Паднаа патриотските фискални сметки - Дали некој ќе одговара?

Edno da vi e jasno bez razlika dali ste grci srbi ili bugari Makedonija treba da bide cela i kako takva da bide faktor vo regionov.Bez razlika sto znaat site "sosedi" deka nema sansa da se obedinat Vardar, Egej i Pirin,stravot e dlaboko vrezan vo nivnite koski ,vo nivnoto bitie, od pkolenija ,deka dokolku MAKEDONIJA stane celosna drzava , bilo koj narod koj zivee vo nea nema da se zeme vo predvid.Imeto Makedonija vo niv vleva strav i nemir deka ke bidat zaboraveni vo istorijata kako obicni smrtnici.Zatoa na site ni e jasno deka Makedonija dodeka ne bide cela nema da se smirat iskonskite pobudi sakale ili ne.Vprocem Makedonija e na Makedoncite i na nikoj drug.Zatoa site vie koi se cuvstvuvate Makedonci krenete go glasot protiv tiranite i protiv onie koi ve negiraat,i kazete na poln glas deka nie ne sme bugari srbi niti grci i deka tie se varvari za nas,no nasata nesreka e da patime od posilnite.

MAKEDONIJA KOLKU GORDO ZVUCI

А ова со темата има врска или?

А ова со темата има врска или?

Убо е кажаното, само нема смисла во секоја тема да го постира.

Нека го напиши на кирилица и нека си го постави како потпис.

Sega najnova vest shto doznav e deka vladata kje bara reshenie i zakon da ne im gi vrakja tie pari na trgovcite za patriotskite fiskalni kasi.Kje bide interesno koga trgovcite kje go doznaat toa deka so nivnite pari silum kje ja finansiraat kampanjata na Grujo.:tv:

ЕДИТ: Заборавив, очекувам деновиве некое апсење или пресуда, како зачин или баланс на ова, енивеј.[/quote]

Значи не можам да се изначудам колку сум бил прогнозерски настроен, хахахахахаха. Уште не дореков и оп три годинки за Кирил Тодоровски... Останува евентуално и некое апсење да се случи, заради уметнички впечаток:pos2:.

И уште нешто, вчера гледав вести на Сител во 18,00...Дали јас пропуштив или Латас заборави воопшто нешто да гугне за паѓањето на законов на Уставен ? Ако некој гледал нека ме поправи ако грешам.

Владата може да добие 50.000 тужби поради „патриотските сметки“

Трговци, забари, бербери, дуќанџии и сите правни субјекти корисници на фискални апарати треба поединечно да поднесат тужбени барања за надомест на штетата што настана од воведувањето на таканаречените патриотски фискални сметки доколку Владата не покаже свесност и доброволно не ги покрие настанатите трошоци, порачуваат експерти.

Револтот кај корисниците на фискални апарати е голем. Со оглед на тоа, Владата многу лесно може да се соочи со над 50.000 тужби за надомест на трошоците што настанаа со проектот патриотски фискални сметки.

Во Министерството за финансии велат дека ќе ја чекаат одлуката на Уставниот суд за потоа Владата да излезе со конкретен став по ова прашање. Оттаму додаваат дека секој збор од одлуката на Уставниот суд може суштински да влијае на понатамошните чекори на Владата и дека поради тоа не можат да предвидат каква ќе биде нивната одлука. На прашањето кои експерти биле консултирани кога се пишувала уредбата, во Министерството велат дека се тоа лица вработени во администрацијата.

Познавачи велат дека всушност се чека одговор на прашањето дали Владата би можела без судски последици да ги надомести само трошоците за враќање на фискалните апарати во првобитната состојба пред воведувањето на патриотските сметки.

Борче Давитковски, професор на Правниот факултет вели дека корисниците на фискални апарати имаат легитимно право да бараат надомест на трошоците и за двете интервенции во фискалните апарати доколку Владата не излезе во пресрет и не ги покрие настанатите трошоци. На прашањето дали одлуката на Уставниот суд да ја укине, а не да ја поништи владината одлука за патриотските сметки може да и помогне на Владата да ја избегне обврската за надомест на трошоците, Давитковски вели дека тоа е беспредметно.

- Не станува збор за сметки за парно или некакви други сметки што важат за сите граѓани на Македонија. Овде станува збор за владина одлука која им беше наметната на одредена специфична група граѓани односно корисници на фискални апарати. Доколку се работеше за сметки за парно, укинување на одлуката ќе значеше дека од моментот на донесување на одлуката и во иднина не важи одредена цена. Додека ако се работеше за поништување, тогаш граѓаните ќе имаа право да бараат надомест и за изминатиот период - вели Давитковски.

Тој додава дека е важно секој корисник поединечно да поднесе тужбено барање бидејќи се работи за различни случаи.

- Оваа одлука се однесува само на корисниците кои ќе побараат надомест на трошоците. Сепак, сметам дека Владата треба да покаже дека е голема и дека ќе ги надомести настанатите трошоци - вели Давитковски.

Во Министерството за финансии неофицијално велат дека е симптоматично што Уставниот суд укинува одредба која е на сила веќе осум години односно е составен дел од кампањата „купувајте македонски производи“, која во изминатиов период стана бренд во земјава.

Уставниот суд завчера ја прогласи за неуставна уредбата со која на продавниците, фирмите и на државните институции им се наложи на секоја фискална сметка одделно да се пресметуваат македонските производи.Судот ја прогласи владината уредба за неуставна бидејќи смета дека со тоа се ставаат во нерамноправна положба компаниите што продаваат странски производи, што е спротивно на Уставот. Грубата математика покажува дека овој краткотраен патриотски излет ќе чини повеќе од пет милиони евра ако се земе предвид дека за оваа услуга компаниите-овластени производители и сервисери на фискални апарати наплаќаат од 2.000 до 6.000 денари.

Нова Македонија

Во Министерството за финансии неофицијално велат дека е симптоматично што Уставниот суд укинува одредба која е на сила веќе осум години односно е составен дел од кампањата „купувајте македонски производи“, која во изминатиов период стана бренд во земјава.

Во тоа министерство некој треба да ги подучи или потсети дека одлуките на уставниот суд какви и да се и за што да се, дека не треба да се коментираат, испитуваат и... туку дека треба да се извршуваат.
И редно е веќе еднаш да пред да се даде некој закон на усвојување се почне со консултација дали држи вода според уставот..колку да не се бламираат "стручњаците" отпосле......:toe:ударот по нивното его највеќе ги боли.

a arno mu vikase bucko pred nekoj den da go ukine sudstvoto

da go poslusase, sega ke nemase vakvi problemi

nego drugo mene me boli, kako sega jas da pravam treto dete, so volku nepredvideni izdatoci
jas vo svojot budjet ja nemav proektirano ovaa stavka, imav proektirana druga prerodbeno-patriotska stavka t.e. "treto dete", e sega ke mora da izvrsam prenamena na sredstvata

e sega pazete sto ke se sluci, principot na vladeenje na grujo, veke nekolku pati pokazan do sega e latinskata pogovorka uste od stariot rim "divide et impera"

i sega ke se obidat da nas'skaat nekoi, pa da vmetnat partiski strajkbreheri (koi verojatno ke bidat dobro plateni) taka da pretpriemacite vo makedonija bidat podeleni na najmalku 2 strui vo odbrana na nivnite zaednicki interesi

recept isproban i potvrden kako uspesen

samo ovoj pat ne veruvam deka na sovetnicite za manipulacija so narodot, vakvo nesto ke im uspee

ЕДИТ: Заборавив, очекувам деновиве некое апсење или пресуда, како зачин или баланс на ова, енивеј.

Значи не можам да се изначудам колку сум бил прогнозерски настроен, хахахахахаха. Уште не дореков и оп три годинки за Кирил Тодоровски... Останува евентуално и некое апсење да се случи, заради уметнички впечаток:pos2:.

И уште нешто, вчера гледав вести на Сител во 18,00...Дали јас пропуштив или Латас заборави воопшто нешто да гугне за паѓањето на законов на Уставен ? Ако некој гледал нека ме поправи ако грешам.[/quote]

...И би полициска акција за лоцирање и апсење на лицата поврзани со убиството на полицаецот од алфите ! Гледајте вести.:toe:

Зошто ми изгледа ова некако дежа ву (ваљда вака се пишуваше) ?

ke odgovaraat budalite so gi smenile, mesto da reagiraa na vreme, sega digaat dzeva, oti trebale pak da plakjaat

Леле колку ми се смешни глупите идеи на владата :pos2: зошто така ништо не можат да "остварат"? Можеби е затоа што не ги бидува... можеби е нешто друго, ај да не ги оцрнувам, доста им е сами вака што се брукаат секојдневно со 100те погрешни чекори:pos2::pos2::pos2:

a arno mu vikase bucko pred nekoj den da go ukine sudstvoto

da go poslusase, sega ke nemase vakvi problemi

So DPMNE nemozhe a da nema gluposti i problemi,tradicija mu e toa.Inaku drzhi voda muabetot od Buchkovski.:wink:

Леле колку ми се смешни глупите идеи на владата :pos2: зошто така ништо не можат да "остварат"? Можеби е затоа што не ги бидува... можеби е нешто друго, ај да не ги оцрнувам, доста им е сами вака што се брукаат секојдневно со 100те погрешни чекори:pos2::pos2::pos2:

Dobro bre ti gleash reklami ili ne gleash?

Уставен суд изигра педерски во овој случај. Мислам дека знаете кон која партија се наклонети тие судии :)
Доколку овие сметки биле неуставни, зошто Уставен суд чекаше 5-6 месеци па потоа да ги укене? Зошто тоа не го направија едноставно уште кога го изгласаа законот, па дозволија да се стави софтверот, па сега ајде ќе го вадиме?
Треба да се одговори на овие прашања...

Dejan];2024482 напиша:
Уставен суд изигра педерски во овој случај. Мислам дека знаете кон која партија се наклонети тие судии :)
Доколку овие сметки биле неуставни, зошто Уставен суд чекаше 5-6 месеци па потоа да ги укене? Зошто тоа не го направија едноставно уште кога го изгласаа законот, па дозволија да се стави софтверот, па сега ајде ќе го вадиме?
Треба да се одговори на овие прашања...

Стручњак, затоа што тоа не е плукни-залепи. Потребна е прво иницијатива или барање, како сакаш наречи го за оценување на уставноста на некој закон, па се разгледува, дискутира и на крај се гласа и се донесува одлука. Туку ти да ми одговореше, кои тоа експерти ги осмислуваат законите кои на Уставен Суд паѓаат како круши ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom