Купи, досреди, продај... Можно ли е?

• Креатор на темата Креатор на темата darmon
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.581
Локација
Скопје
Vo posledno vreme se interesiram mnogu za trgovija so koli nesto kako na primer emisijata na discovery WHEELER DEALER. Deckicot kupuva kola ja nosi kaj prijatelot mu ja dosreduva znaci sto ima zargjano go krpi nekoj del ako treba da se smeni gumi i sl. i posle si ja prodava so cel da ostvari profit. Pa jas otvoriv ebay i mobile.de i gledam deka teoretski bi mozelo ova da uspee no mene me interesira dali nekoj prakticno se zanimava/l so vakov tip na rabota i kolku e taa profitabilna ili vozmozna.Ili pak da ne gi baram kolite vo stranstvo nego tuka u Makedonijava, na pazar3 na primer,dali bi mi se isplatila ovaa rabota i koja opcija poveke bi mi se isplatila, taa so uvoz na avtomobili ili kupi od doma, prodaj doma.
Sekoj sovet e dobredojden.

па можно е зошто да не : пр. Купуваш кола за 5000е мењаш филтри 100е уље 50е каиш 50-60е ја полираш кај некој добар мајстор за тоа 30е ја миеш ( да нема буквално ништо на неа како од салон да е земена ) и ја продаваш 5500е ( 5000+300=5300 си уложил околу 5300е а ја продаваш 5500 значи добиваш 200е гратис што си ја средил )

Може, дури и ако имаш малце среќа ќе правиш пари:)
Знам неколку што си заработуваат на ваков начин, предност е доколку имаш механичарски познавања

moze samo kupi prodaj, i toa ima...covek kupuva po 5-6 koli na mesec od Germanija i samo gi prodava 2-300 evra poskapo od sto mu izleguva na nego..2 koli u mesec da prodade ete ti 4-500 evra. I plus nema avto za nego, tuku si gi vozi tie sto gi prodava.

dobar biznis e toa.

ej za da gi prodades tie koli tuka treba da imas mak. dokumenti pa zatoa nema bas nekoj biznis vo toa ( da izvadis mak. dok. treba kolatra da ispunuva nekoj normi i dobro da platis carina i sl.

Добар бизнис е тоа... Ако знаеш што купуваш.

Ако не, ке земеш кола од 5.000 евра што реално вреди 3.000, ке дадеш уште 1.000 по неа и на крај ке ја дадеш 4.500 евра. Не би ти препорачал да се занимаваш со тоа, бидејки едно е математиката на лифче и форуми, а друго е да затвориш 5.000 евра и да чекаш некој да ти ја купи колата + ако не ти е за возење (да не речам имаш друга), колку повеќе дреми во двор/плац/гараржа, толку повеќе губиш на цена.

А за заебанции, има 10001 почнувајки од шасиски преправани (читај удирани/фарбани) возила, мотори кои вадат чудни звуци па се до такси возила кои поминале по 1.000.0000 километри, а ги нудат како ова е возило од домаќин многу малку возено.

Еден пријател на таткоми му се падна VW polo 1.2 во грепка. Ново во салин е 10.300е така нешто го продадоја едвај 8.000е после 3 месеци стоење кај мене во двор.

A ima li nekoj sto kupil preku ebay, mobile.de ili nekoja druga stranska strana? Na primer otvaras sajtot gledas kola se javuvas na covekot i se dogovaras.Ides tamu ja probuvas kolata proveruvas na mehanicar i ja kupuvas.Kolku e toa izvodlivo? Kolku se verodostojni oglasite?
Inace mislam deka najdobro i sto e mnogu bitno, najbrzo, moze da se prodavaat kolite do 4-5000 evra.Tuka lugeto najcesto tie koli gi kupuvaat na primer; Punto, Corsa, Golf I,II,III, Fiesta,Astra,Vectra, nekoi od japancite Civic,323,Yaris i sl.

На mobile.de се веродостојни. Имам нарачувано возила од таму... Постапката оди вака. го наоѓаш возилото што ти се бендисува, најдолу има телефон. Се јавуваш и прво што прашуваш за цената (секогаш може да се ценкаш и да намалиш 200-300 евра). Потоа доколку ти одоговара можеш да ја резервираш за одредено време. Не наплаќаат пари, а огласот веднаш го одстрануваат по резервацијата. За да резервираш треба да им пратиш факс со детали од огласот (опис на возилото) и твои лични податоци (или на оној што ке оди да ја земи колата). Потоа тие ти ја чуваат колата (мислам дека најмногу до 2 недели е резервацијата) и ако не ја земиш (или не ја откажиш преку факс), имаат право да те тужат и да бараат надоместок (400-500 евра штета) и да знаеш дека ке те тужат. Ако откажиш преку факс, никому ништо, го враќаат огласот за 10 минути. Единствено бараат да имаат документација.

Бато од странство во Мк може да се увзе возило над 2002 година! До 4.000 евра во Германија само удрени возила се наоѓаат, + трошоци до оправање, увоз и сл. На крај 90% од луѓето ке ти речат дека ке земат Спарк, Дачиа Логан или ке додаде уште 2.000 евра на тие (претпоставка дека 6.500 ке бараш) и ке вози нова кола бре....

некако, многу мака ми изгледа, за мал профит. остај ти wheeler dealers :D ем, нашиов е мал пазар и плус, ретко кој сака да купи кола од увоз, правена, дотерувана :S

A ke ja namaluvaat li akcizata posle nova god. neli nesto treba da se prilagoduvame na eu. zakoni i sl.?

многу луѓе прават вака барем ја шо ги знам ама сите имаат познавање од механика нешо ова она се зема пари од ова иначе можеш да бидеш во ќар

има се прави добар ќар ама треба да најдеш некој торко за да му ја купиш ефтино и од кога ке ја средиш пак да најдеш некој торко да му ја шитнеш многу поскапо од што си ја купил :smir:

ова е добра идеја за бизнис само што требаат сепак некој услови , како гаража со машини и алати , плац за продажба и слчно . Можеби нема да се збогатиш ама сепак ќе можеш да си имаш добра заработувачка :)
но во никој случај не е лесно, како што изгледа на тв , зошто на тв се е лесно.
море ова економскава криза све зае@# :(

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom