Компјутерот после формат

• Креатор на темата Креатор на темата DarkoG
  • Време на започнување Време на започнување
Истото брат, џабе немам живци повејќе, си легнувам!

Луѓе јас имам мал “проблем“ за кој мислам дека е глупаво да се отвара цела тема па решив да го пишам овде.

Компјутерот го имам форматирано преку 10 пати и користев Виндоус ХР и 7ца. Сега имам инсталирано само ХР но сепак кога ќе го уклучам компјутерот ми дава да бирам дали сакам да се логирам на 7ца или на Постара Верзија од Виндоус. Доколку одберам 7ца нормално дека ништо не се случува туку едноставно компјутерот сам се ретартира. Доколку одам на Постара Верзија од Виндоус ми дава да одберам помеѓу 3 опции Виндоус ХР Профешнал од кои само една функционира.

Ве молам кој знае нека ми каже како да ги избришам непостоечките оперативни системи бидејќи ова веќе почна да ме нервира. Ви благодарам однапред. :)
:helou:

Луѓе јас имам мал “проблем“ за кој мислам дека е глупаво да се отвара цела тема па решив да го пишам овде.

Компјутерот го имам форматирано преку 10 пати и користев Виндоус ХР и 7ца. Сега имам инсталирано само ХР но сепак кога ќе го уклучам компјутерот ми дава да бирам дали сакам да се логирам на 7ца или на Постара Верзија од Виндоус. Доколку одберам 7ца нормално дека ништо не се случува туку едноставно компјутерот сам се ретартира. Доколку одам на Постара Верзија од Виндоус ми дава да одберам помеѓу 3 опции Виндоус ХР Профешнал од кои само една функционира.

Ве молам кој знае нека ми каже како да ги избришам непостоечките оперативни системи бидејќи ова веќе почна да ме нервира. Ви благодарам однапред. :)

Форматирај ги сите партиции со бутабилно ХП цеде.

Избришај ги партициите и создади нови. :smir:

Луѓе што анти вирус ми предлагате на мојава конфигурација:

Processor: Intel(R) Celeron(R) CPU 2.80GHz
L2 cache 256 kb
Memory: 1024 mb of ram
Mainboard: ASUSTeK Computer inc. P5PL2-E
VideoCard: ASUS Extreme AX550 Series 512MB

Луѓе што анти вирус ми предлагате на мојава конфигурација:

Processor: Intel(R) Celeron(R) CPU 2.80GHz
L2 cache 256 kb
Memory: 1024 mb of ram
Mainboard: ASUSTeK Computer inc. P5PL2-E
VideoCard: ASUS Extreme AX550 Series 512MB

NOD32, за било која конфигурација. И со тоа Zone Alarm или некој друг солиден firewall.

Тоа и го напраив друже, ама џабе. Сеа барам друго чаре. :)
Имаш проблем со boot секторот на хард дискот. Уствари немаш проблем, но тој не ти е форматиран. Барај како да се форматира тој. Ми се чини дека ако го ре-партиционираш хардот ке се среди, ама не сум сигурен.

Знаев како се прави тоа, некаде во систем 32 беа бут фајловите ама заборавив, така да ако можеш тоа да го најдиш ке си го решиш проблемот.

Избришај ги партициите и создади нови. :smir:

Имаш проблем со boot секторот на хард дискот. Уствари немаш проблем, но тој не ти е форматиран. Барај како да се форматира тој. Ми се чини дека ако го ре-партиционираш хардот ке се среди, ама не сум сигурен.

Знаев како се прави тоа, некаде во систем 32 беа бут фајловите ама заборавив, така да ако можеш тоа да го најдиш ке си го решиш проблемот.

Океј фала ви и на двајцата. :) Ќе пробам прво да го репартицирам, па ако не ќе прогуглам малце, ваљда ќе најдам чаре. :)

Дечки,

Од ко го форматирав компјутеров нешто излеа имам проблем со процесите еве слика на старт оди по 306 МБ

Некој процес да намалам? како?

и дали е нормално на старт по 300 и над 300?

Дечки,

Од ко го форматирав компјутеров нешто излеа имам проблем со процесите еве слика на старт оди по 306 МБ

Некој процес да намалам? како?

и дали е нормално на старт по 300 и над 300?

Океј си е се бе друже... нормално си работи, немаш потреба од намалување на процеси... види кај мене како е :)

slika.jpg

Vaka druze. Treba samo da go editiras boot fajlot na harddiskot
toj ti se naogja vo c:/boot.ini
toes i taka se vika boot.ini

e sega pristapi vnatre i razgledaj go malce ne e komplicirano da ukontas.
ke si gi vidis 3 opcii za windows XP sto gi biras.
I sega ako ti raboti 2 da kazeme togas izbrisi ja samo 1 i 3
ednostavno delete napravi im/. i stisni poslem save na fajlot i gotovo. :D
Toa e koga ke biras za windows XP.
A koga ke biras za pomegju 7 i windows XP toa mislam deka ke treba da go napravis vo boot.ini fajlot za windows 7 i do dusa toa neznam kako se pravi.
Neka pise nekoj sto se razbira.

Eve na primer moeto boot.ini kako izgleda na mojot laptop.

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS

[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

e sea tuka poslem operating system ti gi pisuva particiite.
toes koj windows da go biras.posto jas nemam drug avtomatski se pusta 1.
da imav 2 ke mozev da biram. e sea koga ke bese 2 kade sto pisuva partition(1) na neo ke mu stoese 2.znaci 2 particija. a ako nego go stavev 1 ke se svrtea mestata i za vreme na biranjeto 2 windows ke bide nad 1.
Vo fajlot pod toa timeout=30 ti se naogja koja particija po default da bide obelezana koga ke dojde vreme za biranje a toa 30 ti se sekundi kolku ke imas za biranje.

DRUZE JAS MISLAM DEKA SKORO SVE TI OBJASNIV ali toa e toa.
Gledame da pomogneme kolku mozeme.

Pozz

Најсигурно решение (барем јас мислам така) е да извршиш детална преинсталација на дискот. Избриши ги партициите и формирај ги повторно. Не верувам дека проблемот повторно ќе се појави. Мене ми се случувало да останат старите папки во С:. Со комплетно преформатирање и партиционирање се средува работата.

Нека продолжи темата за помош по форматирање на Оперативен систем.
За инсталација на програми, допополнително погледнете тука :helou:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom