збор за целиот Џехеннем воопшто, туку за некои негови нивоа кои се спомнати со посебни имиња. Башка и ти напомнав и други нивоа и други видови храна и пијалок, Зеккум , вода која врие итн., и немам намера со тебе да се натегнувам до сто и една за едноставни работи кои и детенце досега ќе ги разбереше.

Затоа на твоето прашање што ќе се јаде и пие во другите нивоа на Џехеннемот, оставам самиот да си го пронајдеш одговорот оној ден кога ќе ти биде понудено Џехеннемското мени.... секако доколку не се покаеш и вратиш на правиот пат. ;)

Имај убави сништа !:D

За да можат неверниците како тебе кога ќе се казнуваат да ја почуствуваат болката. Свашта!!!:rolleyes:
--- надополнето: Jun 11, 2011 9:36 PM ---

Јас само ја побив твојата илузија дека си пронашол контрадикција во Кур'анот и ти ги цитирав изворно двата ајети за да видиш дека не станува збор за целиот Џехеннем воопшто, туку за некои негови нивоа кои се спомнати со посебни имиња. Башка и ти напомнав и други нивоа и други видови храна и пијалок, Зеккум , вода која врие итн., и немам намера со тебе да се натегнувам до сто и една за едноставни работи кои и детенце досега ќе ги разбереше.

Затоа на твоето прашање што ќе се јаде и пие во другите нивоа на Џехеннемот, оставам самиот да си го пронајдеш одговорот оној ден кога ќе ти биде понудено Џехеннемското мени.... секако доколку не се покаеш и вратиш на правиот пат. ;)

Ima pricina zosto na lugjeto od mali noze im se polni glavata so religija, tie prifakaat sekakvi idei! Koga mozat da veruvaat deka dedo mraz postoi zosto da ne i gospod. E sega, jas 5 godisno dete ne sum, ovie zaplasuvanja mozebi i uspevaat na mali deca, no na polnoletnik ne se nadevaj. Islamot kako i sekoja druga religija ne e nisto poveke od eftin marketinski trik, sigurno imas gledano nekolku top shop reklami i znaes kako tvrdat ako go kupis ovoj ili onoj proizvod tvojot zivot ke bide podobren a ako ne go tvojot zivot ke ima poslab kvalitet.

Religijata so nejziniot raj i pekol, toa ti e positive i negative reinforcement! Sekoja marketinska kompanija gi koristi ovie trikovi. Mene ova ne me zaplasuva, do nekade i smesno mi e, spomnuvanje pomii vo nekojsi pekol, sozdavanje na covek od zemja, magicno sozdavanje na planini, pekolno meni itn. A najsmesno mi e sto ti si tolku ubeden vo sevo ova. Zatoa otkazi se so glupavive zaplasuvanja.
Јас само ја побив твојата илузија дека си пронашол контрадикција во Кур'анот и ти ги цитирав изворно двата ајети за да видиш дека не станува збор за целиот Џехеннем воопшто, туку за некои негови нивоа кои се спомнати со посебни имиња.
Ne si pobil ti nisto, sto e so drugite pet nivoa? Zosto go izbegnuvas ova prasanje?

sekoj po svojot pat preatelce zatoa ima vernici i nevernici ..
nikoj tebe ne te zaplasuvaa, zivigo zivotot onaka kako sto si go zamisluvaas , ne im se mesaj na drugitee ,sto pravat i vo sto veruvaat i ne siri eftini marketinski govori, nas ni e jasno vo sto niee veruvaame ,

nikogas so tebe nema da bidat zadovolnii ooo. Muhamned!
kaziii im;
verata islam e ispravna vera koga bi gi sledel nivnite zelbi, otkako ti dojde objavata nema da najdes kaj Allah nikakov zastitnik koj ke ti koristi i nikakov pomosnik koj ke ti pomognee. nie te isprativme o Muhamed so vistinaska vera podrzana so dokazi i natprirodni dela soopstim ja na lugeto, donesuvajkim radosnica i opomena i ti nemas da bides prasan za zitelite dzehenemski.

mnozistvoto od lugeto se ramnodusni navistina na ajetite nasi
NO MNOZISTVOTO NA LUGETO GI ZANEMARUVAAT NASITE DOKAZI I ARGUMENTI, NE RAZMISLUVAAT ZA NIV NE IZVLEKUVAAT POUKA
a tebe o Muhamed ti objavivme kniga , samo vistina, da gi potvrdi knigite pred toaa objaveni i nad niv da demnee
da znaat nevernicite za ona so sto ke se soocat, nema da mozat da go otsranat, nema da mozat da go otsranat ognot od svoite lica i grbovi nema da najdat pomosnik koj ke im pomogne , ovoj kuran e opomena za onoj koj se opomenuva so nego koj raboti spored negovite naredbi i koj gi izbegnuva negovite zabraneti raboti , golemo dobro i golema korist, sekoj covek kolku i da zivee na ovoj svet, neminovno ke ja vkusi smrta, negovoto ziveenje e samo iskusenie, da gi ispolnuva zadacite vo vrska so ona sto e naredeno i zabraneto, da gi trpi promenite na dobrite i losite sostojbi, a potoa vrakanjeo vodi, do edinstveniot Allah, za da se polaga smeta, za nagrada ili kazna,, pa sekoj po svojot pat priatelce sekoj covek ke odgovara za svote postapki,muslimanite se dolzni da ja kazuvaat vistinata i kolku i da im e gorcliva na lugeto'kuran kerim ja oddeluva vistinata od nevistinata.

Според сура 82:1-2
На судниот ден небото ќе се расцепело а ѕвездите ќе попаѓале:

1. Kada se nebo rascijepi,
2. i kada zvijezde popadaju

Уште еден пример за тоа како Мухамед го замислувал светот! Според него ѕвездите се само украс на небото, кој на судниот ден ќе се одкачат и ќе паднат на земјата.
--- надополнето: Jun 12, 2011 9:52 PM ---
Според сура 7:11-13 Сатаната бил изгонет од рајот кога Адам и Ева биле создадени бидејќи одбил да им се поклони:

7:11 Mi smo Adema stvorili i onda mu oblik dali, a poslije melekima rekli: "Poklonite mu se!", i oni su se poklonili, osim Iblisa, on nije htio da se pokloni.

7:12 "Zašto se nisi poklonio kad sam ti naredio?" - upita On. - "Ja sam bolji od njega; mene si od vatre stvorio, a njega od ilovače" - odgovori on.

7:13 "E onda izlazi iz Dženneta" - reče On - "ne priliči ti da u njemu prkosiš; izlazi, ti si, zaista, od onih prezrenih!"

Но според сура 2:36 Сатаната е оној кој им кажал да посегнат по дрвото.....а нели небил таму?! Бидејќи е изгонет поради тоа што не им се поклонил:

2:36 I šejtan ih navede da zbog drveta posrnu i izvede ih iz onoga u čemu su bili. "Siđite!" - rekosmo Mi - "jedni drugima ćete neprijatelji biti, a na Zemlji ćete boraviti i do roka određenoga živjeti!"

Според сура 82:1-2
На судниот ден небото ќе се расцепело а ѕвездите ќе попаѓале:

1. Kada se nebo rascijepi,
2. i kada zvijezde popadaju

Уште еден пример за тоа како Мухамед го замислувал светот! Според него ѕвездите се само украс на небото, кој на судниот ден ќе се одкачат и ќе паднат на земјата.

Не само на Судниот Ден. Според Куранот ѕвездите постојано паѓаат и тоа не бесцелно, туку со цел да ги мафаат шејтаните.

„Ние, навистина, го разубавивме до вас најблиското небо со ѕвезден накит, и го штитиме од секој шејтан пакосен, за да не го слушнат гласот на возвишените чети кои ги гаѓаат од сите страни. “ (Сура 37:6-8, Куранот)

„Да, Ние небото на овој свет со ѕвезди го разубавивме и одредивме да фрла камења по шејтаните.“ (Сура 67:5, Куранот)

Очигледно Мухамед не знаел дека тие светилки што паѓаат од небото се метеори, па согласно тогашното човечко разбирање помислил дека тоа се ѕвезди што паѓаат па умешно нашол и објаснување со која цел паѓаат "ѕвездите".

Слично се вели и во хадисите, цитирам:

„Создавањето на овие ѕвезди е со три цели: да го декорираат небото, како проектили да ги гаѓаат шејтаните (ѓаолите) и како знаци да ги водат патниците. Па ако некој се обиде да побара друго објаснување, тој е во заблуда и залудно губи време. “ (Bukhari vol.4 book 54 ch.3 before no.421 p.282)

Можеби ова изгледа смешно читано од денешна перспектива, но тогаш ова учење било многу убедливо, затоа што мнозинството верувало дека ѕвездите се закачени за небото и кога ќе виделе како паѓа некој метеор, луѓето мислеле дека таа ѕвезда се откачила од небото и затоа паднала. Многу разбирливо верување за тоа време кога се немало основно познавање од астрономијата.

^ И ова го кажува човек кој верува дека ѕвеѕдите се поставени пред 6000години?!

sekoj po svojot pat preatelce zatoa ima vernici i nevernici ..
nikoj tebe ne te zaplasuvaa, zivigo zivotot onaka kako sto si go zamisluvaas , ne im se mesaj na drugitee ,sto pravat i vo sto veruvaat i ne siri eftini marketinski govori, nas ni e jasno vo sto niee veruvaame ,
Ne nikoj mene ne me zaplasuva, zatoa postojano mi se spomuva kako ke goram vo pekolot. Gluposti, mene samiot koncept na pekol mi e smesen i ne znam kako nekoj vo 21 vek moze da veruva vo takvi izmislici. To est znam, od strav...
verata islam e ispravna vera koga bi gi sledel nivnite zelbi, otkako ti dojde objavata nema da najdes kaj Allah nikakov zastitnik koj ke ti koristi i nikakov pomosnik koj ke ti pomognee.
Verata islam e ispravna vera, pfff... Napravi go istiot test kako i Omer, smeni go zborot islam i zborot allah so bilo koi od iljadnicite religii i bogovi poznati niz istorijata pa procitaj go citiranoto povtorno i kazi mi dali si ubeden od toa sto go procita.
NO MNOZISTVOTO NA LUGETO GI ZANEMARUVAAT NASITE DOKAZI I ARGUMENTI, NE RAZMISLUVAAT ZA NIV NE IZVLEKUVAAT POUKA
Kakvi dokazi kakvi bakraci, da imase dokazi jas ke bev vernik ne se otkazav bez pricina.

I zosto ne odgovoris i ti na kontradikcijata? Sto ke se jade na drugite pet nivoa?

Не само на Судниот Ден. Според Куранот ѕвездите постојано паѓаат и тоа не бесцелно, туку со цел да ги мафаат шејтаните.

„Ние, навистина, го разубавивме до вас најблиското небо со ѕвезден накит, и го штитиме од секој шејтан пакосен, за да не го слушнат гласот на возвишените чети кои ги гаѓаат од сите страни. “ (Сура 37:6-8, Куранот)

„Да, Ние небото на овој свет со ѕвезди го разубавивме и одредивме да фрла камења по шејтаните.“ (Сура 67:5, Куранот)

Очигледно Мухамед не знаел дека тие светилки што паѓаат од небото се метеори, па согласно тогашното човечко разбирање помислил дека тоа се ѕвезди што паѓаат па умешно нашол и објаснување со која цел паѓаат "ѕвездите".

Слично се вели и во хадисите, цитирам:

„Создавањето на овие ѕвезди е со три цели: да го декорираат небото, како проектили да ги гаѓаат шејтаните (ѓаолите) и како знаци да ги водат патниците. Па ако некој се обиде да побара друго објаснување, тој е во заблуда и залудно губи време. “ (Bukhari vol.4 book 54 ch.3 before no.421 p.282)

Можеби ова изгледа смешно читано од денешна перспектива, но тогаш ова учење било многу убедливо, затоа што мнозинството верувало дека ѕвездите се закачени за небото и кога ќе виделе како паѓа некој метеор, луѓето мислеле дека таа ѕвезда се откачила од небото и затоа паднала. Многу разбирливо верување за тоа време кога се немало основно познавање од астрономијата.

izgleda sekoj pat se edno istoo ,zarem ne ti odgovoreno sto vsusnost znacaat tiee kuraanski aeti.

„Ние, навистина, го разубавивме до вас најблиското небо со ѕвезден накит“ (Сура 37:6-8, Кyран
odgovor;
Uistinu! Mi smo najniže nebo ukrasili ukrasom- planetama,
[37.7] I zaštitom od svakog šejtana zadrtog.

[37.8] Ne èuju Najviši skup, a bivaju gaðani sa svakestrane,

nie navistina go razubavuvame do vas najbliskoto nebo so svezden nakit i go stitime od sekoj sejtan(satana) pakosen.
sejtanite ne mozat da stignat do najvisokiot studitorim a toa se nebesata i melekite sto se naogaat tamu pa da prisluskuvaat koga zboruvaat za propisite i odredbite sto im gi objavi allah, teala, sejtanite se tamu zastrelani so plameni od site strani za da se proteraat i da ne prisluskuvaat, za niv na ahiret ima vecna i bolna kazna, osven onoj sejtan koj ke grabne nesto pri letot a toa e zborot sto ke go slusne na nebesata nabrzina i mu go dofrluva na onoj koje pod negoa ovoj na drug koje pod nego, ponekogas gi pristignuva plamen sto sveti pred da go ufrli zborot, a ponekogas go ufrla po odredba na allah tealla pred da go presretne plamenot , pa ke go izgori , taka sto so nego posledniot ke stigne do BAJACITE koi ke izmislat sto lagi,,
toa se ovie tri aeta od k*ranot;
8,9,10,
8) za da ne go slusnat glasot na vozvisenite ceti koi gi kagaat, od site strani,
9) i da gi isteraat;niv gi ceka kazna sto ne prestanuva.
10) osven onoj koj, pri letot svoj nesto ke grabne; nego ste go sledi svetila sto sveti.,

Uzvi?eni obavje?tava da je ukrasio prvo nebo planetama i zvijezdama. Tako ga vide ljudi sa Zemlje. Isto kao ?to je Uzvi?eni rekao:
"Mi smo vama najbli?e nebo sjajnim zvijezdama ukrasili i u?inili da vatra iz njih poga?a ?ejtane, za koje smo patnju u ognju pripremili", (67:5) a ovdje Uzvi?eni ka?e: "...i ?uvamo ga", tj. Najboljom za?titom.
"...od svakog ?ejtana prokletog", tj. Odmetnutog i prkosnog - ukoliko htjedne da se prikrada i slu?a, onda bi ga pogodila kometa i zapalila.
"...da ne prislu?kuje dru?tvo najvi?e", tj. Kako ne bi do?li do nebesa, gdje borave meleki i razgovaraju o svemu ?to je njih Allah obavijestio od Svojih propisa i odredbi, kao ?to je o tome bilo govora kod rije?i Uzvi?enog:
"I kad iz srca njihovih nestane strah". (34:23) I zato Uzvi?eni ka?e: "...njih ga?aju", tj. ?ejtani budu ga?ani,
"sa svih strana da ih otjeraju", tj. Da ih sprije?e da stignu do nebesa.
"...njih ?eka patnja neprekidna", tj. Bolna i trajna. "...a onoga koji ?to ugrabi", tj. Rije? Koju ?uje ?ejtan sa nebesa pa je proslijedi drugom ?ejtanu, ispod sebe, a drugi tre?em. Mo?e se desiti da prvog pogodi kometa ili pak Allahovom voljom uspijeva tu rije? Dobaciti drugim ?ejtanima prije nego ?to bude vatrom komete zapaljen. Tu rije? Posljednji ?ejtan odnese vra?u... Kao ?to je bilo spomenuto u hadisu. Zato Uzvi?eni ka?e:
"...a onoga koji ?to ugrabi".
Ibn - Abbas veli: "?ejtani su imali mjesta u nebesima gdje su sjedili i slu?ali Objavu. Zatim su silazili na Zemlju i dodavali na svaku rije? Devet svojih rije?i..." A kad je trebalo da Objava bude poslana Muhammedu, s.a.v.s., bili su sprije?eni da pristupe uobi?ajenim sjedi?tima i ga?ani su plamte?im zvijezdama koje bi ih spr?ile. Oni su se zbog toga ?alili Iblisu pa je on poslao svoju vojsku da ispitaju razloge, pa su na?li Allahovog Poslanika, s.a.v.s., kako klanja izme?u dva brda u dolini Nahle. Nakon toga su se vratili Iblisu i obavijestili ga o tome ?to su vidjeli... On re?e: "To je ono ?to se dogodilo"; Navest ?emo, in?allah, hadise sa ostalim komentarima o ovoj temi kad budemo tuma?ili rije?i Uzvi?enog kada obavje?tava o d?inima da su rekli:
"A Mi smo nastojali da nebo dotaknemo i utvrdili smo da je mo?nih ?uvara i zvijezda plamte?ih puno." (72:8)allah najdobro znae

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom