Македонците се Словени, или Словените се Македонци?

• Креатор на темата Креатор на темата MakedoN_Ares
  • Време на започнување Време на започнување
за мене не се веродостојни сламките од Дунав,

Река се преминува на повеќе начини.

Можеш со многу мали чамци, со поголеми бродчиња или пак со сплавови (што е најверојатно)!

Многу е оригинален начинот на Ксеркс како го поминал Босфор и тоа многу векови пред Словените. Така да Дунав е најмал проблем!

Со ова не зборам имало или не преминување туку дека Дунав можел со војска да се премине.

За збирно мислење,....ако ми дозволи Анавено:salut:,време и мир...
а за другото
1.За склавините ,за мене примарните историски извори се неверодостојни.Тоа е тема сама за себе...
http://tls.timesonline.co.uk/article/0,,25360-2650721,00.html
http://www.vmacedonia.com/archives/11077.htm
http://www.caslon.com.au/forgeryprofile5.htm
http://www.fordham.edu/halsall/source/donatconst.html
http://vridar.wordpress.com/2009/07/04/forgery-in-the-ancient-world/
http://books.google.com.au/books?id=fSvlaZYbcwUC&pg=PA446&lpg=PA446&dq=falsification+manuscripts+france&source=bl&ots=89o41z_gJP&sig=BPpgdPmgaDri4F_HiOhdr_tBE68&hl=en&ei=XrBhSsuxMof6kAWhhIT4Dw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2
http://www.revisedhistory.org/classical.htm
Биолошката антропологија знае за популацијата на тлото на Македонија низ сите периоди,единствено нема податоци во поголема мерка за периодот под Османлиите од разбирливи причини.
Класичниот период е веќе одреден дека му припаѓа на Динарскиот антрополошки тип и Брахикефалноста(широкоглавост).Всушност Динарскиот тип е доминантен 2 милениуми пред Исус и 1 милениум после Исус.Јас своевремено на мојот блог ставив слика од монета кована за време на животот на Александар која се пронајде во Авганистан и на која ликот е пореален вооднос на популацијата која живеела во Македонија.
Населувањата по 10 век носат Робустен лептодолихоморфен тип.
Типично фреските на средновековието со издолжени лица и долги вратови ги отсликуваат мачениците.

Река се преминува на повеќе начини.

Можеш со многу мали чамци, со поголеми бродчиња или пак со сплавови (што е најверојатно)!

Многу е оригинален начинот на Ксеркс како го поминал Босфор и тоа многу векови пред Словените. Така да Дунав е најмал проблем!

Со ова не зборам имало или не преминување туку дека Дунав можел со војска да се премине.

ало словените според таа теорија биле земјоделско население
а војска ги чекала од другата страна
и така тие пливајќи по Дунав со сламки и со оружје и со стока и со се незна што биле што можеле толку да носат со нив и пак да пливаат
и сега тие ја поразиле војската што ги чекала од другата страна
мнооогу логично
вкрај

во една дебата еден ми рече имало мост :pos:

ама после не добив одговор од што бил граден мостот на толку широка река ? од армиран бетон да не бил :pos:

И јас се сложувам дека реката не може да биде пречка.Но сигурно конфигурацијата на теренот и одбраната не можат да се замислат ако не си бил по течението на Дунав.Упади сигурно имало но не по број да го заменат населението на Балканот.Всушност генетиката,но не онаа на Игенеа кажа каде и бил најсилниот упад на Словени.Дел од Словенија,Загорје,цела Славонија,Северна Босна(пак дел од Славонија)и дел од Војводина.Ако одиме по некоја веројатност дел од тие племиња
во помал број можеби и се упатил кон течението на реките Морава и Вардар.Но во никој случај неможе да се работи за масовна популација.Археолошките наоди не укажуваат на такво нешто,туку на спорадични пробиви.

интересно само што Апостол Павле ги учел словените, а и тој бил словен, а во кој век беше тоа? :helou:

Биолошката антропологија знае за популацијата на тлото на Македонија низ сите периоди,единствено нема податоци во поголема мерка за периодот под Османлиите од разбирливи причини.
Класичниот период е веќе одреден дека му припаѓа на Динарскиот антрополошки тип и Брахикефалноста(широкоглавост).Всушност Динарскиот тип е доминантен 2 милениуми пред Исус и 1 милениум после Исус.Јас своевремено на мојот блог ставив слика од монета кована за време на животот на Александар која се пронајде во Авганистан и на која ликот е пореален вооднос на популацијата која живеела во Македонија.
Населувањата по 10 век носат Робустен лептодолихоморфен тип.
Типично фреските на средновековието со издолжени лица и долги вратови ги отсликуваат мачениците.

Може ли ова малку пообјаснето со примери? И нешто повеќе за парата?

ало словените според таа теорија биле земјоделско население
а војска ги чекала од другата страна
и така тие пливајќи по Дунав со сламки и со оружје и со стока и со се незна што биле што можеле толку да носат со нив и пак да пливаат
и сега тие ја поразиле војската што ги чекала од другата страна
мнооогу логично
вкрај

во една дебата еден ми рече имало мост :pos:

ама после не добив одговор од што бил граден мостот на толку широка река ? од армиран бетон да не бил :pos:

Словените доаѓале како освојувачи и не биле сами. Често пати доаѓале со Аварите а и со други племиња. Воени походи имало почесто но не масовни населувања наљ 100 000 луѓе. Тоа е невозможно. Дека биле говедари и земјоделци е фантастика. Воини биле претежно!

И јас се сложувам дека реката не може да биде пречка.Но сигурно конфигурацијата на теренот и одбраната не можат да се замислат ако не си бил по течението на Дунав.Упади сигурно имало но не по број да го заменат населението на Балканот.Всушност генетиката,но не онаа на Игенеа кажа каде и бил најсилниот упад на Словени.Дел од Словенија,Загорје,цела Славонија,Северна Босна(пак дел од Славонија)и дел од Војводина.Ако одиме по некоја веројатност дел од тие племиња
во помал број можеби и се упатил кон течението на реките Морава и Вардар.Но во никој случај неможе да се работи за масовна популација.Археолошките наоди не укажуваат на такво нешто,туку на спорадични пробиви.

Ова е најверојатната варијанта за упадот на Словените. Се согласувам.

Словените доаѓале како освојувачи и не биле сами. Често пати доаѓале со Аварите а и со други племиња. Воени походи имало почесто но не масовни населувања наљ 100 000 луѓе. Тоа е невозможно. Дека биле говедари и земјоделци е фантастика. Воини биле претежно!

момче словените доаѓале затоа што бегале, а не како освојувачи
тоа според теоријата која ја застапуваш
а ни таа не ја знаеш :pos:

а знаеш ли да ми одговориш тоа за апостол Павле што го пишав погоре ? :)

момче словените доаѓале затоа што бегале, а не како освојувачи
тоа според теоријата која ја застапуваш
а ни таа не ја знаеш :pos:

а знаеш ли да ми одговориш тоа за апостол Павле што го пишав погоре ? :)

Ок, бегале и дошле овде, но проблем :smir:.

Ти напиши ако знаеш, не ме прашувај мене за Павле :).

ти викаш дека словените дошле од зад карпатите
јас те прашувам како е можно Апостол Павле да бил словен и да ги учел словените на балканот, а кое време било тоа ти кажими

а исто така да ми кажиш каде е тоа „зад“ ако си во Москва а каде од Скопје
оти и таму викаат од зад Карпатите

значи две едноставни прашања

ти викаш дека словените дошле од зад карпатите
јас те прашувам како е можно Апостол Павле да бил словен и да ги учел словените на балканот, а кое време било тоа ти кажими

а исто така да ми кажиш каде е тоа „зад“ ако си во Москва а каде од Скопје
оти и таму викаат од зад Карпатите

значи две едноставни прашања

Аман бе човеку, од кај ги најде тврдењава :).

Ако најдеш еден цитат од мене каде тврдам дека Словените дошле од позади Карпати јас одам одма до крај живот во целибат :).

Ама ако нема таков цитат да си признаеш дека мозокот погрешно ти ги процесира информациите :)?

Што имам јас да одговорам за апостол Павле кога човекот никогаш не ми бил тема на интерес ниту било кога сум пишувал за него. Истото тоа се однесува за Москва и нивните Карпати. Прашај некој што за тоа пишувал, јас сум ти погрешна адреса :).

Аман бе човеку, од кај ги најде тврдењава :).

Ако најдеш еден цитат од мене каде тврдам дека Словените дошле од позади Карпати јас одам одма до крај живот во целибат :).

Ама ако нема таков цитат да си признаеш дека мозокот погрешно ти ги процесира информациите :)?

Што имам јас да одговорам за апостол Павле кога човекот никогаш не ми бил тема на интерес ниту било кога сум пишувал за него. Истото тоа се однесува за Москва и нивните Карпати. Прашај некој што за тоа пишувал, јас сум ти погрешна адреса :).

ти изгледа не си арен
викаш дошле како освојувачи
тоа нова твоја теорија да не е?
кога дошле? од кај дошле

цела теорија ти падна на две прашања на кои немаш одговор па сакаш да се искупиш со глупи изговори?

ти изгледа не си арен
викаш дошле како освојувачи
тоа нова твоја теорија да не е?
кога дошле? од кај дошле

цела теорија ти падна на две прашања на кои немаш одговор па сакаш да се искупиш со глупи изговори?

Арен сум немај гајле за мене :helou:.

Цитат имаш или немаш? Ако немаш нема за што да правиме муабет. Друг пат читај подобро што е напишано :).

А да, која теорија ми паднала :)?

Арен сум немај гајле за мене :helou:.

Цитат имаш или немаш? Ако немаш нема за што да правиме муабет. Друг пат читај подобро што е напишано :).

А да, која теорија ми паднала :)?

оди погоре
рече дошле како освојувачи
па кажи ајде просветлине
од кај дошле? кога дошле? како дошле?

ова нешто ново изгледа? човече ти им ги побиваш сите докази на задкарпатската теорија дека иделе со сламки наваму
оди кажи им орден ќе добиеш

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom