Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
I namesto da se informiras koj e toj, tropas gluposti.
Вооптшо и не ме интересира да се информирам. Ете ти каѓав што значи порамнувањето, ајде сега речи дека земјата е права и дека така е запишано во Куранот. Од рамна до порамнување има голема разлика. Немој не спуштај се и ти на исто ниво со Иписимус, барев ти разбираш.

F

Frankie Yale

Гостин
Вооптшо и не ме интересира да се информирам. Ете ти каѓав што значи порамнувањето, ајде сега речи дека земјата е права и дека така е запишано во Куранот. Од рамна до порамнување има голема разлика. Немој не спуштај се и ти на исто ниво со Иписимус, барев ти разбираш.
Epa ako ne te interesira zosto repliciras? Voopsto ne ni znaes za sto se raboti, da znaese nemase da go tvrdis ova:
Од рамна до порамнување има голема разлика.
Vrati se nekolku strani nazad i informiraj se, ako ne voopsto ne repliciraj.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Epa ako ne te interesira zosto repliciras? Voopsto ne ni znaes za sto se raboti, da znaese nemase da go tvrdis ova:

Vrati se nekolku strani nazad i informiraj se, ako ne voopsto ne repliciraj.
Па ти ми понуди да читај за тој човек кој се сметал за новиот пророк и јас нормално ти кажав дека не ме интересира кој е што е.

хехехе Френки бе еве го ајетот
Sura 79-30: Poslije toga je Zemlju poravnao,

F

Frankie Yale

Гостин
Па ти ми понуди да читај за тој човек кој се сметал за новиот пророк и јас нормално ти кажав дека не ме интересира кој е што е.

хехехе Френки бе еве го ајетот Sura 79-30: Poslije toga je Zemlju poravnao,
Of lele, ja utna diskusijata totalno, zatoa ti vikam informiraj se pred da tropnes nesto.

Znaci poentata mi bese deka sura 49-9 do 49-12 tvrdi deka prvo zemjata ja sozdal pa potoa neboto.

Dodeka sura 79-27 do 79-32 tvrdi deka prvo neboto go sozdal pa potoa zemjata.

Sura 79-30 veli "Poslije toga je zemlju poravnao" ili prevod od arapski na engleski to spread out, da ja rasprostrani. Togas se veruvalo od site narodi deka zemjata e ramna i zatoa ova e edinstvenoto logicno tolkuvanje zosto vo istata sura tvrdi deka po poramnuvanjeto t.e rasprostranuvanjeto na zemjata (sozdavanje) gi sozdal planinite ridovite rekite itn.

Ako tie ne postoele togas sto poramnuval?

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Френки да не се самоцитирам-нема контрадикторност.

Еве пак:
Потребни биле 6 дена,прво создал земја(без животна)-((Небо(сонце...)-Живот на земјата(планини и бериќети) и небото истовремено )).За креирање на земја(безживотна) 2 дена - истовремено ((4 дена за креирање на небесата и животот на земјата(планини и бериќети) од кое 2 дена траело создавањето на небото))

За тоа Распространување или ширење ти реков немам коментар бидејќи сум инкомпетентен да зборам за тој збор(бидејќи е на арапски).Но сигурно не се мисли создавање на земја(бидејќи доколку се мислеше за создавањето на земјата ќе пишеше ја создадов земјата а не распространив или проширив).
Инаку нема врска Куранот и мислењето на арапите пред 1400 години.Куранот е објава од бога до нашиот пратеник(Јас барем верувам во тоа) а арапите можеле да си представуваат и да филозофираат до бескрај.Што се мисли во тој цитат ,оставам на другите кој што се покомпетентни од мене да дадат свое мислење.

Поздрав

F

Frankie Yale

Гостин
Abe i vedite se vistinata if you know what i mean. Za kogo kako. Sigurno ne se misli na sozdavanje na zemjata? Togas na sto se misli? Sto poramnuval ako nemalo nisto pred toa, ni planini ni ridovi.

Ja rasprostranil zemjata kako tepih, toa e cinot na sozdavanje, drugo logicno objasnuvanje nema.

Член од
5 април 2011
Мислења
334
Поени од реакции
142
Не ми го одговорија прашањето на темата контрадикторности во куранот па ќе го поставам овде.

Вака значи, сите муслимани тука тврдат дека во библијата има контрадикции а во куранот нема а кога би прашале било кој христијанин дали има контрадикции во библијата тој сигурно би одговорил дека нема и би понудил исто како вас неколку објаснувања, оправдувања и изговори колку да се извади.

Која е разликата помеѓу вас и нив?

proud_89

Legenden sterben nie!
Член од
17 јануари 2011
Мислења
147
Поени од реакции
87
И јас имам некои неразјаснети прашања! И нормално ова прашање се однесува на сите религии, но ете поради тоа што темата е конкретна за Ислам, едно конкретно се однесува за верниците од оваа вероисповед.

-Што според вас било пред дотичната 623 година(таа беше ако не се лажам)? Тогаш вашиот Бог не постоел, се криел, го немало, или? некое логично објаснување?
-Кое е вашето верување како настанал светот? Го прифаќате и делите мислењето напишано во Стариот Завет или?

И ве молам воздржете се од фанатични пропагирачки одговори кои ќе ми ги испревртат и преувеличат прашањата. Барам конкретни одговори од некој верник! Ништо страшно :)

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
-Што според вас било пред дотичната 623 година(таа беше ако не се лажам)? Тогаш вашиот Бог не постоел, се криел, го немало, или? некое логично објаснување?
Allah dz.s postoi od sekogas i za sekogas E,Vecen E. Ne rodil i roden ne e i nikoj ne Mu e raven.
Svetot,kako sto Allah dz.s veli vo Kur'anot nastanal po pat na golema explozija. Se' bilo edna celina pa,po pat na golema explozija,od taa edna celina nastanale nebesata,zemjite,planette,mesecinata,zvezdite itn....

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Svetot,kako sto Allah dz.s veli vo Kur'anot nastanal po pat na golema explozija. Se' bilo edna celina pa,po pat na golema explozija,od taa edna celina nastanale nebesata,zemjite,planette,mesecinata,zvezdite itn....
Лага!! Во куранот никаде не се споменува дека светот настанал во голема експлозија, туку вели дека алах ги раздвоил небото и земјата! А такви митови имало далеку пред исламот да постои:
Chinese creation myth 3rd century CE:
The principal creation myth in Chinese mythology describes Pangu 盤古 separating the world egg-like Hundun 混沌 "primordial chaos" into Heaven and Earth.
Heaven and Earth were once inextricably commingled (hun-tun) like a chicken's egg, within which was engendered P'an-ku (a name perhaps meaning "Coiled-up Antiquity"). After 18,000 years, this inchoate mass split apart, what was bright and light forming Heaven, and what was dark and heavy forming Earth.

Indian myth:
A much later Indian story involves the god Brahma. Beginning from nothing, he goes through a lengthy process. First he creates, by thought alone, the waters. In them he deposits his seed, which grows into a golden egg. He himself is born in the egg. After a year, again by thought alone, he splits the egg in two. The halves become, in the usual way, heaven and earth.

Mesopotamia myth 1500 BC:
The story begins with two watery tumultuous beings, one male and one female, Apsu (sweet water) and Tiamat (salt water). From their union there come forth a variety of sea monsters and gods. In the ensuing chaos Tiamat, the female creator, tries to take control. Her descendants unite against her, choosing one of their number - Marduk, the god of Babylon - to lead them.Armed with a hurricane and riding a tempest drawn by four fiery steeds, Marduk meets Tiamat and her evil accomplice Kingu in battle. He kills them both.
He splits the monstrous corpse of Tiamat into two parts. From half of her he creates the heaven, from the other half the earth. In heaven he constructs a dwelling place for his colleagues, the gods. Realizing that they will need a race of servants, he uses the blood of Kingu to create the first man. This is followed by other necessary tasks, such as the creation of rivers, plants and animals.

Greece 800 BC:
The story begins, like so many others, with a gaping emptiness, Chaos. Within this there emerges Gaea, the earth.Gaea gives birth to a son, Uranus, who is the sky. The world now exists, earth and heaven, and together Gaea and Uranus provide it with a population, their children. First Gaea produces the Titans, heroic figures of both sexes, but her next offspring are less satisfactory; the Cyclops, with only one eye in the middle of their foreheads, are followed by unmistakable monsters with a profusion of heads and arms. Uranus, appalled by his offspring, shuts them all up in the depths of the earth.
Ако биг бенгот бил опишан во куранот, зошто муслиманите не укажале на тоа пред 20-те години на минатиот век, кога оваа теорија е промовирана? Зошто чекале науката да го одкрие, па дури тогаш да им текне дека е во нивната "света" книга?

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.460
Поени од реакции
5.162
Allah dz.s postoi od sekogas i za sekogas E,Vecen E. Ne rodil i roden ne e i nikoj ne Mu e raven.
Исто така Мухамедчо има проповедано на неговите следбеници да лажат, да лажат и што е можно повеќе да лажат за да може тие самите да бидат управувани од други...

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ако биг бенгот бил опишан во куранот, зошто муслиманите не укажале на тоа пред 20-те години на минатиот век, кога оваа теорија е промовирана? Зошто чекале науката да го одкрие, па дури тогаш да им текне дека е во нивната "света" книга?
Ne samo bing bengot, tuku sekoe idno naucno otkritie e veke inkorporirano vo kuranot, samo sto i muslimanite toa ne go znaat. Koga otkritieto ke bide prezentirano, sigurno ke se najde nekoj del od kuranot sto so mnogu dobra volja moze da zalici na otkritieto...

:noze:

A sto da ocekuvas od luge koj veruvaat deka mesecinata bila prepolovena pa zalepena so super lepak?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Исто така Мухамедчо има проповедано на неговите следбеници да лажат, да лажат и што е можно повеќе да лажат за да може тие самите да бидат управувани од други...
Voopsto ne vi dolikuva vakov komentar... ili mozebi jas pogresno (kako covek) sum te cenel do sega. Nie vo sekoj Slucaj go cenime i pocituvame Muhammed s.a.w.s vie ne morate,no nemojte da go narekuvate podruglivo. Toa e barem covecki pristap. Taka nas ne ucel Muhammed s.a.w.s da go pocituvame na sekoj bez razlika koj vo sto veruva. Jas mozam da veruvam i da ne veruvam vo Buda no nemam pravo da mu zboruvam za istiot na nekoj sto go ceni podruglivi iminja. Prvo naucetese kako treba luge da bidete,bidejki toa e prvata stepenica za da se svati bilo sto od bilo koja religija.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.460
Поени од реакции
5.162
Voopsto ne vi dolikuva vakov komentar... ili mozebi jas pogresno (kako covek) sum te cenel do sega. Nie vo sekoj Slucaj go cenime i pocituvame Muhammed s.a.w.s vie ne morate,no nemojte da go narekuvate podruglivo. Toa e barem covecki pristap. Taka nas ne ucel Muhammed s.a.w.s da go pocituvame na sekoj bez razlika koj vo sto veruva. Jas mozam da veruvam i da ne veruvam vo Buda no nemam pravo da mu zboruvam za istiot na nekoj sto go ceni podruglivi iminja. Prvo naucetese kako treba luge da bidete,bidejki toa e prvata stepenica za da se svati bilo sto od bilo koja religija.
Дали Мухамед ве учел да лажете? Да манипулирате?
Пошто јас од ваша страна на гледам ништо друго...
Почнувајќи од негирањето на Холокаустот, омразата кон Евреите на голем број членови муслимани тука, обидите да го приспособите куранот со тековните научни откритија и сл.
Тоа сето соул оф спејс е лага и манипулција со податоци.
Ти се обидуваш да бидеш добар и фин, но се обидуваш и уште нешто - да ја преставиш твојата религија како вистинска, да придобиеш членови и сл.
Кога целта е таа, џабе е што си добар со зборови. За тоа има еден израз кој нема да го спомнувам.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
И јас имам некои неразјаснети прашања! И нормално ова прашање се однесува на сите религии, но ете поради тоа што темата е конкретна за Ислам, едно конкретно се однесува за верниците од оваа вероисповед.

-Кое е вашето верување како настанал светот? Го прифаќате и делите мислењето напишано во Стариот Завет или?

И ве молам воздржете се од фанатични пропагирачки одговори кои ќе ми ги испревртат и преувеличат прашањата. Барам конкретни одговори од некој верник! Ништо страшно :)
Како тоа се криел ? Не ти го разбирам прашањево ?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom