Се затвора Универзитетот “Њујорк“ во Скопје

Ovoj natpis e od pred sto godini , ne se slozuvam so tebe sekade vo svetot privatnoto obrazovanie se smeta za pokvalitetno i so podobri uslovi za studiranje , e sega kaj nas tocno e deka ima privatni sto treba samo da se pojavis no mislam deka del od privatnite veke si ja svatija rabotata deka ne moze da se improvizira , ostanuva uste drzavata da svati deka ne moze da se improvizira i da ne otvara fakulteti i univerziteti samo za kvantitet i politicki celi , KVALITETOT e najbiten vo visokoto obrazovanie .
Zemete gi medicina na Stipski na tetovski i na skopskiot Univerzitet , tolku mala zemja a tolku fakulteti za medicina i sto treba posle da gi prasuvame doktorite kade zavrsile pa posle da se lecime ? Realno osven Skopskiot se drugo e improvizacija ili politika....zalosno

Што сметаш за квалитет во високото образование, дали тоа дека било која будала ќе може да положи со малку учење и дали сметаш дека со пари може да се подобри образованието. Јас лично не, може само опрема да се подобри но не и наставен кадар и не програмата што ја нудат. Кај нас работите се различни од тие на запад, таму за добри пари ќе добиеш квалитетно образование (за тоа што за тие пари што ги вложуваш одат за истражувачки цели и на тој начин факултетот привлекува добар наставен кадар, што паралелно работи на истражување и на настава и е слободен во проценката на студентот и плус таму не секој се запишува има доста строги критериуми за влез), тука за евтини пари ќе добиеш квалитетно образование од причина што професорите на приватните добиваат добри пари меѓутоа им е скратено она педагошкото што не можат да ги оценат студентите по тоа што го истудирале по предметот туку по тоа колку платиле, и плус на приватен се запишува секој кој има пари (во најголем број случаи) и кој сака да земе диплома што ќе му вреди колку благодарница за давање на крв. Е тука е разликата помеѓу западното и македонското приватно високо образование.

Што сметаш за квалитет во високото образование, дали тоа дека било која будала ќе може да положи со малку учење и дали сметаш дека со пари може да се подобри образованието. Јас лично не, може само опрема да се подобри но не и наставен кадар и не програмата што ја нудат. Кај нас работите се различни од тие на запад, таму за добри пари ќе добиеш квалитетно образование (за тоа што за тие пари што ги вложуваш одат за истражувачки цели и на тој начин факултетот привлекува добар наставен кадар, што паралелно работи на истражување и на настава и е слободен во проценката на студентот и плус таму не секој се запишува има доста строги критериуми за влез), тука за евтини пари ќе добиеш квалитетно образование од причина што професорите на приватните добиваат добри пари меѓутоа им е скратено она педагошкото што не можат да ги оценат студентите по тоа што го истудирале по предметот туку по тоа колку платиле, и плус на приватен се запишува секој кој има пари (во најголем број случаи) и кој сака да земе диплома што ќе му вреди колку благодарница за давање на крв. Е тука е разликата помеѓу западното и македонското приватно високо образование.

Ne se slozuvam so tebe ima i kaj nas privatni FON i mislam deka STUL ma da ne sum siguren 100% za stul , Na FON znam deka ocevnuvanjeto bilo najrealno

Ne se slozuvam so tebe ima i kaj nas privatni FON i mislam deka STUL ma da ne sum siguren 100% za stul , Na FON znam deka ocevnuvanjeto bilo najrealno

Дечко сум ја гледал програмата на Европски за информатика, од додипломски до докториски студии, и според таа програма јас сум доктор на науки само тоа што сум завршил ПМФ-ИИ програма 2001-2005, а за оценувањето еднаш гледам скрипта за приватен за колоквиум, која по големина беше еднаква на онаа што кај нас е за едно предавање. Мислам дај им ги тие прашања на студенти од државен и ќе видиш какви оценки ќе извадат. Оценката се базира на она што ќе се падне на испит, реално е на лесни прашања многу да извадат солидни оценки, ама тоа е добро во основно школо на факултет не би требало да се даваат лесни прашања.

Дечко сум ја гледал програмата на Европски за информатика, од додипломски до докториски студии, и според таа програма јас сум доктор на науки само тоа што сум завршил ПМФ-ИИ програма 2001-2005, а за оценувањето еднаш гледам скрипта за приватен за колоквиум, која по големина беше еднаква на онаа што кај нас е за едно предавање. Мислам дај им ги тие прашања на студенти од државен и ќе видиш какви оценки ќе извадат. Оценката се базира на она што ќе се падне на испит, реално е на лесни прашања многу да извадат солидни оценки, ама тоа е добро во основно школо на факултет не би требало да се даваат лесни прашања.
Ти го искористив постот ради болдот :smir:
Интересно за јавноста би било, воедно и репер за фирмите и самите идни студенти (и нивните родители), да на крај на студии организраат заеднички тест пред комисија од да кажеме по 20-тина прашања од секоја област. Какви би биле резултатите, којзнае али не е лошо да се види спремноста пошто искачаат мучки на видело, а и често се спори, се водат дискусии околу подготвеноста.

И државните веќе не се тоа што беа, премногу е лабаво и таму. Гледам какви се не си туркаат година за година...само името се извади на тие од приватен дека ја плаќаат дипломата

Dovolno kaza EVROPSKI - ustvari BOJOVSKI univerzitet citaj vo FOKUS kako studentka se zali ne mora poveke...
Mislam deka od privatnite samo Stul i FON od drzavnite samo Kiril i Metodij toa se najdobrite Univerziteti vo MKD

Dovolno kaza EVROPSKI - ustvari BOJOVSKI univerzitet citaj vo FOKUS kako studentka se zali ne mora poveke...
Mislam deka od privatnite samo Stul i FON od drzavnite samo Kiril i Metodij toa se najdobrite Univerziteti vo MKD
да бе, со фалсификување дипломи и со некадрирани професори :tapp:

Тоа е политичка препирка, секој може да најде студент/ка на кој било факултет за да го оцрнува

Како што пишува во посочената колумна, Бојо и Фијат се партнери од ММ колеџот, за тие малку постарите знаат дека тоа еден од првите приватни факултети. Успееја тие двајца да земат доста пари од таму и да го отворат прво ФОН, а после и Европски, па да ги префрлаат студентите од ММ на еден од овие два универзитети. Бојо и Фијат се партнери, Бојо се држи со ВМРО додека Фијат со газда Велија, по тоа што синот на Фијат и ќерката на Велија се маж и жена. Т.Е двајцата ги држат двете најголеми партии и за да можат да си продолжат со работа и секој друг приватен да го 'уништат', што е нормално бидејќи им зема дел од профитот. Разгледајте ги програми на двата универзитета за било кој факултет ќе видите дека се отприлика исти, партиципацијата е отприлика иста. А тоа дека студенти се залат од Европски или Фон или Државен тоа е нормално, секаде има незадоволни.

Од кај оваа глупост жити се? Имаш некој линк, некој доказ за да го потврдиш тврдењево?

На еден мој професор од средно му имаат нудено диплома за завршени докторски студии само за да предава таму. Верувај, не се глупости.

На еден мој професор од средно му имаат нудено диплома за завршени докторски студии само за да предава таму. Верувај, не се глупости.

Јас додека студирав таму, работеа или раководеа кадри од странство, за сега не сум сигурна како е, меѓутоа тоа што го имам видено го кажувам. И се надевам дека не го упропастиле универзитетот затоа што стварно имаше квалитет.

6000 долари е семестар кај јадниве :pos2:

машала 6000 долари ? па убо ѓи зафркнале

--- надополнето ---

Јас додека студирав таму, работеа или раководеа кадри од странство, за сега не сум сигурна како е, меѓутоа тоа што го имам видено го кажувам. И се надевам дека не го упропастиле универзитетот затоа што стварно имаше квалитет.

па се гледа баѓи квалитетен

--- надополнето ---

да бе, со фалсификување дипломи и со некадрирани професори :tapp:[/QUO
E ajde kazi mi koj e dobar univerzitet vo Makedonija ?

секој шо е државен пример и некој од ептен познатите приватни а останатите ете вака се случва од темата и сам можиш да заклучиш

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom