Социјална компарација - задолжителна!

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
Грчкиот национализам потекнува од 19 век, тешко е да се создаде реципроцитетен одговор на таква хибридна творба.
Многу точно, само јас кога ќе помислам што не чека доколку се предадеме целосно и го прифатиме поразот ми поминуваат морници низ тело, тебе не?
Сепак мора нешто да се направи. Можеби револуција не ќе да е лошо. Целосна револуција и целосно нов почеток. Овој изгледа е лош. 18 години не тера малер.

ne me cudi grckiot nacionalizam pa i vo EU kotira kako najrasisticka i naj antisemitisticka drzava-a taka i e..no mnogu me maci vestacki stvoreniot problem okolu naseto anticko minato kako i reakciite na opozicijata-so toa se deli narodot..namesto da istapuvaat zaedno i opozicija i vlada,a vo ime na makedonskite interesi....treba moze da zemat primer od grcija kade partiite se karaat koja e poekstremna vo odnos na nas..ama se poveke sum uveren deka ovie NVO-organizacii koi se javija a i nivnite eksperti se nisto drugo tuku OTPADOT i degenerisan ostatok na nivnata alcnost i prodadenost za stranski pari

Веројатно ќе мрчат, не провоцирајте грчку, они су страшни момци, ама гајле ти е. Барем новите поколенија ќе знаат што се, кои се... Ќе имаат традиција. Знаеш, размисли што имаме традиционално? Освен облека, ајвар и ракија. Нешто што буди патриотизам, нешто што те прави горд на твојата земја. Јас размислив и не можев да се сетам. Додека пак, ретки се земјите кои немаат воени паради. Можеби е рано сега, имаме премногу проблеми, и таквата парада нема да побуди којзнае какви чуства и интерес, ама во секој случај ќе мора да почне да се практикува наскоро.

И тоа дури ни го крадат. Ајварот ни го украдоа Словенците, па сега нашиот мора да го викаме ајвер, а и мастиката сакаа да ни ја крадат Бугарите. Не сум во тек дали завршија со кражбата.

Дури и Скопското ни го “украдоа“ Атињаните.

иако мислам и Словенците не успеаја ама се обидоа.

Најдобра работа што може да се случи е да им подпали се...
1. „Македонците“ се чуствуваат супериорни на Анињаните... има тепачка.
2. Се спојуваме со Атињаните, ги истеруваме сите „Македонци“ од Македонија
3. Атина не сака никогаш да ја поседува таа територија.

Сај-Фај :D

Потребата за социјалната компарација настанува особено силна во ситуација кога преовладува сомнежот во самите себе и кризата на идентитетот, која се јавува во кризните периоди и трауматични ситуации.

Поединецот кој се стекнал со чувството на личен идентитет има чувство на континуитет кој што го доживува, измеѓу она што бил некогаш, она што е денес, како и она што си замислува, проектира што ќе биде во иднината.
Знаеме дека идентитетот почнува да се формира уште во најраното детство, под големо влијание од личностите во најблиската околина, но и преку системот на социјални вредности во заедницата во која живее.

Што сакаме да бидеме ние во иднината, Македонци или нешто трето?

Според сето ова, од каде толкава несигурност меѓу нас Македонците?

Дали недостигот на потребните родољубски чувства и лојалноста кон своето потекло, како и надополнувањето низ инструментите на културата, традицијата кои недостигаат во системското образование причиниле денеска да сме толку кревки, без почит кон вистинските национални вредности и да претставуваме една лесна мета за сите душмани?

Доколку ние направиме ваква парада, каде најмногу ќе бидат експонирани децата, сите со знамињата, облечени во карактеристична македонска боја пред кои ќе маршира националната гарда, армијата итн. итн. ....

Како тогаш би реагирале НВО-то кои сега се толку застапени?

Како би реагирал “Западот“, Нато&ЕУ ?
Недостигот на потребните родољубски чувства и лојалноста кон своето потекло низ историјата на Македонија го гледам само во Семејството, пошироката фамилија, која според мене најмногу влијае врз изградувањето на сопствен македонски идентитет, но прераскажана од постари луѓе кои длабоко во себе ја чувствуваат македонската крв. Мислам дека дупките во системско-образовниот процес за ова прашање се големи, и треба барем за нијанса да постои во предмет Историја или Социологија една ваква обука, или како да ја наречам, еден третман за всадување македонштина во децата, особено помладите. Ако зборувам како поединец, јас по етничка припадност сум влав, но деклариран како Македонец во пописот кој се изврши последно само за да се зголеми бројно македонското население во Македонија, не дека е голем бројот на власи што така се декларираа. И, од тогаш, иако на хартија, но повеќе се чувствувам како Македонец, пред се поради учењето на дедо ми кој иако е комунист и се крстел во Југославија, ме научи како да го сакам македонскиот народ, и државата Македонија, и токму поради тоа јас би го направил ова што го прават грците во Грција, и го поздравувам тоа. Не треба да ги шишаме ЕУ&Нато, барем за некои работи, но мислам дека денешната младина не знае ни М од Македонија, барем колку јас што гледам.

И тоа дури ни го крадат. Ајварот ни го украдоа Словенците, па сега нашиот мора да го викаме ајвер, а и мастиката сакаа да ни ја крадат Бугарите. Не сум во тек дали завршија со кражбата.

Дури и Скопското ни го “украдоа“ Атињаните.

иако мислам и Словенците не успеаја ама се обидоа.

Се врати ајвар, како генеричко име им беше поништена авторизацијата.

Бугарија го попи такуѓере. Мастиката остана генеричко име за анасонка ракија.

Не разбираш што сакал авторот да прикаже со видеото, зошто од најмлади години децата се застапени на вакви “паради“, каде им се вградува ГРЧКА свест и припадност.
Каде истовремено им се врежува и “македонско“ чувство.

И какво значење има тоа кога се бранат единствените национални интереси.

Додека кај нас се прават трибини, се вади шлајм од пета и се плука врз историјата, античката историја се споредува со заушки, се критикува секој поизразен облик на национална свест.

И јас велам дека нашите аргументи не треба да ги прокоцкаме за горе споменатите.

П.С. Дали ја забележуваш песната во позадина ..“ој девојче ој девојче...“?
Офтопик:Песната е химна на ’грчка’ Македонија,не е ој девојче девојче...
Онтопик:Кај нас од оваа компарација на грото од народот им се повраќа...јбг тва е тва :toe:

Офтопик:Песната е химна на ’грчка’ Македонија,не е ој девојче девојче...
Онтопик:Кај нас од оваа компарација на грото од народот им се повраќа...јбг тва е тва :toe:

Мелодијата на таа химна доколку се вчуеш добро, ќе ја познаеш песната. Обрни внимание од 36 секунда, кратко трае.

Не би им се повраќало на грото доколку би ги доел некој со македонско млеко уште од мали, наместо со анационални егоцентрични ставови.

Наместо високо изразено македонско чувство ние сме сведоци каде утехата ја бараме во “навивање“ и заземање страна на туѓи држави, бидејќи инфериорното чувство на послаби, немоќни, маченици ни било наметнато во минатото, а сите патриотски тенденции биле окарактеризирани како непожелни и неморални облици.

Доволно е да се проследи третманот од А1 последниве месеци и етаблирање на Македонскиот патриотизам како најголемо зло на денешнинава.

65701673.jpg

Vie ke pravite paradi be nikoj i nisto nemozite da osigurate makedoncite vo zapadniot del a kamoli da se suprostavite na albanskite interesi vo drzvata.
Vakvi paradi ne bi mozelo da se slucat kaj nas zosto nemame nacionalna svest sprema grcite i ne sme ozbilna drzava sto sama odlucuva sto saka tuku sme obicen protektorat so ovca od narod sto slepo prati sto ke mu kazat ovcarite od Bryssel ili Washington.

Vie ke pravite paradi be nikoj i nisto nemozite da osigurate makedoncite vo zapadniot del a kamoli da se suprostavite na albanskite interesi vo drzvata.
Vakvi paradi ne bi mozelo da se slucat kaj nas zosto nemame nacionalna svest sprema grcite i ne sme ozbilna drzava sto sama odlucuva sto saka tuku sme obicen protektorat so ovca od narod sto slepo prati sto ke mu kazat ovcarite od Bryssel ili Washington.

Еј оди негде на некоја бања, изрелаксирај малце.

Наместо да ги читаш површно сите теми и да се повторуваш ко папагал во фобијата, поработи на усовршување на македонскиот јазик.

Позитивна критика во ред, ама омаловажување на сопствениот народ не овде, можеби за по дома доколку те исполнува.

Навистина не ми е јасно (лажам) зошто тоа што го напиша Братот е толку нејасно или пак вредно за противречење.

Во југиш нели ги правеа нашите деца титови пионерчиња или тоа е во ред, такви биле времињата.
Зошто и по кој основ не е во ред нашите деца , денес, да бидат учени да си го сакаат, познаваат и бранат своето, сопственото, нас, нашето.

Кој со барем грамче здрав разум и човечка душа би се противел на тоа.

Е па, ќе ви кажам и да не сакате да знаете. Истите тие титови пионерчиња кои ќариле многу од тој систем сега си го бранат ќареното и тоа на сметка на сите нас останати.
Посебна работа се нашите млади кои заслужуваат мнооогу повеќе отколку некои застарени модели на човеколикост да ги држат под контрола со манипулативни средства заради свои алчни интереси.

До кога мојата генерација ќе глуми дека спие?
До кога мислат да останат разгалени дечиња на мајката држава која веќе не постои?

Не станува збор толку за криза на идентитет колку што е морална незрелост на неколку генерации македонци. Плачковци, научени дека некаква држава треба да им даде... Дека треба да им овозможи... Дека треба ова или она се` само тие самите да не си ја преземат одговорноста за себе.
Што е најлошо е тоа што напаѓаат се` што ќе им докаже дека нивниот начин на однесување е погрешен за среќен и просперитетен живот.

