Скопје и скопјани наспроти останатиот дел од Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Јован
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Здраво, јас сум Попај, а вие? :uvo:

Ја не знам, дали у школо ве учат бе луѓе да бидете волку мороноидни со погледите на свет? Ко слепи за стап, едните Скопје било село, другите “провинција провинција!“.

Локал патриотизам е прекрасна работа, се додека не прерасне во омраза кон соседите. А вие сите очигледно ептен сте зашле со плукање во дворот на соседот, му правите полека базенче, ама тешко дека ќе ужива во него, никој не се бања у рканици. :nesum:

Верувај дека дедо ти не очекувал дека ќе има внук кој ќе си ги мрази сограѓаните...
Значи од каде толкава себичност не разбирам?! Па нели и скопјаните идат во Охрид на одмор бе? Шо бараме таму ние од Скопје, кога тоа таму е градено години наназад? Шо се они криви нас да не гледаат, кога некој не мислел да направи така убаво езеро во близина на Скопје...Оу чекај малку НЕ СЕКОГАШ ЧОВЕКОТ Е ОНОЈ КОЈ ОДЛУЧУВА КАКО СЕ ОДВИВААТ РАБОТИТЕ...Верувај дека за тие во помалите градови, луѓе се откажуваат од леб само за да ги си задоволат потребите на децата, и таму во тие градови и те како се мисли повеќе на поколенијата. Не за џабе во помалите градови помеѓу чуѓето постои повеќе љубов и разбирање. За разлика од ова Скопје кое вие го направивте нешто совршено во споредба со другите градови, каде поради Х причини брат со брат не сакаат очи да се видат.
Ако сме од Скопје не значи дека сме суперипорни. И те како имаме да учиме од провинцијалците (ми се згади веќе да го употребувам изразов, како да зборам за посебен вид на луѓе)

Па ако прочита добро кажав дека не сме ништо посебни од нив

Многу ама најмногу ми е смешно кога од другите градови просераваат за Скопје дур се у средно, а чим дојдат на факс у Скопје СЕКУНДАРНО си го променуваат мислењето за градот кој никогаш не спие. Убаво ќе ви биде дур ќе си ги трошите паричките во Картел и Инсомниа само за да бидете видени, на крај краева тие места живеат од таквите луѓе (иако меѓу нив има и искомплексирани скопјаништа.

Не дека серам ама Скопје опстанува од другите градови, затоа што свеста кај огроооооооооооооооомен број на скопјани е сменета, и се движат по "прибраните" местенца на кои нема сликачи од Каде Утре, ЗаКурташак и слични. Ама ако, убаво е да после пар години се свестите сите дека за џабе курца сте фрлале пари на смешни ама баш СМЕШНИ места.

Сум рекол и си стојам на муабетот, никогаш не ми сметале граѓаните од другите градови, со сите луѓе сум ист. Ако си ми добар ќе ти бидам најдобар, ако си ми лош веќе нема да ме видиш. Просто ко петочко графче. И чуму таа негативна енергија за Скопје и скопјаништа, исто лајно сме сите од крв и месо (со тоа што некои имаат одвишок а некои мањак). Најважно е да сме живи здрави и весели, све друго ќе пројде:back:

Така фино, да имаше излезено од таа дупката ќе знаеше. Јас живеам во Лион. Дали мислиш дека ако имам фирма овде ќе треба да одам до Париз за да земам дозвола (а за секоја дозвола се плаќа, највероајтно не знаеш) или сертификат? И дали мислиш дека тие пари кои ќе ги дадам во институциите на Лион ќе одат во касата на Париз? Во секоја нормална држава парите на градот си остануваат во него. Кај нас градот нема пари зошто сите пари одат на државно ниво, а тоа ќе му дојде во Скопје. Најголем дел од даноците доаѓаат од Источна Македонија. Патот за накај Струмица е стар некои 20тина години и е цел со дупки. Да требаше Скопје сам да живее, сите ќе испоцркавте. Од кафичи и бутици нема леб да јадете:)
Тешко дека немаат министрествата свои претставништва или филијали или како ли се викаат во другите градови! А ако е вистина срамота за владата, собранието, ама не и за скопјаните

Па тогаш шо бараш у Скопје...има една анегдота која кружи низ скопје која вели: провинцијалките доаѓаат во Скопје и одма бараат дечко за мажење кој ќе го лажат со тоа што ќе му дадат од прва...со исклучоци секако

Така ве лажат исфрустрираните дечковци што неможеле да ебнат ништо во животот :wink:

Јас сум од Ченто и сум одалечен пичке си мајчине од центарот на градот и такси ме кошта ко карта у еден правец од Гевгелија до Скопје, или повратна карта со воз од Велес. Дали и јас сум "провинцијалец"?

Дали тоа те сфаќам јас тебе?

Сакаш да кажеш дека ти имаш право да влезеш во тие простории, а јас не бидејќи твојот дедо по некоја игра на случајноста бил ѕидарот/калфа уатевер додека го граделе факултетот?
Не го граделе само ѕидарите

Ерор

Овде сум за завршам факултет, според тебе шо би требало да направам ?

Грешка си напраила бедејки не си се запишала во родниот град...плаќаме за отварање на факултети по градовите кој подоцна пропаѓаат од вакви како тебе

Дедо ми го правел нацрт планот за изградба на О.У. 11 Октомври во Скопје ко за информација

Грешка си напраила бедејки не си се запишала во родниот град...плаќаме за отварање на факултети по градовите кој подоцна пропаѓаат од вакви како тебе

Отвараат најчесто приватни. Можеби некој нема пари за на приватен, па оди на државен, во друг град, каде што ќе го учи тоа што го сака.
Убо реков јас, луѓето се расипани, едни животни се покабожни од таквите со вакви глупави размислувања. Себичњаци, полни со омраза, лакоми.
едит: поздрав до дедоти.

Дедо ми го правел нацрт планот за изградба на О.У. 11 Октомври во Скопје ко за информација

Па јак курац ако го праел нацрт планот. Што правиме со тоа што дедо ми у пола Либија изградил курац ипол работи? Треба да идам и да се бунам таму?

Дедо ти си земал парички и си уложил во родниот град(дал тоа биле ниви не ме интересира) и сега си живееш на туѓа слава ти.

И како идеше оноа охридското? Ак не ви чинит, не идајте???
Епа еве ви скопски
Ако не ви чини Скопје, кој кур доаѓате да ве ебам

Отвараат најчесто приватни. Можеби некој нема пари за на приватен, па оди на државен, во друг град, каде што ќе го учи тоа што го сака.
Убо реков јас, луѓето се расипани, едни животни се покабожни од таквите со вакви глупави размислувања. Себичњаци, полни со омраза, лакоми.
едит: поздрав до дедоти.
А мислиш нас не не нервираат тие што завршуваат на приватни факултети кои и кај нас ги има во изобилство и сите знеме со кое знаење земаат дипломи.

Така ве лажат исфрустрираните дечковци што неможеле да ебнат ништо во животот :wink:

Јас сум од Ченто и сум одалечен пичке си мајчине од центарот на градот и такси ме кошта ко карта у еден правец од Гевгелија до Скопје, или повратна карта со воз од Велес. Дали и јас сум "провинцијалец"?

И јас сум од драчево бе друже ама бар се трудам да ебнам нешто од "град" а не само од село...не частам некоја што не ни можам да ја разберам за да ме задоволи

Тешко дека немаат министрествата свои претставништва или филијали или како ли се викаат во другите градови! А ако е вистина срамота за владата, собранието, ама не и за скопјаните

Оди, види златна/ен. Не не, не е за срамота, нека си биде така. Ти реков, во споритвно твоите немаше да има кај да работат. Скопје е направен вештачки да биде центар, како што во Југославија вештачки акцентот се ставаше на Белгард и на Србија воопшто. Затоа на Словенците им прекурчи, зошто со нивната територија и население, финансираа 30 посто. Направи ја паралелата со тоа што ти го кажав прееска за Источна Македонија денес.
Да не се разбереме погрешно, јас сум родена во Скопје и таму пораснав. Поголемиот дел од пријателите ми се од таму, семејството ми е таму, дечко ми е таму... И никогаш, ама баш никогаш друг град не сум чувствувала како дома, дури ни сега кога технички живеам на 1000 и кусур километри. Ама муабети дека секој кој не е три генерации наназад со тапија скопјанец не е добродојден во градот, прават да сакам да го повратам и онака одвратното суши што го јадев прееска.

Мора КИМ да се затвори зашто не учам јас на него... А од Скопје се водам. Тих, како не сфатив до сега!

А мислиш нас не не нервираат тие што завршуваат на приватни факултети кои и кај нас ги има во изобилство и сите знеме со кое знаење земаат дипломи.

А што не те нервират тебе?
Еве јас сум од Струга, овде има фон. Ко прво не ни сакам на приватен( си кажа сам и зошто), ко второ го нема тоа што јас го учам сега во Скопје. И што требеше, да не одам на факс и да си работам келнерка?

Ами само тоа ме асоцираше.... знаеш... провинцијалец сум....
ОМГ.... факултети по градовите, зарем слободата на движење не ни е со устав загарантирана....
Ништо не значи тоа, може мојот дедо инвестирал за тоа... туку чек... сите сме инвестирале за тоа, и сега? Да ми ги вратиш парите.

А што не те нервират тебе?
Еве јас сум од Струга, овде има фон. Ко прво не ни сакам на приватен( си кажа сам и зошто), ко второ го нема тоа што јас го учам сега во Скопје. И што требеше, да не одам на факс и да си работам келнерка?

Па колку што се разбирам јас од географија...прилеп битола охрид се поблиску од скопје

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom