Затворен Макошпед - 200 луѓе на улица - причината не се открива

• Креатор на темата Креатор на темата VMROZasekogas
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
25 септември 2007
Мислења
1.436
Поени од реакции
45
Шпедитерската компанија „Макошпед“ ја загуби дозволата за работа, откако вчера од страна на царинската управа и било одзеде одобрението за царинско застапување. „Макошпед“ денеска преку платен оглас во весниците ги информира клиентите и јавноста дека од страна на Царинската управа му е одземено одобрението, поради што не е во можност понатаму да ги обавува царинските формалности.
„Ве молиме од 21.11.2008 година да ангажирате друг шпедитер за царинско застапување. Вака кратките рокови се определени со решение на Царинската управа-Скопје“, се вели во кусото соопштение на „Макошпед“.
Во кусото соопштение на „Макошпед“ не се прецизираат детали, ниту е наведена причината за одземање на одобрението.

Многу смирено си ја примија информацијата дечките од Макошпед. Што мислите дали се работи за партиски интереси на ВМРО ДПМНЕ и продолжува праксата, да тераат само нивните бизниси?

Да, OneAndOnly. верувам дека на Грујо му сметала претерано многу Макошпед, и решиле да ја скурцаат овие бугариве од ДПМНЕ. Проклети да се! Бузле да беше директор на царинска управа, ова никогаш немаше да се случи. :smir:

кутрите тие од Макошпед..кутриот Штерјо..кутрите цигари..како ке се шверцаат сега самите???

Добро, зар не забележавте дека се случува нешто помеѓу владата и Штерјо Наков?

Прво, Штерјо си го подели имотот помеѓу синовите, демек поради голема љубов.
Потоа, после 18 години работење на полицијата најпосле и текна да го посети Автопазар.
А сега дозволата за работа ја изгуби Макошпед...
Сето ова се случи за помалку од месец.

Сигурно има уште многу детали што сум ги пропуштил, ама ми изгледа дека му се гледа крајот на чичо Штерјо.

Да се надеваме. :)

Добро, зар не забележавте дека се случува нешто помеѓу владата и Штерјо Наков?

Прво, Штерјо си го подели имотот помеѓу синовите, демек поради голема љубов.
Потоа, после 18 години работење на полицијата најпосле и текна да го посети Автопазар.
А сега дозволата за работа ја изгуби Макошпед...
Сето ова се случи за помалку од месец.

Сигурно има уште многу детали што сум ги пропуштил, ама ми изгледа дека му се гледа крајот на чичо Штерјо.

Да се надеваме. :)

Ги забораваш шекерот...и камионите каскадери во Автокоманда кој преку семафори и пешачки бегаа пред полицијата...

Инаку, Макошпед беше сопственост на бугарска фирма...Штерјо нема врска со ова...

Знам дека е чичо Штерјо и компанија, а деталите не се важни.

ЕДИТ: Еве ископав една статија од пред два години колку за пример...

Апсењето на Коста Младеновски, директорот на „Макошпед“, е директна атака кон империјата на Штерјо Наков, тврдат за „Време“ извори од политичките и бизнис-круговите.

Јавна тајна е дека „Фершпед“ и „Макошпед“ се фирми што се управувани со ист капитал, а на сите им е познато колкава моќ и влијание има т.н. влашко лоби, нагласуваат изворите.

извор

Царината го затвори „Макошпед“

Шпедитерската компанија „Макошпед“ денеска ја загуби дозволата за работа. Информацијата дека царината на „Макошпед“ му го одзеде одобрението за работа, беше објавена преку Македонска берза. Во образоложението стои: „Со решение на царинската управа на „Макошпед“ АД Скопје одземено му е одобрението за царинско застапување.

Детали зошто е затворена шпедитерската компанија немаше. Од царината за А1 потврдуваат дека ја одзеле дозволата за царинско застапување, поради тоа што утврдиле прекрушување на Законот за царина, без да прецизираат конкретни забелешки.

И од компанијата за А1 потврдија дека информацијата е точна. Не обелоденуваат детали зошто царината ја затвори шпедитерската компанија. Од „Макошпед“ велат: „Она што беше наша законска наделжноста ја остваривме, ги известивме сите акционери“.

Во „Макошпед“ работат над 200 луѓе, оваа компанија се смета за една од првите шпедитерски фирми во земјава.

24,8% од „Макошпед“ поседува Коста Младеновски, првиот човек на шпедитерската компанија. „Технометал Вардар“ со близу 11%, фирмата „Бусико“ 19,6% и фирмата за трговија на големо „Мепком“ 19,7%.

Шпедитерската компанија „Макошпед“ важи за фирма што е под контрола на капитал сопственички поврзан со „Фершпед“.

Извор - А1

Чеј, не сум упатен, Макошпед е на Штерју?

Не ми се верува...во ова погоре.

Не знам уште колку статии треба да ископам за да ве уверам, но еве нешто од пред 3 месеца:

Финансиски резултати за првиот семестар денес објавија Технометал, Макошпед, Фершпед, Лотарија на Македонија, сите дел од империјата на Штерјо Наков.

Извор - NLB Тутунска брокер

Не треба да ме уверуваш, не ми се верува дека... на Штерјо му затвориле фирма, имаш право дека нешто чудно се случува.

макошпед летоска ја купи бугарската осигурителна еуроинс со што бугарите станаа главни сопственици на макошпед ма да не се сомневам дека и Штерјо има некое бедно за него делче во ова. И ако ова им е начинот за пресметка со него алал нека им е. го чепнаа каде што најмалце боли. а колку ли само можат да го уништат. АХ!!!

Од она што лаички го знаев, мислев дека генерален директор на Макошпед е Слободанка Поповска ако добро го памтам името...Имаше афера пред некое време дека ги принудувала вработените акционери да се откажат од акциите да не летаат од работа или нешто слично...ама дека чичо Штерјо Кургоболи имал удел у ова...:toe:
Не треба да ме уверуваш, не ми се верува дека... на Штерјо му затвориле фирма, имаш право дека нешто чудно се случува.

Можеби, сака да го монополизира Фершпед? ...

МакоШед нема врска со Штерјо Наков колку за информација. Штерјо Наков е сопственик на Фершпед. Ама то е глупи луѓе ко немаат никаква врска и мешаат баби и жаби. Да му кажите во штабот, дека ни за к не ве бива.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom