Па јас би ѓи прашала што е лошо да си Букефалист??хехехе Тоа за мене е гордост,затоа не им се секирај толку,за таквите само игнорирање!
Точно така баш се смешни и со новата теза за антиквизација.Добро зар сите заборавија на првото знаме кое беше донесено во нивно време тогаш небило антиквизација сега било антиквизација.Кои лицемери се јас разбирам политика НО против својот народ да се плука тоа не го разбирам.
Надице,
Да знаеш колку би сакал, како општество, да сме во можност да игнорираме такви.
Што би се случило ако слоницата го игнорира присуството на хиени во близината на нејзиното слонче?
Го користам слонот како животно бидејки ние, како народ, сме такви. Никого не закачаме. Способни сме за огромна толеранција, дури сме и благородни во моменти на избор. Толерантни сме кон другите животни.
Само ни фали жестокоста при одбрана на своето, се подразбира целосна чест и почит кон исклучоците.
На слоницата ништо не и` можат хиените. Дури не се ни обидуваат ништо да и` направат, посебно ако не покажува некаква слабост. Тие се заинтересирани за нејзиното слонче, да знаеш.
Знам дека човечкото општество е многу посложено од какво било животинско и избегнувам да давам такви споредби ама ќе се сложиш со мене дека ваков опис е доволно прецизно кажано без да пишувам километарски постови, нели?
Тие се обидуваа и првото знаме да го сотрат поради неговото позитивно влијание врз населението.
Отидоа толку далеку со нивната антимакедонска пропаганда што го прекрстија во знаме на политичка партија и го сменија првата прилика што ја имаа.
Имаше, во тоа време, луѓе кои сметаа дека нашето вековно македонско знаме не е македонското знаме туку е знаме на тие кои сакаа да не спојат со бугарите.:uvo:
Ова се термини кои немаат никакво значење тие се извадени од бранковиот речмик и општо прифатени од неговите следбеници тие имаат улога да ја заменат безидејноста и се во манир на комуњарската ароганција
MKEUpatriot,
Да беше термин наивно создаден од наш политички субјект заради политичка борба при стекнување на власта не би реагирал толку жестоко.
Тој термин е од туѓо потекло и носи со себе многу поголема тежина и последици.
- Би сакал да биде само тоа што го кажа, а јас го болдирав во квотираното,
ама не е.
- Би сакал да биде само дека тие кои ги користат термините букефализација и антиквизација да се противат само на политичка активност на полтички соперник,
ама не е.
- Би сакал да не морам да мислам дека во нашето општество туѓите, за нас штетни, интереси се побитни од сопствените и се промовираат од наша „елита“,
ама не можам.
За да можам, ќе треба да заглупавам или во најмала мерка да си ги погазам сите приниципи кои ги имам како човек,
ама и тоа не можам.
Интелектуалците се грижат за своите кариери, затоа неможат да имат исто мислење со народот. Макар народот да е во право некогаш.
theMac3donian,
Се` саде интелекуталци во Македонија. Чим се добие некаква диплома од високообразовна институција, по дифолт, се станува интелектуалец.
Така имаме правници и економисти кои зборуваат за историја, историчари кои зборуваат за право и економија, доктори за политика, политичари за медицина и новинари кои сето тоа умешно го миксаат.
Никој несака да биде само правник, економист, историчар, доктор, новинар, инженер или која било професија. Сите тие, таквите, сакаат да бидат интелектуалци. Не е за чудење што науката ни е во очајна положба.
Напишаново го доведува секого да си помисли:
Од каде поседуваме, како општество, толкава одбивност кон професионализмот, а ревносно си одгледуваме една лажна илузија?
Прво ќе ти дадам еден пример потоа ќе ти објаснам.
Имам пријатели, жената е професор на факултет во општествените науки, а мажот е машински инженер. За да нема забуна ќе напоменам дека сеуште постои љубов во нивниот брак.
Во многу дискусии каде што мажот ќе го произнесе својот гнев кон тие кои не си ја познаваат професијата и проблемите со несовесните работници редовно идеше одговор:
Кој ти е крив што не си избра интелектуална професија.:nesvest:
Покрај сите опомени од моја страна за неаргументираност на исказот нејзиниот одговор е дека да работеше со „интелектуалци“ немаше да се жали на работниците. Да напоменам дека нејзините жалби и поплаки се сведуваат на тие кои не си ја познаваат својата професијата и проблемите со несовесните вработени.
Муабетите денес ни се поинакви, ама во тоа време беа мошне интересни.
Одговорот лежи, за жал морам да кажам, повторно во соц. реализмот кој го живеевме во СФРЈ.
Ако не си интелектуалец тогаш си од баграта, значи пролетер. Образование не се стекнуваше само заради учи синко да не работиш ами и да не бидеш дел од баграта, од рајата, од глупите. Та дури и некои професии, посебно се истакнуваат тие од производството, беа сметани како дел од таа багра, од рајата.
Затоа денес сеуште имаме налет кај факултетите од општествени науки, а празнина кај производствените.
Никој несака да биде дел од баграта, нели?
Пластично кажано, разбира се.:wink:
Инаку, за да се биде интелектуалец прво треба да има на кого да му е интелектуалец, нели? Ако не го надградува сопствениот народ кој платил за тоа образование тогаш...
Најбитно од се` е фактот што ако некој се прокламира како интелектуалец,
а најбитно му е сопствената кариера тогаш тој не е интелектуалец туку е опортунист.
џидипито oд најмалку 10000 долари годишно ne se pravi so "stranski investicii" kade Makedonija e izbrana zaradi evtina rabotna raka. No na vlasta vo Makedonija (seedno "leva" ili "desna") i trebaat zavisni ludje-na vremeto gi vikaa PROLETERI.......
Тодор,
За да нема забуни од поодамна ја застапувам тезата дека странски инвестиции во Македонија се пожелни, но не толку, благоречено. Попожелно е промовирање на сопствена економија од сопствени луѓе.
Инаку, целосно се согласувам со тоа што го напиша само би сакал да додадам:
На политичка партија која се прокламира како десна најмалку и` се потребни „пролетери“.
Што треба да направи една власт во Македонија за поединците да сфатат дека нивната благосостојба е до нив самите?
Или поинаку кажано, зарем треба лично Гвујо, Рада или Бучко да ги фати за уши за да си ги користат своите индивидуални вредности за остварување на потрагата по сопствената среќа?
До кога општествениот менталитет ќе стои на ниво на социјалистичкиот чуван добиток, односно до кога ќе се смета дека политичарот е тој кој ги решава работите?
Gledam se vadat citati od sekade eve i jas najdov eden vpecatliv.
Se nadevam nemate probles so bosanski,ke boldiram toa sto mi ostavi vpecatok
Johnny Stulic,
Го прочитав текстот и ДА, свесен сум дека во скоро сите пост комунистички држави проблемите се скоро исти.
Покрај свесноста за влијанието на соседните држави сепак воопшто не ми е битно кои проблеми ги имаат, освен ако нивните проблеми сме им ние, македонците и ако се обидат да си ги решат. Е тогаш ме интересира многу.
Сега дури имаме и босански јазик,а? Значи босанците може да имаат свој јазик, а каде има јазик има и народ, каде има народ има и потекло. ХМММ
Тие може да имаат ние не за да не се антиквизираме, нели?
Како што разбрав, текстот е од американец.
Сеедно. Ме нервира кога некој странец ќе дојде и ќе почне да дрви и дава мислења за народот кој го испитува, а притоа како стандард не ја зема науката туку начинот на живеење во својата матична држава.
Лесно му е да дрви за индивидуализам и слобода без притоа да ги земе во вид спецификите, локални и регионални.
Не дека не е во право ама ај сега ние македонците ќе глумиме космополити. Ај ќе го учиме Господ што е добрина. Патем, кого тоа ние ќе го учиме на добрина кога сме опкружени со демони? Ќе ги учиме демоните на добрина?
Општо знаење е веќе физичкиот закон дека секоја акција предизвикува спротивна реакција. Нас, како народ и поединци, не` напаѓаат бидејки не сме космополитиски настроени или
не` напаѓаат бидејки сакаме да бидеме тоа што сме, а тоа не им одговора на нивните интереси?
Што треба да направиме ние како народ, како држава, а што ни се промовира, односно пропагира?
За да не се навредат случајно нашите соседи бидејки им ги рушиме нивните интереси затоа што инсистираме да бидеме тоа што сме ние треба да прифатиме да бидеме тикви без корен т.е. космополити.
ИЛИ
Да се откажеме од побарувањето на вистината бидејки не обвинуваат дека не сме космополити затоа што инсистираме да бидеме тоа што сме, а премолчуваат дека им ги рушиме нивните интереси.
Што би направил ти?
Поздрав:helou:
Bratot,za toa i se karam jas tuka.Site onie koi ne se soglasuvaat so VMRO se prvo predavnici a posle Makedonci.Site onie koi go poddrzuvaat VMRO ne se partiski vojnici tuku se patrioti.Koj im dal pravo da gi oslovuvaat ostanatite Makedonci za "komunjari",predavnici,odrodeni srbofili a pokasno da se lutat oti ovie pak niv gi oslovuvaat so anticki bukefalisti..?
Kako ti toa dojde do zakluchok deka sum jas sdsmovec?
Zoshto Vanchev ne e vmrovec so onoj negovion Mirchev?
Кај си бе Пртко?
Конечно да видам твое мислење, ами з`ш не правиш муабет со мене туку ги закачаш другите?
Јеби га, што би рекле. Бараше, инсистираше, муабет со мене, а сега избегнуваш. Е нема лесно да избегнеш на оваа тема да се соочиш со мене. Коркачу низаеден.
ОВАА ТЕМА НЕ Е ВМРО ПРОТИВ СДСМ!!!
Ако имаш нешто против некоја политичка партија оди на теми каде што се јадат меѓусебно партиските војници.
Патем, најверојатно поради болдираното кое е невистинитост и е тенденциозно насочлив за доведување на читачот до погрешен заклучок е донесен заклучокот дека ти не си ништо повеќе од СДСМ-овца.
Да ти повторам:
Ако имаш нешто против некоја политичка партија оди на теми каде што се јадат меѓусебно партиските војници.
Vancevtodor,malku zaglavuvame vo kjosh so muabetov.Glavnoto kopje se krshi na dilemata dali Makedonija imashe sili da izbutka trgovsko embargo nad Srbija,eventualna vojna,ochekuvan spor so Grcija na podolg period i albansko nezadovolstvo.Proba Kiro Gligorov da igra na makedonski nachin,ne deka ne proba...
Ako ti mislish deka nie sme mozhele,togash imash pravo da kritikuvash.Jas mislam deka ne mozhevme pa zatoa i taka izigravme.
Da se vratime na muabetov,ti si bukefalista ili ne?
Не се крши копјето на спомнатата дилема. Копјето се крши затоа што веќе станува се` потешко да се манипулира со овој народ.
Се виде/се гледа дека избуткавме, но и сме многу посилни со тенденција да станеме уште посилни/отпорни, а тоа му смета некому.
Имаш идеа кому може да му смета позитивен развој на едно општество?
Та уште и Кирчо премудриот го спомнуваш во позитивна смисла т.е. дека се обидел да игра на македонски начин, а бе ај...
Едно е да мислиш, друго е да тврдиш, а трето е да знаеш и да тврдиш дека сме можеле!!! Ти само продолжи си да мислиш.
Тодор дај жиф ти се одговори му на Пртко дали си македонец или си благонадежен булгарин од прво качество. Навистина ме интересира одговорот.
Пртко, зарем досега немаш увидено дека тука не палат ефтини проп. финти со кои се служиш. Лажни дилеми и ад хоминеми не ти палат овде.
Nadice ubavo pishuvash.Samo ushte da mi pojasnish vo shto se VMRO porazlichni od SDSM?
Надице,
Прво нека одговори зошто тој има право да се мисли дека е словен, а ни го одзема правото да знаеме дека сме македонци. Потоа одговори му како сакаш.
Слушаш Пртко!!!
Одговри на прашањето!!!
Поздрав:helou: