Assasini - кои всушност биле тие ?

Член од
20 март 2011
Мислења
37
Поени од реакции
2
Вака,одсекогаш ме интересирале assasinite и нивната историја.Ме интересира колку знаете и што всушност знаете за нив.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Дечко, сфативме дека си читал бестселер, ако нешо те интересира - гуглај. Ако наидеш на нешо интересно, преведи/копирај, и да се отвори дискусија.

Г

Господ

Гостин
Hashashin,група формирана во 11ти век во Иран од страна на Hassan-i-Sabbah и оперирала 2 века.
Цел на групата била coup на тогашниот Fetimid калифат така што извршувале stealth атентати врз високи функционери.
Специјалност на групата била инфилтрација во високи редови и потоа атентирање на сред бел ден.
Најчесто,убивале со кратка острица,често затруена.
Саладин,султанот на Египет и Сирија склучил пакт со нив,бидејки претставувале огромна закана за тој дел од светот.
Прв grand master на групата бил самиот Hassan а по него следеле седуммина други.
При крајот на 13 век групата бе нападната од Монголите и нивната тврдина Аламут е уништена.
Без дом,групата била на раб на распаѓање и дури поднела молба за помош до крстоносците со ветување дека ќе се похристијанат,договорот не се склучил.

Член од
20 март 2011
Мислења
37
Поени од реакции
2
Океј .... Tie se pojavuvaat brzo po smrtta na Muhamed,drustvoto go osnova Hasan - i - Sabah ...nekoi smetaat deka assasin poteknuva od hassashin kako bile narekuvani bidejki bile sledbenici na Hasan - i - Sabah.Nivnata glavna prestolnina bil tvrdinata Alamut...Prvin ucestvuvale kako pripadnici na edniot del od islamot ( bidejki vo toj period islamot bil podelen na 2 dela ) potoa se odelile i formirale sopstvena ideologija.Assasinite bile pokorni na glavniot Starec odnosno Hasan-i-Sabah.Gi vrsele svoite atentati na javni mesta sozdavajki strav kaj lugeto.Nekoi smetaat deka bile koristeni opojni sredstva kako razni vidovi na droga pri vrshenje na atentatite.Atentatite gi vrsele eden do dvajca.Diskutabilno e prasanjeto so ogled na toa deka ne se znae tocno...No sigurno e deka bile pokorni do smrt na svojot vodach i nesmeele da se vratat vo tvrdinata bez uspesno izvrsena misija dokolku se slucelo toa togas doagale pred tvrdinata i so kamen si ja krsele glavata kako cin na pokornost i samokaznuvanje.Assasinite bile porazeni od Hunite,del od niv sto ostanale prebegale vo India i prodolzile so svojata dejnost.Ajde sega da vidam drugi kolku znaat :)

--- надополнето ---

Gospod ... za paktot so krstonoscite iam slusnato no ne od tie pricini i ne deka ne bil sklucen..Kolku sto ja znam ne barale tie da se hristijaniziraat...tuku edinstvena cel na nivniot pakt e toa sto imale zaednicki neprijateli..

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Интересен факт, гледам никој не спомна: Ги дрогирале со хашиш (од таму и името на хашишот), со едноставна цел - да ја исклучат совеста целосно за време на оперирање. Денеска има попрефинети начини, сепак.

Член од
20 март 2011
Мислења
37
Поени од реакции
2
Kako so rekov ... diskutabilno e toa dali navistina gi drogirale ? A imeto ne poteknuva od hasisot ? tuku bidejki bile sledbenici na Hasan pa od tuka Hassashins

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Hashish (from Arabic: حشيش ḥashīsh, lit. "grass", from hashisha "dry weed"; also hash)

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Не ме читаш. Името на хашишот потекнува од Хасасините, не обратно.

Член од
20 март 2011
Мислења
37
Поени од реакции
2
Mozno e mozno ... so ogled na faktot deka pridruznik i prijatel na Hassan bil trevar koj hasan go zapoznal na nekoe patuvanje ...

F

Frankie Yale

Гостин
Не ме читаш. Името на хашишот потекнува од Хасасините, не обратно.
Не знам арапски ама мислам дека Кејтен е во право, сигурно зборот hashisha постоел пред хашашините а сличноста е само коинциденција, којзнае...

ЛеоЛе07

Не биди трол
Член од
8 октомври 2010
Мислења
879
Поени од реакции
375
За да ги регрутираат хашашините одбирале некои млади и сиромашни луѓе, ги напушувале со хашиш и кога ќе се онесвестеле ги носеле во палатата на Hassan-i-Sabbah. Таму им велеле: „Синко ти умре, а сега си во рајот.“ И така два-три дена од убо-поубо: слатки, јадење, пиење и фамозните 77 девојки. Е арно ама кога му било на дечкото најубаво, пак ќе го напушеле и ќе го врателе од кај што го нашле. Кога ќе се разбудел, еден „ангел“ ќе му кажел: „Синко, те вративме од мртвите. Ако сакаш да се вратиш во рајот, треба да го слушаш Хасан и се што ќе ти рече да направиш.“

Ама мислам дека тоа е мит измислен од непријателите.

Член од
20 март 2011
Мислења
37
Поени од реакции
2
Tocno e toa deka gi lazele deka se naogaat vo rajot samo nesum siguren dali bas taka gi zemale pa vrakjale ... kako i da bilo bile lojalni do daska i bile dosta dobro spremni ... specijalna edinica :)

T

Torchyrus

Гостин
уфф интересна тема да ти е мерак да читаш ... дај кажете уше неш за нив или можда некој знае некој филм со овие хашашините ?

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
уфф интересна тема да ти е мерак да читаш ... дај кажете уше неш за нив или можда некој знае некој филм со овие хашашините ?
Ако сакаш да го доловиш светот на Асасините како што треба,одиграј ја Assassins creed.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.081
Поени од реакции
12.054
Колку толку подобро да ги разберете и нешто осознаете за хасасините!
Линк!

Kajgana Shop

На врв Bottom