Кои се македонските муслимани (торбешите)?

Член од
2 мај 2011
Мислења
15
Поени од реакции
0
Vidiš Bratot,

toliko si neprofesionalno uradio vivisekciju mog posta da je ona eo ipso neupotrebljiva za bilo kakvu kritiku. Ja ovakvu insuficijentnost ne opraštam ni studentima a kamoli ljudima sa zvučnim akademskim zvanjima!

Pretpostaviću krajnje benevolentno da je u pitanju tvoja polemička strategija (vrlo nevješto osmišljena) a ne profesionalna nekompetentnost i prepustiti cijenjenom čitateljstvu da se oprdijeli izmedju „stratega“ i mene koji nudim gole činjenice, a da se sa činjenicama ne može polemisati znali su još stari Latini ostavivši nam u amanet pouku - contra factum non datur argumentum!

Uzalud mećeš one stilizovane krstove u komentar jer je izmedju vašeg i srpskog postupanja prema Muslimanima analogija očita. I oni su sebe proglasili mjerom svih stvari i praocima svih balkanskih naroda mada 30% njih ima anadolski primanokturski genotip, a narednih 30% je skupljeno s koca i konopca!? I to im nimalo ne smeta da svima drže predavanja o njihovom porijeklu.

Finiš ti je inače retorički biser! Onako udžbenički!!!

U romantičarskom zanosu posegnuo si za kanibalističkom metaforom o kidanju mesa!!?

Kakvo crno meso bre Bratot kakvi eritrociti! De spusti durbin leba ti!

Ostavi se tih žitja svjatih, koja je žvrljao neki manastirski kastrat pritisnut apstinencionim sindromom i potrage za etnogenetskim nebulozama jer ti takvih faksimila i ja mogu napostati koliko god hočeš. Mene barem na taj način nećeš nimalo impresionirati. Pogledaj malo realnost oko sebe. Sada imate bezvezni režim pa ako ti materijalne mogućnosti dozvoljavaju prošetaj malo Jevropom. Možda ćeš od nekoga saznati da je EU usvojila „Povelju o temeljnim pravima Evropske unije“ koja u prvom članu naslovljenom „Ljudsko dostojanstvo” jasno kaže: Ljudsko je dostojanstvo nepovredivo. Ono mora biti poštovano i zaštićeno.

Ljudsko dostojanstvo je inače jedno od prirodnih ljudskih prava i „..........poštovanje dostojanstva čovjeka znači da država mora izostaviti sve što šteti tom dostojanstvu. Znači država mora stalno respektovati čovjeka kao osobu, ne smije od njega napraviti objekat koji stoji na raspolaganju za državno djelovanje i ne smije ga zloupotrijebiti kao sredstvo za postizanje cilja. Zaštita dostojanstva čovjeka znači da država mora raditi sve da bi se spriječile povrede tog dostojanstva - čak i preko trećeg (...)."

Svaka normalna osoba koja je od roditelja i kasnije tokom školovanja naučila da kod sebe prepozna ovu ljudsku dimenziju trebala bi da zna da je i drugi imaju i jednako drže do nje! Ko si ti ili koliko god da vas je u Makedoniji ko ste vi da Muslimanima bezdušno gazite dostojanstvo negirajući im prava koja za sebe zahtjevate u punom kapacitetu.

To nije samo brutalno nepoštovanje elementarnih etičkih normi već kriminalno djelo u viktimologiji označeno kao dehumanizacija potencijalne žrtve koje prije ili kasnije dovodi do sukoba sa tragičnim posljedicama! Da podsjetim samo da je ideološki predtekst genocida nad Bošnjacima 1991-1995 bio negiranje njihove samobitnosti od strane SANU i SPC umobolnika!

Ako smatrate da je ovakav pristup ispravan, zašto se ljutite kada vam Bugari kažu da ste u etničkom smislu deo bugarskog naroda, Grci da ste ukrali ime iz njihove historije a Srbi da nemate pravo na autokefalnu MPC jer ste deo srpskog naroda. Što se mene tiče svi koji ovo tvrde protivno vašim osjećanjima i uvjerenjima su najobičnija fašistička bagra jednako kao i oni Makedonci koji bi da Muslimanima nameću makedonstvo pod bilo kojim izgovorom.

Tragikomičan je tvoj amaterski pokušaj da relativiziraš makedonsku krivicu za masovne zločine nad Muslimanima nakon odlaska osmanlija sa balkanskih prostora . Iz mase dokaza izdvojio bih za ovu priliku svjedočenja Lava Trockog iz 1912. godine „o komitskim divljaštvima i okrutnostima nedaleko od Prilepa, zbog kojih je regularna srpska vojska prigovarala "da su Turci ušli u našu zemlju, oni se ne bi ovako ponašali."

I sad kad je prigustilo sa tim istim Muslimanima hoćeš da praviš „višekonfesionalnu makedonsku naciju“!

A na čelu ohridske arhiepiskopije ti je Irinejev oficir!

Svašta!!!

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Vidiš Bratot,

toliko si neprofesionalno uradio vivisekciju mog posta da je ona eo ipso neupotrebljiva za bilo kakvu kritiku. Ja ovakvu insuficijentnost ne opraštam ni studentima a kamoli ljudima sa zvučnim akademskim zvanjima!

Pretpostaviću krajnje benevolentno da je u pitanju tvoja polemička strategija (vrlo nevješto osmišljena) a ne profesionalna nekompetentnost i prepustiti cijenjenom čitateljstvu da se oprdijeli izmedju „stratega“ i mene koji nudim gole činjenice, a da se sa činjenicama ne može polemisati znali su još stari Latini ostavivši nam u amanet pouku - contra factum non datur argumentum!
Видиш Бошњак,

многу убаво посочи, јас ова не го правам професионално. :)

Меѓутоа твојата професионална манипулација не е невидлива дури и за најобичното човечко око, без разлика што ти сакаш да веруваме дека “случајно“ си се нашол овде меѓу нас и дека сосем невино дискутираш и сосем случајно ти се провлекуваат ефтини пропагандни цели.

Absit reverentia vero

Uzalud mećeš one stilizovane krstove u komentar jer je izmedju vašeg i srpskog postupanja prema Muslimanima analogija očita. I oni su sebe proglasili mjerom svih stvari i praocima svih balkanskih naroda mada 30% njih ima anadolski primanokturski genotip, a narednih 30% je skupljeno s koca i konopca!? I to im nimalo ne smeta da svima drže predavanja o njihovom porijeklu.

Finiš ti je inače retorički biser! Onako udžbenički!!!
Јас би ти порачал да бараш аналогија меѓу самиот себе и српските пропаганди, бидејќи бошњачките историски толкувања им се многу поблиски на тие со кои правиш споредби. :)
http://www.youtube.com/watch?v=7_bZL1ya-1Y

Ostavi se tih žitja svjatih, koja je žvrljao neki manastirski kastrat pritisnut apstinencionim sindromom i potrage za etnogenetskim nebulozama jer ti takvih faksimila i ja mogu napostati koliko god hočeš. Mene barem na taj način nećeš nimalo impresionirati. Pogledaj malo realnost oko sebe. Sada imate bezvezni režim pa ako ti materijalne mogućnosti dozvoljavaju prošetaj malo Jevropom. Možda ćeš od nekoga saznati da je EU usvojila „Povelju o temeljnim pravima Evropske unije“ koja u prvom članu naslovljenom „Ljudsko dostojanstvo” jasno kaže: Ljudsko je dostojanstvo nepovredivo. Ono mora biti poštovano i zaštićeno.

Ljudsko dostojanstvo je inače jedno od prirodnih ljudskih prava i „..........poštovanje dostojanstva čovjeka znači da država mora izostaviti sve što šteti tom dostojanstvu. Znači država mora stalno respektovati čovjeka kao osobu, ne smije od njega napraviti objekat koji stoji na raspolaganju za državno djelovanje i ne smije ga zloupotrijebiti kao sredstvo za postizanje cilja. Zaštita dostojanstva čovjeka znači da država mora raditi sve da bi se spriječile povrede tog dostojanstva - čak i preko trećeg (...)."
Изгледа не си во тек со “европските“ процеси, бидејќи носењето хиџаб наиде на експлицитен закон кој ја забранува неговата употреба :)

Svaka normalna osoba koja je od roditelja i kasnije tokom školovanja naučila da kod sebe prepozna ovu ljudsku dimenziju trebala bi da zna da je i drugi imaju i jednako drže do nje! Ko si ti ili koliko god da vas je u Makedoniji ko ste vi da Muslimanima bezdušno gazite dostojanstvo negirajući im prava koja za sebe zahtjevate u punom kapacitetu.

To nije samo brutalno nepoštovanje elementarnih etičkih normi već kriminalno djelo u viktimologiji označeno kao dehumanizacija potencijalne žrtve koje prije ili kasnije dovodi do sukoba sa tragičnim posljedicama! Da podsjetim samo da je ideološki predtekst genocida nad Bošnjacima 1991-1995 bio negiranje njihove samobitnosti od strane SANU i SPC umobolnika!
Кој си ТИ да говориш во името на Македонците муслимани?

Кои права на муслиманите во Македонија се негираат?

Ти најде да збориш за дехуманизација, како радикален Бошњак кој во целост претставува продолжување на политиката на Изетбеговиќ, а бидејќи ова е форум за Историја можеби треба да потсетиме во која СЛАВНА епизода играа Бошњачките муслимани:

The Role of the SS Handschar division in Yugoslavia's Holocaust
http://www.fantompowa.net/Flame/yugoslavia_collaboration.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/13th_Waffen_Mountain_Division_of_the_SS_Handschar_(1st_Croatian)

http://www.youtube.com/watch?v=bNzTL4zu5Xg

Ako smatrate da je ovakav pristup ispravan, zašto se ljutite kada vam Bugari kažu da ste u etničkom smislu deo bugarskog naroda, Grci da ste ukrali ime iz njihove historije a Srbi da nemate pravo na autokefalnu MPC jer ste deo srpskog naroda. Što se mene tiče svi koji ovo tvrde protivno vašim osjećanjima i uvjerenjima su najobičnija fašistička bagra jednako kao i oni Makedonci koji bi da Muslimanima nameću makedonstvo pod bilo kojim izgovorom.
Ти за жал си во редот на таа фашистичка багра која се обидува да ги негира муслиманите Македонци и која се обидува да ги злоупотреби за свои национални цели, вештачки да го зголеми бројот на Бошњаците, да ги асимилира муслиманите по рецептот на Албанците кои вршат потполна албанизација на исламот.
Само со една разлика, додека Србите, Бугарите и Грците целат на Македонците христијани, ти и албанските идеологичари целите на нашите муслимани!

Премногу ги потценуваш Македонците.

Tragikomičan je tvoj amaterski pokušaj da relativiziraš makedonsku krivicu za masovne zločine nad Muslimanima nakon odlaska osmanlija sa balkanskih prostora . Iz mase dokaza izdvojio bih za ovu priliku svjedočenja Lava Trockog iz 1912. godine „o komitskim divljaštvima i okrutnostima nedaleko od Prilepa, zbog kojih je regularna srpska vojska prigovarala "da su Turci ušli u našu zemlju, oni se ne bi ovako ponašali."
Пред малку правиш аналогија со злочините на Србите, а веќе во наредната прилика ги цитираш како ДОКАЗ?

Вакви контрадикторности за професионалец како тебе не се допустливи :)

Притоа можеше да ги спомнеш Јаничарите или данокот во крв за сите 500 години, кога веќе сакаш историски да си ги мериме.

Без да ги набројувам масакрите, силувањата, рушените цркви или преправените во џамии, во текот на целиот овој период...

I sad kad je prigustilo sa tim istim Muslimanima hoćeš da praviš „višekonfesionalnu makedonsku naciju“!
Мене религијата не ми е никаков предуслов за припадност, ниту имам потреба да правам нешто што отсекогаш си постоело.

Ама како што посочи самиот, свесен си за тешката ситуација во која се наоѓаат Македонците пригнетени од четири страни и се обидуваш кукавички да профитираш, служејќи се со квази-академски речник за што помалку луѓе да те разберат, манипулација со селективни цитати за да си ја оправдаш агендата и најобична игра со емоциите на муслиманите, обидувајќи се да им закорениш омраза, да внесеш недоверба и страв.

Никако не објасни меѓутоа како со смена на народноста ќе им помогне да ја зачуваат посебноста?

Напротив, ти работиш над тоа целосно да им се изгуби посебноста на Македонците муслимани, продавајќи им приказни за национално трансцендентални муслимански корења.

Твоите далекусежни “демократски“ перспективи кои предлагаат обична глобализација на исламот, наместо сочувување на локалните традиционални карактеристики и јазични обележја, состојба која би го овозможила нивното бришење и асимилирање во корист на поголемите центри на моќ.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Види, Бошњак...

Vashi, dubokoumni, sofisticirani, vrlo elokventni i produhovljeni napisi, koje ste, verujem, izvukli iz duboke kloake vashe lichosti, da bi ste nas prosvetlili i educirali, su me ekstatichno i duboko dirnuli. Pocheo sam da uvidjam kako sam zhiveo u blazhenom neznanju u pogledu vashih eufemistichkih i eufujistichkih, knjizhevnih dostignuca u ovom forumu. Uvideo sam ustvari, da su vashi napisi duboko blasfemichni za vashe sopstveno religiozno usmjerenje, zbog toga shto vi iz oportunistichkih i egoistichkih ciljeva, manipulishete Muslimanskim religioznim usmjerenjem svih Makedonaca, u, nadam se, sterilnom pokushaju da putem religije kanalishete njihova nacionalna osjecjaja u realizaciji nekih alijenih politichkih ciljeva.
Zbog toga shto vasi vrlo promishljeni napisi imaju vrlo moralno-edukativan efekat i mogu posluzhiti kao pouchno i korisno shtivo i za buducje makedonske narashtaje, postavljam se u odbrani vashe drage persone i molio bih odgovorna lica ovog foruma da ne brishu vashe intimne ekskrete, kako bi sluzhili kao nastavno-pokazni materijal za budukja pokolenja, koja moraju znati ko je pokushao da stavi svoj zhelatinozni ekskretorni simvol Makedonskoj naciji...

Вака би можел во недоглед... Мислиш дека ние сме од дрво паднати па ќе ни продаваш фино спакувани срања? Со академски јазик се служи некој кој, или нема (незнае) што да каже (кој нема мозок, а има јазик), или сака со своето кажување нешто да прикрие. Прикривањето, некако, тешко ти оди па најверојатно спаѓаш во првата категорија. Ова, ако знаеш добро да читаш, е форум “Историја“, а ти освен политички памфлети скриени зад квази-академизмот друго не понуди. Према тоа, или занимавај се со историја (а таа не е на твоја страна), или продолжи си со политиката во Босна и “маткај“ некои други, кои можеби и ќе ти веруваат...

H

HITCH

Гостин
Добре се најдовме на форумов со нов и подобрен изглед. Ќе почнам во твој стил, ние, Македонците, лесно се адаптираме кон соговорникот. ;)

Стар пријателу, твоиве постови како да ги пишувате повеќе луѓе или можеби се работи за биполарна и дисфункционална личност, кој знае... Ставовите ти се дијаметрално спротивни и на моменти, веројатно неосеќаш, на себе си контрираш. Прво, плукаш по Христијанството, за веднаш потоа да се повикаш на одлуки на држави, чии влади се мнозинско Христијански, интересно.

Пријателу, „демократската“ Европа, во која ти сега се колнеш, воопшто не е заинтересирана за муслиманска БиХ, доколку ве сакаа немаше да ве млатат заедно со Србите и Хрватите. Навистина е дека вас, Босанците, ви се случи една голема трагедија, но не сте и вие наивни во целата работа. За кавга треба двајца, еден сам не прави ништо. Вие, Босанците, бевте водени од Алија Изетбеговиќ и неговите другарчиња, мажи и жени радикални исламисти, тој беше вашата карпа. Откако го наместија за претседател на СДА, на вас ситуацијата ви стана уште полоша. Низ годинте, таа група беше финансирана од надворешни финансиери, односно поединци и групи од Блискиот Исток. Пријателството помеѓу Осама бин Ладен и Алија не е тајна, која јас ќе ти ја откријам тебе, туку ова ти е добро познато.

Корегирај ме ако грешам, а сигурна сум во ова што го кажувам, оти постојат видео и аудо докази со кои можам да го докажам мојов пост. Неколку пати за време на војната самиот Осама дошол во БиХ, кога доставувале муџахедини од Блискиот Исток за „одбрана“ на БиХ од немуслиманите, и престојувал подолги периоди. Како и секаде, војниците кои ги донеле за одбрана биле војници - платеници прособрани од ваму, од таму, луѓе кои за пари би сториле се`. Осама цело време бил сместуван во близина на Алија, му бил дури и близок советник како да делува во некои ситуации. Ех, тој иститот Осама е финансиран од Обединето кралство и од САД, ама еден одреден период кога Русите беа нешто повеќе заинтересирани за Блискиот Исток, откако се повлекоа Русите, отиде се... Како САД и Обединето кралство се поврзани со муслиманскиот свет ти објаснив во еден претходен пост, слободно едуцирај се сега нема да трошам време.

Сега ќе позборуваме за Алија. Според извори на ЦИА, Ал Каеда имала отворено посебни фондови за одбраната на БиХ од „крстоносците“, заборавајќи дека дел од парите, со кои располагаат и самите тие, се од Христијани. Тоа се вистински хипокрити, нели?! Како стигнувале парите во БиХ?! Скоро се` е легално - преку банкарски сметки! Верувал или не, тоа е вистината.

Јас ќе се привратам на животот и делото на Алија Изетбеговиќ. Демократската Европа, за која ти имаш само пофални зборови, веројатно до следниот пост, преку претставници ја известува и предупредува Југословенската Влада дека се шири голем радикализам, кој може да излезе од контрола, што подоцна и се случи, од млади муслимани кои често патуваат на Блискиот Исток и дека таму остваруваат средби со луѓе кои финансираат, а за возврат бараат реализирање на некои нивни проекти. Алија, воопшто не е наивен ниту сиромашен, тој е од многу имотна фамилија, па кај него финансиите не се пресудни туку идеалот е она што го води, што го прави него далеку поопасен од другите. Токму поради тоа е многу почитуван и форсиран, а подоцна е награден со тоа што нелегално е избран да биде претседател на СДА, секако по сугестија од финансиерите на партијата, Бабо победи и бил многу подобар кандидат, ама Алија си бил одамна таксан за претседател на Муслиманите во БиХ, како што прво беше наречена пратијата, сега не сум сигурна дали е променето.

НО, ЗОШТО Е СЕТО ОВА ВАЖНО ЗА МАКЕДОНИЈА И ЗА МАКЕДОНЦИТЕ МУСЛИМАНИ (МАКЕДОНЦИ ПО НАЦИЈА, МУСЛИМАНИ ПО ВЕРА)?
Ех, тој Алија Изетбеговиќ многу сакал да се дружи со луѓе од странство, многу сакал да шири познанства, бил многу комуникативен човек. Алија бил многу близок пријател со првиот претседател на Р. Македонија, Киро Глигоров. Откако Р. Македонија прогласи независност и откако се средија малку некои работи, Киро Глигоров го поканил Алија на гости во Македонија. Пред да дојде во Македонија во Босна имало средба за запознавање, односно за пријателско зближување, на Алија и на интелектуалците Муслимани од Македонија. Таа средба била организирана од муфтиите. На сите средби кои ги одржувале со Алија, интересно застапувате ИСТА теза, Македонците Муслимани, Бошњаците, Албанците и Турците биле советувани помалите муслимански етнички заедници во Македонија да се присоединат кон поголемите за да може полесно повторно да „завладеат“, но овој пат по вера, на Балканот. Така бидна, тогаш настана најголемиот револт кај Македонците муслимани. Дел се свртеа кон Албанците дел кон Турците, а дел останаа ни таму ни таму, тоа се овие Македонци муслимани кои денес гласно кажуваат дека не треба да се создава посебна Торбешка нација, оти тие се Македонци муслимани.

Одговори ми:

Која е целта од вашето, твоето и на Алија, барање муслиманите во Македонија да се обединат во една нација и уште полошо, со која цел тврдите дека Македонците муслимани, Бошњаците, Турците и Албанците се исто, односно муслимани кои живеат во Македонија и на тој начин свесно анулирајќи ги Македонците на многу мутав начин?! Македонците муслимани не се исто со Босанците, Албанците, Турците, нив Македонија им е матична држава, исто како тебе Босна.

Јас тебе овде би те запрашала нешто друго, пред да станете Муслимани вие сте биле Христијани, Христијанството е многу постара религија од Исламот, зошто вие им се лутите на Србите кога ви викаат дека сте Исламизирани Срби?

Навистина, човек што се` не ќе прочита...

Член од
2 мај 2011
Мислења
15
Поени од реакции
0
Veliš „сродноста” gosn AndronikD!

Pa jeste li identifikovali gen za makedonstvo! Lele si ga vama ako vam se poklopi sa bugarskim! Ili ne daj Bože srpskim!

Šalu na stranu!

Ne bih da ulazim u širu eksplikaciju etničkog kao samo jednog od desetak domena identiteta, ali treba da praviš jasnu distinkciju izmedju SVIJESTI o zajedničkom porijeklu i zajedničkog porijekla. Prvo je varijabilna, akvirirana kategorija (Quius regio eius religio), a drugo je genetska konstanta! Muslimani u Makedoniji se krvno ne mješaju sa Makedoncima barem hiljadu godina, a sa okolnim „brakjama” rišćanima ste izmješani ko šopska salata! Igranje na makedonsku emociju vam ništa neće pomoći, jer ako je ikad i postojala ona je davno izgorjela zajedno sa muslimanskim spaljenim kućama i nesahranjenim najmilijima koje su u XIX i dobrom dijeli XX vijeka po muslimanskim krajevima u Makedoniji za sobom ostavljale razularene komitske horde zla! Apsolutno sam siguran da najvećem broju Muslimana u Makedoniji nikakav Lav Trocki nije potreban jer su ili svjedoci ili su su naslušali ovakvih svjedočenja od svojih očeva. Da i ne govorim o onima čiji potomci danas žive u Turskoj!

Sve sami stručnjaci na forumu a lupate ko Maksim po diviziji!

Na kraju krajeva vaša „сродноста” sa Bugarima je sto puta veća nego „сродноста” sa Muslimanima u Makedoniji, a ipak uporno tvrdite da ste dva posebna naroda!

I dalje, ako već koristiš tako krupnu riječ kao čto je metodologija onda mora da znaš da metodološka dosljednost zahtjeva da svaki riječ bude krajnje precizno definisana, a tvoja definicija „vaspitanja” je komičnija od crtanih filmova o mornaru Popaju!

Vaspitanje ili odgoj je gotovo nemoguće definsati zbog njegove kompleksnosti pa se koriste takozvane operativne definicije. Jedna od najopštijih je da se odgoj „može definisati kao društvena praksa ljudi, odnosno društveno-pedagoški proces razvoja čovjekove INDIVIDUALNE i DRUŠTVENE osobenosti.”

A da se vaspitanjem (kako nam ga ti izdefinira) ne „стануе добро дете” dokaz je gospodična HITICH koja nastavlja da udara u talambase!

Ja sam za nju iskreno zabrinut jer je očigledno da joj umjesto šumadinca na bijelom konju u snove dolazi Urban II, te shodno tome njena rehabilitacija treba da započne NE čitanjem mojih postova već proučavanjem temeljnijih štiva kao što je recimo „Zarobljeni um” Česlava Miloša!

Ona opservacija o bogumilima i bogumilstvu (po nekim autorima preteči protestantske kritike kršćanstva) ti je očigledno spekulativna i ne zaslužuje nikakav osvrt!
--- надополнето: May 31, 2011 9:40 AM ---
Vidiš Karijes,

ni se izfali deka i ti umesh umno da pishisuvash, ama sedom dena pena na usta ti iskochi baraeki po internet ovija budalashtini, a od tvoj skribomanski uradak ostana gola koprolalija. Koprolalija je inaku vrlo ozbiljan simptom, a ja ti garantujem da svoje probleme nećeš riješiti emocionalnim pražnjenjem na forimu. Ne sumnjam u duboko humane namjere administracije koja ti ovo dozvoljava ali ti time ne čini nikakvu uslugu!

H

HITCH

Гостин
A da se vaspitanjem (kako nam ga ti izdefinira) ne „стануе добро дете” dokaz je gospodična HITICH koja nastavlja da udara u talambase!

Ja sam za nju iskreno zabrinut jer je očigledno da joj umjesto šumadinca na bijelom konju u snove dolazi Urban II, te shodno tome njena rehabilitacija treba da započne NE čitanjem mojih postova već proučavanjem temeljnijih štiva kao što je recimo „Zarobljeni um” Česlava Miloša!
Немој да се грижиш за мене! Во овој период се` ми е по план. :)

На темава:

Цело време ги игнорираш моите постови, одбиваш да ми реплицираш и упорно продолжуваш да тераш други муабети! Никако не сакаш да ми потврдиш дека целта всушност е бришење на Македонци муслимани, на тој начин што барате од Македонците муслимани да бидат заведени како Торбеши, со друга и многу навредлива цел, па веднаш потоа ќе имате простор да барате создавање на муслиманска држава. Малцинствата во Македонија ги имаат истите права како и Македонците, дури понекогаш поголеми. Имаат право на школување на мајчин јазик, слободно практицирање на нивната религијата, вработување... Што повеќе?!

Вие, Босанците, слободно делете си ја и парчете си ја државата и не си го почитувајте народот, во Македонија СИТЕ ќе ги почитуваат законите! Босанските муслимански лидери не може повеќе да вршларат на Балканов, нивното време заврши кога умре Алија.

Многу јасно ти кажав дека, Македонците муслимани не се исто со останатите муслимани кои живеат во Македонија.

П.С. Јас тебе топло би ти а препорачала „Жената во Исламот“ од Лејла Ахмед.

П.П.С. Јас не сум ХитИч, јас сум ХИЧ! Навистина не знам како да ти објаснам, ќе мора да научиш да читаш латиница.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Колку лесно ги отфрлаш аргументите кои се против тебе очекувајќи да дискутираме само за тоа што тебе ти одговара.

Практичен пример за твојата омилена латинска изрека: contra factum non datur argumentum :

Парада на одредот “Ел Муџахидин“ во Зеница 1995 г. како дел од Босанската Армија, во чии редовите беа вклучени и неколку стотици платени војници на Осама од босанската војна.
Не е потребен дополнителен коментар за црното џихадско знаме и иранскиот стил на униформите.

Командат на единицата бил Абу Абдел Азиз познат уште како Абдурахман ал-Досари, роден во Саудијска Арабија во 1942 година. Како муџахедински ветеран од Авганистанската војна ги предводел саудијските и авганистанските муџахедини во босанската војна.
Првиот од десно во група со арапско-авганистански муџахедини:

Сликано во Босна во декември, 1992.

Алија со мухаџедините:

Можам да продолжам, ама ова би требало да биде доволно за да ги отслика лагите кои Бошњак се обидува ги сокрие.
Интересно четиво од Јозеф Бодански:
http://balkania.tripod.com/resources/geostrategy/bodansky_peace/bp_part1.html

Член од
13 април 2011
Мислења
18
Поени од реакции
2
Еве и јас да си го погазам зборот иако не ми е мило за тоа,

Veliš „сродноста” gosn AndronikD!
Ne bih da ulazim u širu eksplikaciju etničkog kao samo jednog od desetak domena identiteta, ali treba da praviš jasnu distinkciju izmedju SVIJESTI o zajedničkom porijeklu i zajedničkog porijekla.
Не напишав сродноста туку напишав повикување на сродноста имајќи го на ум токму тоа што ти не го читаш иако треба да го читаш. Несвесен човек не се повикува на ништо. Сметав дека тоа ќе ти биде познато. Од друга страна за повикување на сродноста не само што не треба туку воопшто е и пречка научната елаборација за заедничко потекло (без разлика дали е тоа заедничко потекло научно потврдено или не). Свеста за сродноста се посредува на поинаков, поинтимен начин (и затоа може да се рече дека народот е пообјективна и потрајна категорија од да речеме нацијата која се базира на институционален мит за заедничкото минато или пак на пример твоите обиди исламот да го претставиш како нешто повеќе од верска идентификација. Ете се надевам сега сум појасен.
За останатите видови на идентификација (ги има секако многу повеќе од десетина) не ни треба да навлегуваш заради тоа што темата се занимава со Македонците како етникум. Дури и овие забелешки што се однесуваат на народот и нацијата се излишни заради тоа што се претпоставува дека ги земаш во обѕир кога дискутираш на таа тема а целата твоја (скудна) аргументација се темели на очигледното замаглување на разликата меѓу народ, нација и религија и на нивната суштина.

Prvo je varijabilna, akvirirana kategorija (Quius regio eius religio), a drugo je genetska konstanta!
Второто е генетска константа која варира кај луѓето а првото е варијабла која е релативно константна кај луѓето (заради тоа е воозможна воопшто етнологијата на пример). Етникумот ако веќе инсистираш е многу пообјективна категорија од религијата. Затоа на Балканот како мултиетничка средина никогаш нема да има концепт Quius religio eius regio, се надевам тоа ти е јасно.

Muslimani u Makedoniji se krvno ne mješaju sa Makedoncima barem hiljadu godina, a sa okolnim „brakjama” rišćanima ste izmješani ko šopska salata!
Na kraju krajeva vaša „сродноста” sa Bugarima je sto puta veća nego „сродноста” sa Muslimanima u Makedoniji, a ipak uporno tvrdite da ste dva posebna naroda
Pa jeste li identifikovali gen za makedonstvo! Lele si ga vama ako vam se poklopi sa bugarskim! Ili ne daj Bože srpskim!
Sve sami stručnjaci na forumu a lupate ko Maksim po diviziji!
Последниот цитат ти стои за претходните три. Заради игноранцијата (ете еден твој збор) :). Ете имаш добри дискусии на темата за етногенеза па ќе научиш нешто таму за да не бидеш смешен.

Igranje na makedonsku emociju vam ništa neće pomoći, jer ako je ikad i postojala ona je davno izgorjela zajedno sa muslimanskim spaljenim kućama i nesahranjenim najmilijima koje su u XIX i dobrom dijeli XX vijeka po muslimanskim krajevima u Makedoniji za sobom ostavljale razularene komitske horde zla! Apsolutno sam siguran da najvećem broju Muslimana u Makedoniji nikakav Lav Trocki nije potreban jer su ili svjedoci ili su su naslušali ovakvih svjedočenja od svojih očeva. Da i ne govorim o onima čiji potomci danas žive u Turskoj!
Македонци не е еднакво на православци. Уште пак помалку Османлии е еднакво на Муслимани барем како што ти ги сфаќаш. Ова е доволно навестување за да сфатиш каде грешиш а за што други членови аргументирано ти укажаа. Помисли само на историјата на Македонците и унијатството во Кукуш, Дојран и Струмица ќе ти стане појасно и за Македонците со исламска вероисповест.

I dalje, ako već koristiš tako krupnu riječ kao čto je metodologija onda mora da znaš da metodološka dosljednost zahtjeva da svaki riječ bude krajnje precizno definisana, a tvoja definicija „vaspitanja” je komičnija od crtanih filmova o mornaru Popaju!
И баш заради тоа не се вели
Vaspitanje ili odgoj...
затоа што воспитанието (од кое се станува (или не) добро дете) е различно од образованието, а и двете за среќа не се толку сеопфатни процеси во профилирањето на личноста како што ги дефинираш ти затоа што во спротивно наместо луѓе ќе имавме роботи.

Ona opservacija o bogumilima i bogumilstvu (po nekim autorima preteči protestantske kritike kršćanstva) ti je očigledno spekulativna i ne zaslužuje nikakav osvrt!
--- надополнето: May 31, 2011 9:40 AM ---
Баш чудно човек којшто тврди дека богомилите нашле духовно спокојство во исламот да ме обвинува за спекулантство (или шпекулантство како шо ми е мене помило). Уште почудно ми падна тоа што Византија ја поистоветуваш со Македонија во твојата аргументација. Но верувам дека има луѓе на форумов кои поопстојно и поаргументирано ќе ти одговорат за тоа од мене, затоа толку.

Член од
2 мај 2011
Мислења
15
Поени од реакции
0
Mašallah, mašallah!!!

Srce mi se razgali kad kao Evropljanin vidim ko je naš kontinent spasao od kršćansko-rišćanskog fašističkog ološa!

A pošto si ljubitelj slika evo da vidiš svoju „milosrnu“ braću kako poput vas prije par godina u Prilepu i Bitoli plešu dance macabre oko spaljenih džamija.

Bože ne znam šta mi je, pale mi se dzamije!
http://www.youtube.com/watch?v=26y-aiVSRAE&feature=related

Taka li se pravi makedonska nacija bre Bratot!!!!

P.S. Bez obzira na ogromna neslaganja u pogledima, molim kolege forumaše i koleginice forumašice makedonske nacionalnosti i rišćansko-pravoslavne vjere za malo civiliziraniji dijalog!!!!

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Ех, Бошњак, Бошњак. Досаден си многу, а интелегентен воопшто не си... Мојата копролалија не може да се мери со твојата копрофагија. Имаш многу високо мислење за себе си, или си “напафкан“ со нешто. Мислиш дека јас само со тебе се занимавам и немам друга попаметна работа. Мојата професија не дозволува да седнам до компјутер повеќе од саат дневно, а не пак да шпартам по интернет, само за да би ти одговорил тебе. Во сета своја самобендисаност не си помисли дека можеби не си најпаметниот што се појавил овде? Оној напис што ти го упатив тебе беше сосема непотребен и далеку од темата. Но, сепак потрошив 10-тина минути на него, колку само да видиш дека таков лигав квазиинтелектуален стил на пишување како твојот, воопшто не е тешко да се практикува (нормално, доколку тој што пишува е навистина интелектуалец, а не вообразен “интелектуалец“ како што си ти, со три книги прочитани во твојот живот и тоа два пати Куранот и еднаш “Куран за омладину“).Спред твојов речник, доколку и имаш факултет тогаш тоа е Муслимански теолошки факултет, најверојатно во Сараево и претпоставувам дека си околу 30-тина години - оваа “наука“ ја имаш научено после распадот на Југославија.
Мојот стил на пишување е таков, затоа што тоа што го кажувам е така и стојам зад тоа. Не се трудам да ја сокријам вистината зад квазиинтелектуално расфрлање со странски изрази и слаткоречиво, лигаво, ламентирање над Македонците Муслимани.
А Торбешите се Македонци со Муслиманска вероисповест па ако сакаш, скокај до таван од бес. Тоа е така, стојам зад тоа, така било и така ќе биде! Потекнувам (по татко) од село со можеби, најбројно “Торбешко“ население во Македонија и во тоа што се тие по националност сум сигурно поупатен од тебе. Околу градот каде живеам има исто така неколку многубројни “Торбешки“ села со чие што население поради мојата работа сум често во контакт. Тие се сите Македонци (освен оние од мешовити бракови) и би можел да речам дека се Македонци кои поради поголемата изолираност (отколку онаа на Христијаните Македонци) го зачувале својот изворен јазик и одредени обичаи и носија во својата изворна форма. Дури, нивните села се понапредни, поразвиени од оние каде што се Македонците Христијани кои што се во голем дел скоро иселени. Грешката на некои од Христијаните е во тоа што заслепени од вакви како тебе, религијата ја ставаат во преден план и го мразат секој што не е Христијанин, па биле тоа и припадниците на сопствената нација кои што се Муслимани, - а тоа дава контраефекти... Јас, иако сум Христијанин, не сум многу религиозен. Напротив, го имам прочитано Светото Писмо во целост (кое нешто голем дел од Христијаните во Македонија го немаат сторено, а се декларираат како големи верници и ја “чукаат“ главата од прагот на црквата), го имам прочитано и Куранот (она што Муџахедините го прават е злоупотреба на религијата во политички цели - истото го правела и црквата, повеќето Католичката, но сеедно - многу се практикувало тоа), ги имам прочитано и Ведите и некои дела од современите толкувања на Кришнаизмот и Тантризмот, читана ми е Кабалата и Кумранските списи (она што е преведено), исто така и Египетската “Книга на Мртвите“, древната Американска религија, “Грчката“ и Римската религија, за матријархатот го имам читано Бронислав Малиновски и некои “поситни“ дела (такви “поситни дела“ имам читано во врска со сите погоре наброени) и т.н. Од сите тие дела сум знаел да го сепарирам она што навистина вреди од она што е чисто “срање“ и плакнење на мозок и крајниот заклучок до кој сум дошол е тој, дека било која религија во првите 2-3 века има позитивна улога во смисол на корекција на општественото уредување и моралните критериуми на човештвото, за да потоа претставува “кочница“ на истото. Мое мислење е на пример дека Христијанството го уназадило човештвото за ако не повеќе тогаш за 1500 години. Истото се случува и со Исламот - тие држави кои биле Муслимански (и покрај меѓусебните несогласувања и борба за превласт) до отприлика крајот на 10 век доживуваат просперитет, за да потоа постепено стагнираат се до издигнувањето на Османското царство (што не е толку заслуга на Исламот, колку на способноста на Турците како народ). Сега Исламот, ваков како што е, претставува кочница за напредокот на Муслиманите и Муслиманските држави - ова сегашново е лажен напредок, постигнат врз база на нафтата и воинственоста. Исто како што пред 5-600 години не смеело да се помисли да се навреди Христос така и вие денес истото го правите против некој што ќе нацрта карикатура со Мухамед, или против еден Салман Ружди. Дури, се настрвувате и против оние кои навистина ништо посериозно не ви направиле како што се Македонците.

H

HITCH

Гостин
P.S. Bez obzira na ogromna neslaganja u pogledima, molim kolege forumaše i koleginice forumašice makedonske nacionalnosti i rišćansko-pravoslavne vjere za malo civiliziraniji dijalog!!!!
Јас не знам каде виде нецивилизираност во постовиве?! Никој не искажа никаква нервоза. Повели, покажи како се води цивилизиран дилајог и одговори на моите постови, не туку рипкај од тема на тема како накиснато врапче од есенски дожд, ова го кажувам кога веќе сме кај забелешките кој, кому, како и што одговорил.

П.С.Луѓето кои ти реплицираат не се сите Христијани, но не верувам дека има потреба јас на тебе да ти објаснувам во што, како и дали верувам. Проблемот е што вие, Муслиманите, ги делите луѓето на муслимани и останатиот свет го сметате за душмани.

Темава е за Македонските муслимани во Босна, а ти постираш видео во кое Срби ви пеат како секоја вечер ви палеле џамија во Босна. Стар пријателу, ТИ си на ПОГРЕШЕН ФОРУМ. ОВА Е МАКЕДОНСКИ ФОРУМ, А НЕ СРПСКИ! Мора да признаам Србиве имаат навистина добар ритам. Интересна песна! :)

Член од
2 мај 2011
Мислења
15
Поени од реакции
0
Ne vjerujem gosn AndronikD da ni sami u potpunosti shvatate ono što ste napisali, ali iskoristili ste priliku da se iznudjeno „pojasnite“, pa neka svako iz ove svaštare pokupi ono što mu shodno znanju i svjetonazoru odgovara!

Ipak Vas molim da konsultujete neku pedagošku enciklopediju jer je Vaše pojašnjenje pojma vaspitanje ili odgoj, naprosto smiješno.

S

Shellshock nam67

Гостин
Ne vjerujem gosn AndronikD da ni sami u potpunosti shvatate ono što ste napisali, ali iskoristili ste priliku da se iznudjeno „pojasnite“, pa neka svako iz ove svaštare pokupi ono što mu shodno znanju i svjetonazoru odgovara!

Ipak Vas molim da konsultujete neku pedagošku enciklopediju jer je Vaše pojašnjenje pojma vaspitanje ili odgoj, naprosto smiješno.
како прво на форумов си користи кирилица ова не е хрватски или босански или српски форум
како друго коментарите за муслиманите во македонија така наречени торбеш дека биле посебна нација е тотало срање како прво тоа се македонци со муслиманска веросиповед и точка тука како друго по нација си се македонци си имаа и татковина Македонија тоа го расчистивме.
Е сега тебе да те прашам шо нација сте вие бошњаците кога кај вас има три етноси српски хрватски и босански мешавина од овие 2 предходни.
и како е создадена тАка нарчената босанксак нација не е ли таа продукт на Австроунгарија со цел полесно да доминира на христијаните на балканот.
друго за време на босанскиот рат 1992-1995 колку муџаХЕДИНИ СТЕ ИМАЛЕ ВО ВАШИТЕ РЕДОВИ, и колку од нив остааа во босна по ратот и колку од нив му правата проблем на локалното население ?
http://www.youtube.com/watch?v=iDFqqO3XjkY&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=edFQTZpf8yM
eve del od video da ti go osvezi sekjavanjeto od ratot :)))

Член од
2 мај 2011
Мислења
15
Поени од реакции
0
Ah, evega i Karijes a.k.a. Petre Prličko!

Ubavo od tebe Karijes sto nas uveseljavaš, ama ja nemam vremeto da pratim tvoji klimakterični pražnenija!

Evo ti gospodične HITICH pa razmjenjujte iskustva!

H

HITCH

Гостин
Ah, evega i Karijes a.k.a. Petre Prličko!

Ubavo od tebe Karijes sto nas uveseljavaš, ama ja nemam vremeto da pratim tvoji klimakterični pražnenija!

Evo ti gospodične HITICH pa razmjenjujte iskustva!
Забегуваш од тема и се обидуваш и нас да не повлечеш со тебе. Ова може само да го протолкувам како немање докази за да ги демантираш моите постови. Чудно е како, вие муслиманите, цело време се борите против некого, се` со цел да покажете и докажете некому нешто. Мене не треба да ми објаснуваш, јас ве знам. Нема потреба да се обидуваш да се прикриваш.
Изгледај ги сите видеа, повеќе делови се. Алија зборува, вашиот Алија кој се обидува да си поигрува со македонците муслимани. Можност да го видиш она што го зборувам. Алија Изетбеговиќ не успеа да ја реализира целта, Македонците муслимани да бидат одвоени од Македонците со друга вера, па затоа сега има нови „паметковци“ кои се обидуваат да го реализираат тоа. Изгледате смешно и многу некоординирано во обидот.

Ќе го ставам само првиот дел, другите сам барај ги.

Има и збор два за Македонските муслимани, но мисли на сите муслимани кои живеат во Македонија. Тоа е доказ за тивка асимилација.

Kajgana Shop

На врв Bottom