Споменик на Александар Македонски на плоштад Македонија?

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Treba ama prvo chlenstvo EU i NATO pa potoa spomenik,spomenikot kje pocheka.
Спрема тебе сакаш да кажеш дека треба за споменик да чекаме уште сто години, знаејќи ги тие од ЕУ и НАТО што мангупи се и и какви се не услови ни поставуваат. Не е ли малку глупо ние нашата историја самите да ја поврзуваме со сосема нешто трето. Време е генерациите што доаѓаат полека Александар Македонски да го чуствуваат како свој бидејќи тој е свој, ако нас не не учеа за него или не учеа сосема малку време е тие да го видат до нив близу и да го осетат како свој. Затоа ЕУ и НАТО се сосема друго, а споменикот треба да се изгради не поврзувајќи го со тие две работи.

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
ај вака за тебе нема ЕУ па што сакаш стави или не стави.
Просто ко грав,таа приказна е завршена за нас како луѓе,може да продолжиме како безкичмењаци.
океј... во тој случај ставете 26 споменици на плоштад... ако нема место таму можете и на рекорд 2 да ставите, еден кај едната и друг кај другата постојка да ставите...

муабетов ми е дека тоа може да претставува проблем, т.е. грција да го направи проблем нашето влегување во еу/нато, а ако ти мислиш дека битката е изгубена то е друга работа...

тогаш стварно имаме сериозен проблем бидејќи ќе си останеме затворени и изолирани...
ама затоа ќе бидеме силни, патриоти, ќе можеме да се чукаме в гради со споменик и полека да си тонеме во сиромаштија и да шетаме по еднонасочна улица чиј крај е ќорсокак... мх, мх, мх, убајни...:pipi:

На извонреден пат си да бидеш типичен македонски..новинар.
Да, сите кои не мислат како вас се или вмро-овци, или сдс-овци, или еве штом сум студирал новинарство се типични македонски новинари... иако незнам како изгледа тој типичен македонски..новинар
Дај дефиниција...

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
И за двајцата...

Да, точно е тоа дека грција не мрази во секој случај и дека сака да не постоиме, ни оспрува и идентитет и јазик итн, итн... али кога сме чекале толку векови, проблем ќе ни се неколку месеци/година...

Дај прво да видиме што ќе бидне со Нато, ЕУ, зошто грциве баш такви работи чекаат, да имаат поттик нешто што би го искористиле за пред светов да покажат дека ние сме тие кои си го кочиме влезот со такви потези...
Јован, јас не знам дали и по 17 години спор со грциве уште некој верува дека ние би влегле во ЕУ со нашето име.
Мене се` повеќе ми мириса и сум уверена дека би влегле само ако го смениме името. И не знам што има врска тоа што ставаме споменици од наши претци, наши херои. Што ако им смета?
На крајот од краиштата, да се продадам себеси и мојот идентитет за некоја европска организација и безвизни режими? Не, фала, подобро дома ќе седам отколку да бидам без идентитет.:smir:

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Јован, јас не знам дали и по 17 години спор со грциве уште некој верува дека ние би влегле во ЕУ со нашето име.
Мене се` повеќе ми мириса и сум уверена дека би влегле само ако го смениме името. И не знам што има врска тоа што ставаме споменици од наши претци, наши херои. Што ако им смета?
На крајот од краиштата, да се продадам себеси и мојот идентитет за некоја европска организација и безвизни режими? Не, фала, подобро дома ќе седам отколку да бидам без идентитет.:smir:
веќе напишав во врска со ова...
муабетов ми е дека тоа може да претставува проблем, т.е. грција да го направи проблем нашето влегување во еу/нато, а ако ти мислиш дека битката е изгубена то е друга работа...

тогаш стварно имаме сериозен проблем бидејќи ќе си останеме затворени и изолирани...
ама затоа ќе бидеме силни, патриоти, ќе можеме да се чукаме в гради со споменик и полека да си тонеме во сиромаштија и да шетаме по еднонасочна улица чиј крај е ќорсокак... мх, мх, мх, убајни...:pipi:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Да, сите кои не мислат како вас се или вмро-овци, или сдс-овци, или еве штом сум студирал новинарство се типични македонски новинари... иако незнам како изгледа тој типичен македонски..новинар
Дај дефиниција...

Најироничното е што секогаш независните, НЕопределени први си земаат за слобода да лепат етикети.

Впрочем јас не видов етикета на тебе, напротив, коментарот ми одеше исклучиво по линија на професијата која си ја избрал.

А типичен македонски новинар гледаш секој ден на ТВ и читаш по весници.
Колку НЕ определени и НЕ исполитизирани и НЕ поткупени работат денес?

Ставот дека неможеме да влеземе во ЕУ поради споменикот или како Македонци води кон една многу срамна вистина.

Дека ниту можеме ниту заслужуваме да си го носиме името.

Другиот дел од “проблемот“ е... видот на уцената која ни е наложена за да влеземе во ЕУ, срамота е да кажеш оти сакаш да бидеш дел од таква фашизоидна унија.

Тоа е моето гледиште, а немој да се воздржуваш да поделиш некоја етикета, доколку го поддржувам споменикот, т.е. неговата изградба.

