Дали Македонците од дијаспората треба да имаат право на глас?

Дали Македонците од дијаспората треба да имаат право на глас?

• Да

Гласови: 100 36,0%
  • Не

Гласови: 178 64,0%

• Вкупно гласачи
    278
Член од
28 март 2006
Мислења
17.818
Поени од реакции
12.308
Тука и државата е крива пошто не е заинтересирана за тоа. За Германија ти кажувам дека амбасадите и конзулатот во Минхен се катастрофа.
Штета, можеше многу нешто да се сработи со сограѓаните надвор, не само за избори туку и за економски и културни...амбасадорски активности. За тоа и зборев -неорганизираност, неодговорност, неажурност.

Ја како што разбрав е дека ќе се прават 3 ИЕ во Европа, Америка и Австралија и од тука ќе има по еден пратеник, значи вкупно 3 од дијаспората. Иначе околу плаќајнето на пратениците.
ако се само тројца нема некои трошоци...према овде нашиве, душа ни вадат со лаптопи, возила, мобилни, сметки...
Инаку текстот и линкот прееска ги ставив за да видиш дека не се ни организирани ни имаат капацитет, а се работи за закон од 2009 (две години во прашина).
Еве уште еден линк за состојбите во државните институции со дијаспората

Ги брои ли некој гласачите во дијаспората?

Велам сме Бурунди затоа што дури и пописот веќе во другите земји се прави добар дел преку интернет конекција, а камоли избори (бугарите имаат праено попис, мислам и гласале преку интернет). Ние ливчињата за гласање уште на Дорчо ги носиме.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.582
Поени од реакции
22.300
Да, во право е текстот пошто на повеќето луѓе во дијаспората, Македонската адреса им пишува во личните карти а не странската и со тоа се на списоците во Македонија. Тоа е исто и проблем во врска со гласајне за претседател, каде што треба да има кворум. Иначе државата треба да го среди избирачкиот список, тоа може да се направи за година-две ако се свати сериозно работата и пропуст е што очигледно државата во ова прашајне досега не направила ништо. Тоа е.

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Гледав пред некој ден (нез која Тв беше) еден од нашиве такозвани "експерти",во недостаток на причини да го критикува гласањево на дијаспората кажа дека со ова ќе се прекршела Копенхашката конвенција.:tapp:

Демек ќе им се ускратело правото на глас на оние од дијаспората кои во моментот нема да бидат во земјата во која што живеат,и така нема да можат да гласаат.Каков морон еј..........

Дали ја чукнал црпката да размисли што се случува со тие кои за денот на избори нема да бидат во Македонија?Преку таквото ми е од овие "плукачи" на кои дури и не им е ни битно за што зборат.Важно да се јаде гомна.

Ко што рече некој погоре - треба да гласа дијаспората,најмногу за инат на гомнојадачите.

Друга работа гледам проблем било - нема да биле доволно информирани за кандидатите/партиите :toe:
Во 21 век со ХХХХ сајтови на Македонски медиуми,може да останат неинформирани само ако не сакаат да се информираат.Да не е баба ми поинформирана дека живее во Македонија?Во селото фаќаат само МТВ1,ни нитернет ни весници ни бутур.Дај и на нив да не им даваме да гласаат - пошто не биле доволно информирани.

Еднинствена добра причина да не гласаат е тоа што се уште не е добро организирано сето тоа.Голем дел од дијаспората нема ни да знае дека има право да гласа.Треба малце време за да се организира такво гласање.Како и да е,ако не на овие на следните ќе нема причина зошто да не гласа дијаспората.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Ех сеа, од кај ја извади тезава за мојата одлука за друг? Јас/ние одлучуваме (би требало) овде за себе...
Ако е погрешно јас за друг да одлучувам, дали е правилно тој друг кој не живее овде и не е директно засегнат, да одлучува за мене? Се е ова игра на зборови.
Изедначуваш 2 различни работи.

1. Ти сакаш еве да одлучуваш дали он воопшто треба да има право да гласа

2. Тој не одлучува дали ти треба да гласаш.

3. Доколку и Тој гласа ниту во тој случај Тој не одлучува “За тебе“ бидејќи ти и понатаму гласаш за себе

И сега пробај уште еднаш да ги процесираш овие 3 точки.

Друга работа, ниту ти знаеш каде ќе сакаат да заминат твоите деца, на школување, работа, по љубов и сл. затоа добро е се' да се има во предвид.

Mnogu golemi patrioti se makedoncite koi ne ziveat ovde, oni bi da go vratat staroto zname koe pod pritisok na Grcia go smenivme, oni bi se samo ne da ziveat ovde i da ja delat nasata beda, oni bi da se ebat bez da im vleze i oni da oslucuvaat a posle seir ke si gledaat od Tamu a nie ovde ke si krsime glaata.
Светот е отворен за сите, изборот на местото на живеење е право на секој човек, исто како и правото на работа, подобри услови на живот, изборот на животни партнери, религија, стил на живеење, различно размислување и лична независност.

И тоа не може да биде условувано со политички уцени и да биде предмет на предрасуди од овој вид.

Во твојов пример, ти држиш огорченост и завист, бидејќи живееш во убедување оти тие што живеат надвор од Македонија спијат на пари, па еве начин како да им се “одмаздиш“, доколку сакаат да бидат рамноправни во своите права ти бараш од нив да се одречат од нивниот удобен живот само за да ТИ се чувствуваш спокоен со својот социјален статус.

Иако тоа нема да го подобри твојот статус, ниту ќе ти се живее подобро, едноставно сељачкиот нагон да му умре козата на комшијата доаѓа до израз, па мислиш дека со согласување на промена на своето име(државно) е твојата шанса да им се осветиш, да им го спопикаш нели со тоа што и они во тој случај ќе мора да го делат ТВОЈОТ СРАМ.

Не знам, зошто било кој од вас мисли дека Македонците кои живеат насекаде по светов и посакуваат лошо на Македонија и вам кои во неа живеете, и дека со вас не сочуствуваат и дека им е сеедно.
Нема Македонец во странство кој не е горд поради своето потекло, иако потекнува од сиромава земја, со голема невработеност, со разни тензии и политички блокади.

Подобрувањето на условите во Македонија, ќе ја издигне таа гордост на поголемо ниво, а со тоа ќе ги задржи и Македонците од емигрирање, ќе даде и причина да се враќаат тие што некогаш заминале.

Затоа се' што треба да сторите е да го победите својот дефетизам и анационални убедувања.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.582
Поени од реакции
22.300
Братот е 100% во право со све што пишува. Имавме и порано вакви дискусии за иста тема и затоа не сакав многу да пишувам пошто истите аргументи се ко порано ЗА да гласа дијаспората. Но некој неинтелигентни постово против галасајнето на дијаспората сепак ме принуди да пишам нешто, иако Братот сите аргументи добро ги напиша, секоја чест за тоа.

H

HITCH

Гостин
Јас пак, гласањево на дијаспората го сфаќам многу поинаку! Значи, тие ќе си гласаат кој од таму да биде нивни претставник во Парламент, а сите ние заедно да гласаме кој да биде наш ЗАЕДНИЧКИ Претседател. Значи, не се согласувам дека тие, со нивните пет пратеници, можат да променат било што во Парламент. Тие пет пратеници ќе си ги кажуваат работите кои се однесуваат на нашата дијаспора. Како ја направивте работава како сите Македонци по светов да треба да се вратат назад и да ни се мешаат дали Влада треба да формира дпмне или сојузов. Мене ми е сеедно кој ќе дојде на власт. Важно ми е само да има паметни луѓе, а не неписмена раја како досега. Јас сметам дека дијаспората треба да има право на глас, оти и тие се Македонци кои на овој или оној начин ја помагаат својата држава. Дали некој знае колку пари оставаат печалбарите, сеедно која вера се, кога ќе се вратат на лето од Италија, Швајцарија, Америка, Австралија, Германија и кога прават свадби овде??? Милиони оставаат!!! Ќе ви кажам пример, кога бев на една свадба во Струга за една вечер музиката заработи фантастична сума со пет цифри! Тапаните маваа цела недела! Овде не се вклучени парите за подготовките, значи фустани, хотели, бензин, јадење, пиење... Знаете колку свадби има летно време???? Беа дојдени роднини од странство желни за наша музика, желни да се развеселат со своите меѓу своите и одврзаа ќесето...
Никој не се буни за копилињава (сите партии) и име и држава што продадоа и што сеуште што продаваат, туку сите се бунат за оние кои носат пари.
Не е убаво ова препирање!

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.582
Поени од реакции
22.300
Баш убо си сфатил. 3 Пратеници од дијаспората нема многу да влијат во составот на собранието но сепак ќе се чује гласот на дијаспората и секако дека овај е голем гест, чекор кон поврзувајнето на матичната држава со дијаспората.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.818
Поени од реакции
12.308
Гледав пред некој ден (нез која Тв беше) еден од нашиве такозвани "експерти",во недостаток на причини да го критикува гласањево на дијаспората кажа дека со ова ќе се прекршела Копенхашката конвенција.:tapp:

Демек ќе им се ускратело правото на глас на оние од дијаспората кои во моментот нема да бидат во земјата во која што живеат,и така нема да можат да гласаат.Каков морон еј..........

Дали ја чукнал црпката да размисли што се случува со тие кои за денот на избори нема да бидат во Македонија?Преку таквото ми е од овие "плукачи" на кои дури и не им е ни битно за што зборат.Важно да се јаде гомна.

Ко што рече некој погоре - треба да гласа дијаспората,најмногу за инат на гомнојадачите.

Друга работа гледам проблем било - нема да биле доволно информирани за кандидатите/партиите :toe:
Во 21 век со ХХХХ сајтови на Македонски медиуми,може да останат неинформирани само ако не сакаат да се информираат.Да не е баба ми поинформирана дека живее во Македонија?Во селото фаќаат само МТВ1,ни нитернет ни весници ни бутур.Дај и на нив да не им даваме да гласаат - пошто не биле доволно информирани.

Еднинствена добра причина да не гласаат е тоа што се уште не е добро организирано сето тоа.Голем дел од дијаспората нема ни да знае дека има право да гласа.Треба малце време за да се организира такво гласање.Како и да е,ако не на овие на следните ќе нема причина зошто да не гласа дијаспората.
За болдот -тие се привремено отсутни и за нив важи членот 41 став 5 од Изборниот Законик. Дообјаснето е во член 43 од истиот Закон.

Проблем со нашата држава Македонија остана на некој стадиум од претходниот милениум. Види го овој текст, истиот е од 2007. Со закон е предвидено, а што нашите влади се неспособни и незаинтересирани (случајно или намерно, оставам на вас)
Гласањето на дијаспората не е процес што се решава преку ноќ
Експертите предлагаат парламентарни седишта и за иселениците, но и фиксни квоти, според примерот на Хрватска

Сигурно имало дискусии и предлози и од порано. Зашто досега не ги средија проблемите ами само ветуваат? Башка сите во Европа почнаа повеќе помалку со електронски попис или електронско гласање. Каде сме тука ние? За 4 години (условно, од 2007) досега ќе се замолеа сите наши на привремен престој да се пријават и попишат во некој конзулат...ќе се направеше точна база, ќе им се овозможеше ако веќе бараат електронски да ги остварат тие права...за 4 години го поробија и опљачкаа пола Пакистан, за 4 години чуда се прават, но Македонија ни да мрдне.

За црвеното -кажи кои весници стигаат таму...многу малку луѓе на мои години седат на мрежа и сурфаат...па и помлади. А баба живее тука, плаќа за лекови тука, здравството кое го користи а не функционира е тука, нејзиниот внук се мачи да се вработи воглавно партиски тука, пензиите им губат реална вредност тука...Баба ти живее и го осеќа животот тука Вазољин.

--- надополнето ---

Како ја направивте работава како сите Македонци по светов да треба да се вратат назад и да ни се мешаат дали Влада треба да формира дпмне или сојузов. Мене ми е сеедно кој ќе дојде на власт. Важно ми е само да има паметни луѓе, а не неписмена раја како досега.
Не (само) тоа проблем Хич. Најголем проблем е (види погоре датум) од 2007 сигурно и од порано се ветувало, но не се средило. Фиктивни гласачи, дупли, фантомски колку сакаш. Ај биди реална па кажи како се полнат кутии??? За покојниот претседател Трајковски се дешаваше албански села со по 100 и нешто над % од избирачкиот список (и сите да се за него). Затоа реков е глупо да споредувам со скандинавска земја ама ај...со таа разлика во несредените податоци се добива голема предност, а можеби и добивање на цели избори. Не е толку до 3-цата пратеници него до нефункционалноста...а луѓе се симнаа веќе и на Марс.

На крај краева, нека праат што сакаат (и така прават), нека манипулираат, заговараат, делат (веќе има делби во јавноста, факт)...ми е гајле. Место да седнат и да го загреат задникот со економските проблеми.

H

HITCH

Гостин
Не (само) тоа проблем Хич. Најголем проблем е (види погоре датум) од 2007 сигурно и од порано се ветувало, но не се средило. Фиктивни гласачи, дупли, фантомски колку сакаш. Ај биди реална па кажи како се полнат кутии??? За покојниот претседател Трајковски се дешаваше албански села со по 100 и нешто над % од избирачкиот список (и сите да се за него). Затоа реков е глупо да споредувам со скандинавска земја ама ај...со таа разлика во несредените податоци се добива голема предност, а можеби и добивање на цели избори. Не е толку до 3-цата пратеници него до нефункционалноста...а луѓе се симнаа веќе и на Марс.
Е, сега ме насмеа! Искрено, мислиш дека некогаш, некаде во светов имало фер избори?! Никогаш нема демократија, бидејќи оној што добил помалку гласови е губитник, ама сепак некој сакал тој да биде негов претставник. Никогаш, на никому, нема да му се погоди. Конкретно за случајов, треба да се изберат неколку луѓе кои ќе ја претставуваат дијаспората. Да не се лажеме, партиите точно си знаат колку Македонци (мислам на сите кои имаат македонско државјанство) живеат надвор, ама ние не знаеме. Исто како што не знаеме колку пари испокрадоа клошариве. (сите политичари без исклучок!) Јас сметам дека е добро дијаспората да има право на глас за своите пратеници, онака како што е планот. Секако тие си имаат право да си се одлучат дали сакаат во Парламент да бидат како независни пратеници (што би била најдобра одлука) или пак да си бидат со некоја партија.
Никој никогаш во ниту една држава не може да каже дека секој глас е точно преброен. Тоа значи дека апла те прави будала, што и не е баш пријатно. 5 - 6 усти за ранење не се проблем. Ние се`направивме газди и прано и непрано, мислејќи дека тој човек може да направи нешто или пак уште бетер, гласаш за тој човек само за да се смени претходниот. Во Македонија треба да се променат премногу работи, како на пример, треба да направи една граница, кој може, а кој не може да биде пратеник. Не може човек со 3 години средно касапско да биде пратеник, па уште бетер додека е пратеник да си заврши и факултет. Јас потполно те сфаќам што зборуваш и свесна сум дека ќе има манипулација со гласовите, НО затоа ќе треба да си се погрижиме сите ние. Постојат правила како се гласа и секој ќе си се држи до нив, а има и начин да се утврди ујдурмата при броењето на гласови.
Ти се плашиш од изборни нерегуларности, ама како да забораваш дека живееме во несовршен свет. Никогаш нема да биде совршено. Совршенството е индивидуална работа, ако за мене кругот е совршен, за тебе можеби коцката е совршена...
Иселениците заслужуваат да имаат свој претставник!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.818
Поени од реакции
12.308
Хич, не зборам веќе за темата дијаспора него општо за состојбите. Дијаспората не е виновна за ова, но и не може да ги долови секојдневните проблеми од меѓунационален до економски карактер, освен оние што се почесто тука. Само знам многу наши отаде бара кои од разни причини не доаѓаат. Затоа муабетот за дијаспората го тргам на страна.
Е, сега ме насмеа! Искрено, мислиш дека некогаш, некаде во светов имало фер избори?!
Во Европа? Во холандско или белгиско село зарем има пукање, убиства, закани за гласање, крв, вреќа брашно...како кај нас? Градот е едно (па и тука знае да се пука...како во општина во Шутка пред икс години), малите места се многу подруго. Не сме баш...отидени напред.

H

HITCH

Гостин
Хич, не зборам веќе за темата дијаспора него општо за состојбите. Дијаспората не е виновна за ова, но и не може да ги долови секојдневните проблеми од меѓунационален до економски карактер, освен оние што се почесто тука. Само знам многу наши отаде бара кои од разни причини не доаѓаат. Затоа муабетот за дијаспората го тргам на страна.
Во Европа? Во холандско или белгиско село зарем има пукање, убиства, закани за гласање, крв, вреќа брашно...како кај нас? Градот е едно (па и тука знае да се пука...како во општина во Шутка пред икс години), малите места се многу подруго. Не сме баш...отидени напред.
Зајко ну погоди! :( А, штом е така ќе прошириме дискусија, њет проблем, ама ќе не бришат.

Значи се селиме на веселиот исток, оти нели што јужние то тужније... :) Вистински примери си одбрал... Демократска Белгија која нема влада, демократска Холандија си ршуми со Фламанците, а француските демократи нема ич да ги чепам. Баш овие држави не се пример за демократија, баш си ги одбрал државите со најмногу лакрдија.
Не знам како си ме сфатил, ама јас многу убаво кажав дека ние сами сме виновни. Извини, кога ќе ги погледнеме списоците кој е на листа за гласање (оние ливчињата што ги ставаат во поштенските сандачиња кај што се истопорени сите кандидати од една партија) никој не се чуди кои се луѓето, никој не се интересира дали се соодветен кадар, никој не се чуди од каде никнале тие луѓе. Коментарот на повеќето е: тоа се наши луѓе од партија, од горе си знаат кого ставиле... Никој жив не застанал да се побуни кои се дечките кои треба да ги плаќаме од даноците. Сега сојузов е на распуст, па ги гледам овие од дпмне си играат парламент пред некој ден, па дечките не знаеја од листот што им напишале да прочитаат, ама никој не го коментира тоа. Секоја пратија за избор на пратеници треба да кандидира високо образовани кадри, а не како кај нас гнилежот истопорен во прв ред да брка победи, пардон сега Грујо си го смири членството ќе победеле пак, а доказ е дека другиве се на распуст, па ќе ги фатат на кондиција... Јасно кажав дека кај нас се` е изместено, ама ние сами сме криви!
Втора работа, навистина се колеа на избори, ама никој нема право да ги обвини тие луѓе. Не се тие криви! Како може ти да поседуваш оружје за кое немаш дозвола и што е уште поинтересно, како може ти со нелегално оружје да се шеткараш наваму натаму и да пукаш? Моја работа е да идам да собирам оружје и да апсам луѓе? Да ми извиниш, јас доволно даноци и плаќам на Владата за да остварува, не можам да идам и да апсам за нив.

Извинете за офф муабетов! :smir:

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Поддржувам.

Место коментар.
Јас пак, гласањево на дијаспората го сфаќам многу поинаку! Значи, тие ќе си гласаат кој од таму да биде нивни претставник во Парламент, а сите ние заедно да гласаме кој да биде наш ЗАЕДНИЧКИ Претседател. Значи, не се согласувам дека тие, со нивните пет пратеници, можат да променат било што во Парламент. Тие пет пратеници ќе си ги кажуваат работите кои се однесуваат на нашата дијаспора. Како ја направивте работава како сите Македонци по светов да треба да се вратат назад и да ни се мешаат дали Влада треба да формира дпмне или сојузов.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
А зашто? Дали може да кажеш нешто повеќе зашто секој што не мисли како тебе за овој предлог како ултимативен и со едногласен амин е прост и глуп? Си учествувал во избори (организационо/технички) се надевам и знаеш нешто повеќе за оваа проблематика штом не селектираш како лубеници.
Nema potreba da ucestvuvam vo nekoi orgazicioni/tehnicki problematiki za da imam PRAVO NA GLAS. Pasoshot ti go dava toa pravo, ili go steknuvas so ragjanjeto vo drzavata.(barem taka e reseno vo skoro site demokratski drzavi).Ovde zboruvame za parlamentarni izbori, deka se resavaat pitanja od nacinalni problemi. Ne zboruvame za administrativni (opstinski) izbori, da ne mesame babi i zabi. A toa, kade ke mu stoe televizorot na STAR POCETNIK ne mislam deka e problem na nacionalno nivo. MOze da si go pikne v...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.818
Поени од реакции
12.308
Nema potreba da ucestvuvam vo nekoi orgazicioni/tehnicki problematiki za da imam PRAVO NA GLAS. Pasoshot ti go dava toa pravo, ili go steknuvas so ragjanjeto vo drzavata.(barem taka e reseno vo skoro site demokratski drzavi).Ovde zboruvame za parlamentarni izbori, deka se resavaat pitanja od nacinalni problemi. Ne zboruvame za administrativni (opstinski) izbori, da ne mesame babi i zabi. A toa, kade ke mu stoe televizorot na STAR POCETNIK ne mislam deka e problem na nacionalno nivo. MOze da si go pikne v...
Па тоа право си го имал и пред да им текне да го прокламираат во јавност. Погоре пишав во Изборен Закон чл. 41 и 43 (можи некој правник знае подобро да го посочи членот), тоа не е спорно дека правото според закон го имаш/имате.

Член 41
(1) Избирачкиот список го води Министерството за правда.
(2) Избирачкиот список се води според Регистарот на државјаните во вид на регистар на избирачи со автоматска обработка на податоците на магнетен медиум.
(3) Личните податоци на граѓаните во Избирачкиот список се запишуваат на јазиците и писмата на кои се водат податоците во изворните евиденции, во согласност со закон.
(4) Во Избирачкиот список се запишуваат сите граѓани со наполнети 18 години живот кои имаат живеалиште на територијата на Република Македонија, а кои имаат важечка
лична карта или патна исправа
.
(5) Во Избирачкиот список се запишуваат и сите државјани на Република Македонија кои се на привремена работа или престој во странство, со живеалиште на територијата на Република Македонија и со важечка патна исправа. Овие лица се запишуваат според нивното последно живеалиште во Република Македонија пред заминувањето во странство.
(6) Во Избирачкиот список не се запишуваат граѓаните на кои со правосилна судска одлука им е одземена деловната способност.
(7) Во Избирачкиот список граѓаните се запишуваат според општината на чие подрачје имаат живеалиште.
(8) Од Избирачкиот список се изготвуваат изводи за секоја изборна единица, општина и избирачко место.
(9) За изборите што истовремено се спроведуваат, се издаваат толку потпишани изводи од Избирачкиот список за секое избирачко место колку што има видови избори, односно изборни кругови.
(10) Содржината на Избирачкиот список, односно изводите на денот на изборите (прв круг) не можат да се менуваат до завршувањето на изборите.
(11) Средствата за ажурирање и изготвување на Избирачкиот список се обезбедуваат од Буџетот на Република Македонија.
Не треба само да си роден тука него да имаш државјанство, пасош, определено живеалиште во Македонија. Инаку во демократиските држави нема рамковни договори и делби на територии и градови на национална основа па не би требало ни да збориме за демократски држави.

Спорно е што условите за такво нешто (приближување на гласачки места, менување на условите) според самите лица од соодветните институции (види претходни постови, линкови од медиуми) сеуште ги немаат спроведено.

Гледам дека меѓувреме нешто е сменето во законот, но што има разлика...не знам. На официјалните сајтови за закони вакво нешто нема
01.09.2009
Македонските државјани на привремена работа или престој во странство, согласно членот 99 од Изборниот законик, од денеска стекнуваат право за избор на претседател на Република Македонија и за избор на тројца пратеници во Парламентот.
Али пак не кажа како е кај вас (ваљда Австралија) решено вакво нешто?

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.409
Поени од реакции
8.538
јас сум за нека гласаат луѓето

Баш убо си сфатил. 3 Пратеници од дијаспората нема многу да влијат во составот на собранието но сепак ќе се чује гласот на дијаспората и секако дека овај е голем гест, чекор кон поврзувајнето на матичната држава со дијаспората.
баш така 3 па ако сакаат и 5 нека бидат нема ништо да променат во оваа држава само може да се добие на зрелост и почит кај нашите во странство дека некој мисли и на нив иако не се тука
Друго ми смета мене како еден не се збуни за тоа што не сакатија со тој бадинтер и закон за мочање не може да се донесе беа согласност од малцинството кос сите знаме дека е под 18% ама се правиме слепи и глуви на тоа исто така има други поголеми проблеми во државата а неи за 3 пратеници сме се фатиле плус тоа од илјадници македонци кој ќе гласаат ќе има само 3 пратеници а тука на секео малцинство што значи може и под 20000 бирачи да се има загарантирано место во парламент :tapp:

Kajgana Shop

На врв Bottom