Вашите етички вредности и љубовта

• Креатор на темата Креатор на темата Out Boy
  • Време на започнување Време на започнување

Моето етичко мерило за вистинската љубов е:

• Што поголемиот број на партнери

Гласови: 0 0,0%
  • Сексуалната ориентација на партнерите

• Обостраната слобода да бидеме со кого ќе посакаме, во и надвор од врската

• Вкупно гласачи
    37
O

Out Boy

Гостин
А со тебе не ми се зборува за елементарниот инстинкт и губењето на вредности... Некој друг сака да дискутираме на таа тема?

Од една друга тема, се наметна прашањето за губењето на вредностите во современите љубовни парови, за тоа дали е во ред воведувањето трета личност во интимата на еден љубовен пар, значењето на елементарните инстинкти кај човекот, како желбата да сака и да биде сакан, да штити некого и да се чуствува заштитен, па се’ до прашањето за нехетеросексуалноста и значењето на ваквите ставови во тие кругови.

Почуствував дека некои се осетија навредени, некои дури и засрамени, што нестрејт човек изрази ставови кои се поблиску до прифатените морални вредности, од ставовите на припадниците на “светото“ стрејтерство.

Мојот став, кој е цврст, недвосмислен и константен, е дека треба да се поддржи се’ каде што постои љубов помеѓу две возрасни и свесни особи. Како рекција, налетав на коментари од типот, дека нечија сексуална ориентација од старт е мерило за етичките вредности кои ги поседува.

Без разлика, ме интересира вашиот општ став: што сметате дека е исправно, а што не, во една врска каква што вие си ја замислувате за прифатлива, ај да не речам, совршена. Дали барате верност од партнерот, почит, разбирање... или квалитетот на сексуалните задоволства играат пресудна улога при одлучувањето со кого сакате да живеете. Дали вредностите како верност, искреност, непромискуитет, се тие што го креираат вашиот идеал за една таква врска, или станува збор за нешто друго?

Една врска, која е полна со љубов меѓу двјаца, мора да стои на основните темели - искреноста, верноста и разбирањето. Ако едно од овие падне, ќе падне и врската. За мене основно мерило за вистинската љубов е душевно да се поврзеш со некој, да го осеќаш, да те осеќа. Буквално да имаш некого со кого ќе ќутиш, а ќе мислиш дека си кажал се.

Љубов како љубов, Оut Boy, постои во секаква форма. Не го оспорувам тоа.
Иако според бајките, секоја класификација на љубовта треба да е прифатена, но реалноста е дека не. Гласот на општеството го гради поголемиот процент. И, нешто вон шаблонот на некои им е ново и сосема неприфатливо.

Јас, од една врска барам единствено искреност. Друго се е проследно.

Љубов како љубов, Оut Boy, постои во секаква форма. Не го оспорувам тоа.
Иако според бајките, секоја класификација на љубовта треба да е прифатена, но реалноста е дека не. Гласот на општеството го гради поголемиот процент. И, нешто вон шаблонот на некои им е ново и сосема неприфатливо.

Јас, од една врска барам единствено искреност. Друго се е проследно.

Исто.
СЕ што барам е искреност.
Ако е искрена, ќе ја сакам.
Ако ја сакам, ќе напраам и таа да ме засака, нот а биг диал..

Без разлика, ме интересира вашиот општ став: што сметате дека е исправно, а што не, во една врска каква што вие си ја замислувате за прифатлива, ај да не речам, совршена. Дали барате верност од партнерот, почит, разбирање... или квалитетот на сексуалните задоволства играат пресудна улога при одлучувањето со кого сакате да живеете.

Совршенството го стави на две различни страни од вагата.Неможе квалитетот на сексуалниот живот да се менува со верност,искреност и почит,бидејќи во совршенството тие работи одат заедно.Многу пати досега се имам изјаснето,дека љубовта (тука влегуваат сите набројани етички вредности) и сексот се 50/50 во моите очи.Неможам да го сакам и почитувам некој што во кревет ме прави несреќна,ниту со сила да го сакам некој што освен сексот ништо друго не знае.
Не смее никој да си дозволи да има неквалитетен сексуален живот,ниту морон за партнер.

Совршенството го стави на две различни страни од вагата.Неможе квалитетот на сексуалниот живот да се менува со верност,искреност и почит,бидејќи во совршенството тие работи одат заедно.Многу пати досега се имам изјаснето,дека љубовта (тука влегуваат сите набројани етички вредности) и сексот се 50/50 во моите очи.Неможам да го сакам и почитувам некој што во кревет ме прави несреќна,ниту со сила да го сакам некој што освен сексот ништо друго не знае.
Не смее никој да си дозволи да има неквалитетен сексуален живот,ниту морон за партнер.

Прибидејќи не можев да дадам репутација на мислењево, решив да реплицирам, за да го потврдам истото.
Значи, има доста луѓе, посебно девојки, кои сексот го сметаат за обврска кон партнерот и не го ни разгледуваат како важен фактор во врската или бракот. Тоа е лошо, но не се криви тие кога не знаат за повеќе. Тука се виновни мажите, кои се интересираат само за своето неколкуминутно задоволство, кои сметаат дека може да го имаат со секоја која барем малку ги возбудува. Кога ќе почувствуваат дека нешто не оди, не се трудат да помислат што е тоа, станува касно и се расипува тоа што се градело долго време. За да не се случуваат такви несакани случки, луѓето дефинитивно треба да ставаат акцент и на сексот, покрај потребата од искреност, обострана љубов, почитување, верност, па макар и пари.:) Сите тие работи да ни се погодат во една личност ... еее ...
И да, бидејќи не можев за двете, гласав за тоа најгласаното.

п.с. Во никој случај сексуалната определба не ја сметам за губење на вредноста на љубовта. Дури мислам дека хомосексуалците можат повеќе и поверно да сакаат, првенствено затоа што изборот е помал, па не ги заебуваат своите врски подлегнувајќи на секоја улична провокација.

За да опстане една љубовна врска потребно е разбирање..
Исти ставови помегу двајцата или прилагодување за да се дојде до некакв средина хармонија..
Секако и сексот игра голема улога ....но ако горе наведеното го има и сексот ке биде лесно решен

Совршенството го стави на две различни страни од вагата....

Многу пати досега се имам изјаснето,дека љубовта (тука влегуваат сите набројани етички вредности) и сексот се 50/50 во моите очи.

Да, во ред е ова, само мислев за некаква скала на приоритети, 1, 2, 3...

За второто, сметам поразлично, бидејќи за мене љубовта е составена од доверба, разбирање, телесна привлечност и секс. Значи, во идеална врска, за мене сексот е составен дел од љубовта, а не рамноправен елемент (50/50). Баш затоа, за мене и сексот со партнерот (да повторам, еден партнер :pos: ) е вредност од етички аспект.

мораме да бидеме искрени и отворени,само така врска успева,во спротивно ако премолчуваме епа тогаш сме лицемерни:toe:

п.с. Во никој случај сексуалната определба не ја сметам за губење на вредноста на љубовта. Дури мислам дека хомосексуалците можат повеќе и поверно да сакаат, првенствено затоа што изборот е помал, па не ги заебуваат своите врски подлегнувајќи на секоја улична провокација.

Уф, со тешко срце ќе констатирам дека не си во право за ова...
Камо среќа да беше така. Не би рекол дека хомосексуалците можат “повеќе“ да сакаат, изборот и тоа како не е мал, а како што добив некој општ впечаток за педериве по МКД, сите гледаат да поминат со помалку обврски, па затоа one night stand-от кај нив е на завидно ниво. Ретки се тие кои не ги заебуваат своите партнери, нормално, поттикнати од искушението “да се проба среќата со друг“, пред се’ поради немањето сигурност дека преку бракот ќе се обезбеди каква-таква потрајна заедница.

За да опстане една љубовна врска потребно е разбирање..
Исти ставови помегу двајцата или прилагодување за да се дојде до некакв средина хармонија..
Секако и сексот игра голема улога ....но ако горе наведеното го има и сексот ке биде лесно решен
Целосно се согласувам.

Една молба до админите: ќе може ли анкетата да биде од затворен вид, за да биде резултатот по реален?

Не знам кој го измислил поимов ,,мерило за вистинска љубов" ама такво нешто не постои.
Анштајн ја сакал жена му иако ја изневерувал, Наполеон цел живот ја сакал Џ/Жозефина па пак се развел од неа зошто не можела да му роди дете, Петрарка и Агилери цел живот сакале жени кои ги виделе само еднаш, всушност никогаш не ги ни запознале итн. И кај гледате тука мерило за љубов или етика?
Е сега, за да успее некоја љубовна врска, не е доволна само љубов, па затоа се потребни некои етички вредности. Ама тоа е сосем друга тема.

Со оглед на тоа што сум задоена со оној наивен догматизам за мене искреноста,верноста и разбирањето биле и ќе бидат мој темел за идеална врска кој постојано се балансира со задоволителни сексуални односи.
Одсекогаш сум барала партнер кој целосно ќе ме разбира и партнер со кој што ќе можам навистина да комуницирам,партнер пред кого не мора да глумам нешто што не сум,кој ме прифаќа таква каква што сум.

Петрарка и Агилери цел живот сакале жени кои ги виделе само еднаш, всушност никогаш не ги ни запознале итн.

Според моите размислувања тешко на луѓето кои ја сфаќаат оваа платонска љубов и се задоволуваат со неа.Навечер наместо со човек,легнуваат со мисли,наутро наместо со насмевка се будат со откриен газ :smir:

Се е важно.
И искреноста и верноста.
И сексот.
И сексуалната ориентација.
И љубовта.
Би ја додала и страста и привлекувањето.
Исто многу битна е и почитта.

СЕ е важно за да успее една врска(или брак).
Ако го немаш едното,џабе ти е другото.
Доколку успееш да постигнеш мал баланс...тогаш можеш да се пофалиш дека го имаш она вистинското.

Не знам кој го измислил поимов ,,мерило за вистинска љубов" ама такво нешто не постои.
... Петрарка и Агилери цел живот сакале жени кои ги виделе само еднаш, всушност никогаш не ги ни запознале итн. И кај гледате тука мерило за љубов или етика?

Нема тука љубов, има само култ кон нештото. :)
Да ги гледале почесто нивните обожувани жени во најразлични убави и неубави изданија, да ги слушале нивните негодувања, да ги доживувале секојдневно нивните каприци... и многу друго "да би" - би било поинаку. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom