Бугари : Етнос (турко-алтајски) и Етноним (исто)

E

emission

Гостин
Иван Добрев Стојанов, роден на 25 март 1922 г. в с. Кичево, Варненско. http://www.duma.bg/2007/0207/080207/obshtestvo/ob-2.html

- На как'в език говорјат гагаузите помежду си?
- На гагаузки, език от тјуркската група, којто е много близ'к до турскија.
- Значи ли това, че те са турци?
- В никак'в случај. Самите б'лгари-гагаузи, които неизвестно от кога живејат с б'лгарско самос'знание и православната вјара, приемат само тази истина, че са истински б'лгари (асл' булгар),т.е.чисти б'лгари, праб'лгари и тежко томува, којто ги нарече турци.
- Според вас гагузите какви са- праб'лгари, б'лгари или турци?
- Откровено казано винаги ме е огорчавал този факт, че б'лгарската наука и д'ржава до ден-днешен не са поставили точка над и-то и не са си казали думата за произхода и потеклото на гагаузите.
- И какви са по народност гагаузите?
И какви са по народност гагаузите?
- Да се оспорва б'лгарското у гагаузина е все едно да се доказва, че шоп'т не е б'лгарин. По време на турското робство гагаузите са пројавјавали силно непокорство и ненавист срешту поробителите. Турчин не е можел да замр'кне в гагаузко село. Затова п'к те са били подлагани повсеместно на преследванија и кланета от турците. Едва ли нјакој б'лгарски д'ржавник и до ден-днешен има представа какво представлјава гагаузин'т којто не е друг етнос и народност, а просто праб'лгарин, којто говори и гагаузки език

daryll

борец за справедливост
Член од
18 декември 2008
Мислења
231
Поени од реакции
3
Бугарите се мешавина, од Кумани,Петчензи, Узи, Кутриги, Протобугари, и Турци Селџуци.
Први што влегуваат во Бугарија се ПротоБугарите на чело со Аспарух..., они успеваат да се населат во регионот во Северна Бугарија, и ја основале тука и таа држава...мора да се напомене дека Византија имала најмногу проблеми со овие луѓе со Протобугарите....
После тие напади, со напади навлегуваат и Куманите во Бугарија.....инаку денешните Помаци во Бугарија се од Куманско потекло....они се значи остатоците од тие Кумани....за Узите се верува дека они заедно во исто време навлегле во Бугарија и имаат и стигнато до Грција до Пелопонез со овие напади..
Доказ за тоа се и имињата што се наоѓаат денеска во Грција....
Кувер, Куверос, Куверијанос....
Значи продир до Пелопонез имало на овие племиња.......но интересното е тоа што никогаш не се населиле на територијата на Македонија......
Инаку Божидар Димитров проба да ги искриви фактите во врска со Иван Микулчиќ, тврдеше дека Микулчиќ напишал дека они се населиле во Македонија помеѓу Прилеп и Битола.....
Но тоа не е точно....
Они добиваат дозвола да се населат, но Кубер го испраќа својот шпион Маврос до Солун за да направи план од каде да го нападне тој град......ова Византијците го откриваат, и го протеруваат Кубер од овие краишта и неговите Кутриги нормално...
Касата на Кубер инаку е откопана во Епир, Северен Епир..
За јужниот дел, инаку на Бугарија можам да кажам дека бил населен со Ерменци.....
Павликијаните биле Ерменци.....
Имам едно прашане кон тебе... како е на македонски dog - пес или куче.
Како е на македонски stick? Тоjaга, тега, како е, стварно ме интересира.
Како е на македонски стомах, корем (stomach)
Како е на македонски сиромах?
Како е на македонски шиле?
Како е на македонски бубрек.

Ништо заедничко немате со хунобугарите, со сигурност.
Успокоjуваjте се.

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.488
Поени од реакции
1.863
Нема во Македонскиот јазик "тојага" туку има "стап".

Тие хуно-Бугари пред да се покрстат збореле туркски, а пота го презеле Македонскиот јазик.

A

anaveno

Гостин
како е на македонски dog - пес или куче.
Како е на македонски stick? Тоjaга, тега, како е, стварно ме интересира.
Како е на македонски стомах, корем (stomach)
Како е на македонски сиромах?
Како е на македонски шиле?
Како е на македонски бубрек.

Ништо заедничко немате со хунобугарите, со сигурност.
Успокоjуваjте се.
Zoltko: na makedonski jazik se veli pes.
Kuce e navodno tataro-mongolski i turkski,ama vo MK pred 1918 nikoj ne velel kuce, toa e srbizam.

A kuce e Proto-Indo-Evropsaki (PIE): kukkura
I tie vo Indija da ne zboruvaat tataro-mongolski?
Gledas, i toa ne e vase.

Tuka si naredil turkski i mongolski zborovi, i drugi, i mislis se znaes.
Odi na STOMATOLOG SO STOMNA, pa vidi si stomakot.

Bubrek ti e i bubreg, ama i planina...
Tolku znaete vie turko-mongolite za zborovite.
Ste sobirale popat od Azija sto ste slusnale.

Imame i zbor "shalvari" i "pershin".

Vashi se neli, ne vi gi sakame.

P.S. Ti mozebi si BLGAR CUVAS=DOG
cuvA ; cuvAn2acakkaram ; cuvAn2am

VIE STE ULai=KUCE

Член од
12 февруари 2009
Мислења
1
Поени од реакции
0
Татар нема во македонскиот јазик тојага
А има ли в македонскија думите - к'шта , зид, гега ?
Те са пра -б'лгарски думи и ме интересува дали се употребјават в Македонија?

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.488
Поени од реакции
1.863
Нема к’шта туку “куќа’’, со “ќ’’, буква која ја има само во Македонскиот јазик.

Зид викаат Србите и Хрватите, а на Македонски е sид.

За гега првпат слушам.

daryll

борец за справедливост
Член од
18 декември 2008
Мислења
231
Поени од реакции
3
Слушаj, не ме навредуваj зошто си ми на еден саат пат, ке доjдам и ке ти направам главата мека, сега разумеш ли татарски jaзик, посерко? Продолжи во овоj стил и ке видиш што ке стане.

Второ, куче е хунобугарски сбор, куче и пес е едно и исто на денешен бугарски, пес е презрителното на куче.
Тоjaга е сбор кој се користи во Македонија насекаде особено во Источна Македонија.
Овие сборови, освен стомак, се користат само во бугарскиот и македонскиот.

A

anaveno

Гостин
Слушаj, не ме навредуваj зошто си ми на еден саат пат, ке доjдам и ке ти направам главата мека, сега разумеш ли татарски jaзик, посерко? Продолжи во овоj стил и ке видиш што ке стане.

Второ, куче е хунобугарски сбор, куче и пес е едно и исто на денешен бугарски, пес е презрителното на куче.
Тоjaга е сбор кој се користи во Македонија насекаде особено во Источна Македонија.
Овие сборови, освен стомак, се користат само во бугарскиот и македонскиот.
Не е чудо што сте луда нација, јас мислев дека е до системот, ама тоа било генетск изгледа...

пес = куче, измисли топла вода

Па ти реков дека сте УЛАВИ

P.S. Tатаро-монголот: "ке доjдам и ке ти направам главата мека, сега разумеш ли татарски jaзик"

Јaс:

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.488
Поени од реакции
1.863
Асен е преименувано од турско име Хасан,Хан произлегува од Кан монголска титула така да немаме ништо бугарско:toe:

A

anaveno

Гостин
Асен е преименувано од турско име Хасан,Хан произлегува од Кан монголска титула така да немаме ништо бугарско:toe:
Мoze bil KASNAT-HASNAT od blgarskoto kuce, pa taka go dobil imeto.

Hasan... ASAN mu e pravoto ime

Bugarite go preimenuvale za da ne lici na tursko....

Izgleda Bugarite bile VLASI, ili samo carevite im bile?

P.S. A zosto samo na Balkanot imame bulgAR i shqipTAR?

Член од
4 февруари 2007
Мислења
1.099
Поени од реакции
174
Lele kolku se smesni.

Mislam deka voopsto nema so da se diskutira tuka.

Prvo, etnonimot Bulgar ne e Evropski.

Vtoro, Bugarite netreba da posegaat po nekoj drug identitet zatoa sto ni bil slicen jazikot,koga nie gi opismenuvavme i gi napravivme da bidat pravoslavni,itn...

Kajgana Shop

На врв Bottom