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.572
Поени од реакции
292
Спрема тебе сакаш да кажеш дека треба за споменик да чекаме уште сто години, знаејќи ги тие од ЕУ и НАТО што мангупи се и и какви се не услови ни поставуваат. Не е ли малку глупо ние нашата историја самите да ја поврзуваме со сосема нешто трето. Време е генерациите што доаѓаат полека Александар Македонски да го чуствуваат како свој бидејќи тој е свој, ако нас не не учеа за него или не учеа сосема малку време е тие да го видат до нив близу и да го осетат како свој. Затоа ЕУ и НАТО се сосема друго, а споменикот треба да се изгради не поврзувајќи го со тие две работи.
Nashata istorija se temeli vrz Aleksandar Makedonski i drugi istoriski lichnosti da ne gi nabrojuvam ,poentata e deka gjabe ke bidi Istorijata koga na Makedonija ke i bidat blokirani site megjunarodni proekti,od shto kje zhiveeme,od spomenik na Aleksandar Makedonski koga za vreme na ekonomska kriza se otpushtaat milioni rabotnici?Dali znaesh kolku milioni evra EU im nudi na zemjite chlenki za spravuvanje so ekonomskata kriza?I dali znaesh deka ova ke bidi samo edna provokacija plus kon Grcija koja najmalku vo momentot ni treba? Samo tolku.Pozdrav

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Кај сум залепил јас етикета... ти мене ми залепи...

И шо ти, само досега од ко почнав со студии по новинарство 126 пати на форумов беше споменато тоа кога и да кажев или направев нешто...

За трагедијата да биде поголема најверојатно нема ни да стапнам во информативна редакција за време на моето работење по медиуми...

Тоа за уцената и каква е унијата... јебига... мора да се пикниме некаде, малечки сме, незначајни... да бевме јаки ко Русија ни унии ни ништо немаше да ни требаат ама не сме во таква ситуација...

А јас не можам да лепам етикети или да нарекувам некого антимакедонец или како и да ги нарекувате во ситуацијава...

Со самото тоа што споменав да не се гради сега споменик без разлика на поддржувачките факти пола од патриотите што ме прочитаа ме етикетираа како примерот во пасусот погоре и испцујаа притоа...:helou:

F

FilipMacedon

Гостин
Еј јасно ни е ,точно знаеме кој за која партија работи,само ве посоветувам да престанете да не смеете

И до сдсОВЦИТЕ.
Разликата помеѓу ВМРО и СДС е тоа што кога на ВМРО ке им падне рејтинг тие градат споменици,а кога на СДС ке им падне рејтинг тие велат народот е глуп,значи повеќе корист имаме од ВМРО:toe:

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
п.с.
Најироничното е што секогаш независните, НЕопределени први си земаат за слобода да лепат етикети.
за ова зборвеше? :pos:
Еј јасно ни е ,точно знаеме кој за која партија работи,само ве посоветувам да престанете да не смеете

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.748
Идеја за поставување на споменик (или грандиозна фонтана) тука имаше уште мнооогуу одамна кога започна реновирањето на плоштадот со цел тој плоштад да личи на некои плоштади на Европските метрополи, ама сепак не се имплементираше до ден денешен. Така да не знам што сте запнале ко да одма утре ќе се гради споменикот, сепак мислам дека има попаметни луѓе кои се одговорни за таа работа и дека на оваа криза ќе фрлаат пари на споменици.

Сепак да сме на чисто и ја сум за поставање на споменик на нашиот најголем војсководец и освојувач Александар Македонски дали во поскоро или подалечно време но МОРА да се направи без разлика дали тоа им се свиѓало на овја одоздола или не и без разлика дали тие тоа ќе го сватат како провоација или нешто сл.

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Nashata istorija se temeli vrz Aleksandar Makedonski i drugi istoriski lichnosti da ne gi nabrojuvam ,poentata e deka gjabe ke bidi Istorijata koga na Makedonija ke i bidat blokirani site megjunarodni proekti,od shto kje zhiveeme,od spomenik na Aleksandar Makedonski koga za vreme na ekonomska kriza se otpushtaat milioni rabotnici?Dali znaesh kolku milioni evra EU im nudi na zemjite chlenki za spravuvanje so ekonomskata kriza?I dali znaesh deka ova ke bidi samo edna provokacija plus kon Grcija koja najmalku vo momentot ni treba? Samo tolku.Pozdrav
Ваквите работи со поставување на споменици и имиња на аеродроми сами си ги направивме да бидат провокација откако претходно многупати попуштивме и лижевме туѓи га.ови за сега да испаѓа дека ние провоцираме. А за глобалната криза исто така нема врска со ова, затоа што и во војна сите работи се правеле паралелно со воените дејствија. Така што и ова е само нешто што мора да се случи како и тоа што во оваа глобална криза ќе мора да има и отпуштања, во исто време и вработивања, раѓања, умирања, свадби, погреби. Уметноста на суровиот живот е токму во поентата на балансирање на сите работи, а не еднострано гледање на работите и потпаѓање во депресија која вешто секојдневно ни ја сервираат. Затоа ова го сфаќам како сосема нормален дел покрај сите досегашни и идни проблеми.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.944
Поени од реакции
50.843
И што вели етикетата, од кај сум, од ВМРО-овците, од СДСМ-овците или од грчките платеници?:back:
Не си ни СДС ни ВМРО,ти само и имаш дадено на интелигенцијата предолг фор,истата ја поистоветуваш со штчење од масата и борење за “сопствено мислење’’ со примеси на се поприсутниот шатро космопилитизам,кој ствара невероватна серка кај истата маса...

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
сепак мислам дека има попаметни луѓе кои се одговорни за таа работа и дека на оваа криза ќе фрлаат пари на споменици.
мислиш дека има паметни или попаметни луѓе во власта/опозицијата кои и мислат добро на државава и мене и тебе?

Kajgana Shop

На врв Bottom