Ех сеа, од кај ја извади тезава за мојата одлука за друг? Јас/ние одлучуваме (би требало) овде за себе...
Ако е погрешно јас за друг да одлучувам, дали е правилно тој друг кој не живее овде и не е директно засегнат, да одлучува за мене? Се е ова игра на зборови.
Изедначуваш 2 различни работи.
1. Ти сакаш еве да одлучуваш дали он воопшто треба да има право да гласа
2. Тој не одлучува дали ти треба да гласаш.
3. Доколку и Тој гласа ниту во тој случај Тој не одлучува “За тебе“ бидејќи ти и понатаму гласаш за себе
И сега пробај уште еднаш да ги процесираш овие 3 точки.
Друга работа, ниту ти знаеш каде ќе сакаат да заминат твоите деца, на школување, работа, по љубов и сл. затоа добро е се' да се има во предвид.
Mnogu golemi patrioti se makedoncite koi ne ziveat ovde, oni bi da go vratat staroto zname koe pod pritisok na Grcia go smenivme, oni bi se samo ne da ziveat ovde i da ja delat nasata beda, oni bi da se ebat bez da im vleze i oni da oslucuvaat a posle seir ke si gledaat od Tamu a nie ovde ke si krsime glaata.
Светот е отворен за сите, изборот на местото на живеење е право на секој човек, исто како и правото на работа, подобри услови на живот, изборот на животни партнери, религија, стил на живеење, различно размислување и лична независност.
И тоа не може да биде условувано со политички уцени и да биде предмет на предрасуди од овој вид.
Во твојов пример, ти држиш огорченост и завист, бидејќи живееш во убедување оти тие што живеат надвор од Македонија спијат на пари, па еве начин како да им се “одмаздиш“, доколку сакаат да бидат рамноправни во своите права ти бараш од нив да се одречат од нивниот удобен живот само за да ТИ се чувствуваш спокоен со својот социјален статус.
Иако тоа нема да го подобри твојот статус, ниту ќе ти се живее подобро, едноставно сељачкиот нагон да му умре козата на комшијата доаѓа до израз, па мислиш дека со согласување на промена на своето име(државно) е твојата шанса да им се осветиш, да им го спопикаш нели со тоа што и они во тој случај ќе мора да го делат ТВОЈОТ СРАМ.
Не знам, зошто било кој од вас мисли дека Македонците кои живеат насекаде по светов и посакуваат лошо на Македонија и вам кои во неа живеете, и дека со вас не сочуствуваат и дека им е сеедно.
Нема Македонец во странство кој не е горд поради своето потекло, иако потекнува од сиромава земја, со голема невработеност, со разни тензии и политички блокади.
Подобрувањето на условите во Македонија, ќе ја издигне таа гордост на поголемо ниво, а со тоа ќе ги задржи и Македонците од емигрирање, ќе даде и причина да се враќаат тие што некогаш заминале.
Затоа се' што треба да сторите е да го победите својот дефетизам и анационални убедувања.