ОБИЧАИ - СУНЕТ

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
Ја прегледав темава никаде нема одговор зошто Сунет ..од религиска гледна точка ..
се некои здравствени работи бла бла ..
И Омер гледам учествувал во темава одамна .. но и тој со реторика ..
Бидејќи е темава во религија ќе ве замолам и за таков одговор ..
ако немате таков одговор не пишувајте и не се препукувајте за џабе ..
ако сакате од здравсвена гледна точка д аси муабетите ќе ви ја префрлам во Здравје .. освен ако нема таква тема веќе таму ..

затоа задржете се на тема и не ми изигравајте мудреци ...

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.452
Поени од реакции
5.143
Али мене ме интересира едно друго прашање...
Нели Алах го создал човекот? Зошто тогаш оставил таков "недостаток" кој ете особено кај муслиманите треба да биде отстранет дел од човековото тело за да биде решен?

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Али мене ме интересира едно друго прашање...
Нели Алах го создал човекот? Зошто тогаш оставил таков "недостаток" кој ете особено кај муслиманите треба да биде отстранет дел од човековото тело за да биде решен?
Човекот не е совршен.

O

Omer el Faruk

Гостин
Каде исчезнуваат он топик постовите?:cautious:

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
Каде исчезнуваат он топик постовите?:cautious:
Он топикот никаде .. Оф топикот се бришат ..
да не одиме и сега офтопик .. за прашања до мене има тема ..

а мојата забелешка за темава и насоката во која одеше можеш да ја прочиташ погоре. ...

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.452
Поени од реакции
5.143
Муслиманите децата ги прават сунет на рана возраст, што порано тоа подобро. И не само што нема ништо лошо во тоа туку има еден куп позитивни поставки кои би требало што побрзо да ги прифати целото човештво.
Има многу гнасни последици од сунетот:

Meatal stenosis

(a narrowing of the urethral opening) may be a longer-term complication of circumcision. It is thought that because the foreskin no longer protects the meatus, ammoniaformed from urine in wet diapers irritates and inflames the exposed urethral opening. Meatal stenosis can lead to discomfort with urination, incontinence, bleeding after urination and

urinary tract infections

.
Circumcisions may remove too much or too little skin.
If insufficient skin is removed, the child may still developphimosis
in later life
Other complications include concealed penis, urinary fistulas, chordee, cysts, lymphedema, ulceration of the glans, necrosis of all or part of the penis, hypospadias, epispadias and impotence.
Иако ретки, има дури и случаи на смрт:

Although deaths have been reported the American Academy of Family Physicians states that death is rare, and cites an estimated death rate of 1 infant in 500,000 from circumcision
Сунет? -Не фала. :)
--- надополнето: Jun 1, 2011 10:26 PM ---
Линкче заборајв

http://en.wikipedia.org/wiki/Circumcision

:)
--- надополнето: Jun 1, 2011 10:27 PM ---
Човекот не е совршен.
Кој рече дека е совршен? (освен некои муслимани овде на форумов)
Јас викам само дека Алах ја заебал работата.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Човекот не е совршен.
Прашањето не се однесуваше на "човекот", туку на бог кој нели според вас е семоќен, совршен...итн, итн! Тогаш зошто треба да се корегира нешто кое тој го дизајнирал?

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.452
Поени од реакции
5.143
Прашањето не се однесуваше на "човекот", туку на бог кој нели според вас е семоќен, совршен...итн, итн! Тогаш зошто треба да се корегира нешто кое тој го дизајнирал?
Точно.
Зошто да се остранува дел од телото кое Алах го создал?
Процесот на отстранување е болен процес и како што наведов погоре, може да доведе до компликации по здравјето и разни болести, а ретко и смрт.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Човекот не е совршен.
Оф: Значи направен е според вас со грешка која треба да се отстрани со сецкање, која е логиката?

Значи ли тоа дека не сум совршен затоа што не сум обрежан, треба ли да ме пече совест и дали е некој што е обрежан „посовршен“ од мене, тоа ли ќе биде критериум?

Он: Не се согласувам дека е темата отворена со лоша намера баш напротив нуди можност за дискусија но и од религиска точка да гледаме пак се вртиме околу медицинските аспекти на (не)хигиената во пустина кај половите органи.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Сунетот не е верска процедура.. Тоа е медицинска процедура... Па и некои христијани го имаат направено (сунетот) тоа е чисто медицински нема врска со религијата :tapp:
Сунетот е исламски збор и верски обичај. Медицинската процедура се нарекува „циркумцизија на препуциумот“ (или, на едноставен македонски, „обрежување на кожичката“). Инаку, првиот маж кој се обрежал бил Авраам, како симбол на заветот меѓу Евреите и Единствениот Бог. Обрежувањето произлегува од јудаизмот и е многу битен религиски чин. Кај христијаните на Балканот обрежувањето не е традиција, но кај други христијани да. Христос бил исто така обрежан според еврејскиот закон -- Православната Нова година е токму тој ден, обрезанието Христово. Некој спомна дека во Америка машките бебиња често се обрежуваат. Да, а причината за тоа е медицинската пракса (делумно создадена од многубројните лекари Евреи.) Медицинските истражувања не наведуваат на заклучок дека циркумцизијата е подобра ниту полоша. Ако имаш фимоза, да неопходна е, инаку, не е неопходна.

Еве едно прашање до муслиманите: кај Евреите јасно е значењето на обрезанието. Кај оние кои тоа го прават од практична гледна точка, исто така е јасна причината. Која е симболиката на сунетот кај муслиманите? Еден член на форумов напиша дека тоа го направил Мухамед, па неговите следбеници продолжиле со таа традиција. Во ред, но Мухамед носел и турбан, па не сите исламски верници носат турбан. Да се разбереме, не мислам да навредам ниеден муслиман -- напротив. Го почитувам исламот како и секоја друга религија. Едноставно ме интересира која е религиската основа (освен традицијата) на сунетот и дали Кур`анот екплицитно го објаснува ова.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
jas neznam sto se raspravatee pa koj saka neka se pravi sunet koj saka ne moraa , sekoj ima svo mislenje pa homan bidi siugren deka vo pravenjeto sunet nema gnasna rabota tuku samo pozitivnost,
so pravenjeto sunet, ili obrezuvaanje se namaluva rizikot od infekcii na mocnite patista,, se namaluva rizikot od rak na penisot,, se namaluva rikikot od prenesivli sex bolesti, polseno se odrzuva higienata na penisot za razlika od ne obrezenatite,
od medicinska gledna tocka obrezuvanjeto e korisno kaj licata koi imaat kozni i urinarni infekci pa preporaclivo e da se obreza toa lice, .

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Оф: Значи направен е според вас со грешка која треба да се отстрани со сецкање, која е логиката?

Значи ли тоа дека не сум совршен затоа што не сум обрежан, треба ли да ме пече совест и дали е некој што е обрежан „посовршен“ од мене, тоа ли ќе биде критериум?

Он: Не се согласувам дека е темата отворена со лоша намера баш напротив нуди можност за дискусија но и од религиска точка да гледаме пак се вртиме околу медицинските аспекти на (не)хигиената во пустина кај половите органи.
Не е направен со грешка која треба да се отстрани со обрежување ( тоа е поради хигиена ) исто како што мора да одржува хигиената на себе (туширање и ред други работи), па ај сега речете зошто не сме се родиле со туш на главата. И да се обрежиш и да не се обрежиш ти пак ќе останеш несовршено суштество.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
jas neznam sto se raspravatee pa koj saka neka se pravi sunet koj saka ne moraa , sekoj ima svo mislenje pa homan bidi siugren deka vo pravenjeto sunet nema gnasna rabota tuku samo pozitivnost,
so pravenjeto sunet, ili obrezuvaanje se namaluva rizikot od infekcii na mocnite patista,, se namaluva rizikot od rak na penisot,, se namaluva rikikot od prenesivli sex bolesti, polseno se odrzuva higienata na penisot za razlika od ne obrezenatite,
od medicinska gledna tocka obrezuvanjetoe korisno ka licata koi imaat kozni i urinarni infekci pa peropraclivo e da se obreza toaa lice, .
На иста линија сме, el_kewser. Прашањето ми беше кое е религиското, симболичко значење на сунетот во исламот и дали Кур`анот дава одговор на ова прашање.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Не е направен со грешка која треба да се отстрани со обрежување ( тоа е поради хигиена ) исто како што мора да одржува хигиената на себе (туширање и ред други работи), па ај сега речете зошто не сме се родиле со туш на главата. И да се обрежиш и да не се обрежиш ти пак ќе останеш несовршено суштество.
Чим не е направен со грешка а хигиената е запазена значи нема потреба од обрежување, кратко и јасно според тоа што ти го напиша.

Значи тој кој одржува редовна хигиена нема потреба да се обрежува, мило ми е дека се разбравме :).

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Чим не е направен со грешка а хигиената е запазена значи нема потреба од обрежување, кратко и јасно според тоа што ти го напиша.

Значи тој кој одржува редовна хигиена нема потреба да се обрежува, мило ми е дека се разбравме :).
Пак ќе ти кажам и ќе се потрудам последен пат да ти објаснам.
Ти викаш дека нема потреба од обрежување од хигиенски аспект, не може да биде необрежаниот похигиенски од обрежаниот, како што не може неистушираниот да биде похигиенски од истушираниот. Мислам дека се разбираме.
--- надополнето: Jun 1, 2011 10:52 PM ---
Ај сега добра ноќ, заминав на спиење.

Kajgana Shop

На врв Bottom