Влашко лоби

• Креатор на темата Креатор на темата FilipMacedon
  • Време на започнување Време на започнување
...more ..ova vlashkoto lobi odamna funkcioniralo... i dlaboki tragi ostavilo...nekoj toa go pocituva...nekoj pluka po nivnite dela..koj kako saka...ama tragite se dlaboki...
СТО ГОДИНИ АЛБАНСКА АЗБУКА
Трње наместо цвеќе врз гробот на Кирјази
Творците на албанската азбука заслужуваат повеќе од безимени гробови зашто се значаен дел од историјата и потврда за космополитскиот дух на Битола, велат историчарите

Во гроб чие име и датум времето ги избришало одамна, на осамените гробишта во црквата „Свети Димитрија“ во битолското село Магарево, почива еден од основачите на унифицираната албанска азбука, Герг Кирјази. Тој со своите браќа Герасим и Ристо, и сестрата Параскеви, биле активни учесници на битолскиот конгрес одржан во 1908 година, кога била унифицирана единствена албанска азбука. За жал, требаше да се навршат 100 години од настанот, за некој да се сети да ги растрга трњата од гробот на Герг Кирјази и да положи цвеќе.

- Почивалиштето не го одржува никој. Оставено е на забот на времето. Сега го пронајдов гробот, по она што ми останало како сеќавање од татко ми. Како мал ме носеше тука - вели Ристо Кирјази, единствениот потомок на ова семејство во Битола. По долгогодишна запоставеност, почит кон делото на Кирјази, викендов изразија група интелектуалци од Македонија и од Албанија, положија цвеќе и ја испеаја химната на албанската забука.

- Ова не е политичка личност, туку човек чие интелектуално дело го надминува времето во кое живеел. Кирјази е Влав од Албанија, православен верник, кој живеел во Македонија. На неговиот живот треба да се гледа како на значаен дел од градската историја, кој го потврдува космополитскиот дух на градот и заслужува нешто повеќе од безимен гроб - вели историчарот Алберт Хани од Корча, Албанија. Не се знае каде е закопан Герасим Кирјази, најизмачуваниот од браќата, за кого историчарите велат дека честопати бил затворан, но не подлегнал на притисоците од турските и од грчките асимилатори.

Сите тројца биле делегати на Битолскиот конгрес, кој се одржал од 14 до 22 ноември 1908 година. Со нив била и сестра им Параскеви, единствената жена на конгресот, иако во тоа време на балканските простори не било практика жени да се консултираат за толку важни прашања. Во Битола тогаш присуствувале албански интелектуалци од целиот свет, зашто градот бил конзулски центар и се чувствувале безбедно.

- Цели осум дена се воделе жестоки дискусии која од четирите азбуки што дотогаш се користеле да биде прифатена како единствена за понатамошна употреба на Албанците. На крај, постигнале согласност да се прифати латиницата со извесни промени на буквите адаптирани за карактеристиките на албанскиот јазик - вели Кенан Хасани публицист од Битола. По овој значаен настан Параскеви го издала и првиот буквар со унифицирана азбука за потребите на училиштата. Подоцна заминала за Албанија. Но, како многу интелектуалци во времето на режимот на Енвер Оџа, била протерана од државата.

- Собравме и оригинални документи од домашната библиотека на потомците на Кирјази. Се работи за 50 експонати во ракопис, фотографии и оригинали останати од Битолскиот конгрес. Ќе ги изложиме на 20 ноември, во Куќата на албанската азбука во Битола - вели Бајрам Вевки од здружението „Башкими конгреси“.

Фасадата на објектот е реставрирана, но останува неизвесно дали внатрешниот дел ќе се уреди до 20 ноември, за кога е најавено гостување на премиерите од Македонија, Албанија и од Косово. Според плановите, куќата треба да прерасне во музеј.
ИНФО-Значаен јубилеј
Eдинствената албанска азбука била унифицирана на конгресот одржан во Битола од 14 до 22 ноември 1908 година.Герг Кирјази е еден од основачите на нејзиното унифицирање. Неговата сестра Параскеви била единствената жена учесник на конгресот.

Tragicno,pateticno i smesno.Samo toa imam da go kazam za ovoj muabet.Ako moze da se najde nekoj da mi objasni sto e poentava na ovoj razgovor zatoa sto ne mozam da svatam kako moze da degradirate nekoj narod i sto voopsto sakate da postignete so ova.

Izgleda ne ja naucivte lekcijata so Grcite sto ni pravat sranjarii na nas.
Nema da postignete nisto so ova osven ako ne sakate da postignete omraza kaj Vlasite bespotrebno.I onie malce sto se obiduvaat da pomognat na ovaa malecka pateticna drzava so uste pomal i pateticen narod koj sto nemaat madinja za nisto drugo osven za jadenje gomna po forumi i ponizuvanje na poedinci i poslabi edinki za da si go naranat svoeto ego i da ne se custvuvaat kako bezvredni crvi (sto i se)

Ziti se prekinete so drobenje na gluposti,ne pravite nisto osven shirenje omraza i podelba vo opstestvoto.
:pos2::pos2:aj lizni nesto smiri hormoni.

Ееее ова ли се правите македонци бре!!??!??! :pos2:
Па јас цел живот живеам во земјава и се дружам и со власи и со македонци, али дури сега имав прилика да ги видам правите македонци! :pos2::pos2:
Ииии ама е јако да ги видиш синовите на Александар Македонски како плукаат по се живо за да ги излечат своите комплекси! :vozbud:
Власите им биле криви што неможат работа да најдат!!!! :pos2:
Влашкото лоби демек, некој спомна тие нечистите, гнасните им биле криви што се неспособни они да опстанат! :pos2:
Некој па се жалеше колку било тешко да си македонец?!?!?!?! Демек никој не те сака!!!! Па тебе бе брат ни мајка ти не те сака! За тебе е тешко да си човек а не македонец :pos2: Еден народ се најде што ги подржува и во борба за името и во борба за татковината и се собраа овде глупаците да плукаат по него!
Ееее ... кога Македонија ќе се исчисти од ваквите како вас тогаш ќе тргне напред!
Не не, ова не се правите македонци, ова се серковци, пропалици и искомплексирани безработници кои својата неспособност и немоќ ја манифестираат со јадење гомна по форуми па макар и за цели народи!
Нив сите им сметаат, и бугари и грци и срби и власи и албанци... па вас ако ве слушаат луѓево ќе немаат еден пријател на светот! :pos2:
Еве јас сум влав и се нудам да го активирам влашкото лоби за на некој од правиве македонци овде да му дадеме мала финансиска помош, или можеби работа.... пошто знаеш ние сме ја краделе државата па париве се кај нас! :pos2: Ајде де да не бидеме цинцари да им помогнеме да напатениве души овде! Но овие не се за работа овие се сите за на психијатар!!!! :pos2::pos2::pos2: И тоа Влав психијатар!!!!!!:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

Некој сериозно треба да размисли за ограничување на употребата на емот-икони во еден пост.

:vozbud: се извинувам се возбудив многу од смеа! :pos2:

Влашкото лоби демек, некој спомна тие нечистите, гнасните им биле криви што се неспособни они да опстанат!
Опстануваме бе....ехеее 2000 и кусур години,ниту војни не сотреа,ниту чуми,ниту болести не сотреа...па ќе го преживееме и Штерјо.:smir:

Опстануваме бе....ехеее 2000 и кусур години,ниту војни не сотреа,ниту чуми,ниту болести не сотреа...па ќе го преживееме и Штерјо.:smir:

Проблемот е што стално ќе има нови мали “Штерјовчина“ кој ќе пораснат.

Проблемот е што стално ќе има нови мали “Штерјовчина“ кој ќе пораснат.

И тие нови мали Штерјовчиња најмногу ќе бидат Македонци (Власите во МК и онака се дел од нацијата) така да сите се танте за кукурику. Да префрлиш вина само на едно место а самиот да се амнестираш, у стилот Хазарите (Власите, Марсовците, Ескимите) се криви за се е многу неозбилно!

Ама така е полесно и покомотно, нели :smir:?

Не знам што толку Штерјо, та Штерјо...
Човекот има јака фирма (фирми) и работодавец е и на Власи и на Македонци и на други нации. Вработувал повеќе Власи. ОК. Тоа според мене е нормално. Албански фирми враборуваат Албанци, ромски фирми вработуваат Роми... и се тоа е ОК според мене.
Во Штип има неколку поголеми влашки фирми и точно е - имаат вработено многу Власи, но не само затоа што се Власи туку се и луѓе способни да ја вршат таа работа. Вработени во тие фирми се задоволни и од износ на плата, односот на работодавецот, секакви бенифиции, односно - работат коректно.

Насекаде низ светот ако двајца аплицираат за државна работа и имаат сличен профил, ако едниот е малцинство има предност. А приватна фирма не мора да следи никакви правила и може да вработи кој сака.

Јас им го поштувам тоа што се „држат“ еден со друг.

За нас тоа е научна фантастика...

Ееее ова ли се правите македонци бре!!??!??! :pos2:
Па јас цел живот живеам во земјава и се дружам и со власи и со македонци, али дури сега имав прилика да ги видам правите македонци! :pos2::pos2:
Ииии ама е јако да ги видиш синовите на Александар Македонски како плукаат по се живо за да ги излечат своите комплекси! :vozbud:
Власите им биле криви што неможат работа да најдат!!!! :pos2:
Влашкото лоби демек, некој спомна тие нечистите, гнасните им биле криви што се неспособни они да опстанат! :pos2:
Некој па се жалеше колку било тешко да си македонец?!?!?!?! Демек никој не те сака!!!! Па тебе бе брат ни мајка ти не те сака! За тебе е тешко да си човек а не македонец :pos2: Еден народ се најде што ги подржува и во борба за името и во борба за татковината и се собраа овде глупаците да плукаат по него!
Ееее ... кога Македонија ќе се исчисти од ваквите како вас тогаш ќе тргне напред!
Не не, ова не се правите македонци, ова се серковци, пропалици и искомплексирани безработници кои својата неспособност и немоќ ја манифестираат со јадење гомна по форуми па макар и за цели народи!
Нив сите им сметаат, и бугари и грци и срби и власи и албанци... па вас ако ве слушаат луѓево ќе немаат еден пријател на светот! :pos2:
Еве јас сум влав и се нудам да го активирам влашкото лоби за на некој од правиве македонци овде да му дадеме мала финансиска помош, или можеби работа.... пошто знаеш ние сме ја краделе државата па париве се кај нас! :pos2: Ајде де да не бидеме цинцари да им помогнеме да напатениве души овде! Но овие не се за работа овие се сите за на психијатар!!!! :pos2::pos2::pos2: И тоа Влав психијатар!!!!!!:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

Bravo za postov, ziva vistina, i mnogu ke se pronajdat vo nego, se razbira od plukacite,na koi se nekoj drug im e kriv za nivnite licni frustracii i nemokj :pos2:

Од данма не сум читнал што се дешава на форумов.
Темава редовно ми бодеше очи па си викам ај да видам до кај им оди муабетов...
Страшна работа,стварно има клинички случаи овде.
Поздрав и продожете:helou:

Nekoj si lecat frustracii veke 18 godini .
Se nekoj im e kriv .
Vsusnost kako mali ne gi druzele pa sega izleguvat frustrirani covecinja

Se nekoj im e kriv .

Фрустрацијата е лична и персонална појава,викаат дека најлесно се лечела доколку му ја препишеш на друг.:smir:

Se nekoj im e kriv .

Pa najlesno se upravuva so covek ako najprvo mu stvoris frustracii. Ovie se ovakvi,onie se onakvi,samo Nie najdobri. Najdobri ama potcenuvani,najdobri ama izdrzuvame,najdobri ama obespraveni. Ama sto ni mozat,ke izdrzime ,NAJDOBRI neli sme. Na toa se palelle masite so vekovi, a koj ostanal vo tie vekovi uste ke se pali.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom