Укинување на визите = иселување

Член од
18 февруари 2008
Мислења
1.464
Поени од реакции
248
ама темава гласи вака
значи дискутираме за работа во ЕУ
за мкд си знаеме сите добро како е да беше добро немаше да отвараме ваква тема :smir:
Не се прај паметен бре, држи се до темата како што гласи не дели совети.

Не е толку лесно колку шо си мислиш да работиш на црно. Не летај со паметот.

gunner_mkd

>МиСтЕр ТиПсТеР
Член од
12 септември 2009
Мислења
1.483
Поени од реакции
83
Не се прај паметен бре, држи се до темата како што гласи не дели совети.

Не е толку лесно колку шо си мислиш да работиш на црно. Не летај со паметот.
добро не ми беше таква намерата да делам совети
меѓутоа незнам како можеш да реплицираш на некој кој што збори за работа во ЕУ со зборовите колку било тешко да се најде работа(притоа мислејќе на работа во мкд)али ај не е битно тоа остај

да не е лесно знам,меѓутоа работам 2 лета по ред на црно во грција и многу добро знам како е

за некоја во западно европскиве држави не ми паднало на памет да работам и поима неам како е
меѓутоа можеш да си направиш некои контакти со работодавец па он може да ти прати покана па да добиеш работна виза плус имаш диплома .......... има милион начини
а не само да се збори не било лесно
за работа може да се најде ,а сега за трошкови стан сметки и колку ќе ти останат па незнам може да се направи проста математика .......

Член од
21 јануари 2008
Мислења
83
Поени од реакции
5
Нема работа за оној кој не сака да работи друже се наога работа е сега некој ако пребира не сакам келнер не сакам во кујна да работам или пак не сака да биди чистач и т.н нема да најди работа нормално
Ova istovo bi mozelo da vazi i za Makedonija, ili ne?

Eve da receme kako cistac ke najdes rabota. E sega sto mislis, dali so taa plata kako cistac ke mozes da opstanes koga ke placas kirija i hrana? Ili mislis deka i cistacot ima 50 ili 100 evra dnevnica?
Prazni muabeti, ama ok, eve imate sansa odete negde, probajte, pa ke diskutirame posle.

Samo da nema zabuni, za cistac i kelner zboruvame za rabota na crno, zatoa sto nikoj, ama bas nikoj nema da ti dade rabotna dozvola za taa rabota, a so toa rizikuvas 3-5 godisna zabrana za vlez vo EU.

Se isplaka?

Член од
20 јуни 2007
Мислења
809
Поени од реакции
18
Ајде едно прашање од мене, не знаев кај да го поставам, иако знам дека одговорот е не, ама ајде, да си ја пробам среќата :)

Имам чешки пасош и додека немаше визна либерализација во шенген земјите патував со него а во земјите што не бараа виза и за влез во Македонија нормално влегував со македонскиот. Сега ме интересира, откако е поставена либерализацијава (а јас немам македонски биометриски пасош, т.е. никаков немам, вчера ми истече рокот на обичниот), дали ќе може само со чешкиот да влегувам во Македонија без да ми побараат виза? Поточно да патувам со еден пасош додека не извадам нов, со оглед на гужвите во МВР?

Фала однапред :)
Можеш. Еден од условите за добивање визна либерализација беше тоа. Односно сите државјани на ЕУ земјите да можат да влегуваат без виза со пасош или со лична карта.

Член од
21 јануари 2008
Мислења
83
Поени од реакции
5
добро не ми беше таква намерата да делам совети
меѓутоа незнам како можеш да реплицираш на некој кој што збори за работа во ЕУ со зборовите колку било тешко да се најде работа(притоа мислејќе на работа во мкд)али ај не е битно тоа остај

да не е лесно знам,меѓутоа работам 2 лета по ред на црно во грција и многу добро знам како е

за некоја во западно европскиве држави не ми паднало на памет да работам и поима неам како е
меѓутоа можеш да си направиш некои контакти со работодавец па он може да ти прати покана па да добиеш работна виза плус имаш диплома .......... има милион начини
а не само да се збори не било лесно
за работа може да се најде
,а сега за трошкови стан сметки и колку ќе ти останат па незнам може да се направи проста математика .......
Pa ovoj nacin i do sega funkcionirase. Ako firma te pobara nikoj nema da te zapre, no bas toa e problemot, da najdes rabotodavec koj ke vraboti stranec koj ne go poznava jazikot i koj treba da bara rabotna dozvola za tebe koja se izdava SAMO ako toa rabotno mesto ne moze da bide popolneto od drzavjanin na taa odredena drzava ili od nekoj gragjanin na EU. Samo vo toj slucaj ke dobies rabotna dozvola. A za toa treba stvarno da vredis ili rabotodavecot da ti dobar prijatel ili rodnina.

gunner_mkd

>МиСтЕр ТиПсТеР
Член од
12 септември 2009
Мислења
1.483
Поени од реакции
83
абе финтата е шо рабоа може да се најде
ако си доволно кфалификуван со диплома и го нзаеш јазикот имаш шанси и да добиеш покана и да работиш легално