Значи не е толку криза на идентитет колку што е комбинација на нешто друго и е полошо!!! Едноставно кажано последица од пропагандни активности спроведени во нивното детство, па сега едни грчевито се борат (малубројни) да со го задржат животниот стил на привилегирани и оние кои грчевито се борат (многубројни) да најдат оправдување за своето, веќе неоправдано, однесување.

Еј оди негде на некоја бања, изрелаксирај малце.

Наместо да ги читаш површно сите теми и да се повторуваш ко папагал во фобијата, поработи на усовршување на македонскиот јазик.

Позитивна критика во ред, ама омаловажување на сопствениот народ не овде, можеби за по дома доколку те исполнува.
Ti vo sekoja recenica meshash polski i albanski najde da komentirash sto pishuvat lugje.
Smeshen si komunjarsko dete sto preku nok stana patriotice od portokalovata fabrika.
Vo aracinovo sto ne se vrakash da ziveesh?

Не разбираш што сакал авторот да прикаже со видеото, зошто од најмлади години децата се застапени на вакви “паради“, каде им се вградува ГРЧКА свест и припадност.
Каде истовремено им се врежува и “македонско“ чувство.

И какво значење има тоа кога се бранат единствените национални интереси.

Додека кај нас се прават трибини, се вади шлајм од пета и се плука врз историјата, античката историја се споредува со заушки, се критикува секој поизразен облик на национална свест.

И јас велам дека нашите аргументи не треба да ги прокоцкаме за горе споменатите.

П.С. Дали ја забележуваш песната во позадина ..“ој девојче ој девојче...“?
zaa ova boldiranovo...mislam deka ima cel dokumntaren film )))

mislami celiot dokumentaren go ima na you tube...go imam gledano na cd e mnogu interesno, vo delot za makedonija davaat nekoja druga ama mene mi e slicna mnogu so oj devojce ti tetovsko jabolce...gledaj nema da zazalis dokolku ti padna vo race

Навистина не ми е јасно (лажам) зошто тоа што го напиша Братот е толку нејасно или пак вредно за противречење.

Во југиш нели ги правеа нашите деца титови пионерчиња или тоа е во ред, такви биле времињата.
Зошто и по кој основ не е во ред нашите деца , денес, да бидат учени да си го сакаат, познаваат и бранат своето, сопственото, нас, нашето.

Кој со барем грамче здрав разум и човечка душа би се противел на тоа.

Е па, ќе ви кажам и да не сакате да знаете. Истите тие титови пионерчиња кои ќариле многу од тој систем сега си го бранат ќареното и тоа на сметка на сите нас останати.
Посебна работа се нашите млади кои заслужуваат мнооогу повеќе отколку некои застарени модели на човеколикост да ги држат под контрола со манипулативни средства заради свои алчни интереси.

До кога мојата генерација ќе глуми дека спие?
До кога мислат да останат разгалени дечиња на мајката држава која веќе не постои?

Не станува збор толку за криза на идентитет колку што е морална незрелост на неколку генерации македонци. Плачковци, научени дека некаква држава треба да им даде... Дека треба да им овозможи... Дека треба ова или она се` само тие самите да не си ја преземат одговорноста за себе.
Што е најлошо е тоа што напаѓаат се` што ќе им докаже дека нивниот начин на однесување е погрешен за среќен и просперитетен живот.

Значи не е толку криза на идентитет колку што е комбинација на нешто друго и е полошо!!! Едноставно кажано последица од пропагандни активности спроведени во нивното детство, па сега едни грчевито се борат (малубројни) да со го задржат животниот стил на привилегирани и оние кои грчевито се борат (многубројни) да најдат оправдување за своето, веќе неоправдано, однесување.

Убаво што ме потсети да побарам слики од “оние“ Титови времиња и да го поставам прашањето повторно, зошто сега создавањето такви македонски пионерчиња со патриотско чувство би претставувало незадоволство и гадење кај одредени луѓе?

pioniri1copypk21005378xo1.jpg

tito-pionirji.jpg

000pioniriri8.jpg

v98103p1.jpg

mislami celiot dokumentaren go ima na you tube...go imam gledano na cd e mnogu interesno, vo delot za makedonija davaat nekoja druga ama mene mi e slicna mnogu so oj devojce ti tetovsko jabolce...gledaj nema da zazalis dokolku ti padna vo race

Брат ..како го погоди со документарецов, добро е што барем вака малкумина се разбираме. :))

На другите со фаличен генетски код што можам да им речам :toe:

Сите се расправаат и тврдат дека е нивна песна уствари ова е отомански марш ,марш кој се свирел и пеел некаде околу 400-500 години од страна на османлиите арно ама кај и да поминале си останувала мелодијата, и сите си ја пригеабувале како своја еве го и маршот

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom