Кучиња скитници

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    606
Член од
19 ноември 2009
Мислења
499
Поени од реакции
84
Еве ви практично решение! Да се казнуваат сите што фрлаат мали кученца на улица зошто нивната госпоѓа кучка се спарила со скитник. Па како настанале кучиња скитници? Се разбира од несовесни љубители на кучиња, а сега кога истите станаа закана за сигурното живеење ајде ќе ги убиваме. Се извинувам ама како тоа вие си ја присвоивте мајката земја само за вас? Подготвени сте се живо да елиминирате кога ке стане закана за вас. Кученцата имаат право да си живеат и како што некаде порано кажав ќе се соберат во пристојни услови, ќе се дадат на посвојување, а другите ќе се чуваат до нивна природна смрт. Бев мала кога шинтерските служби шетаа и убиваа кучиња по улици и за несреќа бев сведок на едно такво убиство и сеуште се ежам на глеткаа кога мало кученце УБИЈА пред мене, малото легна на грб и се тресеше и цвилеше, беше страшно...

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Еве ви практично решение! Да се казнуваат сите што фрлаат мали кученца на улица зошто нивната госпоѓа кучка се спарила со скитник. Па како настанале кучиња скитници? Се разбира од несовесни љубители на кучиња, а сега кога истите станаа закана за сигурното живеење ајде ќе ги убиваме. Се извинувам ама како тоа вие си ја присвоивте мајката земја само за вас? Подготвени сте се живо да елиминирате кога ке стане закана за вас. Кученцата имаат право да си живеат и како што некаде порано кажав ќе се соберат во пристојни услови, ќе се дадат на посвојување, а другите ќе се чуваат до нивна природна смрт. Бев мала кога шинтерските служби шетаа и убиваа кучиња по улици и за несреќа бев сведок на едно такво убиство и сеуште се ежам на глеткаа кога мало кученце УБИЈА пред мене, малото легна на грб и се тресеше и цвилеше, беше страшно...
Сум за регистрација и казнување на сите оние кои имаат кучиња а не се грижат за кутрињата.
Треба да има казни.
Но сепак убивање на бездомни кучиња од страна на шинтери е добра варијанта.
или еутанизација или тоа.
Значи ниедно слободно куче да нема по улица.
И да е од некој, не смее да го пушта само да се движи. Само на ремен.

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Сум за регистрација и казнување на сите оние кои имаат кучиња а не се грижат за кутрињата.
Треба да има казни.
Проблемот е што не ги успиваат туку ги прегладнуваат и ги прскаат со вода во ова зимно време.Знаеш колку време куче умира од глад?!
Знаеш колку е тажна глетката на куче пред умирање од глад?

Куче смее да шета слободно,не на поводник никој мене неможе да ми забрани кога кучето мене ме слуша што и да му кажам.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Проблемот е што не ги успиваат туку ги прегладнуваат и ги прскаат со вода во ова зимно време.Знаеш колку време куче умира од глад?!
Знаеш колку е тажна глетката на куче пред умирање од глад?

Куче смее да шета слободно,не на поводник никој мене неможе да ми забрани кога кучето мене ме слуша што и да му кажам.
Куршумот не е моногу скап.
И така ги имаме вишок.
Куче не смее да шета слободно, ако евентуално ти си го пуштил да шета слободно, треба и да ја сносиш одговорноста од неговите постапки и се разбира да не се жалиш ако некој го убие бидејќи смета дека му е закана.

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Куршумот не е моногу скап.
И така ги имаме вишок.
Куче не смее да шета слободно, ако евентуално ти си го пуштил да шета слободно, треба и да ја сносиш одговорноста од неговите постапки и се разбира да не се жалиш ако некој го убие бидејќи смета дека му е закана.
Ладен типац а?Дојди пробај убиј го еве на ништо нема да правам.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Ладен типац а?Дојди пробај убиј го еве на ништо нема да правам.
Си постојат луѓе кои се платени да ги елиминираат натрапниците.
Треба да им се дадат повеќе пари бидејќи и тие се луѓе и греота е да имаат во совест такво нешто.
Ама што се мора се мора.
Уште еднаш..секое куче најдено надвор без газда кој ќе го контролира или без знак на кој ќе има адреса и телефонски број на сопственикот, треба да се убие.
Да не се прават бирократски заебанции од тип на надлежност врз кучето.
Затоа оние кои имаат кучиња треба да бидат посовесни и секогаш да ги држат на ремче покрај себе.

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Си постојат луѓе кои се платени да ги елиминираат натрапниците.
Треба да им се дадат повеќе пари бидејќи и тие се луѓе и греота е да имаат во совест такво нешто.
Ама што се мора се мора.
Уште еднаш..секое куче најдено надвор без газда кој ќе го контролира или без знак на кој ќе има адреса и телефонски број на сопственикот, треба да се убие.
Да не се прават бирократски заебанции од тип на надлежност врз кучето.
Затоа оние кои имаат кучиња треба да бидат посовесни и секогаш да ги држат на ремче покрај себе.
Кој ќе го убие?Тој што го видел?Еве ти да го видиш како ќе го убиеш?

Уште еднаш јас кучето не го шетам врзано на поводник ми се може.

bounty_hunter

Фатенко
Член од
13 октомври 2009
Мислења
1.268
Поени од реакции
322
Димитри, што не свати од цитатов?

Куче не смее да шета слободно, ако евентуално ти си го пуштил да шета слободно, треба и да ја сносиш одговорноста од неговите постапки.

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Димитри, што не свати од цитатов?

Се сфатив од цитатот јас одговарам за тоа што моето куче би го направило.Затоа и го пуштам без поводник пошто знам дека можам да го контролирам.

Член од
19 ноември 2009
Мислења
499
Поени од реакции
84
Треба да има казни.
Никола па ти си многу рестриктивен, изгледа имаш страв од животинчиња. Добро те разбирам јас сум љубител на животни, секогаш имам куче, рипчиња и понекогаш и хрчак, но на улица никогаш не галам куче ако претходно не го прашам газдата дали може да се погали. Верувај ми убивање животинчиња по улица е страшно и за животните и за луѓето кој се сведоци на тој монструозен чин. Никој нема право да одземе ничив живот-тука мислам и на животните за колење. Дали постои по крволочно животно од човекот? Во што се претворија луѓето убиваат од задоволство, омраза. Ако сакаш да јадеш месо тогаш сам треба да си го уловиш животното, тоа е моето мслење, а ниту ти ниту некој друг немора да се согласува со мене.

bounty_hunter

Фатенко
Член од
13 октомври 2009
Мислења
1.268
Поени од реакции
322
Ондак, ако по некоја си случајност, ако твоето куче почне да трча по некој човек, овај комотно може да извади пиштол (ако го има) и да ти го скине.

Никола па ти си многу рестриктивен, изгледа имаш страв од животинчиња. Добро те разбирам јас сум љубител на животни, секогаш имам куче, рипчиња и понекогаш и хрчак, но на улица никогаш не галам куче ако претходно не го прашам газдата дали може да се погали. Верувај ми убивање животинчиња по улица е страшно и за животните и за луѓето кој се сведоци на тој монструозен чин. Никој нема право да одземе ничив живот-тука мислам и на животните за колење. Дали постои по крволочно животно од човекот? Во што се претворија луѓето убиваат од задоволство, омраза. Ако сакаш да јадеш месо тогаш сам треба да си го уловиш животното, тоа е моето мслење, а ниту ти ниту некој друг немора да се согласува со мене.
Ах, ајде сега ќе продаваме приказни за тоа колку ни е дојдено до кучињата.

Пред две недели се враќав дома со една другарка во 3 часот по полноќ и по нас почнаа да лаат и трчаат десетина кучиња.

Ајде да речиме дека јас немам страв, ама кажи ми како ќе постапи некој кој што бега од најмало куче во таа ситуација.

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Ондак, ако по некоја си случајност, ако твоето куче почне да трча по некој човек, овај комотно може да извади пиштол (ако го има) и да ти го скине.

Пред две недели се враќав дома со една другарка во 3 часот по полноќ и по нас почнаа да лаат и трчаат десетина кучиња.

Ајде да речиме дека јас немам страв, ама кажи ми како ќе постапи некој кој што бега од најмало куче во таа ситуација.
Па тоа е што јас ви зборам дека моето куче нема никогаш да трча по луѓе.

Член од
19 ноември 2009
Мислења
499
Поени од реакции
84

Јасно ми е дека воопшто не е пријатно да те нападне глутница кучиња, нема дискусија. Но се обидувам да Ви кажам дека тие сами не се виновни за тоа, некое несовесно човече ги оставило на улица! Затоа велам не се решаваат работите со убивање, ајде ќе направиме акција ќе ги убиеме сега сите, но што кога веќе утре пак десетици ќе бидат на улица... Затоа пак ќе кажам собирање во стационар, лекување, стерилизација(иако лично сум против тоа) и вдомување или чување во стационар додека не си умрат САМИ.Е сега оној лош чичко што ќе го фатат како фрла кученце дебела глоба-барем за оваа Влада глобите е се проблем. Овде во оваа сакана државичка се лечат само последиците никој не ја лекува причината на проблемот-се е само маркетинг.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Јасно ми е дека воопшто не е пријатно да те нападне глутница кучиња, нема дискусија. Но се обидувам да Ви кажам дека тие сами не се виновни за тоа, некое несовесно човече ги оставило на улица! Затоа велам не се решаваат работите со убивање, ајде ќе направиме акција ќе ги убиеме сега сите, но што кога веќе утре пак десетици ќе бидат на улица... Затоа пак ќе кажам собирање во стационар, лекување, стерилизација(иако лично сум против тоа) и вдомување или чување во стационар додека не си умрат САМИ.Е сега оној лош чичко што ќе го фатат како фрла кученце дебела глоба-барем за оваа Влада глобите е се проблем. Овде во оваа сакана државичка се лечат само последиците никој не ја лекува причината на проблемот-се е само маркетинг.
Воопшто не ме интересира кој е виновен за состојбата.
Повеќе од јасно е дека им секакви шупаци кои ги оставаат своите кучиња или нивните кутриња на улица кога ќе им скурчат.
Тоа кое ме интересира и за кое се залагам е да нема воопшто кучиња кои слободно ќе се шетаат по улици.
Не знам што е тоа толку тешко за разбирање.
Кучињата не се луѓе па нивното дејство врз некого да резултира со тужба.
За да ви влезе подобро во глава, разберете дека ако човек нападне друг човек може да биде судски и кривично гонет за тоа.
Како ќе тужите куче за напад или не мора напад за тоа што од радост ми ги извалкало панталоните или ме направило да се почуствувам загрозен.
Не знам како е можно да не контате дека кучињата не може да бидат оставени сами на себе.
Кучињата мора да бидат под нечија одговорност. Ако мене куче ми се с`сне или ме нападне јас треба да можам да поведам постапка против оној кој е одговорен за тоа куче.
Кого да тужам за евентуален напад или неадекватно однесување на куче скитник? Градот?
Тоа кое е важно и кое мора да се спроведе е отстранување на сите кучиња бездомници од населените места и казна за сите оние сопственици на кучиња кои истите ги пуштаат слободни без ланец да трчаат наоколу.
Ова се најосновни, најбазични предуслови, кои не знам зошто не можете да ги восприемете.
Уште еднаш. Куче без стопан не смее да постои.
Дали ќе ги убиваат, дали ќе ги затвараат воопшто не е важно.
Тоа кое е важно е да ги нема во човечката околина.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Па тоа е што јас ви зборам дека моето куче нема никогаш да трча по луѓе.
Е не може така друже.
Сега ќе ти објаснам зашто не си во право тука. Значи ти тоа што го тврдиш е слично со некој да тврди дека "сака да шета наоколу со калашников, нема да го употреби врз други, верувајте му".

Еве, ти се знаеш самиот и твоето куче, али јас од каде да те знам, па да дозволам да шета твојот булдог до мене или сестра ми, на пример?

Дали ако некој непознат во парк ти рече "Верувај ми, тренирано ми е кучето" и ти ќе ја пуштиш ќерка ти (да речеме хипотетички) да си игра во такво окружување?
Си има лимити, не гледајте само од себе, помисли малце што бараш прво. Не е исто мачка со куче, си има опасност, а кога веќе ќе се направи штетата, касно е. Затоа, подобра е превенција, а минимум да биде да шетаат такви поопасни кучиња со маски. Што и мислам веќе е пракса/закон, како и да му доаѓа.

Ако идеме така, ај ја да отидам во банка со калаш и да им речам "Верувајте ми, нема да го искористам калашот."

Kajgana Shop

На врв Bottom