Прашања за Исламот I

Статус
Затворена за нови мислења.

radica

never mind
Член од
21 октомври 2007
Мислења
599
Поени од реакции
36
Pa neli vo drugata tema ti odgovorivme deka nema druga verzija na Kuranot tuku deka e eden nepromenet, ne e kako biblijata vo mnogu verzii...
Библијата има стар и нов завет, а повеќе верзии нема, туку е преведена на сите светски јазици.:smir:

O

Omer el Faruk

Гостин
A da proverese pred da odgovoris?
Проверено е многу одамна не се секирај. :wink: И не му верувај на секој медиум, поготово на National Geographic Channel.

Библијата има стар и нов завет, а повеќе верзии нема, туку е преведена на сите светски јазици.:smir:

А ја знаеш ли разликата помеѓу превод и верзија?

radica

never mind
Член од
21 октомври 2007
Мислења
599
Поени од реакции
36
верзија лат. versio
едно од повеќе меѓусебно различни прикажувања на ист факт или настан;

Преводот е верен на оргиналот. Тука нема различно прикажување.А членот погоре рече Куранот бил еден, а Библијата имала повеќе верзии.(ајде да не го цитирам пак). Тоа е бесмислено. Значи ли тоа дека Куранот, бидејќи преведен на повеќе јазици, да има повеќе верзии???

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Проверено е многу одамна не се секирај. :wink: И не му верувај на секој медиум, поготово на National Geographic Channel.

Aj bidejki drugite ne sakaat da odgovorat, dali Kuranot e prenesen od strana na t.n. "Citaci", poznati recitatori na Kuranot vo ranite vekovi na Islamot, a tie recitati bile zapisuvani od t.n. "Prenesuvaci" ?

allahov_rob

لا اله الا الله محمد رسول
Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
Шо збораш бе. Па ти сега, не уништи со муабетот. Готово, не пишам појќе на темава. Нема, стави точка на цела дилема во мене.
Sto od tekstov ne ti e jasno be slikarce? Sakas da ti gi zgolemam bukvite?:toe::toe:

Da be i slikata e od togash - bile mnogu napredni i imale fotoaparati, internet i se...abe daaaaaaaaa:vozbud::vozbud::vozbud:

Dobar si ?

верзија лат. versio
едно од повеќе меѓусебно различни прикажувања на ист факт или настан;

Преводот е верен на оргиналот. Тука нема различно прикажување.А членот погоре рече Куранот бил еден, а Библијата имала повеќе верзии.(ајде да не го цитирам пак). Тоа е бесмислено. Значи ли тоа дека Куранот, бидејќи преведен на повеќе јазици, да има повеќе верзии???
Eve ti malce po slikovit nacin da ti pokazam za ona sto bratot Omer ti pisuva celo vreme... dve verzii vo edna kniga..

Uzivaj.....

Spored Matej 27:32. Isus go nosel svojot krst
Spored Jovan 19:17, Simon go nosel krstot.
(znaci Matej i Jovan ne se dogovorile sto da napisat)
..............................................................................................
Spored Matej 27:44 dvajca kriminalci go navredile Isus.
Spored Luka eden od kriminalcite go navredil Isus a drugiot go branel.
(isti slucaj samo ovde mesto Jovan,Luka mu replicita na Matej)
.............................................................................................
Spored Matej 28:2 posle voskresnuvanjeto: Dve zeni videle eden Angel sedi na kamen
Spored Luka 24:3 Mnogu zeni videle kako dvajca mazi stoele pokraj nego.
(ne znam dali dve zeni moze da znaci "mnogu zeni”)
..............................................................................................
Spored Jovan 20;12 Edna zena videla dajca Angeli kako sedat na mestoto kade sto bilo telotona Isus.
Spored Marko 16:5 Tri zeni videle eden maz kako sedi na desnata strana od grobot.
(edna zena,tri zeni,angeli,mazi.....sto potocno Bog znae)

radica

never mind
Член од
21 октомври 2007
Мислења
599
Поени од реакции
36
Eve ti malce po slikovit nacin da ti pokazam za ona sto bratot Omer ti pisuva celo vreme... dve verzii vo edna kniga..

Uzivaj.....

.............................................................................................
Spored Matej 28:2 posle voskresnuvanjeto: Dve zeni videle eden Angel sedi na kamen
Spored Jovan 20;12 Edna zena videla dajca Angeli kako sedat na mestoto kade sto bilo telotona Isus.
Spored Marko 16:5 Tri zeni videle eden maz kako sedi na desnata strana od grobot.
Нека биди друг пат појасен твојот колега погоре и нека кажи дека мисли на повеќе евангелија од Новиот завет. Тоа повеќе верзии може да се сфати на различни начини. НО, факт е дека Библијата е една иста од првото печатење ако не се лажам во печатницата на Гутенберг па се до денес.Нема измени во неа, а тоа значи дека нема повеќе верзии.
Тоа што самиот Нов завет е составен од повеќе евангелија тоа е друго прашање.
И прашање за вас,(да не бидам офтопик:smir:):
Зошто мислите дека вашата вера е вистинската вера?

PrincezZ

Death It's Only The Begin
Член од
25 март 2010
Мислења
123
Поени од реакции
9
Ок ќе престанам со прашања зошто Бог вака зошто така, ќе не зезне и тн.
Сакам нешто друго да прашам сега, во Куранот прочитав нешто интересно:

Нивниот пејгамбер им рече : - Обележје на неговата власт е сандакот што ќе ви го донесе, а во кој се наоѓа Теврат- а нивните непријатели го отстранија од нив - во кого има сигурност од Господарот ваш и ги зајакнува срцата на искрените верници, во него има остаток од некои нешта што ги оставилио семејството на Муса и на Харун, како на пример стапот, делови од страниците што му ги донесоа Мелеките и др. Во тоа имате најголем доказ за изборот на Талут да биде, со наредбата на Аллах, ваш владетел ако исправно верувате во Аллах и неговите пејгамбери. (Сура Ел-Бекара Ајет 248).

Каде е сега овој сандак...??? Ова е Светиот Трал што го чуваат папите... ???

Член од
17 април 2010
Мислења
25
Поени од реакции
0
Зошто во Куранот е се преведено на Арапски па дури и имињата ? Нели и после преводот името си останува исто ? Па ако Мухаммед пишувал за Исус и Марија, зошто не напишал Исус и Марија туку Иса и Мерјем ? За Авраам напишал Ибрахим. Имињата и после преводот си остануваат исти имиња. Ако се земе во предвид дека Габриел му зборувал на Арапски значи тој апсолутно се му кажувал на Арапски па дури и имињата. Молам за одговор

allahov_rob

لا اله الا الله محمد رسول
Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
Нека биди друг пат појасен твојот колега погоре и нека кажи дека мисли на повеќе евангелија од Новиот завет. Тоа повеќе верзии може да се сфати на различни начини. НО, факт е дека Библијата е една иста од првото печатење ако не се лажам во печатницата на Гутенберг па се до денес.Нема измени во неа, а тоа значи дека нема повеќе верзии.
И прашање за вас,(да не бидам офтопик:smir:):
Зошто мислите дека вашата вера е вистинската вера?
Zatoa sto nie (muslimanite) veruvame vo ALLAH,edinstveniot Gospodar na svetovite,na se ona sto ima vo niv i se ona sto ne opkruzuva..... a samiot TOJ vo svetata kniga ni veli....

Inne dine ind ALLAH il islam-----(Edinstvena priznata vera kaj ALLAH e islam)

НО, факт е дека Библијата е една иста од првото печатење ако не се лажам во печатницата на Гутенберг па се до денес.Нема измени во неа, а тоа значи дека нема повеќе верзии.
?

Deka e biblijata ista od denot na pecatenje ne e vistina,dovolni se citatite koi gi navedov... (proveri si vo biblijata)

Ок ќе престанам со прашања зошто Бог вака зошто така, ќе не зезне и тн.
Сакам нешто друго да прашам сега, во Куранот прочитав нешто интересно:

Нивниот пејгамбер им рече : - Обележје на неговата власт е сандакот што ќе ви го донесе, а во кој се наоѓа Теврат- а нивните непријатели го отстранија од нив - во кого има сигурност од Господарот ваш и ги зајакнува срцата на искрените верници, во него има остаток од некои нешта што ги оставилио семејството на Муса и на Харун, како на пример стапот, делови од страниците што му ги донесоа Мелеките и др. Во тоа имате најголем доказ за изборот на Талут да биде, со наредбата на Аллах, ваш владетел ако исправно верувате во Аллах и неговите пејгамбери. (Сура Ел-Бекара Ајет 248).

Каде е сега овој сандак...??? Ова е Светиот Трал што го чуваат папите... ???

Sluckava e od vremto na Musa (mojsej) tj vremeto pomegu Musa i Davud (mojsej i david),a toj sandak e sandakot na Musa i Harun (aron) vo koj gi cuvale svoite raboti.. Stapot,Tevratot,10-te Bozji zapovedi i uste nekoi raboti sto vo toa vreme Posle smrttana Musa lugeto go cuvale,a deka toj sandak den denes postoi i go cuva nekoj.... cista laga!!

Зошто во Куранот е се преведено на Арапски па дури и имињата ? Нели и после преводот името си останува исто ? Па ако Мухаммед пишувал за Исус и Марија, зошто не напишал Исус и Марија туку Иса и Мерјем ? За Авраам напишал Ибрахим. Имињата и после преводот си остануваат исти имиња. Ако се земе во предвид дека Габриел му зборувал на Арапски значи тој апсолутно се му кажувал на Арапски па дури и имињата. Молам за одговор

20:113 I ete,taka Kur'anot Nie go objavivme na arapski jazik i vo
nego gi poredivme vetuvanjata za da bidat bogobojazlivi ili opomenuvacki da vlijae nad niv.

39:27/28 Nie im iznesovme na lugeto vo Kur'anot od primeri se,za da se sekjavaat.
Kur'an na arapski,bez nesoglasie,za da bidat bogobojazlivi

43:3 Nie,navistina,go odredivme Kur'anot za da bide na arapski za da svatite!

12:2 Nie go objavivme,navistina,Kur'anot na arapski za da svatite

Dovolni se zborovite na ALLAH jas se sto bi kazal bi bilo 0 vo odnos na negovite zborovi...:wink:

radica

never mind
Член од
21 октомври 2007
Мислења
599
Поени од реакции
36
Deka e biblijata ista od denot na pecatenje ne e vistina,dovolni se citatite koi gi navedov... (proveri si vo biblijata)

Библијата е најстарата книга која е во употреба се до денес. Првите страници почнал да ги пишува Мојсеј пред повеќе од три илјади години, a последните апостолот Јован кон крајот на првиот век после Христос. Потребни биле околу 1500 години за да биде Библијата составена во облик каков што го познаваме. Била пишувана од 40 писатели.
Ти велиш дека текстовите на Евангелијата се разликуваат меѓу себе. Јас тоа би го споредила со новинските репортери. Замисли четири репортери од различни дневни весници треба да опишат една иста случка. Дали извештаите ќе бидат потполно исти? Секако дека нема. Секој новинар ќе го напише она што му се чинело најважно, а сите четири извештаи би претставувале една целина. Така и Евангелијата означуваат една извонредна целина и ниедно не е одвишно.
Посланијата кои се наоѓаат во Новиот Завет биле пишувани одвреме навреме, по потреба. Апостолите преку тие посланија поучувале, предупредувале, советувале или укорувале. Посланијата настанале во текот на првиот век, а на младата, штотуку основана христијанска црква и требале многу практични совети. Во Новиот Завет има само една книга која е исклучиво од пророчка природа и се вика Откровение. Апостолот Јован бил прогонет на островот Патмос, каде што ја напишал оваа последна книга во Библијата. Новиот Завет се состои од 4 Евангелија, 1 книга за Делата на апостолите, 21 Писмо или Послание и 1 книга на Откровението, вкупно 27. Бискупот Атанасие од Александрија (295-373) прв ја нарекол оваа збирка од 27 книги канонска (меродавна збирка на книги). Така, околу 400. година, редоследот на книгите во Библијата бил одреден и конечен.

Член од
11 април 2010
Мислења
66
Поени од реакции
1
Sto od tekstov ne ti e jasno be slikarce? Sakas da ti gi zgolemam bukvite?:toe::toe:

Dobar si ?

Uzivaj.....

Na isti nacin e napisan i stariot zavet drang prijatele, i toa vo vremenki period od 1500 godini b.c
Itoa preku nekoi proroci koi sto ziveele vo isto vreme no vo razlicni kraista , ne se puznavale eden megju drug a pisuvale za ista rabota, sto znaci deka bile vodeni od isti Duh.
A noviot zavet koj sto e napisan 500 godini pred kuranot sekako deka avtorite bile inspirirani od istiot Duh.
Konkretno ovaa situacija sto ti ja komentiras e slucka sto e prenesena verbalno,pa avtorite ja iznesuvaat od svoja perspektiva nam ni e bitno sto se slucilo tamu a ako se fakjame za toa sto vie go komentirate ke zaglavime i ke si ostaneme gladni i prazni.
Jas iskreno koga ne go poznavav Svetoto Pismo, zboruvav na taa tema abe nikoj nemozese da kaze nesto od mene se pravev deka tolku mnogu znam a ne sum go ni pipnal Pismoto.Koga pocnav da proucuvam svativ ustvari kolku ne sum znael i navistina cuvstvoto e mnogu glupo da se fatis vo situacija kade treses gluposti odnosno zboris za nesto a ne znaes,taka da koga veke komentirame za nesto potrebno e edukacija i obrazovanie na toa pole.

Библијата е најстарата книга која е во употреба се до денес. Првите страници почнал да ги пишува Мојсеј пред повеќе од три илјади години, a последните апостолот Јован кон крајот на првиот век после Христос. Потребни биле околу 1500 години за да биде Библијата составена во облик каков што го познаваме. Била пишувана од 40 писатели.
Ти велиш дека текстовите на Евангелијата се разликуваат меѓу себе. Јас тоа би го споредила со новинските репортери. Замисли четири репортери од различни дневни весници треба да опишат една иста случка. Дали извештаите ќе бидат потполно исти? Секако дека нема. Секој новинар ќе го напише она што му се чинело најважно, а сите четири извештаи би претставувале една целина. Така и Евангелијата означуваат една извонредна целина и ниедно не е одвишно.
Посланијата кои се наоѓаат во Новиот Завет биле пишувани одвреме навреме, по потреба. Апостолите преку тие посланија поучувале, предупредувале, советувале или укорувале. Посланијата настанале во текот на првиот век, а на младата, штотуку основана христијанска црква и требале многу практични совети. Во Новиот Завет има само една книга која е исклучиво од пророчка природа и се вика Откровение. Апостолот Јован бил прогонет на островот Патмос, каде што ја напишал оваа последна книга во Библијата. Новиот Завет се состои од 4 Евангелија, 1 книга за Делата на апостолите, 21 Писмо или Послание и 1 книга на Откровението, вкупно 27. Бискупот Атанасие од Александрија (295-373) прв ја нарекол оваа збирка од 27 книги канонска (меродавна збирка на книги). Така, околу 400. година, редоследот на книгите во Библијата бил одреден и конечен.
Koga sme veke kaj Jovan..Bog mu pokazal vo panoram seto ona sto treba da se slucuva vo denesno vreme.Veruvame deka e od Bog knigata Otkrovenie zatoa sto sovrseno se sovpagja so gnigata na prorok Danilo i uste pogolemo svedocanstvo deka e Bog ona sto mu go pokazal na Jovan e deka sovrseno se ispolnuva se do den deneska a nekoi nastani tek treba da se odigraat.
I sega koja kniga e tocna i koja e od bog koga vo otkrovenie Bog kazuva "Moj narod e onoj koj gi pocituva desette zapovedi i go ima svedostvoto na Isus",i ponatamu vo 14ta glava e zapisano"Tuka e trpenieto na svetiite;koj sto si drzat Bozjite zapovedi i ja imaat verata Iusova.
I seto toa napisano 500 godini pred kuranot.
A jas se prasuvam pa zar Bog do togas nemal potreba da im dade na negoviot narod nekoi pisma po koi da se vladeat..logika.

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Сите книги се од Аллах и во Куранот пишува подеднакво да се почитуваат, исто Мухаммед во ниеден момент не рекол јас сум последниот пратеник мене ќе ме почитувате, туку рекол сите пратеници исто ќе ги почитувате. Никогаш не рекол јас сум посебен бидејќи сум најпоследен и само јас успеав да ја завршам мисијата Божја :):):) Мухаммед никогаш не рекол тој да се обожава, туку да се обожава само Аллах, Мухаммед не оставил своја слика да ја чуваме во Џамија.
А повеќе е од јасно дека господинот Павле и дал своја верзија на библијата, инпресиониран од сонцето :):):)

radica

never mind
Член од
21 октомври 2007
Мислења
599
Поени од реакции
36
А повеќе е од јасно дека господинот Павле и дал своја верзија на библијата, инпресиониран од сонцето :):):)
Да ми ја објасниш оваа реченица!
Своја верзија на библијата, импресиониран од сонцето:tapp:
Како си дозволуваш?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom