Држави кои се пред банкрот

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Не ми се влегува во дискусија за буџет,дефицит и Македонска економија. Особено не со тебе :)
Македонија ја нема на листава како што ги нема и Афричките земји со кој сме на ист ранг. Овде не влегуват земји кој имаат 20 години дефицит,овде влегуваат земји со тековни проблеми некој поголеми некои помали. Ама еве ти велиш коли купувале,па што друго ти би можел да кажеш...тоа ти е како снимена касета која веројатно ја верглаш изминативе години.

Тоа се официојални податоци. Македонија е ниско задолжена земја со буџетски дефицит во рамките кои ги пропишува ЕУ. Првпат расте извозот на земјоделски производи, што значи некој почнал да работи, првото тромесечје е со раст на БДП од 5% што е одличен резултат, итн итн... Дали има мани, и те како има, партиска држава во сите нејзини сегменти.Не ми одговарај ако не ти се збори, заобиѓи ме.

Тоа се официојални податоци. Македонија е ниско задолжена земја со буџетски дефицит во рамките кои ги пропишува ЕУ. Првпат расте извозот на земјоделски производи, што значи некој почнал да работи, првото тромесечје е со раст на БДП од 5% што е одличен резултат, итн итн... Дали има мани, и те како има, партиска држава во сите нејзини сегменти.Не ми одговарај ако не ти се збори, заобиѓи ме.

Само едно директно прашање да видам колку ти го разбираш она што го пропагираш. Тој раст од 5% во првото тромесечие со кој период се споредува?

ВО 2010 МАкедонија имаше раст на БДП од 1,2%, што во услови на криза е еден од подобрите резултати. Не падна 5% па сега 5% да се качи.
Задолженоста е околу 20% од БДП, што е едно од најниските во Европа и регионот.
За споредба, Грција е со 115%.

Дека има гладни има, има и во САД, Шпанија, Канада, секогаш може повеќе и подобро, рак рана на Македонија е партиската администрација.

И нешто што е црно е црно, има и бело, розово, вилетово, сино, црвено...

Исто така, Македонија е земја со непостоечка индустрија (ретки исклучоци), голема стапка на невработеност, ретки странски и уште поретки домашни инвестиции, држава која ја заобиколуваат повеќето големи бизнис ланци, земја со слаб туризам, но има голем туристички потенцијал но нема кој да ги искористи. Една од ретките (ако не единствена) капиталистички држави во кои државната администрација е поплатена од приватниот сектор. Држава во која простаци и сељаци се милионери, а академските граѓани чекаат на ред во агенција за вработување. Се повеќе се централизира Македонија, Скопје се полни, а некои региони изумираат.

Важно ќе имаме триумфална капија и 20 метарски Александар Македонски.

Но, тоа не е најлошото. Најлошото е што и после 20 години ситуацијата во Македонија ќе биде идентична. Немаме иднина.

Али важно сме научиле од Албанците нешто многу важно, купи германска кола на кредит и исплаќај ја цел живот.

--- надополнето ---

ВО 2010 МАкедонија имаше раст на БДП од 1,2%, што во услови на криза е еден од подобрите резултати. Не падна 5% па сега 5% да се качи.

Дека има гладни има, има и во САД, Шпанија, Канада, секогаш може повеќе и подобро, рак рана на Македонија е партиската администрација.

Криза, каква криза?
Економска криза не е термин кој се појавил минатиот Јануари. Откако почнав да следам вести (пред едно 10 години), цело време се спомнуваат некакви кризи.
10 години (ако не и повеќе) со истите изговори не лажат.

Знаеш што велат за статистиката и бикините. Сето тоа ама баш ништо не значи. Македонија денес е држава на несреќни, бедни луѓе. Живееме во материјална и духовна беда, без преседан. Ако тоа не го гледаш, нема помош, па до утре да кажуваш бројки.

Јас едно те прашав,а ти незнаеш да одговориш директно туку популизам ми тепаш. Те прашав овие 5% со кој период се споредуваат? Или незнаеш или не виде дека лани во првото тромесечие е -0.9% .Несакаш да ти кажам во 2009 година колкав беше тој минус. Од минус,минус до 5% плус ама споредено со тој минус (вака просто ако треба и да нацртам) Не ми продавај популизам за економски податоци,алергична сум.

Има гладни секаде,ама нема во земја со 2 милиона жители 1 милион гладни.Тоа го нема никаде. А ако мислиш дека народов е слеп или глуп повремено ќе те испитувам по едно економско прашање само колку да не забегаш во ружите.Затоа задржи се на општи муабети не се мешај во економски податоци кој воопшто не ги разбираш,не за друго смешно е.

Странските инвестиции во последните 5 години исто така се во пораст, освен кризната.
Незнам што очекувате дека преку ноќ Бугарија, Романија и другите источноевропски земји ќе станат богати западни.
Процесите се обратни, западот се приближува кон истокот, Европа неможе да ја издржи конкуренцијата од Азија.
Првпат ние имаме раст на извозот на земјоделски производи, тоа е добар показател.

Да го имавме сето тоа што сега се гради пред 20 години, сигурно Скопје ќе беше попривлечно и за туристи и да се натера некој да напише било што за овој град.

Странските инвестиции во последните 5 години исто така се во пораст, освен кризната.
Незнам што очекувате дека преку ноќ Бугарија, Романија и другите источноевропски земји ќе станат богати западни.
Процесите се обратни, западот се приближува кон истокот, Европа неможе да ја издржи конкуренцијата од Азија.
Првпат ние имаме раст на извозот на земјоделски производи, тоа е добар показател.

Да го имавме сето тоа што сега се гради пред 20 години, сигурно Скопје ќе беше попривлечно и за туристи и да се натера некој да напише било што за овој град.

Да, ќе бевме туристички спектакл, луѓе од целиот свет ќе доаѓаа да ја гледаат светската престолнина на кичот и неоригиналноста.

Пријател, од каде ги вадиш овие работи? Звучиш како лоша верзија на Латас...

Јас едно те прашав,а ти незнаеш да одговориш директно туку популизам ми тепаш. Те прашав овие 5% со кој период се споредуваат? Или незнаеш или не виде дека лани во првото тромесечие е -0.9% .Несакаш да ти кажам во 2009 година колкав беше тој минус. Од минус,минус до 5% плус ама споредено со тој минус (вака просто ако треба и да нацртам) Не ми продавај популизам за економски податоци,алергична сум.

Има гладни секаде,ама нема во земја со 2 милиона жители 1 милион гладни.Тоа го нема никаде. А ако мислиш дека народов е слеп или глуп повремено ќе те испитувам по едно економско прашање само колку да не забегаш во ружите.Затоа задржи се на општи муабети не се мешај во економски податоци кој воопшто не ги разбираш,не за друго смешно е.

Ако има 1 милион гладни, тогаш улиците ќе бидат полни демонстранти а не коли да не можеш да се разминеш. Јас ти давам податок за 2010 за бдп во Македонија, не те разбрав, лош е тој резултат, лош е податокот, не е точен, најлош е во Европа. Или сонуваш за ружичасти скок на БДП од 102%?

Ако има 1 милион гладни, тогаш улиците ќе бидат полни демонстранти а не коли да не можеш да се разминеш. Јас ти давам податок за 2010 за бдп во Македонија, не те разбрав, лош е тој резултат, лош е податокот, не е точен, најлош е во Европа. Или сонуваш за ружичасти скок на БДП од 102%?

Јас те прашав податок од 5% прво тромесечие со кое се споредува? Ти ми одговори растот на бдп лани е 1,2%. - Ти човече знаеш прво тромесечие со што се споредува или незнаеш,вака искрено одговори?

Пријател, од каде ги вадиш овие работи? Звучиш како лоша верзија на Латас...

извор: http://www.mzsv.gov.mk/?q=node/586

Во 2010 година, Република Македонија оствари историски највисок пласман на земјоделско-прехранбени производи на странските пазари во изминативе 20 години, со реализиран извоз од 424 милиони евра. Како што истакна заменик министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Перица Иваноски на прес конференцијата во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, според податоците на Државниот завод за статистика, ланскиот извоз е за 66 милиони евра повисок од износот на извезените земјоделски производи во 2009 година.

-Како резултат на тоа трговскиот дефицит со земјоделско-прехранбените производи е намален за 34 милиони евра, односно за 23,5 проценти во однос на 2009 година. Во 2010 година и вкупниот обем на трговска размена изнесува 955 милиони евра во кои доминитраат примарните земјоделски производи со 70 проценти, потоа следат преработките со 25 отсто и рибите и производите со риби со учество од 1 до 3 отсто, истакна заменик министерот Иваноски.

Инаку во битолско е изграден најголемиот откупен центар на тутун во југоисточна европа. Тој веќе неколку години работи.Или не е тоа Македонија, се е црно.

Кога во Македонија имало масовни демонстрации?Ќе се соберат 300 души а останатите 2 и кусур милиони ќе им тераат сеир иако и тие се во иста каша со другите.Македонија е далеку од Европа.Нити има развиена инфраструктура,нити јака екномија,нити индустрија ништо нема.

Јас те прашав податок од 5% прво тромесечие со кое се споредува? Ти ми одговори растот на бдп лани е 1,2%. - Ти човече знаеш прво тромесечие со што се споредува или незнаеш,вака искрено одговори?

Дај не го гуши, добар е тој резултат, не е добар, има подобар во регионот, каде е Македонија по однос на тој податок со другите земји итн итн...
Или дај кажи 102% паднала Македонија и еве сите умираме на улица, во продавници ред за леб, поготово во веро, итн итн ....

--- надополнето ---

Кога во Македонија имало масовни демонстрации?Ќе се соберат 300 души а останатите 2 и кусур милиони ќе им тераат сеир иако и тие се во иста каша со другите.Македонија е далеку од Европа.Нити има развиена инфраструктура,нити јака екномија,нити индустрија ништо нема.

Неможеме ние со Европа да се споредуваме. Тоа се индустриски развиени земји, ние од 1980 година сме во континуирана криза, имавме војни, растурање на пазар, катастрофална приватизација, многу земји пред овакви предизвици ќе се срушеа во самите себе.
Да не бидам погрешно сватен, во Македонија има многу работи кои може многу подобро да се направат, но почнаа работите да се движат.

И после економија во земјава,кога некои што појма немаат од тромесечие,буџет и дефицит ти држат економски лекции. Е некои вакви ви раскажуваат демагогии,басни и сказни,како вие сте слепи и глупи ама Македонија се движи напред и еве не е во листата на банкрот. И некој зинат таму ќе рече овој Славјански министер за финансии да го ставиме ете знае да спореди економски податоци.
Абе едно цунами и се да сотре во земјава!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom