МАНУ и нивната активност околу спорот со името!

Дали сметате дека МАНУ е заспана институција !

• Вкупно гласачи
    54
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
Напротив, воопшто не се заснова на историја. Кога би се засновало на историја не би го имале овој спор.
Во политиката победуваат посилните не правичните. А тоа што е исходот ќе биде од историско значење за Македонија треба повеќе да ја загружува владата, моќта носи одговорност, апсолутната моќ - апсолутна одговорност. Сега МАНУ ли ќе го кривиме за нивната неспособност ?
ама ти мене не ме разбираш ...
според тебе треба да ја загрижува владата и никој друг?
ни претседателот ни МАНУ ни НВОата за човекови права ни никој друг во државава?!?
МАНУ треба да ја преставуваат интелектуалната сила у државава ... алоо
ја не велам дека владата не носи одговорност ....
збориме на темава за МАНУ ... интелектуалците наши заспани .... каде се тие да дадат допринос во Македонија кога се работи за државни интереси - МАКЕДОНСКИ?!?! каде се ... се набутаа у МАНУ титули земаа Академци ... И? која е нивната улога ... да пишуваат поезија?!?!
каде се активно да учествуваат и да завземаат координиран став со политичарите околу интересите на државава??

Член од
6 август 2008
Мислења
646
Поени од реакции
17
Колку што е прашањето историско толку е и политичко. Да не се случеле некои работи во историјата, денес немаше да преговараме за сопственото име.
Како на пример ?

Mangavadu

пролетер
Член од
23 март 2009
Мислења
695
Поени од реакции
42
Колку што е прашањето историско толку е и политичко. Да не се случеле некои работи во историјата, денес немаше да преговараме за сопственото име.
Па да имавме некој Македонец за претседател 90-тите а не едноокиот, немаше ни да го има овој спор.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
Centre for Strategic Research

The Centre for Strategic Research is a scientific and scholarly unit at the Academy and was established on 28 September 2000.
The Centre's assignments are: the stimulation, organisation and carrying out of research, the holding of talks and public discussions on strategic issues of national and international significance to the Republic of Macedonia.
The Centre researches into issues, phenomena and relations of a historical, geopolitical, economic, social, cultural and security nature from the aspect of their long- and middle-term significance to the development of the Republic of Macedonia as an independent and sovereign state.

http://www.manu.edu.mk/csi/csi.htm

за целиот текст одете на линкот ...
се нервирам па и на Македонски јазик нема превод ... срам да им е ...

и пак ќе речете дека не се должни да се залагаат за интересите на Македонија по битни прашања?
посебно ова ќе го издвојам
the holding of talks and public discussions on strategic issues of national and international significance to the Republic of Macedonia.

Член од
6 август 2008
Мислења
646
Поени од реакции
17
ама ти мене не ме разбираш ...
според тебе треба да ја загрижува владата и никој друг?
ни претседателот ни МАНУ ни НВОата за човекови права ни никој друг во државава?!?
МАНУ треба да ја преставуваат интелектуалната сила у државава ... алоо
ја не велам дека владата не носи одговорност ....
збориме на темава за МАНУ ... интелектуалците наши заспани .... каде се тие да дадат допринос во Македонија кога се работи за државни интереси - МАКЕДОНСКИ?!?! каде се ... се набутаа у МАНУ титули земаа Академци ... И? која е нивната улога ... да пишуваат поезија?!?!
каде се активно да учествуваат и да завземаат координиран став со политичарите околу интересите на државава??
Те разбирам многу добро. Проблемот е што ти не ме разбираш.
Денес во Македонија опасно е да имаш сопствен став, особено доколку е спротивен од владиниот - тогаш си предавник или комуњар во најмала рака.
Неодамна имаше избори, народот им даде апсолутна власт на ДПМНЕ, гласаше за човек кој воопшто не изнесе некаков став и што понатаму да се коментира ? Зарем навистина мислиш дека една група од дедовци можат да променат било што во оваа држава ?

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
интересна реченица од Кајмакот - во контекст на темава (http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Zoshto_MANU_povtorno_molchi/)

Интелектот кој не се става во функција, останува неупотреблив, а со тоа и безвреден. Но, ако се работи за институција за која сите ние одвојуваме, тогаш имаме секое право да го кренеме гласот и да побараме одговорност.

Jagger

м
Член од
24 ноември 2008
Мислења
322
Поени од реакции
5
Зарем навистина мислиш дека една група од дедовци можат да променат било што во оваа држава ?
Не мислам , сигурен сум во тоа.
Знаеш ли што е МАНУ?
Изгледа не.

Можат да сменат многу работи. Но треба да се откажат од нивните трудови кои ги пишувале последниве 50 години исто така по директива на претходен систем.
И врз база на тие трудови и изјави од тие дедовци нас младите не делат на какви не Македонци, и треба сега на ново да се докажуваме кои сме.
МАНУ слабо работела за интересите на Македонецот.
Поздрав.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Има и луѓе кои вредат меѓу тие академици, меѓутоа постојат и отпадоци од еден погубен систем.

O

Out Boy

Гостин
МАНУ, како академија на НАУКИТЕ и уметностите, е збир на склеротични диносауруски фосили (со почит кон еден-два исклучока). Ја не сум чул досега, оваа, како што треба да биде, ВРВНА научна установа, да излезе со некој труд во кој историчарите кои имаат титула “академик“ експлицитно и концизно ќе завземат став кој ќе ја одсликува историската и политичка вистина и состојба во и за Македонија и Македонците!

А баш МАНУ би требала да биде установата од каде државата ќе црпе податоци, за да може правилно да ја конципира стратегијата. Почит до иницијаторите кои конечно се решија да направат студија за македонштината и нејзините корени.

Редно време беше. Белки не е доцна!?

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
87
МАНУ ?
Да се распушти како овој беден и сиромашен народ не би морал да им плаќа за плати и пензии..
Т.н академици кои се гиздат со секакви си титули, да си чуват внуците.
Тие Македонија не ја ниту одбранија ниту зачуваа на ниту еден фронт!

А што е тоа МАНУ?
Тоа ти е едно големо ништо мој пријателе,грешка на општеството

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Наместо МАНУ да биде предлог водач а воедно и иницијатор за прекинување на преговорите, образложувајќи зошто треба да се прекинат бесмислените преговори со гејците, тие дозволија политиката да ги стави во заложнитво и при влечењето на потезите (кога ги влечат, сведоци сме дека ретко ги влечат) и самите членови на МАНУ да се стават на едната или другата страна на дневната политика и политичките партии. Токму нивната заспиеност се должи на тој факт па не можат да дојдат до усогласен став околу тоа прашање. Жално е една институција како МАНУ каде што научната мисла треба да биде водилка и поттик на се во државата, да биде толку индиферентна по однос на ова прашање, а ми се чини и по однос на многу други прашања што ја тангираат македонската јавност. Ако се запрашаме на што се должи тоа? Одговорот веројатно треба да го бараме во самата институција МАНУ и академците од кои веројатно поголем дел од нив залутале во таа институција. Кога велам залутале, мислам на една ревизија на академците и да се види кој, кога, за што или за колку, како или со помош на што и кој, станале академици. Ако транзицијата наметна едни мачни и тешки реформи , кои никако да престанат, тогаш логично е транзиционите реформи да ги зафатат и оние академци кои не по нивна вина, залутале во МАНУ. Верувам дека тогаш вистинските академици ќе ни помогнат, па на светот ќе му докажат зошто ние треба да се викаме Македонци, а нашата држава Македонија.

Член од
4 април 2009
Мислења
1.311
Поени од реакции
21
Базпотребно дебатираме за нив бидејки со овој состав тоа никогаш нема да се случи,ако ги разгледаме мислењата по форумов ке забележиме дека граганите повеќе располагаат со вистини,отколку тие заспани лепотани.

Член од
27 мај 2008
Мислења
1.025
Поени од реакции
42
ова е став на Академик Блаже Ристовски а не на МАНУ
и не мешајте баби и жаби оти ако пратите уназад Ристовски за многу ставови не се согласува со МАНУ
јас само него го почитувам оти незнам за никој друг од таму, како што кажа некој претходно тие од ману се ЗАСПАНИ

Kajgana Shop

На врв Bottom