Пелин (абсинт), пушење...?

• Креатор на темата Креатор на темата џо!
  • Време на започнување Време на започнување

џо!

Фаличниот Ром
Член од
31 октомври 2009
Мислења
519
Поени од реакции
52
пушење пелин т.е. растениено од шо се праи абсинт...?

искуства?

набавка ?

Пијалокот се прави од билката Artemisia absinthium, на англиски Wormwood и секако на македонски Пелин. Пред некој ден појдов до билната во Скопје и ја имаа, така да утре најверојатно ќе си купам едно пола кило. :)

Е сега, како и кој дел од билката се пуши (листови, стебло, корен, цвет), не знам. Ако некој има искуства со оваа билка и ги знае „процедурата“ и безбедносните (доколку постојат) граници - го поканувам да ги сподели. :smir:

Пијалокот се прави од билката Artemisia absinthium, на англиски Wormwood и секако на македонски Пелин. Пред некој ден појдов до билната во Скопје и ја имаа, така да утре најверојатно ќе си купам едно пола кило. :)

Е сега, како и кој дел од билката се пуши (листови, стебло, корен, цвет), не знам. Ако некој има искуства со оваа билка и ги знае „процедурата“ и безбедносните (доколку постојат) граници - го поканувам да ги сподели. :smir:
и што ако ја пушиш билката ....има ли нешто ефект како марихуана и слично ?

Ај да не гуглам живи младост кажете ми позитивни ефекти од пушење на пелин.

Ај да не гуглам живи младост кажете ми позитивни ефекти од пушење на пелин.

ваљда тоа тујонот го раздразнува нервниот систем , па ги опушта мускулите...слично како и никотинот...

When smoked wormwood invigorates the senses and creates an intense, unhurried sense of well being
- Toa e за конзумирање чад.
Therapeutic uses

The leaves and flowering tops are gathered when the plant is in full bloom, and dried naturally or with artificial heat. Its active substances include silica, two bitter substances (absinthin and anabsinthine), thujone, tannic and resinous substances, malic acid, and succinic acid. It is used medicinally as a tonic, stomachic, antiseptic, antispasmodic, carminative, cholagogue, febrifuge and anthelmintic. It has also been used to remedy indigestion and gastric pain. Wormwood tea is used as a remedy for labor pain. A dried, encapsulated form of the plant is used as an anthelmintic.[2] Extracts of the plant have shown to exhibit strong antimicrobial activity, especially against Gram-positive pathogenic bacteria. [4] Consumption of the herb is thought by some[who?] to help induce lucid dreaming.[citation needed]
A wine can also be made by macerating the herb. It is also available in powder form and as a tincture. The oil of the plant can be used as a cardiac stimulant to improve blood circulation. Pure wormwood oil is very poisonous, but with proper dosage poses little or no danger[citation needed].[5] The oil is a potential source of novel agents for the treatment of leishmaniasis.[6]
-Општо

природа , yummy...дури и лајшмановата ја лечи...:]

i potochno kakvi efekti ima konzumiranjeto (pushenjeto) na pelinot?

Ако успеам да најдам , ќе турам една мини-рецензија...:-]

Rampante vika deka nashol u bilna apteka... ali i da otidam da zeam ipak nezz ZASHTO bi zemal a neznam ni kako sutvari treba da se konzumira, se chisti? se vadi nesho posebno? ili onaka kako surovina samo rolash i furash?

Rampante vika deka nashol u bilna apteka... ali i da otidam da zeam ipak nezz ZASHTO bi zemal a neznam ni kako sutvari treba da se konzumira, se chisti? se vadi nesho posebno? ili onaka kako surovina samo rolash i furash?

Изгледа листовите се сушат , па се ролаат како цигара , као шо читам на ‘нетов...

Утре ве читам у весник:

Македонци спроведоа нов начин на опуштање сличен на марихуаната

*Гледајте да не ве помешам со задните страни од весникот, кај тие старите матуранти шо седат.

Утре ве читам у весник:

Македонци спроведоа нов начин на опуштање сличен на марихуаната

*Гледајте да не ве помешам со задните страни од весникот, кај тие старите матуранти шо седат.

па немој...да не мешаш...=/

пелин?
нема шанси.
кој сака да роламе оригано?

пелин?
нема шанси.
кој сака да роламе оригано?

done that , not doing it again...
пробај со нане , чисто компарациски , ориганото е тиња нане x10...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom