- Член од
- 23 август 2010
- Мислења
- 163
- Поени од реакции
- 55
Мислиш дека ке им прости?Кога ке види бог човек кој целиот свој живот страдал од лакомоста и алчноста на некои други, од нивната злоба и целиот свој живот го поминал во беда но никогаш не заборавил на бога и целиот живот се молел и верувал во него.Човек кој и своите деца ги научил за бог и ги насочил кон вистинскиот пат во животот.А од друга страна некој кој целиот живот никогаш не верувал во бога, можеби одел во црква и палел свеќи но никогаш не поверувал вистински и никогаш не пробал да живее како чесен човек.Човек кој крадел, кој бил алчен и ненаситен и секогаш се борел за повеќе и повеќе и никогаш не го делел со другите.Човек кој другите луѓе ги гледал од високо и никогаш не почуствувал жал за него или пак желба да помогне.Дали бог треба да му прости?Нека се покае.Но покајанието не е само зборовите БОЖЕ ПРОСТИ МИ на смртна постела.Покајание е додека си жив да се поправиш и да почнеш да живееш како што треба а само молитва и свеќа во црква а да продолжил да уништуваш туѓи животи или пак да не пробаш сам да си ја поправиш грешката не е покајание.Бог нема да прости такво нешто зашто сеуште има луѓе кои се откажале од се материјално во животот и му се посветиле на бога.Сеуште има луѓе кои со својот живот сведочат дека и во 21 век може да се биде побожен човек и да се биде чесен.Тие се доказ дека немало и никогаш ке нема доволно силна пречка да не спречи да бидеме христијани.Во ова време во кое се е можно зошто да не е можно да си чесен и побожен човек.Зошто да живееш во лага и неморал и да бидеш дел од луѓето кои го расипуваат светот.
На луѓето кога изненадно ќе им се приближи смртта, се шокираат, каде го потрошив животот, како сега ќе се појавам пред Бога? Сакм време да надополнам, да поверувам, да се покаам. Ама време нема

--- надополнето ---
Ко ќе ти се воспали слепо црево, кренеш температура одиш в црква со молитви да го излечат или на болница да ти го опеира доктор врз основа на медицина и знаења базирани на генетика и дарвиновата теорија?
Дали пиеш антибиотици за воспалено грло кои се тестирани предходно на животни кои се генетски најблиски до човек или правиш гргара со света вода?
Кога ќе се разболам, ги користам лековите кои Бог ни ги направил достапни како би ни го олеснил животот. Се потекнува од Бога, така и медицината, Бог ни ја подарил да се користиме со неа. Иначе прашањето ми беше друго. Да знаеш дека утре ќе умреш (не од болест) дали ќе те фати паника, што ме чека сега ?
Нормално ти тука нема да признаеш и да си го подгазиш егото, но длабоко во себе знаеш дека сум во право.