Мека / Каба / Аџилак

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.593
Секоја година гинат голем број верници, муслимани, во нивното свето место - Мека. Без разлика дали смртта настапува заради стампедо (кога се натрупуваат едни на други и тие доле се гушат), или пак се гушат во тунелите на приодите, или во ритуалното фрлање камења кон ѓаволот, или од горештините, итн.

Порано отваравме посебни теми кога имаше спектакуларни стампеда па гинеа по неколку стотици лица. Нека ги дискутираме сите интересни (иако трагични) случаи на оваа тема.

Денес на пример, 12 работници се тешко повредени (дел од нив веќе починале) кога се откачила железната конструкција во една џамија. Ова е само еден од неколкуте слични несреќни случаи последниве години.

MAKKAH: An iron scaffolding inside one of the minarets of the Grand Mosque in Makkah collapsed yesterday, killing or injuring 12 construction workers, a Civil Defense source told Arab News.

“The accident took place at 7:30 p.m. inside the minaret under construction on the Safa side of the mosque,” said the source, who requested anonymity.

He said two workers were reportedly buried under the debris. “Until now, we don’t exactly know how many people have died or injured,” he added.

Several accidents have been reported at construction sites in Makkah in recent years.

http://www.arabnews.com/?page=1§ion=0&article=118202&d=16&m=1&y=2009&pix=kingdom.jpg&category=Kingdom

И што тие поентата на темава?

:costumed2 Зарем кај нас нема смртни случаи? Зарем кај нас нема несреќи? Зарем луѓе не умираат и дома и на работа, и во болница и во Манастир, во кола и на санка, легнати и станати....

Еј,колку ме нервираат олку смотани теми,поготово кога се отворени од модератори.:angry1:

Јас колку што читам, вакви спектакуларни случаи нема никаде (а не велам дека знам се’). Плус, стварно се интересни, барем мене ми се, бидејќи се работи за свето место.

Замисли да умреш во стампедо? Или погоден од камен кога се кружи околу Каба? Некако не делува “исто’’, има мистика.

И дај бре не реагирајте ко збоднати бидејќи сте муслимани, па барем вие може да дадете интересни прилози. Може ли со убаво да ја тераме темава? Ако не - не, нема проблем.

Јас колку што читам, вакви спектакуларни случаи нема никаде (а не велам дека знам се’). Плус, стварно се интересни, барем мене ми се, бидејќи се работи за свето место.

Замисли да умреш во стампедо? Или погоден од камен кога се кружи околу Каба? Некако не делува “исто’’, има мистика.

И дај бре не реагирајте ко збоднати бидејќи сте муслимани, па барем вие може да дадете интересни прилози. Може ли со убаво да ја тераме темава? Ако не - не, нема проблем.

Си ги помешал местата. Каменувањето на ѓаволот и Кабата се на две различни места. Инаку оваа година на аџилак немаше ниту еден сртен случај од стампедо. Тоа е дел од историјата веќе. Се изградија два ката кои се доволни и можат да примаат до 2 милиони аџии без да се створи некој проблем.

Бог не сака поклонување на камени идоли, затоа понекогаш допушта вакви страдања.

Вистинскиот верник се поклонува со Дух и Вистина на живиот Бог, отелотворен во Исус.

Бог не сака поклонување на камени идоли, затоа понекогаш допушта вакви страдања.

Вистинскиот верник се поклонува со Дух и Вистина на живиот Бог, отелотворен во Исус.

Во исламот нема идоло и иконо ПОКЛОНСТВО. Тоа е својственост на христијанството.:toe:

А што мајка барате на аџилак вие во Ерусалим кога вистинскиот верник се поклонува со Дух и Вистина на живиот Бог, отелотворен во Исус ( украден цитат од Спирос, побратимот мој)?:vozbud:

Зошто за во канта? Не одговара некому?
Темава е супер, а и тие што не се запознати со хаџот ќе добијат поубав увид.

Еве да го земеме пример ритуалот на каменување на ѓаволот. Маса луѓе се туркаат да фрлаат чевли по него, заборавајќи колкју боси има по светот. И што, вистина ако мавнат со чевел и ќе го здоболе ѓаволот? И што баш чевли? Мислам, нозете како дел од телото ни ги создал Бог, тие се чисти како и секој дел од телото, а вие значи ги сметате за нечисти (затоа во исламската култура покажувањето стапало е навреда).:tv:

Факт е дека гинеа луѓе при стампеда...нема тука што да се негира,никој не негираше религија,колку што јас прочитав во воведот...не оди натаму,туку станува збор за навистина трагедија која се случува со години и би требало да се реши.

539w.jpg

Овде се гаѓа со чевлите.
Mozes da mi dades naocari zasto ne gledam niedna cevla ode jas.
Gavolot se kamenuva so sitni kameni a ne so cevli...:tapp:

А интересно пред некој ден имаше емисија за аџилак на Дискавери мислам, и така интервју со аџиите, репортажа. Па тоа ти било-шопинг. По 10 000 евра злато купуваа верниците, секој хотел во Мека има шопинг центар, ооогромни, што злато изнакупија чудо едно...:kez:

Mozes da mi dades naocari zasto ne gledam niedna cevla ode jas.
Gavolot se kamenuva so sitni kameni a ne so cevli...:tapp:

The devil-stoning is the most animated ritual of the annual pilgrimage and often the most dangerous. Many pilgrims frantically throw rocks, shout insults or hurl their shoes at the pillars — acts that are supposed to demonstrate their deep disdain for the devil.

:vozbud::vozbud:

Ако ти не гледаш, прашај некој аџија и доста само ми ги квариш постовите досаден си веќе.

The devil-stoning is the most animated ritual of the annual pilgrimage and often the most dangerous. Many pilgrims frantically throw rocks, shout insults or hurl their shoes at the pillars — acts that are supposed to demonstrate their deep disdain for the devil.

:vozbud::vozbud:

Ако ти не гледаш, прашај некој аџија и доста само ми ги квариш постовите досаден си веќе.
Ma nemoj, nemoj da me plashish, nema sto da prasam jas nekoj axhija, znam i ja sam, a za ova sto pisuva sigurno si gi zemal od taa adresa sto pred nekoj den go otvori specijalno za rajot vo islamot, sto i sam-ata ne znaese sto pisuvase...:helou:

Amellie_-_Stoning_of_the_devil_2006_Hajj.jpg

Ma nemoj, nemoj da me plashish, nema sto da prasam jas nekoj axhija, znam i ja sam, a za ova sto pisuva sigurno si gi zemal od taa adresa sto pred nekoj den go otvori specijalno za rajot vo islamot, sto i sam-ata ne znaese sto pisuvase...:helou:

Море ти ако се срамиш од ова не сум ти јас виновна

Throwing%2BStones.JPEG

Еве летечи камења...ѓоа му чуе на ѓаолот.:tv:

so samoto toa sho mavaat po kamen kako po gavol-zarem ne e toa VID na idolopoklonstvo u negativna smisla..ne go ozuvas idolot ali go kamenuvas SO CEL DA MU NASTETIS BIDEJKI VERUVAS DEKA EBENIOT KAMEN E USTVARI GAVOLOT?

i ova be..tolku tazno-ne sme nie idolopoklonci,nie sme najnaj..a na kraj idat na 50C zamotani ko mumii da kuzat u tolpa POKLONUVAJKI SE 7 ATI SO DOVA NA KAMEN zgora na toa ZA KOJ VERUVAAT DEKA E PADNAT OD RAJOT..

e ne mi davajte citato tuku dokazi-DEKA E TOJ KAMEN OD RAJOT...ispituvan e dokazano e TOA E METEORIT
JAJTE GOMNA DEKA SUM GRESKA SEGA AMA KOGA TOGAS....ke se najde junak da kaze deka edinstvena vistinska religija na koja treba da pripadneme e ljubovta!

The_LiGhT gleam informiran si, sto se ona crnite objekti.. od koga se tamu???
539w.jpg

imas li nekoj link kade se gleda toa vo malku poodalecena perspektiva, za da se vidi celata scenografija???

539w.jpg

Овде се гаѓа со чевлите.

Местата во Мека кои се гаѓаат со камења се трите места каде ѓаволот му се појавил на Ибрахим а.с. (Абрахам) и на неговиот син Исмаил а.с. (Јишмаел) и тие фрлале со камчиња по него - поради тоа на истите тие места каде што се појавил ѓаволот се фрлаат камчиња. Што не чини тука?

--- надополнето ---

Секоја година гинат голем број верници, муслимани, во нивното свето место - Мека. Без разлика дали смртта настапува заради стампедо (кога се натрупуваат едни на други и тие доле се гушат), или пак се гушат во тунелите на приодите, или во ритуалното фрлање камења кон ѓаволот, или од горештините, итн.

Порано отваравме посебни теми кога имаше спектакуларни стампеда па гинеа по неколку стотици лица. Нека ги дискутираме сите интересни (иако трагични) случаи на оваа тема.

Денес на пример, 12 работници се тешко повредени (дел од нив веќе починале) кога се откачила железната конструкција во една џамија. Ова е само еден од неколкуте слични несреќни случаи последниве години.

MAKKAH: An iron scaffolding inside one of the minarets of the Grand Mosque in Makkah collapsed yesterday, killing or injuring 12 construction workers, a Civil Defense source told Arab News.

“The accident took place at 7:30 p.m. inside the minaret under construction on the Safa side of the mosque,” said the source, who requested anonymity.

He said two workers were reportedly buried under the debris. “Until now, we don’t exactly know how many people have died or injured,” he added.

Several accidents have been reported at construction sites in Makkah in recent years.

http://www.arabnews.com/?page=1§ion=0&article=118202&d=16&m=1&y=2009&pix=kingdom.jpg&category=Kingdom

за време на аџилакот во мека има од 2 до 4 милиони аџии така да рачунајте колку луѓе дневно умираат во македонија толку ќе умираат дневно и во мека за време на аџилакот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom