Државата ќе субвенционира половина од учеството за купување на стан или куќа?

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Половина од учеството за кредит за изградба на куќа или купување на стан ќе го дава државата

Средствата ќе бидат обезбедени од Буџетот и ќе се однесуваат само на станбени кредити до 50 илјади евра. Максималната поддршка од државата ќе биде до 6.500 евра.

- Тоа е една конкретна мерка со која секоја година од Буџетот ќе се одвојува доволна сума пари, со цел голем број граѓани да си го решат станбеното прашање“, изјави Зоран Ставрески, министер за фианнсии.

Но за да се добијат овие пари, куќата или станот што ќе се купува треба да биде новоградба. Корисниците на вакви кредити да не поседуваат имот, да немаат друг станбен кредит и вкупните примања во семејството да бидат помали од 900 евра месечно.

Дадените пари ќе се враќаат по дваесет години без камата на пет годишни рати. Од јануари 2012 ќе се субвенционира и половина од месечната рата за кредит за нов стан или куќа за период од пет години. За првите три години средства нема да се враќаат, за следните две- каматната стапка ќе биде 5,5 отсто. И ова се однесува за кредити до 50 илјади евра.

Што мислите за ова.. На страна дека е политичко ветување,ама што мислите за една ваква мерка ? Би било добро или не ?

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
САМОУБИСТВО
Повеќе детали утре...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Katastrofa e ova lugje, uste edna moznost za partiskite vojnici da kupat stan kako i nekoj od tie sto se u administracija butnati. Nikoj od obicnite gragjani nema da ima korist od ova samo zijan, od moit epari kje treba na portokalovite d aim se subvencionira. KATASTROFA.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
И убаво пишав да не мешате политика..они ..не бе ... на некои луѓе не им се докажува
Ваква мерка има во многу држави,каде државата субвенционира стан за млади брачни парови..само кај нас све се гледа преку политика :tapp:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
И убаво пишав да не мешате политика..они ..не бе ... на некои луѓе не им се докажува
Ваква мерка има во многу држави,каде државата субвенционира стан за млади брачни парови..само кај нас све се гледа преку политика :tapp:
Ti stvarno se prais na budala? Prvo koja e taa merka da te ogranici pod 900 evra vkupen prihod. KOi se tie mnogu drzavi jas ziveev vo FRancija i ti garantiram deka takvo nesto nema, nema ni vo Holandija ni vo Belgija. Tuka ne e kriterium mlad bracen par kako sto primetuvas. Da u MK mora da se vmesa politika oti takva ni e drzavata.

A ako sakas da se apstrahiras od politika i da se gleda nezavisno kako merka i deka bi vazela za site gragjani togas da sekako e dobra i e za pozdravuvanje. AMa aj sea realno razmisli 50 iljadi evra stan kredit na 20 godini kje trba d avratis 110 iljadi evra toa se 240 rati po 500 evra i kusur. Mislis deka nekoe smejstvo so dve prosecni plati u MK Kje si go dozvoli ova? |GOlemo takvo sto na tvojte 50 000 kje ti dade uste 6 iljadi da kupis 6 kvadrata poveke.
Apsolutno se gleda od avion sto e rabotata.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Ti stvarno se prais na budala? Prvo koja e taa merka da te ogranici pod 900 evra vkupen prihod. KOi se tie mnogu drzavi jas ziveev vo FRancija i ti garantiram deka takvo nesto nema, nema ni vo Holandija ni vo Belgija. Tuka ne e kriterium mlad bracen par kako sto primetuvas. Da u MK mora da se vmesa politika oti takva ni e drzavata.

A ako sakas da se apstrahiras od politika i da se gleda nezavisno kako merka i deka bi vazela za site gragjani togas da sekako e dobra i e za pozdravuvanje. AMa aj sea realno razmisli 50 iljadi evra stan kredit na 20 godini kje trba d avratis 110 iljadi evra toa se 240 rati po 500 evra i kusur. Mislis deka nekoe smejstvo so dve prosecni plati u MK Kje si go dozvoli ova? |GOlemo takvo sto na tvojte 50 000 kje ti dade uste 6 iljadi da kupis 6 kvadrata poveke.
Apsolutno se gleda od avion sto e rabotata.

Па така кажи бе машко,образложи малку.. кажи некој логички став, изнеси мислење..лесно е да се каже партиски е и готово..па за што служи форумов, за изнесување на идеи предлози, ставови,за и контра.. не сме чобани божем симнати од планина,него цивилизирани луѓе

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Па така кажи бе машко,образложи малку.. кажи некој логички став, изнеси мислење..лесно е да се каже партиски е и готово..па за што служи форумов, за изнесување на идеи предлози, ставови,за и контра.. не сме чобани божем симнати од планина,него цивилизирани луѓе
OK, izvini ako ti izreagirav grubo. Bidejki kako i na mnogu drugi temi ocekuvav portokalovite da propagiraat. Sorry

Песимист

Добро информиран оптимист
Член од
11 ноември 2008
Мислења
1.676
Поени од реакции
181
Се е овоа ногу убаво.....само исто ке биде ке качат становите за 20% и ке дават 6500 ерва....мижи Митре......

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Дали јас читам добро или државата ќе субвенционира 6500 евра за стан?

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.208
Поени од реакции
34.448
Мене ми се допаѓа. Нека ја воведат, нека ги дадат парите, да си направам куќа до следните избори, па тогаш ќе гласам :)

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Дали јас читам добро или државата ќе субвенционира 6500 евра за стан?
Убаво читаш.. ваљда си го совладала до сега тој материјал..читање и пишување :)

--- надополнето ---

Мене ми се допаѓа. Нека ја воведат, нека ги дадат парите, да си направам куќа до следните избори, па тогаш ќе гласам :)
aма до следни избори ќе треба и да се жениш :icon_lol:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Дражавата ќе ми даде 6500 евра за новоградба во Скопје.Останатите пари кој ќе ми ги даде? Еве до 50 000 финансираат. Нека ми дадат 40 000 со отплата после 20 години секоја година ќе ги гласам.

Kajgana Shop

На врв Bottom