Доказ дека времето не постои или е еден вид „паралелна димензија“

Што мислите за времето?

• Вкупно гласачи
    211
R

RAYTHEON23

Гостин
Ти треба големо знаење за тоа, неможеш да го научиш преку ноќ, ниту јас да ти го објаснам во еден пост....

Ако сфатиш нешто од ова, еве:
Електронот ( и протонот, неутронот,т.е. секоја честичка ) е „изграден“ од електромагнетни бранови.

Ако тука има некој што не се согласува со мене во врска со било што, нека пише, нека ми докаже дека не сум во право, и со двете раце ќе го прифатам неговото мислење.
zosto se izgradeni od EMP zatoa sto na toj nacin emitiraat energija....E cekaj malce tie imaat i kineticka potencijalna idr tipovi na energija vo sebe znaes edinstvena cesticka-EMP e svetlinata(dvojna priroda)
a protonot e e izgraden od tri quarks(dokazano vo akceleratorite pri sudiri-da se osloboduva energija pri raspaganjeto na protonot no quarks ostanuvaat)a neutronot a quarks se sodrzat od hadroni a ovie od mezoni itn....eve slika od neutron sostaven od quark i proton isto
:helou:

Attachments

R

RAYTHEON23

Гостин
eve ti dokaz uste eden za vremeto

Мислам дека веќе го напишав:

Нели тоа е доказ?

Првичната дефиниција за паралелна димензија нека биде:
Паралелна димензија е она што има исти/слични карактеристики со класичните димензии...
На ТОЧКАТА, која нема ниту една класична димензија, еквивалент, паралелна димезија, можеме да ја земеме СЕГАШНОСТА ( или секој оној дел од времето кој нема траење ).
На она што има една класична димензија, правата, како еквивалент, како паралелна димензија можеме да ги земеме ВРЕМЕТО ШТО ИМА ТРАЕЊЕ ( човекот не знаепосебен збор за ова...или знае? ).
За еквивалент на она со две и три димензии, рамнината и просторот, паралелна димензија за нив, човекот уште не знае, треба да го смислиме...ајде сите заедно да го смислиме, па ќе ја поделиме нобеловата награда, важи?:smir:

Навистина сте заинтересирани за ова, или ме заебавате? :pos2:

Мислам дека мерките на време се релативни.
Зошто?
Па ќе почнеме од дефиницијата за една секунда.
Една секунда се дефинира како времето за кое светлината ќе помине 300 000 километри.
А брзината на светлината зависи од магнетниот пермеабилитет и диелектричната константа на вакуумот.
Значи времето се споредува ( е релативно ) со м.п. и д.к. на вакуумот,
така е?
А ако се промени м.п. и д.к. на вакуумот, ќе се промени и брзината на течење на времето? За ова сеуште немам размислувано.
Дали м.п. и д.к. на вакуумот се еднакви за целиот вакуум во овој универзум, т.е. дали времето тече еднакво брзо низ цел универзум?
ни за ова немам сеуште размислувано...

Што мислите вие за последниве две прашања???
dobro kazi mi zosto casovnikot usporuva kaj covek koj se priblizuva nakaj crna dupka a kaj posmatracot tece isto eve vidi

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
toa e dokaz deka vremeto postoi neosporliv
Тогаш, доколку времето постои, постои како паралелна димензија ( нели тоа го кажав и во насловот на темата? )....
Хмм...а што мислиш за мојава теорија дека времето постои како паралелна димензија, и тоа што на некои класични димензии зедов како еквивалент некои „временски“ димензии???
( хмм...sorry ако веќе го имаш кажано тоа, а јас пак те прашувам...ме мрзеше да го проверам тоа )

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Убаво размислуваш, но имам неколку прашања кои веројатно ќе те поттикнат малку подлабоко да размислиш...
Колку димензии има времето?
Доколку сакаш да знаеш и координати за некоја точка и во просторот и во времето, тогаш, освен тие што ги кажа, треба да знаеш и од кога до кога таа точка постоела.
На тие димензии во времето, за еквивалент, можеме да ги земеме и две точки...а две точки можат да претставуваат права, три-рамнина,четири-простор и т н...значи, имаме две познати временски димензии, а тоа се: сегашноста, еквивалентна на точка, времето како што го знаеме, еквивалентно на права...а што од времето е еквивалентно на рамнина, простор и т н...веројатно никогаш нема да дознаеме...
Со ова сакав да покажам и докажам дека се согласувам со тебе....и ти дека се согласуваш на мене...

Хмм, а што мислиш, што е еквивалентно на рамнина и простор, во времето???
Ни јас досега неможам да го најдам одговорот на ова прашање, но ти можеби ќе знаеш....
Па да, јас се согласувам со тебе :wink: можеби не сум се изразила добро. Иначем знам што сакаш да ме прашаш и јас сум се размислувала за тоа.А замисли сега вака: нели со подредување на повеќе точки добиваме права односно добиваме простор со една димензија,со подредување на повеќе прави добиваме рамнина т.е. простор со две димензии а со поставување на повеќе рамнини го добиваме тридимензионалниот простор. А според ова зошто аналогно да не го земеме времето како с-м од бесконечен број на простори подредени еден покрај друг?

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Па да, јас се согласувам со тебе :wink: можеби не сум се изразила добро. Иначем знам што сакаш да ме прашаш и јас сум се размислувала за тоа.А замисли сега вака: нели со подредување на повеќе точки добиваме права односно добиваме простор со една димензија,со подредување на повеќе прави добиваме рамнина т.е. простор со две димензии а со поставување на повеќе рамнини го добиваме тридимензионалниот простор. А според ова зошто аналогно да не го земеме времето како с-м од бесконечен број на простори подредени еден покрај друг?
Oва болдираното не го сфатив баш нај нај...
Oбјаснимиго и можеби ќе ти одговорам на тоа прашање ( sorry што сам не го најдов одговорот, но во моментов имам силна главоболка... ).

Член од
18 декември 2007
Мислења
448
Поени од реакции
51
вреојатно мисли на СИСТЕМ...теоријава е добра...

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
А што добиваме ако ротираме кружница (не круг) околу еден нејзин пречник?

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.247
Поени од реакции
57
А што добиваме ако ротираме кружница (не круг) околу еден нејзин пречник?
Е сега после тоа што го кажа Тhe Goddess, ај да кажеме сегашноста потекнува од минатото и не води во иднината која, каква ќе биде зависи од сегашноста (со повеќе точки се добива права, со повеќе прави добиваме рамнина, и на крај тридимензија). а твоето со кружницата знаш како на најприост начин го сватив по се она прочитано, ако ја ротираме околу нејзин пречник ми асоцира на природата, енергијата во неа кружи, таа никогаш не умира, само преминува од еден во друг облик.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Е сега после тоа што го кажа Тhe Goddess, ај да кажеме сегашноста потекнува од минатото и не води во иднината која, каква ќе биде зависи од сегашноста (со повеќе точки се добива права, со повеќе прави добиваме рамнина, и на крај тридимензија). а твоето со кружницата знаш како на најприост начин го сватив по се она прочитано, ако ја ротираме околу нејзин пречник ми асоцира на природата, енергијата во неа кружи, таа никогаш не умира, само преминува од еден во друг облик.
Целта ми беше да кажам да не се размислува за овие работи праволиниски. Со повеќе точки може да се добие и еднодимензионална просторна крива.
Примерот со кружницата беше дека може да се добие сфера (не топка) просторна затворена крива површина.

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.247
Поени од реакции
57
Целта ми беше да кажам да не се размислува за овие работи праволиниски. Со повеќе точки може да се добие и еднодимензионална просторна крива.
Примерот со кружницата беше дека може да се добие сфера (не топка) просторна затворена крива површина.
Знаев дека на друго мислиш, ама ти реков кружницата ја сватив на најпрост начин, како за демек се има објаснение.

R

RAYTHEON23

Гостин
Тогаш, доколку времето постои, постои како паралелна димензија ( нели тоа го кажав и во насловот на темата? )....
Хмм...а што мислиш за мојава теорија дека времето постои како паралелна димензија, и тоа што на некои класични димензии зедов како еквивалент некои „временски“ димензии???
( хмм...sorry ако веќе го имаш кажано тоа, а јас пак те прашувам...ме мрзеше да го проверам тоа )
eve citaj go ova:here are three conventional spatial dimensions: length (or depth), width, and height, often expressed as 'x', 'y' and 'z'. 'x' and 'y' axes appear on a plane Cartesian graph. In the 3rd dimension, a 'z' is used and is found in functions such as a "z-buffer" in computer graphics, for processing "depth" in imagery. The fourth dimension is often identified with time in physics, and as such is used to explain the non-Euclidean space-time used in Einstein's theories of special relativity and general relativity. When a reference is used to four-dimensional coordinates, it is likely that what is referred to is the three spatial dimensions plus a time-line. If 4 (or more) spatial dimensions are referred to, this should be stated at the outset, to avoid confusion with the more common notion that time is the Einsteinian fourth dimension.
If time is considered as the "fourth dimension", the additional fourth spatial dimension would be referred to as the fifth dimension. Alternatively, time can be considered as the 0th dimension, and all positive-numbered dimensions spatial.
Another spatial dimension orthogonal to the other three spatial dimensions has been discussed. The cardinal directions in the three known dimensions may be referred to as up/down (altitude), north/south (latitude), and east/west (longitude). When speaking of the fourth spatial dimension, an additional pair of terms is needed.a eve slika za koja naucnicite smetaat deka e vsusnost cetvrta pa i petta dimenzija:
a vremeto moze da bide paralelna dimenzija samo ako e tocna teorijata za multivseleni T.E posle big bang se sozdale poveke milijardi vseleni so definitivno razlicni zakoni od nasata:salut:

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
За да му биде појасно на Агора, забелешка-четвртата и петтата слика се дводимензионални проекции на четири и пет димензионално тело.

Kajgana Shop

На врв Bottom