Boris Sarafov 1901: Macedonians are separate nation

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Taken from The Times, London, April 12, 1901, pp. 3-4.
We Macedonians consider ourselves to be an entirely separate national element, and we are not in the least disposed to allow our country to be seized by Bulgaria, Servia, or Greece. We will, in fact, oppose any such incorporation with all our might. Macedonia must belong to the Macedonians. The misunderstanding has arisen through our residing in Bulgaria. The circumstance of our having prepared a Macedonian insurrection while living in this country led to the conclusion that we were aiming at a union between the two Slav provinces. That is, however, perfectly absurd. If we were to be expelled from Bulgaria and were to settle in Switzerland nobody would suppose that we intended to liberate Macedonia on behalf of Switzerland; we merely go where we find the most favourable opportunities for our revolutionary work.”

Taken from The Times, London, April 12, 1901, pp. 3-4.

Uste nesto od Sarafov:

Son.Of.Macedon

Македонист
Член од
28 јули 2008
Мислења
107
Поени од реакции
1
Нема кој да про4ита, ние си знаеме ...

spas72

Oficial
Член од
13 мај 2008
Мислења
280
Поени од реакции
47
Ele..gorkij Sarafov , go slozija vednaz varhovist, drug pat naj golem bugaras, a to sto izleze, po golem makedonec od Sandanski !!
E pa sto mu e trebvalo na Jne da prasta Panica da go strelj?

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Ele..gorkij Sarafov , go slozija vednaz varhovist, drug pat naj golem bugaras, a to sto izleze, po golem makedonec od Sandanski !!
E pa sto mu e trebvalo na Jne da prasta Panica da go strelj?
Види другарче, во тоа време бугарите имале асимилаторска политика...
точно дека некои "наши" револуционери верувале дека се бугари, оти му ги переле мозицоите во бугарска машина за прење.....

Дури често едни од најголемите македонци, некогаш мислеле дека се бугари..... се додека не сватиле навистина што се....
Борис Сарафоф е таква личност... Има докази дека се декларирал како бугарин, ама сетот тоа било се додека не сватил дека е Македонец и ништо друго. затоа и периодот се вика Macedonian Awakaing..односно пробудување на националната свес кај асимилираните македонци..... периодот кога Македонците полека полека ја исфрлале асимилаторската политика(бугарите тука доминирале па отаму вие живеете во филмот дека секој македонец е бугарин.)

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Види другарче, во тоа време бугарите имале асимилаторска политика...
точно дека некои "наши" револуционери верувале дека се бугари, оти му ги переле мозицоите во бугарска машина за прење.....

Дури често едни од најголемите македонци, некогаш мислеле дека се бугари..... се додека не сватиле навистина што се....
Борис Сарафоф е таква личност... Има докази дека се декларирал како бугарин, ама сетот тоа било се додека не сватил дека е Македонец и ништо друго. затоа и периодот се вика Macedonian Awakaing..односно пробудување на националната свес кај асимилираните македонци..... периодот кога Македонците полека полека ја исфрлале асимилаторската политика(бугарите тука доминирале па отаму вие живеете во филмот дека секој македонец е бугарин.)

Vidi vaka. Site izjavi na Sarafov za stranskite mediumi se sosema jasni i ednolicni; sekogas tvrdi deka Makedoncite se smetaat za poseben narod.
Druga e rabotata sto Makedonskiot Naucen Institut od Sofija i drzaviceno Bugarija, falsifikuvaat razni dokumenti od Sarafov, so cel da go predstavat kako bugarin. Ne e mozno coekot samo vo Bugarija da pisuva deka e bugarin, a sekade drugde i pred stranski jaki mediumi da tvrdi deka Makedoncite se poseben narod.
Strancite ne lazat, no dali bugarite ne lazat i ne falsifikuvaat?
Imame i novi falsifikacii od strana na bugarskite ''istoricari'' koi ufrlale zborovi "bugari, bugarski itn'' na nekoi napisi od Javorov i Delcev, a gi otkri Dr Stefan Vlahov-Micov. Duri i napravile fototipski falsifikuvani izdanija (demek fotokopii na originalite)!

E

emission

Гостин
E pa sto mu e trebvalo na Jne
da prasta Panica da go strelj?

Види вака Бугар. Ако имаш да кажеш нешто по темата т.е. да го коментираш написов во Лондонскиот весник повели. Инаку немој да ја насочуваш темата во друг правец.

Во странски весници се сретнува дека Сарафов е водач на Бугарски банди, но тоа го пишуваат странски новинари кои можеби написите ги пишувале од фотелја во Лондон.

Во многу натписи е напишан како водач на Македонскиот револуционерен комитет, водач на Македонските банди и.т.н.

Но ова интервју е поважно од сите тие интервјуа бидејќи овде самиот ги разјаснува сите забуни кои произлегуваат во врска со Македонското револуционерно движење, Македонската нација и пишувањата на странските новинари.

Самиот Сарафов во интервјуто вели цело време Македонското движење, Македонскиот комитет , Македонците ги смета за нација различна од Бугарите, Србите, Грците.

Druga e rabotata sto Makedonskiot Naucen Institut od Sofija i drzaviceno Bugarija, falsifikuvaat razni dokumenti od Sarafov, so cel da go predstavat kako bugarin. Ne e mozno coekot samo vo Bugarija da pisuva deka e bugarin, a sekade drugde i pred stranski jaki mediumi da tvrdi deka Makedoncite se poseben narod.
А каде има изјавено дека е Бугарин пред Бугарската јавност?????

Еве уште еден напис во кој пишува за неговото противење на преземањето на Македонскиот комитет од страна на Бугарскиот генерал Цончев.

Накратко во овој текст се вели дека неговите следбеници избрале паралелен комитет бидејќи тој дошол во рацете на Бугаринот Цончев и станува оружје на Бугарската политика.

spas72

Oficial
Член од
13 мај 2008
Мислења
280
Поени од реакции
47
Nemam nisto sto da kazem , samo de mi e mnogo cudno, e pred vreme (misla po vesnkot Vreme ili Vecer bese) edin avtor go ocerni Sarafov kako naj golem bugarski spion i predavnik.
Po istorija ne sum mlogo dobre, citam sto namerj, ama drugo men mi e cudno , za sto Sandanski e naredil da go utepat. A molim da mi objsnis.
Pozdrav.:smir:

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
sandanski e od krilo levicarsko, sandanski so svoite ceti ne ni ucestvuva vo vostanieto...sarafov e vo desnicata, nasiot bivsi sistem na seta desnica i dade etiketa bugarofili bez razlika dali nekoi bile takvi ili ne.

so pari po stranstvo od sarafov se kupeni i rekviziti i za gemidziite btw

spas72

Oficial
Член од
13 мај 2008
Мислења
280
Поени од реакции
47
Site znaem sto Sarafov obikaljl Zapadna Evropa da moli pari za osvoboditelnata kauza v Makedonija. Ne e tajna od odmolenite pari Sarafov poveketo gi dal na Simeon Radev( od Resen) da izdava vesnik '' Makedonski glas'' v Pariz, koj vesnik branil Bugarskata kauza v Makedonija.
Redno e da se zamislime malko po tva.:smir:

E

emission

Гостин
Nemam nisto sto da kazem , samo de mi e mnogo cudno, e pred vreme (misla po vesnkot Vreme ili Vecer bese) edin avtor go ocerni Sarafov kako naj golem bugarski spion i predavnik.
Po istorija ne sum mlogo dobre, citam sto namerj, ama drugo men mi e cudno , za sto Sandanski e naredil da go utepat. A molim da mi objsnis.
Pozdrav
Па ако успееш да го најдеш текстот од вечер или време постирај го. Инаку да знаеш дека има новинари кои пишуваат текстови по нарачка и кои немаат ни М од Македонец во себе. Сигурно е така и во Бугарија , така што нема што да те чуди тоа.

Оцрнувани се и Ченто и Шатев и многу други Македонски Патриоти и тоа цело време од комуњарски ѓубриња. Но националното чувство на Сарафов, Ченто, Шатев е јасно - Македонско.

Сарафов можеби го помага тој весник на Симеон Радев но само затоа што се залага за Автономна Македонија и го поставува ова прашање пред меѓународната јавност. Такви примери за луѓе со Бугарско национално сознание кои биле искрени подржувачи на Македонското движење има повеќе и затоа и се почитувани од Македонците во тоа време.

Зошто е убиен, можеби, овој Бугарски текст ќе ти даде одговор, бидејќи Макеоднските не ги сметате за извор.
http://www.geocities.com/Athens/Oracle/3424/mak/mak_31_6-4.html
Еве и овде ќе видиш дека иако авторот на овој текст никаде не дава доказ дека Сарафов се сметал за Бугарин цело време шпекулира со неговата националност ( фалсификува ) како што тоа го прават многу Бугарски автори.

П.С. Весникот е "Movement Macedonien" а не "Македонски Глас"

Член од
29 мај 2008
Мислења
156
Поени од реакции
8
Малце од спомените на Сарафов:
Владата веќе не нe гледаше со добро око; и беше неудобно да не прими пак во служба. Мене ме обзеде мечта да се запишам во Петербургската академија на генералниот штаб. Со помош од Комитетот, што ми даде 200 франка отидов во Петербург во септември 1895 година и постапив во академијата како вонреден слушател. Таму брат ми Петко учеше инжинерија. Таму се задржав 4 месеци. Еден ден дојде воениот министер Вановски, да направи ревизија, и се виде дека сум бил примен во академијата врз посебни основи (Обручев, началникот на главниот штаб на армијата, ме беше примил по препорака на дедо Климент), така што не можам да продолжам, затоа морало да примам руско државјанство и да бидам вклучен во некој руски полк. Јас не примив руско државјанство. Во Петербург ја носев својата униформа од 1 -ви Софиски полк. Таму на двапаати ги собрав студентите Бугари, за да ги запознаам со нашие работи, Одржав подробен реферат. Претседател беше Белинов.

Член од
29 мај 2008
Мислења
156
Поени од реакции
8
Дедото на Сарафов-Харитон-е архимандрит на Софиjа,а татко му е инспектор на бугарските училишта:
Роден сум во 1872 год., на 12 Јуни во с. Либјахово, Неврокопско. Татко ми, Петар Сарафов е родум од с. Гајтаниново, а мајка ми Сирма - од Либјахово. Татко ми беше учмтел, во прво време и инспектор на училиштата, кога пок. Методија Кусевич бил секретар во Егзархијата. Првите ученици на солунската гимназија од источна Македонија ги беше собрал татко ми. Основно училиште учев во своето село, а потем продолжив во Солун да учам од II до IV одделение, а потем во гимназијата до VI клас заклучно. Потоа поминав во Софија во военото училиште. Физички бев слабичок, па татко ми сакаше да зајакнам. Уште во гимназијата меѓу себе зборувавме за идното ослободување на Македонија, па си мислев дека би било добро да се здобијам со воен опит. Татко ми, кога бев во втори клас, беше директор на бугарското училиште во Серез. Наклеветен од Грците во 1885 год. тој беше испратен на заточение, божем како бунтовник, заедно со дедо ми, архимандритот Харитон, татко на мајка ми, претседател на општината во Серез.

Член од
29 мај 2008
Мислења
156
Поени од реакции
8
И понатаму:
Отидов право во Цариград. Пред да тргнам од Софија се јавив во нашето воено министерство, кај полковникот Ковачев: „Вам ви се потребни податоци за Македонија; дајте ми пари за да можам да пропатувам низ Македонија“. Ми дадоа 300 лева. Заминав за Цариград сам. Таму го најдов Љапов, претседател на месниот комитет, кој беше поврзан со Солунскиот комитет. Љапов ме сокри, разгледавме да видиме каде што може да се стори еден ден. Тоа беше во месец март. Токму тогаш во Цариград дојде и кнезот. Средивме таму емиграцијата да поднесе до кнезот една молба со остра содржина, - да се заземе за правата на поробеното население во Македонија. Имаше многу народ. Кокарев (што потем го убија во Преспа) ја предаде молбата. Потем го бараа за да го уапсат. Истовремено еден руски полковник, некојси Бешков, обиколуваше низ Македонија, и се искажуваше многу неповолно за нас Бугарите во Македонија, правејќи не Срби, што не се достојни за слобода и сл.. По тој повод му напишав едно писмо до гроф Игнатиев, со кого се имав запознаено во Петербург. Му се оплакав на руските конзули, што отворено и даваат поддршка на српската пропаганда во Македонија.

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Тоa se ''Spomeni ot B. Sarafov'' napisani od Ljubomir MILETICH.
E kako moze necija avtobipografija da ja pisuva nekoj drug? Togas toa ne e avtobiografija, tuku obicen roman. Znaci toa Sarafov ne go napisal, tuku go izmislil srbinot Ljubomir Miletich, koj plakjan od bugarskiot dvor stana najgolem bugarin i osnovac na bugarskata akademija na naukite i MNI.

Znaci toa sto ti tataru go postiras, e cista bugarska propaganda od Ljubomir Miletich, koj e poznat po brojnite izmisleni-falsifikuvani i novosozdadeni dokumenti za makedonskite dejci, napraveni od nego po nivnata smrt.
Poznati se stotina pisma napisani od Miletich po 1926 g., demek od rakata na makedonskite dejci, a vsusnost obicni izmislici vo korist na bugarskata propaganda.

Izvini, no jas veruvam na ona sto Sarafov go kazuval direktno na stranskite mediumi, kade sto sofiskite falsifikatori ne gi vmesale poganite turkomanski prsti.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Herodot..ne mrsi muda... da ne go jades bostanot!:helou:

Kajgana Shop

На врв Bottom