ако сакаш да работиш келнер,чистач....... на црно
како прво нема само ти да бидеш казнет ќе биде казнет и работодавачот
затоа он сам ќе ти каже да може да работиш или неможе,доколку он влегува во ризик да те вработи зошто не би влегол и ти
сепак он е ттаму и он знае како стојат работите знае да се снајде и да те сокрие кога ќе треба нема да мора да те пријавува ќе те плаќа најверојатно помалце од некој си локален работник едноставно ќе има ќар на тебе а и плус ќе биде на штрек дека ќе мора да те сокрие кога ќе биде потребно

delfybuba

Schatje
Член од
22 октомври 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
93
Ајде едно прашање од мене, не знаев кај да го поставам, иако знам дека одговорот е не, ама ајде, да си ја пробам среќата :)

Имам чешки пасош и додека немаше визна либерализација во шенген земјите патував со него а во земјите што не бараа виза и за влез во Македонија нормално влегував со македонскиот. Сега ме интересира, откако е поставена либерализацијава (а јас немам македонски биометриски пасош, т.е. никаков немам, вчера ми истече рокот на обичниот), дали ќе може само со чешкиот да влегувам во Македонија без да ми побараат виза? Поточно да патувам со еден пасош додека не извадам нов, со оглед на гужвите во МВР?

Фала однапред :)
Можеш и без македонскиот да патуваш.
А каде си родена??
Ако си во Македонија,има големи шанси да ти го побараат и македонскиот пасош.
Мене многу пати ми го имаат барано,па морам да го носам.
Обично на македонскиот аеродром ми го бараат,пример во Германија никогаш не ми го побарале.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Можеш и без македонскиот да патуваш.
А каде си родена??
Ако си во Македонија,има големи шанси да ти го побараат и македонскиот пасош.
Мене многу пати ми го имаат барано,па морам да го носам.
Обично на македонскиот аеродром ми го бараат,пример во Германија никогаш не ми го побарале.

Скопје е местото на раѓање, затоа и го носам пасошот секогаш, ми го бараат на македонска граница нашите, Девојче ако може, чисто информативно.... :) Само на екскурзии одам со македонскиот пасош секаде, со виза, ради страв да не го изгубам другиов.

Досега во Хрватска кога имам влагано со македонскиот ми го побарале и чешкиот, обратно па, а не треба виза за Хрватска. Во Унгарија па кога влегов со чешкиот ми го побараа македонскиот, и тој чисто информативно :) Затоа прашувам дали сега со либерализацијава ќе морам по итна постапка да вадам македонски за да патувам, зошто ми треба со пливањево, или ќе можам во Македонија да влезам со чешки. Или па ќе можам да влезам ама да морам да ја напуштам Македонија по 90 дена?

delfybuba

Schatje
Член од
22 октомври 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
93
Скопје е местото на раѓање, затоа и го носам пасошот секогаш, ми го бараат на македонска граница нашите, Девојче ако може, чисто информативно.... :) Само на екскурзии одам со македонскиот пасош секаде, со виза, ради страв да не го изгубам другиов.

Досега во Хрватска кога имам влагано со македонскиот ми го побарале и чешкиот, обратно па, а не треба виза за Хрватска. Во Унгарија па кога влегов со чешкиот ми го побараа македонскиот, и тој чисто информативно :) Затоа прашувам дали сега со либерализацијава ќе морам по итна постапка да вадам македонски за да патувам, зошто ми треба со пливањево, или ќе можам во Македонија да влезам со чешки. Или па ќе можам да влезам ама да морам да ја напуштам Македонија по 90 дена?
Обично кога имаш два пасоши,треба и двата со тебе да ги носиш,за чисто информативно:wink:
Секогаш не е исто.Едни бараат други не.
Можеш да влезеш во Македонија со чешки(ако не ти го побараат македонскиот)и нема потреба да ја напушташ Македонија.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ubavo e sekade dokolku sam si storis da ti bide ubavo.
ZatoFaja sakam dooooma, vo MK. Tibam i vizna liberalizacija, mi se dise makedonski vozduh, poln gorcila vekovni, mi se cekori taa zemja crnica, polna vekovni stradanja, mi se zaspiva so zvucite na jadovni leleci na makedonski majki i soprugi, koi prez vekovite tazat po nivnite sinovi i sopruzi, nasi heroi, mi se budi vo Makedonija, so vosklik na usnite deka kolku i da ne potomoruvaat, kako Feniks, povtorno se rasplamtuvame buntovno, inaetlivo, gordo, bash-makedonski!

delfybuba

Schatje
Член од
22 октомври 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
93
ZatoFaja sakam dooooma, vo MK. Tibam i vizna liberalizacija, mi se dise makedonski vozduh, poln gorcila vekovni, mi se cekori taa zemja crnica, polna vekovni stradanja, mi se zaspiva so zvucite na jadovni leleci na makedonski majki i soprugi, koi prez vekovite tazat po nivnite sinovi i sopruzi, nasi heroi, mi se budi vo Makedonija, so vosklik na usnite deka kolku i da ne potomoruvaat, kako Feniks, povtorno se rasplamtuvame buntovno, inaetlivo, gordo, bash-makedonski!
Ах,ти нема спас...мораш дома.
Ова се сиптоми на македонска тага...

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
И сето тоа само за 20-тина дена,колку што домашната Македонска носталгичност обично најмногу трае,во 99.9% од случајевите,на вака манифестирани “симптоми“.:smir:

Член од
21 јануари 2008
Мислења
83
Поени од реакции
5
Uh, kolku trogatelno :)

A moze da prasam kade si momentalno sto ne mozes da se vratis vo MK i sto e toa sto te sprecuva? :)

Kajgana Shop

На врв Bottom