Аз сум на мнение дека требува да има такви партии. Тогаш ке се види колко хора как се определуват. Верувај ми, нема да ви ареса. Друго е што нашиот устав, а и в по-големиот дел во европа не дозволуват регистрација на етнички партии. Комунистите веднаь го ск'ршиа уставот со регистрацииата на ДПС. За притисок кој как да гласи у нас отдамна нема. Овој се однесува за ДПС. Турците сите гласат. 100% гласачи, 100% за ДПС. И тие дека от 20 години живеат и плакат налози во Турција. А ние б'лгарите 20-30% гласачи. И вие направихте истата грешка со албанските партии.
Ама да ти кажам други. Мене и много лјуге тука ме интересира што ке јаде семејстото ми, как ке си плакам струјата, студирането на децата и отморот летото. А не кој цар чиј е бил, как се определувал тој и оној. Така е вече и у Европа. Нема граници, народот се омеша. Догодина примерно мога да ода во Германииа и да работам како германец. ја сум програмер от 20 години. Во БГ англичани купуват куки и живеат. Има по важни проблеми. А колко лјуге у нас ке се пишат македонци и колко у вас б'лгари нито ми рани семајство, нито ке промени моето отношение кум пријателите ми и родата во Велес, Струмица и Скопие. Лек ден колега.
Види сега, тоа е многу сложена работа...и кај нас има партии на етничка основа, а и кај вас (онаа на Турците). Ако се дозволи ОМО Илинден да се регистрира кај вас, ќе бидеш изненаден кога слободно, без притисоци, колку луѓе ќе се искажуваат како Македонци.
И јас, како и ти, имам и роднини и пријатели во Бугарија.
Роднините се кажуваат Македонци. Исти како мене. И сега?
А во Струмица има некои кои најотворено и најслободно се декларираат како Бугари, па не им фали влакно од главата, а по ваши медиуми расправаат за наводна обесправеност, а пари прават од бизниси, а и од далавери со бугарски пасоши. Што мислиш, зошто е тоа така?
Заради она што и самиот го спомна...Интерес!
Сметки да се платат, деца да имаат за студии пари...коли, незнам што...а тие го одбрале тој пат, ширејќи некоја лажна слика заради корист.
Ако има толкав број Бугари во Македонија, нека формираат партија! Па да бидеме начисто, а не да се кријат зад наводната обесправеност и забранетост на формирање таква партија.
Здружението Радко имаше програма која директно одеше против Уставот на Македонија! Затоа и беше забранета.
Поздрав!
До Бунатру.
Почтувани
Брату бугарину, извина вака ама ако знаеш дека 99,99 % до оние што вадат бугарски пасоши не е тоа дека се чувствуват бугари, туку да фатат џенем по европа или да и купат поефтина кола.
Ама вие тоа го знете ама не секате да си признаете сами на себе!!!!
Поздрав
г-дин Астерикс
г-дин Астерикс, јас попрво би рекол дека 99,99% од оние кои вадат Бугар-тапија го прават тоа за безвизно шетање, т.е. работење по Европа, а колата е секундарна.
Обично, барем оние кои ги знам, вадат тапијата, одат Словенија или било каде, и си доаѓаат дома, најчесто купуваат некоја ефтина канта, која ја регистрираат во Бугарија, потрошат заработеното, и пак одат...
И се така...живот кучешки.