Туф туф, што финта научиле нашите. А да научеа како до просечна плата од околу 800 евра од Хрватите ?
Па од 2006 откако дојдоа на власт почнаа да работат и на тоа прашање да ги зголемат просечните плати во Македонија. Е сеа - од 200 евра не се рипа одма на 800, ама факт е дека има тренд на зголемување и на просечната плата во Македонија (што е голема разлика од периодот 2002-2006 кога имаше замрзнати плати и пензии).
А плус и дискутабилен ти е овој твој таканаречен аргумент. Јас веќе 2 години најголем дел од времето кога сум пред ТВ, го поминувам на Nova.
И види чудо!
Немам забележано ниту една владина реклама.
Ете и по интернет прочачкав, ама не можев да дојдам до информација за Хрватското владино рекламирање.
Слабо си барал или слабпо си гледал или не се сеќаваш на настаните од пред 2 години. Еве ќе те потсетам што пишуваа
форумите во Хрватска:
Inače, ta praksa o informiranju građana da se gradi autocesta i to obično neposredno prije izborne kampanje nije nepoznata u Hrvatskim autocestama. Još za mandata koalicijske vlade, kada je resorni ministar bio Radimir Čačić, HAC je trošio novac da reklamira gradnju autoceste Zagreb - Split uz izliku da postoje neki građani koji ne znaju da se gradi autocesta.
Tako i aktualna vlast, ovoga puta pod ravnanjem ministra Božidara Kalmete, upoznaje građane s informacijom o gradnji autocesta, no ovoga se puta informiranje širi i na područja na kojima će se graditi daleko u budućnosti.
Ти викам - нашите ги научија финтите за рекламирање на владини проекти од Хрватска (ама изгледа ги надминаа во рекламирањето). Во Хрватска имаше и владини реклами за намалување на сообраќајните незгоди, за екологија, ..., а такви реклами за сообраќајните незгоди владите и на Холандија и на Германија имам видено дека прават. Реклами за зголемување на наталитетот правеле Италија, Норвешка, ...
Ова овде одамна веќе ја помина границата на безобразлукот.
Ова овде ти е класично полулегално перење на пари и мозок.
Па нели гледаш дека владава се рекламира повеќе од Кока Кола, повеќе од мобилните оператори, повеќе од десетте најуспешни компании во светот.
Види - во моментов тој потег на СДСх е единствениот најлогичен потег - и јас би го направил да сум на нивно место. Да распалат со сите можни средства да се бунат дека владава многу се рекламира. Ама - не се ниту тие како партија, ниту ти како поединец - туку сите ние граѓаните кои на избори ќе одлучиме дали поради огромните реклами - треба да ги смениме ВМРО-ДПМНЕ со СДСМ (реално - тие две опции само постојат).
Јас не би го направил тоа - УФФ НЕ ДАЈ БОЖЕ ВО ОВОЈ МОМЕНТ ЗАРАДИ ПРЕГОЛЕМОТО РЕКЛАМИРАЊЕ НА ВЛАДАТА НА ГРУЈО ДА СЕ ИЗЛАЖАМ И ДА ИМ ГО ДАДАМ ГЛАСОТ НА СДСх како што направив еднаш на еден 15 Септември.
А доколку навлезеш малку во психолошкиот момент од секоја реклама, кој треба да стигне до крајниот конзумент (граѓанинот), ќе воочиш дека пораката од сите е една и единствена, и гласи: Никола Груевски и неговиот рејтинг.
Хи Хи - така е - целта е рејтингот на Груевски да биде голем, ама ако Груевски само се рекламира и не работи - тогаш џабе ќе му бидат рекламите. Дури гледам дека пред се работи, а после и се рекламира - ИЧ НЕМА ДА МИ СМЕТААТ РЕКЛАМИТЕ, уште повеќе ќе се ситам на фактот дека мрзливците од СДСх седат во опозиција и се нервираат од рекламите (затоа што еднаш им дадов шанса со мојот глас и ја усраа).
Само да знаеш дека порано или подоцна, сево ова еден ден ќе и се удри од глава.
Уфф - многу им го бериш гајлето на ВМРО-ДПМНЕ. Не се секирај - знаат они за себе да се грижат поише отколку ти што си се загрижил. А, претпоставувам дека ова предвидување сакаш што побрзо да им се случи - ама јас имам поинакво мислење. Јас мислам дека ќе им се удри од глава ако рекламите им се празни ветувања - ако ги исполнуваат - нека се рекламираат - не ми сметаат. А изгледа како јас што мислам за оваа влада - мислат и повеќе од 50% од граѓаните (барем според најновите анкети - а анкетите се покажаа дека биле точни лани во Јуни).
Е сега.
Ако перењето на пари било и ќе биде.
Ако Камчев и остала криминална банда се преструктуира и секогаш е со власта.
Со што го поткрепуваш тврдењето дека сега за сега овие се најдобрите кои работат за народот ?
Па веќе се повторуваме во нашите аргументи: плати, пензии, субвенции, ваучери за студенти, реформи во судство, во платен промет, борба против криминал и корупција. Знам знам - ќе критикуваш дека се е тоа лага, ама пак фактите зборуваат ДЕКА ОВИЕ ШТО СЕ СЕГА НА ВЛАСТ СИТЕ СПОМНАТИ РАБОТИ ГИ ПРАВАТ ПОДОБРО ОД СДСх. Тоа е моето убедување - а изгледа и повеќе од 50% од граѓаните се слично како мене убедени во тоа.