Блокада на Бит-пазар

• Креатор на темата Креатор на темата Sheldon Cooper
  • Време на започнување Време на започнување
ZNACHI TEMATA SE VRTI NA DRUGA STRANA,
SE IGNORIRA DEKA 15 GOD DETE E TEPANO SO KUNDAK PO GLAVA,
NEMA DA ME ZACHUDI AKO SLEDNIOT PAT VAKVITE SPECIALCI (AUTOLAKERI,LIMARI) SO VAKVO OBRAZOVANIE OSTANAT DA CRKNAT NA BIT PAZAR AKO SE ODNESUVAT NA VAKOV NACHIN

Фијаско на Алфите?

20.12.2010 18:57

Планираната акција на Алфите за апсење на препродавачи на петарди, вчера резултираше со носење во полициска станица на еден малолетник кој во рацете имал четири штеки цигари.

Ниту петарди, ниту препродавачи беа приведени, распитот на 16-годишното момче во полиција предизвика само револт кај граѓаните. Акцијата доживеа фијаско, она што требаше да биде цел на работа на полицајците имаше резултат, нула.

Не е прв пат годинава акциите на мобилната единица да бидат оквалификувани како контроверзни. Ова го отвора прашањето како се напредува во МВР и зошто за командант на Алфите е назначен човек со завршено средно во АСУЦ Боро Петрушевски, без ден полициско образование.

ова болдираново гарант од А1 си го чул..нема промашај..

Како што има закон за шверц и неплаќање данок има закон и за полициска бруталност.
Колку што знам имало и друг вакви случаи за извоз. Ама тоа е Шипски менталитет :tapp: Има јавни правобранители Абдурахман некој беше...
Али тоа ти е ти не слушнале за закон уште у времето пред Јустинијан 1 од Скопје Живеат.:tv:

Нека објасни полицијата од кај дојдоа петардите , кој ги внесе , кај им се дупките но граница , некој не ја врши добро работата , граничната полиција или царината. А не да клоцат 16 годишно дете со две штека цигари или петарди. Уште викат сузбивање на ШВЕРЦ со пиротехника , ехехехе , тоа ти е препродажба , шверцот го прават други.

Утре тоа 16 годишно дете, ако не го клоцни никој дури продава цигари и петарди и да изеде ќотек за да научи дека тоа не е чесен начин за заработка, има огромен потенцијал за да кога ќе порасни и тоа да стане еден од „недопирливите“... затоа не гледам оправдување на криминалот без разлика кој го врши и на која возраст е.

ZNACHI TEMATA SE VRTI NA DRUGA STRANA,
SE IGNORIRA DEKA 15 GOD DETE E TEPANO SO KUNDAK PO GLAVA,
NEMA DA ME ZACHUDI AKO SLEDNIOT PAT VAKVITE SPECIALCI (AUTOLAKERI,LIMARI) SO VAKVO OBRAZOVANIE OSTANAT DA CRKNAT NA BIT PAZAR AKO SE ODNESUVAT NA VAKOV NACHIN

Темата ти се трудиш да ја однесеш во друг правец, затоа што како другиот сакаш да ги одбраниш а не знаеш како.
Рацијата, а ни блокадата не почна заради детето. А ни темата не е детето, туку шверцот на бит пазар.
Детето прави криминал како и сите што биле околу него. А таму не му е место. Криминалот како што пишав треба да се казни. Ако навистина е тепано нека го казнат тој што го тепал.
Но се што најдоа таму што значи прекршување на закон треба да се казни. Е тоа она од што ти бегаш.

Работи ли бит пазар..викендов одам Скопје да се снабдам со облека и пиротехнички материјали :vozbud:
Турбо, скоро од Мавровка до битпазар имаш...ма каков Сити Мал и трговски мал, ова е голем :)
Абе нека продаваат, нема работа, сиромаштија е... само нека не се вадат стално на национална основа. Ако почнат и фирми и пиљари и секој што ќе прави прекршок да се вади на национална...глупо е. Го фатиле, го фатиле...ќе го пуштат, зарем е прв или последен... што толку дигаат тензија.

Турбо, скоро од Мавровка до битпазар имаш...ма каков Сити Мал и трговски мал, ова е голем :)
Абе нека продаваат, нема работа, сиромаштија е... само нека не се вадат стално на национална основа.

Абе лани еден ѓуптин..ми вика..квалитет петарда братче да си земеш...имаш гаранција од мене ќе те запамтам јас..и оам дома петардиве влажен барутот ..ех циго циго

Абе лани еден ѓуптин..ми вика..квалитет петарда братче да си земеш...имаш гаранција од мене ќе те запамтам јас..и оам дома петардиве влажен барутот ..ех циго циго
Aaaaa за ова треба да ги запалиш сите контењери од Бит Пазар до Шутка и туриш на улица. Што мисли тој како ќе се слави сега нова година.:nesvest:

Не се тие криви, ние сме глупи. И јас сум невработен со завршен факултет (и најверојатно нема да најдам работа во блиска иднина), но дали тоа ме оправдува да ваѓам леб од криминални дејности? Без разлика дали шверц, грабеж или било што? На ваквите луѓе кои работаат на црно, треба насилно да им се одземе таа роба и парите (не од полиција, од народот), па тогаш да бараат помош од полиција и да видат зошто треба да плаќаат данок и да го почитуваат законот. Се чудам само како обичните дуќанџии кои плаќаат данок не превземаат ништо во врска со овие луѓе.

Илир, Не се игнорира тоа што дете било претепано, туку се игнорира тоа што тоа дете вршело криминал, а и не било претепано сигурно без потреба-најверојатно пружало отпор или што и да е, никој не е будала да тепа дете ако истото доброволно без отпор би се предало на полицијата кога веќе е фатено. Криминал е криминал, секој треба да се казни соодветно. Ако го оправдуваш овој, тогаш утре немој да плачеш кога ќе ти ги соберат парите кои си ги заработувал цел месец - оправдај го истиот, кажи дека е сиромаштија и немале луѓето пари па морале да крадат.

fighter te jas znam dechki koi prodavaat na bit pazar a imaat zavrsheno fakultet , tia dechki znaat deka vo ova kriza nemaat shansi da se zaposluvaat i ne ja chekaat dalechnata idnina za da se zaposluvanje bidejki nivnite roditeli ne bile komunisti i ne mozhat da gi podrzhat finansijski ,shverc i grabezh imaat golema razlika , vo zapadniot svet se kaznuva i toj shto kupuva od shvercerot ako toa se primenuva vo MK togash sit vie vo forumot bi zavrshile so kazni.
15 god dete pruzhelo otpor i specijalcite ne mozhele da go sovladat pa upotrebile kundak??? znachi jas tak te razbiram, epa ako nivniot komandir zavrshil sredno , vo asuc togash sigurno specijacite bile od koce metalec, shto poveke mozhe da se ochekuva od edna drzhva koga ima vakvi specijalci , vie treba da se alarmirate so vakvite sluchaji bidejki ova ne e prv pat da se tepa dete od alfite , imashe sluchaj koga alfite utepaa dete (rom)i go najdoa deteto mrtov vo vardar pokasno, ima polni sluchaji kade nivnata sila e prekumerna
,ako prema tebe deteto e kriminalec togash nego opshtestvoto go napravilo takov za da izleze i da prodava cigari za da go podrzhi semejstvoto,, tebe sigurno seushte te finansirat roditelite zadrugo ako ne bi te finansiral nikoj shto bi pravel za da go podrzhish semejstvoto?
poln stomak ne gi znae bolovite na prazniot stomak,

--- надополнето ---

ЕКСКЛУЗИВНО: Каде отидоа 660 милиони долари од тутунскиот бизнис

Станко Суботиќ, најголемиот трговец со цигари на Балканот, во интервју за ТВ Б92 не потсети на минатото на Бранко Црвенковски и неговите соработници во шверцот со цигари. Вечер ја дополнува приказната со свои ексклузивни податоци

D5790237F9986E46A895C135FCB43CEC.jpg
Балканскиот тобако-бос Станко Цане Суботиќ во интервју за српска ТВ Б92 ги презентира документите за вмешаност на Македонија во шверц со цигари во периодот од 1995 година до 1998 година. Контроверзниот бизнисмен кој е во бегство и е обвинет за злоупотреба на службената положба во емисијата "Меѓу редови" ја презентираше како што рече црната книга на поранешниот прв човек на Македонија табак, Данчо Шутурков во која имало детали за шверцот на цигари од Македонија во Србија.

- За тоа што ме прашавте за Марко Милошевиќ и тоа кој криумчарел и што правеле еве ви доказ од Македонија табак, каде се гледа писмо за благодарност кое е упатено за Слободан Милошевиќ од страна на Данчо Шутурков, каде стои: "Ви се заблагодарувам за пасошот и ве молам испратете мои поздрави за господинот Милошевиќ, за господинот Марко Милошевиќ пуштивме спонзорство 100 илјади марки. Доаѓам 07.03.1995 во Белград. Поздрав Данчо Шутурков. Еве случајно дојдов до документите, оригиналната црна книга на Данчо Шутурков, во која има точни белешки за сите фирми од Србија што купувале цигари од Македонија Табак во периодот од 1995 до 1998 година. Тоа е црна книга каде робата е плаќана во кеш, тогаш секогаш се се плаќаше во кеш, но оваа книга не е заведена никаде, што значи дека не е заведена ниту на границите во Србија. Тоа можам да ви го дадам на увид, ќе ви дадам копија од тоа каде што тоа се гледа. Ете, тоа е можеби истата причина поради која мене не ме сакаат во процесот во Белград", изјави Суботиќ во интервју за ТВ Б92.
Како што ексклузивно дознава Вечер, докази за тутунскиот криминал под власта на Бранко Црвенковски има и во Македонија. Имено, според банкарска картичка за промет на нерезидентни сметки водена во Комерцијална банка Скопје (во време кога директор бил А. Маневски) постои евиденција за промет на наводно американска компанија Балкан ИГЛ корпорејшн. Според таа евиденција само за 1995/1996 година направен е промет во готови пари од 666 милиони долари. Потписник на сметката бил Данчо Шутурков. Од тие 660 милиони долари кои се примани од странство околу 640 милиони долари се префрлени на приватни сметки на Кипар, а околу 20 милиони долари се останати и исплатени во Македонија. Оваа картичка за нерезидентен промет е само за промет направен во американски долари. За промет направен во германски марки и швајцарски франци постојат други дополнителни картички. Овој податок и оваа картичка била една од стотината фотокопирани картички за промет во кеш со кои податоци лице од Скопје во 1999 и 2000 година вршело обид за уцена на познати македонски и српски газди во бизнисот со цигари. Лицето е се уште во Скопје, живо и здраво, но не ни е познато дали нешто наплатил по основ на уценувањето.

POSLE NEKOJ KE KAZHE DEKA PROBLEMOT E VO BIT PAZAR,TAMU NE SE PLAKAT DANOCI , TAKA E KOGA SE MISLI ANTICHKI
#

Не е работава дали е проблемот на Бит пазар, туку криминалот што се случува таму. Да не треба пофално слово да напишеме за криминалците?! Криминалци се, јас незнам што очекувате?! Или ајде дека се албанци и ќе ги браните. Објективност, што е тоа?

ILIR и во странство и тука се казнува криминалот, затоа не се труди да ја насочуваш темата во други правци. Шверцот на бит пазар не е од вчера, а криминалот на други нема да го оправда овој од бит-пазарчииве.
Се прашувам да не беше тоа дете кое патем не му е место таму, за што ли ќе се фатевте тогаш?
Како што ти пишав погоре а и тебе ти е јасно само неќеш да признаеш. Нити рацијата почна заради тоа дете нити блокадата беше за него.

POSLE NEKOJ KE KAZHE DEKA PROBLEMOT E VO BIT PAZAR,TAMU NE SE PLAKAT DANOCI , TAKA E KOGA SE MISLI ANTICHKI

Си се загубил малку во случувањево! Шутурков, кој е починат, (остави многу пари на фамилијата, АМА им даде и на оние кои што беа околу него) не треба да се спомне во случајов, оти тој тргувал со цигари произведени во Македонија, а не цигари од увоз, Марлборо, Бонд и не ми текнуваат куп други марки на цигари кои не се на официјална листа.
Значи, проблемот на Бит Пазар е ист како и во секоја фирма која работи на црно. Не може јас да плаќам даноци, а ти да седнеш до мене и да ја продаваш истата роба, ама без никаква документација. Не ми е гајле кој си и што си! Не може јас и моето семејство да трпиме за ти и твоето семејство да си живеете раат. Не ми е гајле кого фатиле! Секој оној кој што се обидел да работи на црно треба да биде санкциониран!

И престанете да велите дека таму е појдено само затоа што не се Македонци. Полицијата беше во Шутка? Сега на ред е Зелен Пазар, па пазарот во Капиштец, па не знам кои други... Секој оној кој не работи легално треба да се санкционира и крај на муабетот!

П.С. Малку со ваш речник, ако народот нема пари тогаш од каде толку џамии?! Не вложувајте во џамии градете фабрики! Гледаш сега дека сите се за никаде?! Додека не се воспостават еднакви правила за сите нема да има напредок!

Немале пари за греови биле, затоа посегнале по полесниот пат на заработувачка. Ајде бре, безделничат а им тече стаж и редовна плата од по над 30 000. Одете прашајте ги народот по источна Македонија дали земаат по толку плата. Вечно обесправени, а собравте се што можеше да се собере. Незнам само зошто се обидувате да докажете овде нешто, кога ни сами не верувате во тоа, а не пак друг да ви верува.

И престанете да велите дека таму е појдено само затоа што не се Македонци. Полицијата беше во Шутка? Сега на ред е Зелен Пазар, па пазарот во Капиштец, па не знам кои други... Секој оној кој не работи легално треба да се санкционира и крај на муабетот!

П.С. Малку со ваш речник, ако народот нема пари тогаш од каде толку џамии?! Не вложувајте во џамии градете фабрики! Гледаш сега дека сите се за никаде?! Додека не се воспостават еднакви правила за сите нема да има напредок!

Баш би сакал да видам некогаш, како полицијата ке ухапси некого на Зелен Пазар, за вакво дело.

пс. Да ти реплицирам на наш речник. Зошто тогаш ние да и плаќаме данок на државата, кога требало сами да градиме фабрики, чим државата не гради ништо, што би било во интерес на своите граѓани, и развојот на самата држава?

Немале пари за греови биле, затоа посегнале по полесниот пат на заработувачка. Ајде бре, безделничат а им тече стаж и редовна плата од по над 30 000. Одете прашајте ги народот по источна Македонија дали земаат по толку плата. Вечно обесправени, а собравте се што можеше да се собере. Незнам само зошто се обидувате да докажете овде нешто, кога ни сами не верувате во тоа, а не пак друг да ви верува.

Добро да те прашам јас тебе, ти да зимаш плата 30000, дали би излегол на бит пазар да смрзнеш цел ден?

пс.И дај не се бламирајте, и не изигравајте правници, ко демек треба законот да важи за сите, секако дека треба да важи тоа секој го знае, не мора секој тоа да го повторува, чим треба да важи за сите, полицијата треба со помош на некој информатор да дознае кој ја шверцува робата тука, и да ухапси се живо и диво, за во иднина нема вакви препродавачи, а не да удри по ситните риби кои за 300 денари цел ден смрзнуваат. Ако и јас утре немам за леб за јадење, да бидете сигурни дека некаде ке барам излез, било тоа и да излезам да продаваам цигари или пиротехника, на бит пазар.

Баш би сакал да видам некогаш, како полицијата ке ухапси некого на Зелен Пазар, за вакво дело.

пс. Да ти реплицирам на наш речник. Зошто тогаш ние да и плаќаме данок на државата, кога требало сами да градиме фабрики, чим државата не гради ништо, што би било во интерес на своите граѓани, и развојот на самата држава?

Кога последен пат влегла инспекција во Чаир? Гостивар и Тетово да не ги ни спомнувам... Овде плаќаме за се` и сешто, а таму нема паркинг, нема полиција, нема шлеп служба... Летово и есенва бев почесто на релација Скопје - Тетово - Гостивар, се зачудив што се случува таму. Замисли, влегувам во продавница каде плаќањето е во евра или во албански леки!!! Јас се зачудив, немаа денари да ми вратат. Во која држава живеат тие?

Да ти реплицирам на додатокот: Па не може јас да плаќам даноци, а ти да седнеш до мене и истата роба да ја продаваш на црно! Ако плаќаш даноци државата ќе ти гради фабрики, ако не плаќаш даноци и јас ќе трпам заради тебе. Па зошто бе јас да плаќам данок, за ти да земаш социјална помош? Не си способен да работиш легално? Зошто бе јас плаќам даноци, а да државата не ми даде 6000 денари месечно за да си седам дома, `ко оние рамковно што ги примија? Јас сум глупа што се школував? Требаше да си останам со 8. одд. за да можам да се вработам во државна администрација?

Струја почнавте сега да плаќате, откако дојде ЕВН! Замисли, ако јас задоцнам со плаќање на сметката за струја, иако сум редовен плаќач, јас си плаќам камата за задоцнувањето. За неплаќачите ЕВН не наплаќа камата, само си ги бара парите назад. Значи и тука сум дискриминирана! Вода сеуште не плаќате! А мене мајката ми се расплакува од давачки!

Секој што работи не легално треба да се казни, НЕ МИ Е ГАЈЛЕ КОЈ Е И ШТО Е!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom