Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ако и воопшто пијалак со десетина kcal може да се нарече енергетски.
Освен фарбана ароматизирана водичка и ненормална количина на кофеин ништо друго немаат, никаква енергија не внесуваат во организмот, само кофеинот не држи возбудени, напнати, истиот ефект се постигнува со три четири кафиња испиени за релативно кратко време, и поефтино е!![]()
Ова во спортот се нарекува допинг, а како е третиран допингот и причините за тоа добро знаеме.Vone во повеќето енергетски пијалаци има и ТАУРИН, а тоа е биохемиски една интересна супстанца која точно поради нејзината функција и ја нема во големи количини во организмот, што значи дека кога ќе се конзумира енергетски пијалок се внесуваат поголеми количини, а со оглед на тоа дека игра улога во нервниот систем, мислам дека е разбирливо зошто ги вика енергетски пијалаци, поради тоа што мозокот ти станува поактивен и може подолго време да издржи без замор, а телото е друга работа, затоа за да му се даде и на телото „енергија“ некои енергетски пијалаци имаат и креатин.
Ама да не забегуваме во детали. Поентата е дека тие се Енергетски појалаци не зошто ти даваат тие енергија, туку зошто содржат супстанци кои ја мобилизираат енергијата во твојот организам.
А ако сакаш пијалок кој ќе ти даде енергија самиот, тогаш брат имаш голем избор, скоро сите газирани сокови (добро пепси и кока кола имаат и кофеин) се во основа ништо повеќе од многу шеќер растворен во вода, при што голема е концентрацијата на шеќерот (под шеќер не се подразбира само сахароза туку глукоса, фруктоза и се останато) во пијалокот и како таков е во состојба веднаш да биде абсорбиран и процесиран од дигестивниот тракт, давајќи ти дополнителна енергија.
Ова во спортот се нарекува допинг, а како е третиран допингот и причините за тоа добро знаеме.
Зборот ми е умереност треба...ама заеби ти тоа, види кој сум јас и што правам, тоа е најчеста слика.
абе кога ќе го испиеш ти енергетскиот пијалок не треба да седиш и да чекаш да ти даде енергија...треба да се движиш за да проработи, и за едно 10 мин ќе го осетиш ефектот....Каква енергија, какви бакрачи.Ни сум пиел ни ќе пијам.Еднаш во животот имам пробано Ред Бул и ама ич не ми даде енергија.Ништо не осетив.