СДС ке руши цркви и споменици

• Креатор на темата Креатор на темата Македонцки
  • Време на започнување Време на започнување
Како успеавте да го извртите текстот на Утрински, то чудо нешто... алал да ви е...

Текстот е само анализа, море каква анализа, констатација... СДСМ има повеќе советници, логично на тоа... си пишува убаво во текстот... нешто што и слеп би можел да го сфати... ама, не, за вас се претставува заговор...

СДСМ всушност ништо не рекла ни дека ќе руши ни ништо, а авторот на темава доколку сака погрешно да ја насочи дебатата тогаш секоја му чест, очигледно многу успешно поминуваат таквите обиди.
Toa go napisav pogore, dodeka ima mladi majmuni koi se palata na sekoj tekst, ke ima poveke za nas seirdziite da pravime majtap so nivnite napateni dusi:)

Ја од ден на ден се повеќе атеисти глеам. И шо ако има поише..државата да не е задолжена на мнозинството религиозно определени да им гради објекти верски?

Точно можеби не е. Но зошто пак е државата задолжена на малцинствата да им обезбеди места во своите владини или државни редови?
Ако ги земаме Албанците за пример, тие го користат од Охридскиот договор најмногу. Значи државата потпиша договор за да исполнува некои обврски спрема нив.
Е сеа за тие како нас, кажи ми каков однос ние имаме со државата? Имаме договор? Не, договор на хартија немаме. Но постои едно нешто што се вика договор по конвенција и по таа конвенција државата знае во кој правец да се движи. Знае што треба да одржува и што треба да негува.

Точно можеби не е. Но зошто пак е државата задолжена на малцинствата да им обезбеди места во своите владини или државни редови?
Ако ги земаме Албанците за пример, тие го користат од Охридскиот договор најмногу. Значи државата потпиша договор за да исполнува некои обврски спрема нив.
Е сеа за тие како нас, кажи ми каков однос ние имаме со државата? Имаме договор? Не, договор на хартија немаме. Но постои едно нешто што се вика договор по конвенција и по таа конвенција државата знае во кој правец да се движи. Знае што треба да одржува и што треба да негува.
Море алал да и е на владава, знајт шо му требит на народов... ги знајт вистинските потреби.

Сеа во прав момент ќе ни изградит црква и ќе мојме да се молиме за побрзо да поминит економскава криза, абе ќе ги гласам бе, жими све... :pipi:

Море алал да и е на владава, знајт шо му требит на народов... ги знајт вистинските потреби.

Сеа во прав момент ќе ни изградит црква и ќе мојме да се молиме за побрзо да поминит економскава криза, абе ќе ги гласам бе, жими све... :pipi:
Sine, vo ovie vreminja samo molitva mu e majkata, da se molime da gi snema dpbne od liceto na zemjata, inaku crno ni se pisi:tapp:

Точно можеби не е.1, Но зошто пак е државата задолжена на малцинствата да им обезбеди места во своите владини или државни редови?
Ако ги земаме Албанците за пример, тие го користат од Охридскиот договор најмногу. 2, Значи државата потпиша договор за да исполнува некои обврски спрема нив.
Е сеа за тие како нас, кажи ми каков однос ние имаме со државата? 3,Имаме договор? 4,Не, договор на хартија немаме. Но постои едно нешто што се вика договор по конвенција и по таа конвенција државата знае во кој правец да се движи. Знае што треба да одржува и што треба да негува.

Уствари одговорот сам си го даде.
Прашање точка 1 одговорено со точка 2
Прашање точка 3 одговорено со точка 4.

Албанците си имаат договор си го користат правото, ние немаме никому ништо. Ама градење верски објект во онаа гужва на плоштад е стварно невкусно. Кому му е за црква/џамија и подалеку да е ќе појде, не е ова трговски па ај на поминување ќе се помолам.

Ама градење верски објект во онаа гужва на плоштад е стварно невкусно. Кому му е за црква и подалеку да ме ќе појде, не е ова трговски па ај на поминување ќе се помолам.
Остај на страна гужвата.
Градење верски објект со пари од буџет на секуларна држава е недозволиво.

И плус нема само православни христијани во државава, вака чисто информативно за поддржувачите на идејава...

Зборуваме за владата или општо за државата? Ако беше владата се знае таа е составена од Македонци (како мнозинство се разбира, нели демократија) и ќе гради или нема да има гласови! Но не зборуваме за тоа, зборуваме за државата.
Ти зборуваш дека некој врти текстови, а ти самиот мафтосуваш.
За тоа дали се потребни фабрики, патишта, цевки... не оспорувам, но тоа не е тема овде.

Остај на страна гужвата.
Градење верски објект со пари од буџет на секуларна држава е недозволиво.

И плус нема само православни христијани во државава, вака чисто информативно за поддржувачите на идејава...

Па затоа вреди мојата идеја владата да потпомогне секое семејство да си изгради сопствен верски објект за сопствени потреби каде ќе си вработи и сопствено свештено лице на неопределено време.Со еден удар ќе отепа две муви......а ако размислам можеби тоа ќе биде и цел рој отепани муви.:pos2:

Уствари одговорот сам си го даде.
Прашање точка 1 одговорено со точка 2
Прашање точка 3 одговорено со точка 4.

Албанците си имаат договор си го користат правото, ние немаме никому ништо. Ама градење верски објект во онаа гужва на плоштад е стварно невкусно. Кому му е за црква/џамија и подалеку да е ќе појде, не е ова трговски па ај на поминување ќе се помолам.

ГРЕШКА! Не си ја протолкувал суштината на постот. Ние имаме „договор по конвенција“. Имавме многу повеќе со делот на АСНОМ, но тој се избриша за жал. Но незнам како различно да ти го протолкувам тој „договор по конвенција“? Државата работи за тебе, ти работиш за неа... среќна фамилија (барем концепт).

Инаку... ај да гледаме од друг аспект. Ако сега МПЦ (Како представник за верската определба на поголемиот број македонци) дојде на портите на владата и каже... Сакаме на тоа место да градиме црква, дали тогаш ќе се оспорува црквата? Или тогаш ќе има дебата зошто државата дала право таму да се гради црквата?

Па затоа вреди мојата идеја владата да потпомогне секое семејство да си изгради сопствен верски објект за сопствени потреби каде ќе си вработи и сопствено свештено лице на неопределено време.Со еден удар ќе отепа две муви......а ако размислам можеби тоа ќе биде и цел рој отепани муви.:pos2:

Абре ќе сфатите ли некогаш, дека сите не се исти како вас и дека повеќето имаат различни потреби од вас? (не зборувам за партиско определување).

АБЦ кажи ми дали со еден асфалтиран пат ќе се реши проблемот? Нели сам зборуваш дека треба да се воведе цел систем а не само донации. Вака со патиштава сме како Африка! Денес се асфалтира една (добиваме хуманитарна помош) а до другата година веќе има дупки а ние немаме пари повторно да ја асфалтираме (бидејки не инвестирале во нешто што континуирано ќе влева пари).

Зборуваме за владата или општо за државата? Ако беше владата се знае таа е составена од Македонци (како мнозинство се разбира, нели демократија) и ќе гради или нема да има гласови! Но не зборуваме за тоа, зборуваме за државата.
Ти зборуваш дека некој врти текстови, а ти самиот мафтосуваш.
За тоа дали се потребни фабрики, патишта, цевки... не оспорувам, но тоа не е тема овде.
Ко прво, овде нема тема, бидејќи темава е отворена за да се манипулира форумџискиов свет.

Ко второ, зборуваме за луѓето кои ја имаат власта во свои раце и прават шо си сакаат.

Ко трето, да, уште еднаш ќе повторам дека темава е манипулација. Јас воопшто не мафтосувам кога ја споменувам владата бидејќи таа на чело со премиерот ја има највисоката моќ во државата, па по 5-ти април премиерот ќе може слободно да го поистоветиме со државата. По тој датум ќе може слободно да рецитира - Државата, тоа сум јас, а сите вие да му аплаудирате.

И ај објасни ми го болдираниот дел.

И шо сакаш да постигниш со тоа што викаш дека биле Македонци, што има тоа врска со црквата на пример?

Инаку... ај да гледаме од друг аспект. Ако сега МПЦ (Како представник за верската определба на поголемиот број македонци) дојде на портите на владата и каже... Сакаме на тоа место да градиме црква, дали тогаш ќе се оспорува црквата? Или тогаш ќе има дебата зошто државата дала право таму да се гради црквата?

1. Тоа за конвенцијата појма неам шо збориш, поише го сфаќам како, јас плаќам данок - владата гради црква/џамија.

2.Второво, Значи не само црква, одбивам да се гради било каков верски објект на плоштад. Како прво, плоштадон е пренатрупан, да е некој огромен ко по странство ајде, ама онде бе, немат кај да се свртиш.
Ти кажав и погоре, тоа е верски објект, таму луѓето одат со НАМЕРА, нема потреба да е в центар, кој му е за одење и подалеку да му е ќе појде.

И шо сакаш да постигниш со тоа што викаш дека биле Македонци, што има тоа врска со црквата на пример?

И ја сакам на ова да ми одговориш.

Да, ја би прашал зошто баш на МПЦ да и се даде такво централно место...

Плус би требало да се консултира ДУП, и ко за крај ако се одлучи да и се даде тоа место, и да и се наплати како што мене би ми се наплатило кога би градел трговски на плоштад :pipi:

Океј, албанците го имаат договорот со рамките...

Од каде тоа дека на нас македонците ни дошло до црква?
И од каде тоа дека сите македонци се православни христијани?

Еве јас на пример сум македонец ама атеист,и како државата би ми излегла во пресрет, би ми изградила ли уште нешто на плоштад?

Ко прво, овде нема тема, бидејќи темава е отворена за да се манипулира форумџискиов свет.

Ко второ, зборуваме за луѓето кои ја имаат власта во свои раце и прават шо си сакаат.

Ко трето, да, уште еднаш ќе повторам дека темава е манипулација. Јас воопшто не мафтосувам кога ја споменувам владата бидејќи таа на чело со премиерот ја има највисоката моќ во државата, па по 5-ти април премиерот ќе може слободно да го поистоветиме со државата. По тој датум ќе може слободно да рецитира - Државата, тоа сум јас, а сите вие да му аплаудирате.

И ај објасни ми го болдираниот дел.

Зборуваш за центар-десно (помалку-повеќе демохристијанска) ориентирана партија, која воглавно е составена од Македонци. Зарем таа влада нема да изгради црква (мнозинство Македонци = православни)? Затоа разграничувам влада и држава. Владата може утре да падне, но државата (барем по некое правило) треба да остане.

Затоа те молам не ме навлекувај во „мултиетничка замка“ каде што ќе наведам дека „сум ги мразел сите етникуми“ бидејки реалноста е МНОГУ различна. Со тоа што сакам државата (во која сум мнозинство) да почитува дел од мојот национален дух, не треба да представува никаква црна точка во очите на другите народности кои што живеат во Македонија. Зарем не се почитуваат другите националности доволно, за да тие ги почитуваат нашите Македонски потреби?

Добро, зашто мешаш нација и вера.:uvo:

Еве јас на пример сум македонец ама атеист,и како државата би ми излегла во пресрет, би ми изградила ли уште нешто на плоштад?

Аха значи си македонец и атеист и не ти е гајле за црквите... добро твое право и нешто што мора да го запомниш дека си го кажал и да го почитуваш цел живот. Да те прашам сега јас тебе, дали ќе се венчаш во црква (ако си веќе, тогаш дали се) и дали ќе ги крстиш децата во црква (ако имаш веќе дали ги)?

Друго нешто... ти како атеист-Македонец, што друго Македонско сакаш да има на плоштадот? Знаме, споменик на Александар Македонски, споменик на Комитите...кажи нешто?

Добро, зашто мешаш нација и вера.:uvo:

Зборуваме за мнозинство од мнозиство. И се извинувам што заборавив да наведам во предходниот пост после „етникуми“ требаше да додадам „етникуми и вери“

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom