Кој ја создаваше „бугарштината“ во ВМРО

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Тодоре, од кај ги вадиш работиве?
 
Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
POLICIJATA KONSTRUIRA NOVA POLITICKA AFERA?


"Jordan Petrovski, privaten biznismen od Kumanovo, poznat I javno deklariran po svoite opozicionerski stavovi, iako ne e clen nitu vo edna politicka partija, koj vo poslednite nekolku godini pokraj radikalnite negativni promeni vo rabotenjeto na svojata firma prezivuval i vistinski “tretman” od vraboteni vo Direkcijata, denovive po dolgo molcenje , za “denes”izjavi:
Vo tekot na 1996 godina, najprvo so nedefinirana nadleznost na policiska pokana, bev povikan vo Ministerstvoto za vnatresni raboti vo Kumanovo kede na pocetokot ne se znaese karakterot na pokanata za razgovor. Sepak, po prvicnoto cudenje vo policiskata stanica, zavrsiv na razgovor so lice vraboteno vo sektorot za drzavna bezbednost. Podocneznite desetina telefonski i usni povikuvanja za kontakti doagjaa od lugje koi se pretstavuaa kako vraboteni vo sektorot za drzavna bezbednost, bez licno identifikuvanje, a se sproveduvaa kako vo sluzbenite prostorii na MVR vo Kumanovo, taka I vo mojot restoran, kade tie lica si davaa za pravo da doagjaat vo sekoe vreme bez da kazat dali se raboti za sluzbena ili privatna poseta na restoranot. Toa vo mala sredina kako Kumanovo ne ostana bez negativni posledici kaj moite gosti.
Vo razgovorite koi ovie lica gi vodea so mene, najmnogu se interesiraa za moite delovni kontakti, a posebno za kontaktite so lica od Republika Bugarija, potoa eventualni poznanstva so lugje od bugarskata partija VMRO-SMD. Na nivno insistiranje kontaktirav so bugarskiot ambassador Angel Dimitrov vo Skopje, a kako povod za toa bea posoceni nenaplateni pobaruvanja od bugarski deloven partner. Do kontakt so bugarskiot ambassador i dojde vo bugarskata ambasada vo Skopje, kade me odnese lice so svoe vozilo, bez da se identifikuva, no pretstavuvajci se kako vraboten vo sluzbata za drzavna bezbednost.
Mojata sredba so bugarskiot ambassador zavrsi samo na razgovor i so predlog iznesen od mene, no sugeriran od “bezbednikot”. Imeno, spored sugestijata predloziv po diplomatski pat da mi se obezbedi naplatana pobaruvanjata na mojata firma. Od strana na ambasadarot Dimitrov toa bese oceneto kako nevozmozno.
Ostanatite razgovori na koi me povikuvaa sluzbenicite na DBK bea vo sluzbenite prostorii na MVR vo Kumanovo, koga, isto taka, mi ponudija pomos i asistencija vo gragjanski sudski spor, so moj doskoresen deloven partner. Istovremeno, licata koi nastapuvaavo ime na Direkcijata za drzavna bezbednost (najcesto liceto Kuzman), si davaa za pravo da kontaktiraat so clenovi na moeto semejstvo na apsolutno nedefiniran nacin. Poradi ne izdrzlivosta na takviot pritisok poslednive meseci so istoto lice imavme nekolku zestoki raspravii, posto razgovarite i kontaktite stanaa se poretki, recisi prekinati, no vo sekoj slucaj posledicite od nivnoto vlijanie se cuvstvuvaat i predizvikuvaat kaj mene nemir, no i strav deka lugjeto od tie strukturi si davaat za pravo da me maltretiraatkako gragjanin, bez da bidam zastiten”.
Bidejki vo slucajov se raboti za licnost koja e bliska kon VMRO-DPMNE- ovskata opcija, moznata konstrukcija, dokolku ne se raboti za samovolie i zloupotreba na sluzbena dolznost, e ‘policiski” jasna. Preku eventualnoto vospostavuvanje “diplomatska” vrska za naplata na pobaruvanjata na Petrovski od bugarskiot partner se gradi solidna konstrukcija za predeizbornata kampanja i poznatite, vece cueni tvrdenja deka VMRO-DPMNE se finansira od Bugarija. Vo celiov slucaj zaprepastuva samouverenosta na licata koi nastapuvaat vo ime na Direkcijata. So toa gi kompromitiraat site vraboteni vo nea, zasto se znae deka golem del od niv, kako najdobri i najsovesni profesionalci, vo izminatite godini na gradenjeto na nakedonskata drzavna samostojnost na svojot grb iznesoa ne mal Tovar od slozenite sostojbi na jugoslovenskiot raspad.
Do kolku vo slucajov navistina ne se raboti za poedinecno ili grupno samovolie, so uste poslozeni posledici e opcijata na podeleno funkcioniranje na Direkcijata za politicko-partiski potrebi, sto so ogled na nasocenosta kon stransko diplomatsko pretstavnistvo realno moze da predizvika i seriozen megjudrzaven diplomatski skandal. I da se saka ovde da se bide dobronamerno kriticen vo pogled na odgovornosta, Zakonot za vnatresni raboti sosema jasno, vo clen 14, opredeluva deka “Direktorot e samostoen vo izvrsuvanjeto na rabotite na Direkcijata i za svojata rabota mu odgovara na ministerot i na Vladata na Republika Makedonija”."
 
Член од
28 јуни 2008
Мислења
16
Поени од реакции
0
А Васил Кнчев кој бил и бугарски инспектор и картограф ги има наречено учителите кои се противеле на Бугарската Егзархија(во кој спаѓал и Петар Поп Арсов) сепаратисти, и бил најголемиот македонофоб.....
Тоа го пишува Арсов а го пишува и ова исто така..
Vaka izvadeno ot kontekstot moje sekako da se tolkuva.
Pone po taa tema ima materiali kolko sakash.
Ne sme slaboumni, ta nekoi da ni obiasnuva shto e sakal da kaje
Pop Arsov ili nekoi drug.
Izgleda nishto ne si razbral odnosno "protiveneto na Ekzarghiata"
ama smelo postirash glupotii...
 
Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
ИНТЕРВЈУ СО ЈОРДАН ПЕТРОВСКИ, ДИСИДЕНТ ПРОГОНУВАН ОД ДБК (5)
ДБК режира сценарио за холивудско апсење
http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&ArticleID=79114&EditionID=1230
- Тврдите дека во есента 1997 година ДБК имала сценарио за ваше апсење, со цел да се дискредитира ВМРО-ДПМНЕ пред парламентарните избори?
- Деловен партнер од Бугарија ми одзема три цистерни.Тужев. Барав цистерните, кои минуваа низ Македонија, да бидат запленети во моја полза, но ништо не се случуваше. Одненадеж ДБК, која дотогаш работеше да ме банкротира, ми понуди да ми го реши спорот и да ми помогне да си го наплатам долгот. ДБК, во моето досие, самата пишува дека, бидејќи веќе финансиски сум слаб и исцрпен, дека сум погоден за соработка. Буквално пишува: „западнал во финансиска криза, која беше искористена како посебен момент за вршење и прифаќање на разговор од истиот, како и побарување заштита и помош во расветлување на граѓанскиот спор со неговите поранешни деловни пријатели Драган Даравелски и Предраг Димковски од Куманово, од кои физички бил нападнат и претепан на улица“. Значи, Службите веќе сметаат дека сум подготвен за соработка со нив. Со месеци ме викаа да отидам кај нив, си дозволуваа и најнедолични контакти со моето семејство, но јас не сакав да одам. На крајот ми се заканија дека ќе ме приведат, и јас отидов во полициската станица во Куманово. Ме држеа на влезот да чекам еден и пол час, од каде влегуваат и излегуваат луѓе, намерно да ме гледаат дека стојам тука повикан во ДБК. Ме викна инспекторот Кузман и уште еден од Скопје. Разговорот траеше пет-шест часа, можеби и подолго, на крајот јас го прекинав разговорот. Од тој разговор нема скоро ништо напишано во моето досие. Ги интересираше колку знам за шверц со цигарите, и за тоа каков е мојот однос кон Љубчо Георгиевски и кон ВМРО, но и кон Киро Глигоров. Целта беше да го видат моето расположение, бидејќи ете сум банкротирал. Сакаа да ме убедат дека Љубчо Георгиевски е виновен за мојот банкрот, дека вината е во тоа што сум го финансирал ВМРО. На крајот главниот инспектор од Скопје и тој од Куманово ми рекоа една недела да седам во Куманово, да не одам нигде, ќе ме викаат пак на разговор. Место за една недела, не се јавија со месеци. Се чудев зошто не ме викаат пак. Ме викнаа дури по три-четири месеци, и овојпат сакаа место за политика да разговараме на сосема друга, конкретна тема, за моите должнички побарувања од компанијата во Бугарија. Сега ДБК, која финансиски ме упропасти, ми нудеше да ми помогне да ги наплатам побарувањата од Бугарија. Државата треба да ме штити мене како македонски државјанин, но ДБК се заинтересира за овој случај на долг дури три години откако го пријавив. Тоа ми беше сомнително. Разбирам да реагираа бргу, но за судски спор стар три години, одеднаш ДБК да пројавува интерес, тоа не го прават од грижа за мене. Инспекторите ме подучуваа што да правам, да одам кај бугарскиот амбасадор во Скопје Ангел Димитров и да поднесам барање да ми се вратат парите.
Прегледај го приврзокот 7057
 
Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
"Му се јавив на човекот што ми должеше пари во Бугарија. Дотогаш со години не сакаше да ми се јави на телефон, а сега одненадеж, откако ДБК ме посоветува да си ги барам парите назад, должникот ми вели дека е подготвен да ми ги врати парите. Му понудив да се сретнеме на граница, но тој инсистираше да ми ги даде парите во бугарската амбасада во Скопје. Истовремено, и ДБК во Куманово ме убедуваше да одам токму во амбасадата, кај амбасадорот Ангел Димитров, и таму да ги подигнам парите. ДБК со свој возач на 17 ноември 1997 година ме однесе во амбасадата, да го претставам мојот случај пред амбасадорот. Амбасадорот Димитров претходно го запознав само еднаш, кога ми беше гостин во мојот ресторан „Баба Цана“. Ми рече дека тоа не е негова работа, но дека бугарската амбасада може да ургира кај компанијата која ми должи пари, за да и стане јасно дека се работи за државен интерес. Полека ми стана јасно што е играта и што ми се подготвува, зошто толку инсистираат парите да не ги земам на граница или на некое друго место, туку токму во амбасадата. На денот на исплатата, јас ќе отидев во амбасадата на Бугарија во Скопје со возачи на ДБК, ќе ги земев парите, а штом ќе излезев надвор, истите тие од ДБК што ме возеле до амбасадата, ќе ме уапсеа со куферче полно пари. И, ете, крунски доказ дека државата Бугарија го финансира ВМРО-ДПМНЕ! Јордан Петровски, познат финансиер на ВМРО-ДПМНЕ, фатен со куферче полно пари како излегува од бугарската амбасада! ДБК со мене подготвуваше многу јасна, проѕирна местенка. На ВМРО-ДПМНЕ, кусо време пред избори, ќе му се залепеше етикетата дека е пробугарска партија. Истовремено, ќе имаше и оправдување за дотогашното мое следење од страна на ДБК, божем ете, јас навистина сум бил бугарски човек. Затворен случај.у И вие парите не ги подигнавте, иако биле легитимен долг кон вас?
- Не. Одбив да учествувам понатаму. Ми стана многу полесно кога видов во моето досието дека ДБК всушност самите го признаваат случајот и потенцираат дека тие ме инструирале исплатата на долгот да оди преку бугарската амбасада, иако можела да се изврши на било кое друго место.
у Сметате дека македонската ДБК соработувала со бугарската тајна служба во оваа холивудска местенка со цел да се урниса угледот на ВМРО-ДПМНЕ, а вие да завршите во затвор?
- Сигурно. Во тоа сум убеден. Зошто одненадеж должникот стана подготвен да ги врати парите? Зошто ДБК се интересираше за случајот? Јас целиот настан го објавив во весник. Зошто немаше реакции од бугарската амбасада? Ќе имаше барем едно протестно писмо за таквото правење сценарија од страна на ДБК кон бугарската амбасада."

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&ArticleID=79114&EditionID=1230
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Да потсетам дека оние кои не коалицираат со терористи (бугарите) формираа коалиција без терористи (со ДУИ)!

А и дека патриотизмот на Гвујо ќе оди дотаму што сега ќе не убедува дека име за трети земји или меѓународна употреба, име кое има географска одредница, а кое не задира во ЧУВСТВАТА НА НАШИОТ ИСТОЧЕН СОСЕД И ПРАТАТКОВИНА од која комунистите 45 година насилно не одвоија, а кое е прифатливо за налседниците на Александар македонски од Судан и картумските пустини (Грците) е име кое не ни пречи ние и понатаму да останеме макњедонци со гордост полни.

П.С. Исто како што не отиде во Букурешт славниот Свети Гвујо со договор за Рипаблик оф Мацедониа - Скопџе, нешто за што кога Куроманлијата рече дека нема да го прифати бидејќи нема време нашиот парламент да го ратификува пред официјалната вечера, Гвујо се налути и сакаше да замине за Шкуп веднаш, оти, нели, ете, се сложил патриотски за да смени име а ахаецов пак го шупчи.

Тоа е тоа кога бугари и албанци газдуваат на Македонци по газдувањето на СДССрбија на Бранко.

А бе, кога еднаш македонец ќе ја повела Македонија?? До кога одродници и туѓинци ќе не тлачат??
 
Член од
9 октомври 2007
Мислења
1.126
Поени од реакции
24
Да потсетам дека оние кои не коалицираат со терористи (бугарите) формираа коалиција без терористи (со ДУИ)!

А и дека патриотизмот на Гвујо ќе оди дотаму што сега ќе не убедува дека име за трети земји или меѓународна употреба, име кое има географска одредница, а кое не задира во ЧУВСТВАТА НА НАШИОТ ИСТОЧЕН СОСЕД И ПРАТАТКОВИНА од која комунистите 45 година насилно не одвоија, а кое е прифатливо за налседниците на Александар македонски од Судан и картумските пустини (Грците) е име кое не ни пречи ние и понатаму да останеме макњедонци со гордост полни.

П.С. Исто како што не отиде во Букурешт славниот Свети Гвујо со договор за Рипаблик оф Мацедониа - Скопџе, нешто за што кога Куроманлијата рече дека нема да го прифати бидејќи нема време нашиот парламент да го ратификува пред официјалната вечера, Гвујо се налути и сакаше да замине за Шкуп веднаш, оти, нели, ете, се сложил патриотски за да смени име а ахаецов пак го шупчи.

Тоа е тоа кога бугари и албанци газдуваат на Македонци по газдувањето на СДССрбија на Бранко.

А бе, кога еднаш македонец ќе ја повела Македонија?? До кога одродници и туѓинци ќе не тлачат??
Ако сите што гласале за СДСМ и за ВМРО-ДПМНЕ ги прогласиш за одродници, тогаш не останува ништо.
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Канзур, оди напиј се Лимун Водка како на Златибор 1990 година и не лај.

Сите се одродници, а оние кои не се одамна се повлекоа од политика, прогонети од одродниците.

Впрочем сам си знаеш како и по чија инструкција отиде да бидеш врска меѓу ДПМНЕ по превратот и БНД.

Ене ти ја, во Софија е Директор на Македонскиот културен центар, а спонзорчето ти е министер за надворешни.

П.С. Поздрав до Цилимингарс, заедно да мирисате цвеќиња одоздоле. Што поскоро. Сите вие клети татарчета. Од прв до последен.
 
Член од
9 октомври 2007
Мислења
1.126
Поени од реакции
24
Канзур, оди напиј се Лимун Водка како на Златибор 1990 година и не лај.

Сите се одродници, а оние кои не се одамна се повлекоа од политика, прогонети од одродниците.

Впрочем сам си знаеш како и по чија инструкција отиде да бидеш врска меѓу ДПМНЕ по превратот и БНД.

Ене ти ја, во Софија е Директор на Македонскиот културен центар, а спонзорчето ти е министер за надворешни.

П.С. Поздрав до Цилимингарс, заедно да мирисате цвеќиња одоздоле. Што поскоро. Сите вие клети татарчета. Од прв до последен.
Многу сме јаки. Ние владееме и дрмаме со Македонија, а тебе ти остана да “ тешке сузе рониш, и на судбину црну кукаш“
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Канзур, да те потсетам на ОтоманБанк во Солун.

Има ден. И тој ќе светне.

Оди сега дркај.
 
Член од
13 јануари 2008
Мислења
570
Поени од реакции
18
Ако сите што гласале за СДСМ и за ВМРО-ДПМНЕ ги прогласиш за одродници, тогаш не останува ништо.
Остануваат вистинските Македонци кои гласале за ТМОРО-ВЕП. :pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Onie koi ne glasale se tie koi sfatija deka na Makedonija i se podgotvuva ist takov totalitaren mrak i ednoumie kako za vremeto na B.C i se tie koie se makedoncite porobeni.


P.S. Nashe Dete ja izdade, a Univerzitetska ja ima knigata na Miloshov, pod naredba da ne se dava nikomu.
 

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
Гарфилд..ке леташ од работа ако продолжиш вака....

мора да бидеш:salut:
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Znam, ama koj mu ebe mater. nekoi raboti ako ne se povtoruvaat i potenciraat ke se zaboravat i potoa e predocna za kaenje.

P.S. Na temata:

Zosto pravnukot na krvnikot Protugjerov e ispraten so bugarceto Dimitrov na kolenicenje kaj Nimic?? Neli nema da se diskutira za menuvanje na imeto se dodeka narodot ne se izjasni deka moze i se slozuva so nekoe slozeno ili drugo ime??

P.S. Za imeto disutiraat i pregovaraat i razgovaraat site sao ne makedoncite. Ili se vrhovisti ilio andarti ili albanci ili srbi, ama makedonci nikade nema.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom